Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


axioma
(veterán)

En a szkeptikus oldalon allok, korrekt karrendezest en me'g nem sikerult lassak (bezzeg havernak kamu ablaktoresekkel visszaszerzik az eves dijat). Mit varunk el ha pl. egy 2005-ben epult (mar kotelezo volt a 2 retegu ablak) es ez alapjan biztositott hazon valos ablaktoresnel (huzat) kulonleges-uveg-biztositas hianyaban hajtottak el...
Remelem senkinek nem lesz olyan ka'ra hogy be tudna mutatni, mennyire mukodik ez biztositottsag eseten.


tuzpenge
(őstag)

Nemtudom, lehet....tudod mindig az ismerős féle ajánlat a legrágább... ;]
Nálam valami megújuló energia szerepel, de nem biztos..azt sem tudom hirtelen hol a szerződés... :))


Jovanny2
(őstag)

24.000 az éves díjam, idén volt az egyik szobaablakon egy lencsés törés kívül (valószínűleg az utcán a fűkaszások bevertek egy kis kavicsot. Gondoltam nem várom meg vele a telet, kicseréltetem, ne párásodjon. Az az egy nyamvadt ablakcsere 53.000 Ft volt. Lefényképeztem a számlát, beküldtem online, másnapra a kártyámon volt a pénz. 100.000 alatt ki sem jönnek. Nem élek vissza a dologgal, de az ilyen apróbb dolgok zökkenőmentesek a Groupamánál. Ne legyen rá szükség, hogy nagyobb kárt kelljen bejelenteni.


Jovanny2
(őstag)

Megkerestem. Hasonló biztosításunk lehet (GB529):

4. épületbiztosítási összegen belül a kötvényen külön-külön fel nem tüntetett:
a. a biztosított lakóépülettel egy telken lévő melléképületekre (istálló, garázs, kamra, ól, terménytároló stb.), valamint a kizárólagos használatú
tárolóra maximum az épület biztosítási összegének 15%-ig;
b. építményekre (pl. járda, kerítés, vízóraakna);
c. a biztosított kizárólagos tulajdonában, használatában lévő, a kockázatviselési helyen vagy a biztosított lakást magába foglaló épületen szakszerűen rögzített, illetve telepített, az épület vagy építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatához, működéséhez, működtetéséhez szükséges műszaki és technológiai
berendezések, idetartoznak különösen az alábbiak:
– megújuló energia hasznosítására szolgáló berendezések,
mint pl. a napkollektor, a napelem, a hőszivattyú, a szélgenerátor;


ginagina
(csendes tag)

Földi telepitésnél mi az optimális szög beállítás. Nem tudom a 30-35 fokkal nem lesz e nagyon magas, ami a szerkezet stabilitását veszélyezteti.


axioma
(veterán)

A kis karokhoz viszonylag magas adminisztracios dij jarul, en olyat kotnek ha nem lesz mar lakashitel hogy 3-500e alatt egyaltalan nem kerem de felette full teritest, es ennek a matekjaval megegyezo dijon (joval alacsonyabb kene legyen). Ha van egyaltalan ilyen termek. A tobbi csak bosszant hogy jogosert se fizet vagy csak a fele't. Bocs az off-ert, befejeztem.


agyarka
(aktív tag)

Amikor az s < 1m, akkor a PV rendszert be kell kötni a villámvédelmi rendszerbe, és az inverter DC oldali védelmének T1 et kell kiépíteni. Egyébként sem árthat a T1+T2 védelem és a 16mm2 es PE.


oak
(tag)

Nagyon ajánlgatják mostanában a Huawei M1-es inverterekhez az optimalizálóit. Mennyire lennék kísérleti nyúl, ha ilyesmibe vágnék? Van vagy 300eFt előnye a SolarEdge-hez képest egy 5kWp-s rendszeren, az már nem elhanyagolható.


Jovanny2
(őstag)

Engem is hívott ma a PPSolar, és pont ezt ajánlgatta, meg hogy nem kell minden panelre, csak néhányra. Mondtam neki, hogy pont azért szeretnék SE rendszert, hogy mindegyiken legyen, nem csak az optimalizáltság, de a full monitorozhatóság miatt is (egérmozibámuló vagyok, na). :) Azért ez szerintem kipróbáltabb rendszer, több garival, jobb szervizelhetőséggel, ennyi felárat (2-300k) nekem megér, főleg, ha állam bácsi még be is segít a megtérülési időbe 50%-kal. :)


ggmsxt
(csendes tag)

Dettó ugyanígy vagyok. Amíg nem másztam bele a napelem témába, eszembe sem.jutott, hogy nem lehet panelenként követni vagy egy panel árnyékolása a többit is húzza magával. Viszont a Huawei M1 pár ajánlat miatt nálam is bejött a képbe az SE-hez képest sokkal jobb árával. Még van pár hetem eldönteni. Addig itt figyelek :D


kiliti
(csendes tag)

Ha a háromfázisú Shelly mérődön látod fázisonként a termelést, meg tudnád írni, hogy volt-e valaha különbség a termelésben a fázisok között? A feszültség az nálunk nem egyforma a fázisokon a nullához képest. Gondolom e miatt lehet különbség. Az inverter szerintem törekedne a szimmetriára.


oak
(tag)

Ok, akkor győzzük meg egymást. :) A kínaiaknál hagyományosan probléma a szoftver. A FusionSolar app úgy látom, nagyon vacak. SolarEdge-nek lényegesen jobb az értékelése. (Esetleg használta vki bármelyiknek az API-ját? Ez a doksi pl. csodaszép, ez annyira nem. )
Huawei-nél a szigetüzemmel érvelnek, nem tudom, az mennyire lehet reális, hogy idővel használná az ember. Mondjuk annyira szar lenne a bruttós rendszer, az akksik meg annyira jók, hogy megérné. Egy biztos, az inverter design versenyt a Huawei nyeri.


vik0717
(tag)

Sziaztok,
Nemrég kezdtem el nézelődni a témában és kaptam is már pár ajánlatot Két tetőre lenne felszerelve, a nagy része egy DNY fekvésű kb 40°-os mig a maradék kb 4db egy DK fekvésűra. Az egyik cég már ki is jött felmérni, és a kovetkező ajánlatot adta:
16db JA Solar JAM60S10-340/MR
1 db Fronius Symo 6.0-3.M inverter.

A kérdésem az lenne, több tetős megoldásra jó e ez a rendszer? Kaptam még ezen kívül MAXM-ra is ajánlatot illetve SolarEdgre is.
Ami viszont feltűnt, hogya Solar Edges ajánlatban volt optimalizáló is, a JA Solarosban viszont nem. Ebbe is szükséges lenne, vagy ez is olyan mint a MAXIM rendszer?

Előre is köszönöm a segítséget.


joghurt
(addikt)
Blog

Az optimális az a 35 fok (mint az az összefoglalóba berakott táblázatból is látható...). Rakhatod kevésbé meredekre is, csak akkor kisebb lesz a hozam. Mondjuk 20 fokos meredekségnél kb. -3%-kal az optimumhoz képest. Plusz pár hónap a megtérüléshez.

Nem tudom, a földi állványra hány sort tervezel, 1,7 vagy 2 méteres panelekből, állítva, vagy fektetve. De ha megnézel nagy napelemparkokat, egészen magas szerkezeteket is stabilan meg tudnak oldani. Szögvas kérdése az egész.


joghurt
(addikt)
Blog

Ha 12+4 panel van két, részben átfedő irányban, akkor valamilyen optimalizáló kelleni fog. (Két stringre nem rakhatod, a 4 darab túl kevés hozzá.*)
Froniusból így érzésre az 5,44 kWp-hez (osztott irányokban) az 5.0-s inverter is elég lehetne - ha az előző probléma meg lenne oldva.

*: A Fronius Solar Configurator szerint ehhez az inverterhez ebből a panelből minimum 6 kell egy stringre.

[ Szerkesztve ]


Erwinke
(aktív tag)

Szép napot!

Szeretnék épiteni sziget üzemű rendszert.
25db Canadian Solart Mono 365Wp-t néztem ki. mivel a tető 30°-os (125€/db = 3125€)
Kéne hozzá egy inverter és az akku(ezt azt se tudom hol nézzem és milyen árban vannak v ilyesmik, de egy 50 - 70kW-os nem volna rossz)
Milyen tartó szerkezet ajánlott fém tetőlemezekhez ha nem akarom, h fúrva legyen v ezt muszáj?
Illetve 3 fázisú inverter kéne.
Össz. keret 20 000€

Fő energia igénybevétel reggel 8 - 9 től d.u 4 - 5ig.

Nagyon szépen köszönöm! :R


Jovanny2
(őstag)

Pontosan miről kellene meggyőznöm téged? :) Én SE párton állok. Amióta megfogant bennem a vágy, hogy napelem-rendszerem legyen, csak ebben gondolkodom. Jókat olvastam róla, nekem kell a panelenkénti monitoring és optimalizálás, szimpatikus a hosszabb gari, a mostanában olvasottak alapján a moduláris javíthatóság is előnye a Huaweivel szemben. Jó, hogy írod, a hölgy nálam is a jövőbeli szigetüzemű működést hozta fel. Mondtam neki, hogy hölgyem, az egyik, ami vezérel, hogy ilyen rendszerem legyek, hogy tehessek egy kicsit a környezetért. Mégis hogy jönne ez össze egy akkuparkkal? :)


Rolly
(veterán)
Blog

kis kárnál nem nagyon van adminisztrációs költség... 2-3 e-mail ... nekünk is egy e-mailt írtunk egy 5 perces telefon beszélgetés és már mondták is mennyit fizetnek mikor jégverés volt a redőnyön...


Chal
(addikt)

Persze :) Valamennyi mindig van, de minimális, gondolom ugyanezen okból kifolyólag.

Így nézett ki a tegnapi menet (a mait inkább hagyjuk, az egész faluban esett-kelt hajnali 3-tól délig a hálózat, volt hogy a fázisok is egyesével mentek el órákra):

[ Szerkesztve ]


Chal
(addikt)

Hogy legyen egy másik nézőpont is: a panelenkénti monitorozhatóság hatalmas gadget faktor, pláne nekem, pláne féláron. Aztán leültem, végiggondoltam, és erre fogadtam: legyen optimalizálva a megtérülésre, és lemondtam róla. Ugyanis X év múlva én azt szeretném, hogy termelje ki a saját költségét (csak az inverterét) + egy majd akkora már elterjedt és jó ár/érték arányú hibrid inverter (akár SE) + akkupakk árát. Vagy ha nem is az egészet, de egy jelentős részét. Nálam erről kell hogy szóljon a projekt most, így álltam neki, platós ifa kell most ide, nem Ferrári.

Tök jó dolog lenne évek múlva is nézegetni és monitorozgatni a paneleket egyesével (az addigra már amúgy elavult SE-vel), de sokkal nagyobb bajom lesz az, hogy az akkori bruttós világban hogy fogok áthidalni legalább egy éjszakát. Azért írtam "fogadást", mert nem tudni meddig marad a szaldó, józan paraszti ésszel végiggondolva én erre jutottam, erre fogadtam, véletlenül sem szeretnék pálcát törni a felett aki másképp gondolja.

Disclaimer: ha tagolt a tető, és/vagy árnyékos, akkor nem kérdés a dolog, nálam nincs szerencsére egyik sem.

A környezet vs. akkupakk kérdése bonyolultabb kérdés szerintem, lehet hogy pont azzal tudsz többet tenni a környezetért, hogy EV-ből kihulló akkut vásárolsz ("fogadsz be"), és még 15 évig használod az invertered alatt, a helyett hogy a kukában végezné.

[ Szerkesztve ]

üzenetek