Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Chal
(addikt)

Hogy legyen egy másik nézőpont is: a panelenkénti monitorozhatóság hatalmas gadget faktor, pláne nekem, pláne féláron. Aztán leültem, végiggondoltam, és erre fogadtam: legyen optimalizálva a megtérülésre, és lemondtam róla. Ugyanis X év múlva én azt szeretném, hogy termelje ki a saját költségét (csak az inverterét) + egy majd akkora már elterjedt és jó ár/érték arányú hibrid inverter (akár SE) + akkupakk árát. Vagy ha nem is az egészet, de egy jelentős részét. Nálam erről kell hogy szóljon a projekt most, így álltam neki, platós ifa kell most ide, nem Ferrári.

Tök jó dolog lenne évek múlva is nézegetni és monitorozgatni a paneleket egyesével (az addigra már amúgy elavult SE-vel), de sokkal nagyobb bajom lesz az, hogy az akkori bruttós világban hogy fogok áthidalni legalább egy éjszakát. Azért írtam "fogadást", mert nem tudni meddig marad a szaldó, józan paraszti ésszel végiggondolva én erre jutottam, erre fogadtam, véletlenül sem szeretnék pálcát törni a felett aki másképp gondolja.

Disclaimer: ha tagolt a tető, és/vagy árnyékos, akkor nem kérdés a dolog, nálam nincs szerencsére egyik sem.

A környezet vs. akkupakk kérdése bonyolultabb kérdés szerintem, lehet hogy pont azzal tudsz többet tenni a környezetért, hogy EV-ből kihulló akkut vásárolsz ("fogadsz be"), és még 15 évig használod az invertered alatt, a helyett hogy a kukában végezné.

[ Szerkesztve ]

üzenetek