Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


stickermajom
(addikt)
Blog

"Vagy hogy lehessen értékelni az ajánlatokat, és egy idő után pontozódjon ki az a kivitelező, akinek az ajánlatai köszönőviszonyban sincsenek a kért rendszerekkel?"

Erre +1000. Feleslegesen raboljuk egymás idejét az ilyen kivitelezőkkel.


Geresics
(addikt)

"hivatalból is az MNNSZ oldalát ajánlgatod"
Ez nem teljesen igaz. Ha visszakeresel a fórumon, nagyon sokáig direkt nem ajánlgattam. Viszont most már tényleg annyi ajánlat gyűjthető be olyan egyszerűen, hogy ez miatt tettem be az összefoglalóba is. Nagyon kényelmes megoldás, és csak pár nap, mire átmegy a rendszeren.

A visszajezés tök jó ötlet, én is gondoltam már egy-két dologra (pl. hogy legalább egy anonim feedback legyen, hogy pl. hány ajánlatot kapott, ezek közül választott-e, miért, és esetleg mennyiért?). Az "értékelje az ajánlatadókat" tök jó ötlet, viszont szerintem 1000 emberből 1 venné rá a fáradtságot. Még itt a topikban is rengetegen kérnek segítséget, van sok tag, akivel privátban 50+ üzenetet váltottunk, soha nem kértem cserébe semmit, csak annyit, hogy írjanak egy olyan összefoglaló kommentet, mint ami a témaösszefoglaló végén van. Mindig mindenki tök hálás, és cserkészbecsületszóra megígéri, aztán látod mennyi ilyen komment van. Pedig itt tényleg személyre szabott segítséget kapnak, az mnnszt-nél meg egy tök általános adattovábbítás van csak.
Szerintem amúgy tök szomorú, hogy itt ennyien segítünk, tényleg ingyen, tényleg a tudásunk javát beleadva, és akkor egy ilyen apróságot sem tesznek meg, hogy viszonzásképp írjanak egy kommentet... :(((

A fényképes dolgot már többen jeleztük, egyelőre nincs rá kapacitás jellegű válaszokról tudok, de bevallom már egy jó ideje nem foglalkoztam a kérdéssel, lehet megérné még egyszer nekifutni.


joghurt
(addikt)
Blog

Ez értékelésre sem kell feltalálni a spanyolviaszt. Ld. pl. ezt!
Alapvetően kifelé névtelen (belül megoldott, hogy az írhasson csak be, aki tényleg időpontot foglalt). Ha a szolgáltató sérelmez egy negatív értékelést, az értékelőnek reklamálhat. Az oldal pedig csak akkor moderálja ki, ha bizonyíthatóan valótlan. Különben pedig az értékelő visszajelzése is szükséges az átíráshoz (pl. félreértett valamit).


atosz
(őstag)

Gyors kérdés a SAJ inverterben járatosaktól:
Az új 1 fázisú R széria tud bármi lényegesebb dologban mást/többet, mint a korábbi Sununo?
(kimondottan az 5KW-os érdekelne)

R5 széria
Sununo


Zizi123
(senior tag)

Sziasztok!

Tud valaki olyan hivatalos kalkulatorrol, amire lehet hivatkozni az aramszolgaltatonal, hogy az O hibajukbol nem tudok annyi aramot termelni, amennyit terveztem.

Tehat az a szituacio, hogy havi 20eFt a villanyszamlank, es erre terveztunk 5kW-os rendszert (20db 285W-os panel), amivel nagysagrendileg 0-ea jonne ki az eves villanyszamlank.
Az aramszolgaltatonak annyira rossz a villamoshalozata a kornyeken, hogy a villanykaron alig van vastagabb kabeluk, mint nekem a hazban, igy amikor termel a rendszerem, akkor pillanatok alatt 253V-ra feltolom az egesz utcaban a feszultseget a karon is. Nyilvan a sajat hazamrol nem is beszelve. Mar 3kw termelesnel is siman 253V-nal leszabalyoz az inverter.
Ezert nekem a napi termelesi gorbem nem olyan szep harang alaku, mint kellene, hanem a harangalak megspekelve napi 40 leszabalyzasos esessel.
Na szoval a szolgaltatoval bemerettem a halozatot mar lassan 1 eve, amikor sikerult bebizonyitani, hogy nem birom erdemben hasznalni a napelemrendszeremet, mert folyamatosan felgazon pocorog. (Az elso hozzaallasuk az volt, hogy akkor hasznaljam felgazon!!!!).
Tehat a sokadik nekifutasra elismertek, hogy nem felel meg a halozat a szerzodesben foglalt minosegi elorirasnak, ezert szerzodest szegtek, ami miatt kotbert fognak fizetni. Evente 6eFt-ot, az elso evben, utana kovetkezoben ha jol remlik, akkor felevente 6eFt.

Irtam nekik, hogy nemileg nonszensznek erzem, hogy az O hibajukbol EN nem tudok normalisan aramot termelni, emiatt NEKEM villanyszamlat kell NEKIK fizetnem, es amenyniben en fizetek 60eFt villanyszamlat 1 evben a mukodo rendszeremmel, akkor Ok ebbol hajlandoak 6eFt-ot visszaadni nekem.
Tehat nekik nyilvan nem erim meg megcsinalni, mert igy Ok siman pluszban vannak.

Nyilvan most meg nem is beszeltem arrol a problemarol, hogy nekem a hazban folyamatosan 253V van a konnektorokban!!! Emiatt tonkrement a mosogatogep, es a hutonk is!!!
Ertem, kapcsoljam ki, de akkor miert is csinaltattam ilyen rendszert????

Na tehat az egeszben az a lenyeg, hogy kellene 1 olyan kalkulator, amivel bizonyitani tudnam, hogy nekem mennyi kiesest okozott az O szar rendszeruk, es karokozasra lehetne oket akar kotelezni is. Mert ez mar nemileg tul van azon, hogy nem felel meg az aram a szabvanyoknak idonkent. Nyaron napi 10 oraban nem esik 252V ala a feszultseg a hazban, es az utcaban.
Valaki tud ebben segiteni?


tothbe
(addikt)

Ehhez nem kalkulátor kell neked hanem egy jó ügyvéd. Az megoldja a gondodat akár visszamenőlegesen is. Kér szakértői véleményt, aki pontosan ki fogja számoni a károdat. Ennyi. Nem érdemes ezen magadban pöröni tovább.


Zizi123
(senior tag)

3/4 eve van rendszerem, igy nagy visszamenolegessegrol nincs szo.
Meg kulonben is nyilvan ala kellene tamasztani valamivel, hogy te mennyi kart szenvedtel, azt pedig valami calkulatorral fogjak.
Arrol nem is beszelve, hogy ha kiderul, hogy a calculatohoz kepest igy is termeltem 90%-ot, akkor meg mar mindjart arrol beszelunk, hogy 30eFt miatt perelnem be oket....
Az ugyvednek pedig ennyi lenne az oradija, amikor megmondja, hogy hagyjam a p.csaba.


cdl
(senior tag)

Az összefoglalóban ott egy kalkulátor, nézd meg. De, hogy ezt elfogadják e majd?


stickermajom
(addikt)
Blog

Akkor itt nézd meg, hogy az adott helyre mennyi lenne a becsült termelés: [link]
Bizonyítani mondjuk nem tudsz vele semmit, de adhat alapot egy ügyvéd felkeresésére.


dobolan
(senior tag)

Ha ilyen a hálózat, nem lett volna szabad engedélyezniük a rendszered kiépítését. Mivel ezt el is ismerték a leírásod alapján, peres eljárás esetén szerintem te nyernél. Ha a szolgáltatónak nem éri meg fejleszteni, akkor visszavonja a HMKE engedélyed, és majd fizet valamennyi kártérítést. Jó ügyvéd kell, hogy fedezze a veszteségedet. Egy netes kalkulátorral szerintem itt semmire nem mész. Fizetett független szakemberrel inkább.


Zizi123
(senior tag)

Igen, utolag azt mondtak, hogy hiba volt kiadni az engedelyt. Moatmar nem is adnak, pontosabban 1 fazisra nem. En mar abban is benne lennek, hogy fizessek ki a 3 fazis - 1 fazis atszereles koltseget, es akkor valoszinuleg megoldodna a problema.
Sokkal olcsobban megusznak, mintha at kellene epiteni a halozatot.
Bar ezzel igaz csak idot huznanak, nem ez lenne a vegleges megoldas.


MrZed001
(tag)

Momentán ha 1 fázis 3kW termelés mellett 252V-ra megy fel a fesz, akkor kb semmire sem mennél 3 fázisos rendszerrel.
Akkor már 3 fázist nyomnál fel 250V-ra a teljes környék nagy örömére ...


tothbe
(addikt)

nos, az itt leírtakkal megerősítetted, hogy neked egy ügyvédre van szükséged, hiszen akár a rendszer teljes költségéről beszélünk, ami cirka 1,5-2millió Ft. Ennyit fizettél ki ugyanis hiába, ha utólag a szolgáltató kitalálja, hogy mégsem működhet ez a rendszer ott.
Én értem, hogy majd te kiszámolod, mert az neked olcsóbb (szerinted), de, hogy fel is tudj lépni az áramszolgáltatóval szemben, azt mutatja a leírt eset is, hogy magadtól nem igazán működött (lásd az évi 6ezer vagy 12ezer Ft), miközben havi 20ezres számlát, azaz éves szinten 240ezer Ft-ot kellene megspórolnod, ha tökélesen működik a rendszered (hiszen ezt meg felmérték neked a kivitelezők, hogy ekkora rendszer fogja kitermelni ott neked ezt a mennyiséget).
Ezt tehát sem te, sem mi itt a fórumon, sem pedig egy kalkulátor nem fogja megoldani. Mind csak egy-egy szubjektív vélemény lesz, amivel kb nem mész semmire az áramszolgáltató ellen.

[ Szerkesztve ]


Zizi123
(senior tag)

Erdekes, mert nem egyenesaranyosan no a feszultseg (mamint nekem mint laikusnak erdekes, lehet, hogy ez a normalis annak aki ert hozza), tehat 3x1.6kW-al siman 240-242V kornyeken lenne.

[ Szerkesztve ]


Zizi123
(senior tag)

Mondjuk azt sem ertem, hogy ha 3kw termelessel megnovelem a feszultseget 20V-al az utcaban, akkor ha bekapcsolom az indukcioslapot, a porszivot, a hajszaritot, es a mikrot, akkor miert nem esik 200V ala a fesz??? 210-215 ala nem esik le, csak angyon ritkan.


KVfun
(csendes tag)

Sziasztok!

Egy tavaly telepített rendszert szeretnék bővíteni, de már nincs olyan napelem forgalomban ami tavaly volt Konkrétan Sharp NDAC 275 W. Bővíthető a rendszer nagyobb panellel? Pl NU-AC 310 lenne. Az inverter teljesítményben bírná, de csak 1 munkapontos, így külön körre nem lehet kötni. Okozhat ez problémát?

Köszönöm előre is a választ.


oak
(tag)

Sziasztok! A nagyobb panelméretnek milyen hátrányai lehetnek? Csak mert több helyen azt ajánlják, mivel így optimalizálót is lehet megspórolni. Köszi.


kardkovacsi
(senior tag)

Olvass kicsit vissza, pont pár napja beszéltünk erről. Szerintem a fő probléma amikor megfordul az áram iránya akkor fog megugrani a feszültség azaz nincs aki elhasználja a szomszédokkal együtt a termelésed.
Azért nem esik le a feszültség mert az egész rendszer úgy van kitalálva, hogy a szolgáltatótól folyjon az áram feléd és nem vissza. Valószínűleg a vékony kábel miatt eleve jól fel van tolva a trafó feszültsége. Szerintem ezt csak kábelcsere tudná megoldani vagy esetleg beköltözne még pár szomszéd akik elhasználják a termelésed.


stickermajom
(addikt)
Blog

Szerintem itt valami félreértés lesz. Nem látom mi köze a panelméretnek az optimalizálókhoz. Mire kértél ajánlatot? Indokolt amúgy az optimalizálók használata (több tetősík, vagy tájolás) ?


oak
(tag)

Nagyobb panel használata esetén kevesebb darab kell ugyanannyi teljesítményhez és így optimalizálóból is kevesebb kell. Sajnos, úgy néz ki, hogy a környező magas fák miatt nem úszom meg.

üzenetek