Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


axioma
(veterán)

Rosszabb. Nekem a szolgaltato konkretan hazudott, megjegyzem nem volt egyezo (marmint nem csak mint ceg hanem cegcsoport sem) a halozati engedelyessel. Allitolag a hal.eng. allitja be, hogy mikor kuldon at szamlazasi adatokat a szolgaltatonak. Utni kell a vasat amig irasba adjak hogy az eves elszamolasnak mi az idopontja, anelkul ne higgy el semmit, se szabalyt, se ugy szokott lenni-t stb. (foleg nkm-nek elmu teruleten).


Chal
(addikt)

Ma szép tiszta napsütéses idő volt (legalábbis felénk), meg is lett a pillantanyi max rekord (9.2kW, 9.99kWp-nél), igaz alig fél percig csak. Mennyire számít ez jónak? 10-12 fokos külső hőmérséklet volt, gondolom a panelek hőfoka közel lehetett a gyári referenciaadatokhoz kötött optimálishoz, viszont a besugárzás szöge tavasztól jobb lesz. Új rendszer, nincs sok adatom, és próbálok első körben elnagyoltan, szubjektíven (is) tapogatózni, hogy mire képes, illetve hogy összeségében rendben van e műszakilag, jó e a telepítés. Szóval szerintetek fogok látni ennél jobb pillanatnyi értéket?

Ilyen elnagyolt visszaellenőrzési pontnak gondolom a PVGIS összehasonlítást is, ami viszont nagyon jó eredményt adott: az ott kalkulált januári mennyiséget majdnem hozta úgy, hogy csak 20 napot ment a hónapból, azaz ~30%-al több lett (loss érték 5%-ra állítva). Mondjuk volt pár szép napsütéses nap, de olyan is, amikor állt a hó a paneleken.

[ Szerkesztve ]


#81475328
(kezdő)

Vajon honnan tudná a MAXIM ?!
Azt, hogy ÉPPENSÉGGEL
- az árnyék miatt
vagy
- a tető iránya miatt
éri kevesebb fény a napelemet.

Szerintem: NEM tudja megkülönböztetni.

Ezért meglátásom szerint jó a MAXIM a több irányú tetőre is.

[ Szerkesztve ]


tothbe
(addikt)

Nem feltétlen a maximmal lesz a gond hanem az inverter minimum feszültségeivel. Akkor meg hiába “tudja a Maxim”, hogy kevés a termelés, változtatni nem tud rajta.
A Maxim tényleg arra jó, hogy kizárja a hotspotokat és árnyékokat. Sőt, erre talán a legjobb. De több tájolást önmagában Maximmal kezelni nem érdemes.


balkoger
(tag)

Köszönöm Tothbe :R , a 4 felület konkrétan 2 tájolás (DK és Dny), egyforma tetőszögekkel és iránnyal.
Solar edge-nél az akadt el, hogy a minimum opti mennyiség meg van határozva ami az SE7K-nál illetve 370 optinál 16db minimum, vagy a 4xx 5xx optinál 14db.
Nekem sajnos ez nem jön ki, bármennyire is szeretném az SE rendszert.


Geresics
(addikt)

A szaldó elszámolás az új óra telepítésétől indul. Az évenkénti leolvasás viszont ettől független időpontban lesz, ezért az első éved úgynevezett "törtév" lesz! Onnantól viszont már mindig teljes évek lesznek! :K

Havi átalányt ettől függetlenül fizethetsz! Ennek akkor van értelme, ha pl. a Te fogyasztásod 10000kWh/év, de a napelemes rendszered csak 6000kWh/év energiát képes előállítani. Ekkor, hogy ne egyszerre kelljen befizetned 4000*37,75=151000Ft-ot, ezért fizethetsz havi átalányt, és az éves elszámolásnál már csak a különbözetet kell elszámolni.

Jah, egy ideje újra hallok panaszokat arra, hogy a szolgáltatónál nem kapcsolják be automatikusan az éves szaldót, szóval erre érdemes külön odafigyelni (e-mailben, vagy telefonon, és felírva a hívás azonosítóját)!


kiliti
(csendes tag)

Ha az összes paneled egy stringre rakod SE-vel, akkor rendben lesz.
De ha csak két tájolásúak a panljeid, akkor elvileg bármely 2 munkapontos inverter jó lehet, ha a feszültségeket kiadja.


Geresics
(addikt)

A napelem sajátossága, hogy amint kis fény éri, azonnal megjelenik rajta az üresjárati feszültség. Ha a fény intenzitása kellően nagy, akkor lehet terhelést illeszteni rá (munkapont állítás), és onnantól munkaponti feszültség lesz.
Az áramerősség attól függ, hogy mennyi, azaz milyen intenzitású napsütés éri a panelt, és a légköri tényezőkön kívül itt az egyik legmeghatározóbb tényező az a beesési szöge a napsugaraknak. A sztring áramerőssége természetesen a sztringben lévő legkisebb áramerősségű panelével lesz egyenlő.
A SolarEdge és más optimalizálók ezt tudják jól csinálni, mert ott a munkapontállítás panelenként történik, és így hiába néz egy panel olyan irányba, hogy kevesebb nap érje, kihozza belőle a maximumot anélkül, hogy a többi panelt korlátozná.
A Maxim chip pedig a panelen belül 3x csinálja a munkapont állítást, de úgy, hogy az árnyék miatt kieső U és I görbén állít. De az eltérő tájolásból eredő nagy áramerősség-különbséggel nem tud mit kezdeni. Nincs is benne annyi alkatrész, hogy ilyen szinten tudjon DC-DC konvertálást végezni...


Geresics
(addikt)

Kösd mind a 18 (később 24) panelt 1 sztringbe a SolarEge rendszerben, és minden jó lesz! :K
Ha Huawei mellett döntesz, akkor ott is tegyél minden panelre Huawei optimalizálót, és a Maxim helyett válaszd a hagyományos panelt! ;)


madgie
(titán)

Na de ha két külön sztringen van a két külön tájolású Maxim, az miért baj?


Geresics
(addikt)

Azzal semmi baj nincs! Sőt, az eltérő tájolás esetén egy Maxim panel még mindig sokkal jobb, mint egy hagyományos panel! :K

[ Szerkesztve ]


madgie
(titán)

Nekem van az egyik tetőn ott egy cső, amin bejön az áramkábel, a másik tetőn egy kémény, az egyik reggel ad egy kis árnyékot, a másik késő délután, és mivel kádárkocka, így úgyis két tájolásra lesznek felpakolva a panelek. Erre Maxim árajánlatot kértem (jóval olcsóbb, mint az SE), mondjuk még a műszakisokkal nem beszéltem, de elküldtem nekik pontos tájolással a drónfotókat :D


#81475328
(kezdő)

HA van minimális fény
AKKOR a feszültség előáll.

Tudtommal a MAXIM nem csökkenti a feszültséget.
Hanem kerülő áramutat nyit a jobban termelőknek.

Ezért,
HA MEGVAN! legalább az iverternek szükséges
minimum napelem szám az adott bemeneten
AKKOR tökéletesen tud működni a vegyes sztring is.
Szerintem.


Geresics
(addikt)

Árnyékkezelésben a Maxim jobb, mint az optis rendszerek bármelyike :K


YxVs
(senior tag)

Szia,

"A szaldó elszámolás az új óra telepítésétől indul"

Mi van akkor, ha nekem már ad-vesz mérőm van, mert előtte teljesítménybővítést kértem, és azzal együtt már automatikusan okosmérőt kaptam?
Akkor nekem a új szolgáltatói szerződés megkötésének napjától indul a szaldós elszámolás?


#81475328
(kezdő)

Tudtommal
a MAXIM lényege éppen az,
hogy
átengedi magán a többiek áramát!

Akkor is amikor ő maga nem tud akkora áramot adni.

Alkalmazás: https://youtu.be/z__yITgyfVE?t=1007

Működési elv.

[ Szerkesztve ]


Geresics
(addikt)

Akkor is a beüzemelés időpontjától indul. Amíg a szolgáltató nem üzemelte be, addig nem is szabad bekapcsolnod, hiába van akármilyen órád.


#81475328
(kezdő)

HA ilyen ikon van a mérőn, akkor mérő csere lesz.
Akkor is, ha okos mérőt kaptál már.


Mivel ez a betáplálást is vételezésnek méri és kifizeted azt is 37,4 Ft/kWh áron.

Az ilyen mérő esetén ezért nem jó ötlet
a napelemes rendszer üzemeltetése a mérő csere előtt.


Janusz001
(őstag)

Akkor tehát úgy néz ki, hogy a jövőben nem adható ki 1 fázisra 2.5kw feletti inverter. Mi lesz azokkal, akiknek jelenleg nagyobb invertere van, elromlik, javíthatatlan, új inverter, új szerződés és nem szerződnek csak 2.5kw -ig. Csináltathatom a 3 fázist? Vagy marad a sumákolás és felkerül egy másik.


cdl
(senior tag)

Akinek megvan a szerződése nagyobb inverterre, miért ne kapná meg megint?
Szerzett jogot reméljük nem nyírbálják meg.

üzenetek