Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Geresics
(addikt)

A napelem sajátossága, hogy amint kis fény éri, azonnal megjelenik rajta az üresjárati feszültség. Ha a fény intenzitása kellően nagy, akkor lehet terhelést illeszteni rá (munkapont állítás), és onnantól munkaponti feszültség lesz.
Az áramerősség attól függ, hogy mennyi, azaz milyen intenzitású napsütés éri a panelt, és a légköri tényezőkön kívül itt az egyik legmeghatározóbb tényező az a beesési szöge a napsugaraknak. A sztring áramerőssége természetesen a sztringben lévő legkisebb áramerősségű panelével lesz egyenlő.
A SolarEdge és más optimalizálók ezt tudják jól csinálni, mert ott a munkapontállítás panelenként történik, és így hiába néz egy panel olyan irányba, hogy kevesebb nap érje, kihozza belőle a maximumot anélkül, hogy a többi panelt korlátozná.
A Maxim chip pedig a panelen belül 3x csinálja a munkapont állítást, de úgy, hogy az árnyék miatt kieső U és I görbén állít. De az eltérő tájolásból eredő nagy áramerősség-különbséggel nem tud mit kezdeni. Nincs is benne annyi alkatrész, hogy ilyen szinten tudjon DC-DC konvertálást végezni...

üzenetek