Konzolokról KULTURÁLT módon - Konzol játékok fórum

üzenetek

hozzászólások


kwzatz
(őstag)

1. Akkor szólj az összes cikkírónak, meg Matt Booty-nak is, hogy rosszul tudják és te máshogy gondolod. :D
Microsoft Closes Redfall Developer Arkane Austin, Hi-Fi Rush Developer Tango Gameworks, and More in Devastating Cuts at Bethesda
2. Alig több, mint 1 éves játék, miért kellett volna már új bejelentés? Arról nem beszélve, hogy a Hi-Fi Rush is bejelentés nélkül, csak úgy jött a semmiből.
3. Viszont naivan azt sem szabad hinni, hogy a cégeknél nem hoznak ostoba, hosszú távon veszteséges, szűk látókörű döntéseket időről időre, miközben pont az elmúlt egy hétben láttunk kolosszálisan agyhalott mókát a Sony-tól a Helldivers 2 kapcsán. :D

[ Szerkesztve ]


opr
(veterán)

Mi lenne? CoD-ot rengetegen imadjak, tehat jo jatek... Csak nem neked vagy nekem. En kifejezetten fosnak gondolom, de ez en vagyok.


negyven2
(veterán)

Én még mindig azt gondolom, hogy ez azért szerintem több volt mint szimplán egy piros jelzés az excel táblázatban.

Visszanéztem, és most bezárt stúdiók esetében ezek a pletykák voltak

Bár az Alpha Dog Game-nél semmi, de pl. a Roundhouse Games-nél egy Marvel IP-re épülő UE4/5 alapokra építkező PvPvE játékról voltak pletykák.

Arkane Austin esetében csak GeForce Now-os szivárgásra lehet támaszkodni. Ott egy Project Black Sky kódnevű játék volt hozzájuk köthető.

A Tango Gameworks esetében pedig olyan pletykákról lehette hallani, hogy egy JRPG-n és egy multiplayer címen dolgoztak, illetve egy szivárgásban meg volt említve a Ghostwire: Tokyo folytatása is.

The State of Microsoft Gaming: A breakdown of all the Confirmed Projects, Leaks, and Rumors for the Future of Xbox Game Studios and Bethesda Softworks also including Activision and Blizzard.


alratar
(addikt)

S a Bethesda nem, az M$ tulajdona?

S honnan tudod, hogy nem volt semmi a csöben? Mert nem jelentzettek be semmit?
A GoT2-öt sem jelentették be, mégis mindenki tudja, hogy készül.


Döglött Róka
(veterán)

Annyira mellement az osszes pont, hogy inkabb kihagyom a valaszt.

@alratar, nem tudom mi az a GoT2, szoval fogalmam sincs mirol beszelsz. Eleg egyertelmu, hogy olyan studiokat zarnak be amiben nincs potencial, nem talalomra valasszak ki oket. Nezd meg a Sony London esetet, semmit nem csinaltak az utobbi idokben -> kuka.

Az "M$" (bar aki igy irja az mar bukta a vitat mert k*rvara nem objektiv mar, foleg ha kulon veszi a faradtsagot hogy beusse a $-t :D, szanalmas... ) tulajdonaban van a Zenimax, de ez egy leanyvallalat sajat managementtel es sajat donteshozoi korrel. Ha te azt kepzeled, hogy leszolnak nekik hogy ezt meg azt a studiot be kene zarni, akkor szerinted micromanagement zajlik a cegnel. 300k+ fos gigacegrol beszelunk, szerinted ez zajlik? Logikus lepesnek tunik? - "de az M$ sose volt logikus, hihihi-hahaha :))" mindig elfelejtem :D

[ Szerkesztve ]


kwzatz
(őstag)

Hogy ment félre az első pont pl., ami abszolút tényszerű? Mesélj kérlek. :U (nem mintha a 2. és a 3. ponttal kapcsolatban amúgy menne :D)

[ Szerkesztve ]


Döglött Róka
(veterán)

Nem irom le tobbszor.


kwzatz
(őstag)

Egyszer sem kellett volna ezt az önigazoló kommentet, egyszerűbb lett volna elolvasnod, amit linkeltem, vagy úgy nagyjából sejteni, hogy zajlott ez le a háttérben. Megnyugtatlak, hogy ez a Microsofttól indul, és egy természetes láncon jutott el odáig, hogy x stúdiók lesznek bezárva. A Microsoft dönt, hogy vad költségcsökkentés/átcsoportosítás lesz.
Vagy hogy gondolod, ha a Microsoft azt mondja, hogy 10-ből zárjatok be 9 stúdiót, akkor valójában a Zenimax/Bethesda döntött? Mert ha ilyen furán értelmezed a dolgokat, akkor a te valóságodban lehet végül is igazad. :D

Ez lehetett úgy is, hogy ennek és ennek nem vagyunk elégedettek az eredményeivel, erre és erre kell mostantól jobban fókuszálni, ide és ide csoportosítsatok át, ez és ez között esetleg választhattok, ezt és ezt még nem szántjuk be most, csak később, mert éppen nagyobbacska játékot készít, megvárjuk stb. és úgy is az elmúlt hetek függvényében, hogy "mi a franc ez a sok kis szar, miért nem mindenki a Fallout 5-öt hegeszti?"


Döglött Róka
(veterán)

A baj az, hogy egy a hsz-en belul megcafolod magad. Szerintem hagyjuk :)


kwzatz
(őstag)

Rámutathatnál, hol. :U De jah, szerintem is hagyjuk. Te írod másokra, hogy naivak és ezzel egy időben azt hiszed, hogy a Zenimax/Bethesda csak úgy gondolt egyet, és döntött arról, hogy egyszerre bezár/átcsoportosít 4-5 stúdiót, és ezt nem előzte meg semmi fentebbről. ROFL. :D

[ Szerkesztve ]


negyven2
(veterán)

Szerkezeti felépítésben a Tango Gameworks az a Zenimax alá tartozik, a Zenimax a Microsoft Gaming alá és a Microsoft Gaming meg a Microsoft alá. A döntés végső soron az MS-n múlt, de hogy miként jutottak ide azt nem tudni. Amit lehet, hogy a stúdió felvásárlásokba és bezárásokba van beleszólása a Zenimax-nak is (hiszen a kádasért ők felelenek, minden korábbi Zenimax-es stúdió esetében, ahogyan a projectek esetében is szabad döntésük van).

És bár a tulajdonosuk az az MS, de ettől még saját költségvetéssel rendelkeznek, hasonlóan mint minden más belsős kiadó, fejlesztőcsapat. Ez így van a Sony esetében is. HA egy fejlesztő csapat csak viszi a pénzt akkor azt egy idő után be fogják zárni. Ugye Sony-nál lehetett hallani azt, hogy az év elején bejelentett költségcsökkentésben bezárásra kerülő stúdió esetében a Londoni stúdió mellett, vagy helyette még ott volt a Media Molecule csapata is. Ott is az volt a gond, hogy maga a stúdió működése veszteséges volt. Ők most egy hagyományosabb játékot csinálnak majd (állítólag nem egy új LittleBigPlanet).

Amúgy a Sony esetében az ilyen belsős kvázi függetlenebb csapat az a Bungie (még?).
Az MS-nél az átszervezés (lényegében mindegyik az Microsoft Game alá tartozik) után most 3 ilyen kiadó van. A korábbi és felvásárlott csapatokat tömörítő Xbox Game Studios, a Zenimax Media és az Activision Blizzard King. Mindháromnak vagy egy kvázi kis függetlensége, a Microsoft Game-en belül (ennek a CEO-ja Phil). Ezen kiadóknak is van saját CEO-ja.

Vagyis bár ez ugyan-úgy spekuláció, és nem változtat azon a tényen, hogy az MS-é a végső döntés, ha azt mondják, fentről hogy költséget kell csökkenteni, akkor a Zenimax mondhatja azt, hogy akkor bezárjuk pár csapatunkat. De ekkor is ha az MS úgy dönt, akkor megakadályozhatta volna a Tango bezárását. De valószínűleg (bár ez is még spekuláció), lehet tényleg annyira piros volt az a cella az excel táblázatban, hogy még egy remek Hi-Fi Rush se volt elég neki. Lehet, már a felvásárláskor eldőlt ez, de hagyták nekik az aktív fejlesztésben lévő játékaikat megjelentetni. Valószínűleg sosem tudjuk meg, hiszen más cégek esetén, ahol szintén bezárták a kvázi sikeres játékuk után az egész stúdiót.


alratar
(addikt)

Bevallom, nem vagyok objektív. Szerintem, amit a Microsoft csinál a játékiparral, az nem jó.
És lehet, hogy a Zenimaxnál van külön management, de azt nem tudom elhinni, hogy az XBox ne gyakorolna rájuk nyomást.

A GoT2 = Ghost of Tsushima 2


negyven2
(veterán)

De azért leírom itt is. Nekem se tetszik ez, hogy csak úgy bezárták, nem csak a Tango-t, de a Arkane Austin-t is. Ha az Asustin nem is, de szerintem a Tango-t, meg kellett volna tartani pet project szinten. Vagyis lehet nem termelnek nyereséget, de egyedi játékokat letehettek volna. Ugye az Xbox Game Studios tele van ilyen szintű csapatokkal. Vagyis racionálisan gondolkodva az ott lévő csapatok nagy része nem igazán fog letenni olyan játékokat amik tömegeket vonzanának be a GP-be, és ez mellett még szép eladásokat is hozna. Egy Double Fine biztosan nem fog saját magától tömegeknek szóló, mainstream játékot csinálni. Ha meg az MS ráerőltetne bármi ilyesmit, akkor Tim bácsi és a csapat egyből lépne le, és alapitanának egy új stúdiót. De szerintem ugyan ez a helyzet az Obsidian és az inXile esetében is.


kwzatz
(őstag)

Ami egyértelművé teszi ezt a kérdést, és azt, hogy ki/mi döntött (a levél megfogalmazásán kívül, amit a fentebb linkelt IGN-es cikk tartalmaz), az az elküldött emberek, bezárt stúdiók száma.
Ha bezárják mondjuk az egy szem Tangót, akkor sokkal kisebb az esély arra, hogy fentebbről indul, mint amikor ilyen átalakítás megy végbe.
Egyébként valószínűleg mindig van oda-vissza kommunikáció.
De erre írtam a "zárj be 10-ből 9 stúdiót" dolgot, aztán az ember kiértékelheti magának, hogy szerinte ilyenkor "ki döntött".
Mielőtt valaki félreértené, nem azt írom, hogy legfelül Satya úgy ébredt, hogy "rohadtul nem kell a Tango, telefonálok már egyet".

[ Szerkesztve ]


negyven2
(veterán)

Ugye az összes most bezárt és összevont stúdió az a Zenimax kötelékébe tartozott. Az MS-nél azért vannak olyan csapatok amik még ennyit se tettek le mint ezek, és mégis élnek és virulnak (most még?). Illetve a részbeni szerkezeti önállóságra utal az is, hogy a Redfall refound esetében a Betehsda-hoz kell fordulni, és nem közvetlenül az MS-hez.


Döglött Róka
(veterán)

Csak ezek a studiok mar onmagukban brandnek szamitanak, a tango/arcane/mar fingom sincs mi volt a harmadik meg nem.

@alratar: miert mit csinal? Segitek egy parhuzammal:

Az 1950es evekig nem volt mainstream tv adas az otthonokban, akkor vittek el a mozgokepet mindenhova, addig mehettel moziba. Az MS pont hogy platformot epit mar jo regota, es a cel az, hogy mindenhova elvigye a gaminget. Ehhez egy diverz portfolio kell, lehetoleg koltseghatekonyan hogy valami bevetele is legyen es tudjon tartalmat gyartani.

Ehhez kepest a sony csak kapkodja a fejet mar, a nagy felvasarlasi lazaban keson kapcsolt (valojaban ok kezdtek), hogy szolgaltatast is kene epiteni. Egyelore jol megvannak, de kozeptavon mar kerdeses.


kwzatz
(őstag)

Még egyszer: Olvassátok el az IGN-es cikket, kiemelt figyelmet fordítva a levélre Matt Booty-tól.

"Az MS-nél azért vannak olyan csapatok amik még ennyit se tettek le mint ezek, és mégis élnek és virulnak "
Januárban küldtek el 1900 embert vegyesen mindenhonnan. Esélyes, hogy még ezzel a zenimaxos bulival sincs vége. Mondom, elég egyértelmű, mi történik, de ahogy gondoljátok.


Döglött Róka
(veterán)

Mi tortenik?

üzenetek