OTP Bank topic - Gazdaság, jog fórum

üzenetek

hozzászólások


yogibear
(addikt)

Sosem kaptunk ilyet, a kb 20 év alatt, mióta számlacsomag csere és névátírás volt haláleset miatt...
Anyám kb azóta sem volt a fiókban... mindent én intézek neki.. és főleg neten, fiókba kb nem járok, max ha kártyacserét akartam lejárat előtt...
Akár téged is fel lehet vetetni társtulajdonosnak... még ha nem is nyúlsz a mama számlájához... de ha meg kell intézni valamit, akkor tudod intézni a dolgait helyette...

Legrosszabb esetben hagyatéki után is hónapokig ülnek más pénzén.

Mondjuk ha előre gondolkodnál, nem lenne ilyen...
Úgy hívják, haláleseti (vagy elhalálozási) rendelkezés...

Ha a tulajdonos, vagy társtulajdonos elhalálozik, akkor a banknak kötelező a számlát zárolni, amint arról tudomást szerez. Ha előrelátóak vagyunk, egy-két ezer forint ellenében ezt elkerülhetjük. A megoldás kulcsa a haláleseti rendelkezés. Ezzel a tulajdonos megadhatja, hogy halála esetén kié legyen (és milyen arányban) a számlán lévő pénz. Így az összeg nem képezi hagyaték részét és nem kerül be a hagyatéki eljárásba. Ilyenkor a személyazonosság igazolásával az összeg a halálesti kedvezményezettet, adott esetben kedvezményezetteket illeti meg.

A haláleseti rendelkezés lényegében nem más, mint a számlát vezető pénzintézetnek adott megbízás. Ebben a számlatulajdonos arról rendelkezik, hogy halála esetén a pénzintézet az általa megjelölt személynek teljesítsen kifizetést a bankszámláról.
A haláleseti rendelkezés például akkor lehet előnyös, ha a bankszámla tulajdonosa meg kívánja gátolni, hogy halála esetén a számláján lévő összeggel csak a hagyatéki eljárás befejezése után lehessen rendelkezni.

üzenetek