Panasonic FZ sorozat - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


meri
(aktív tag)

Sziasztok! Van egy FZ300-asom, nagyon jó kis gép arra, amire nekem kell. Sajnos nemrégiben leejtettem kb 1 méterről, kemény talajra, amin szőnyeg volt.
Külsérelni nyom nem látszik rajta. A hibajelenség viszont bekapcsolás után egyértelmű: egyrészt közelről "fülelve" szinte mindig jelen van egy halk "nyiszorgó" hang (nem csak mozgatáskor, az autofókusz miatt); másrészt a szenzor képe (azaz a feliratok nem) folyamatosan "ugrál" kicsit - olyan, mintha fókuszálás / stabilizálás közben arrébb ugrana - mondjuk a kép szélességének 1%-át kitevő pixelt, majd vissza. Másképp fogalmazva, "befogás" után is mintha újra és újra stabilizálna.

Ez független attól, hogy a stab ki- vagy be van kapcsolva. Képet készít, általában teljesen jót, de valami tutira nincs rendben. A hibajegyzék "zoom stepout" és "zoom enc" kódokat tartalmaz.
Szerintetek érdemes a javíttatásával foglalkozni? Nem használhatatlan, de zavaró. Azt még nem tudtam ellenőrizni, hogy exponáláskor is egyértelműen egy ilyen "éppen stabilizálás" közbeni képet lő-e, azaz bemozog-e, de nagy valószínűségel igen (készült néhány elmosódott kép azóta, de ez lehetett az én bemozdításom is).

üzenetek