pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


fonok87
(aktív tag)
Blog

Jártam már itt korábban azzal, hogy terhelésre egyszerűen megáll a rendszerem. OPNSense, Fujitsu vékonykliens, Telekom optika. A Realtek chipes NIC-et Intelesre cseréltem, azóta stabil, de én sem mértem gigabitet Speedtesten, hanem kb annyit, mint Te. A processzorod viszont jóval erősebb, konkrétan egy szálon duplaanyi számítási teljesítményt tud. Speedtest közben 45-50% CPU terhelést látok.
Ez alapján nálam nem a CPU fogja vissza a sebességet, amiből következik, hogy Nálad biztosan nem. Ami azért megnyugtató, mert már agyaltam másik vason, vagy OpenWRT-re váltáson, merthogy nemhajcsakija gigabitet. Így viszont elvethetem ezt az ötletet; nem szeretnék megint hozzányúlni az éppen csak belakott rendszerhez, és ha jól tudom, wired router +tűzfal alkalmazási területen a *sense sokkal jobb, ezért is lenne jobb megtartani ezt az OS-t.
Valószínű, hogy inkább a Speedtest.net nem teljesen megbízható, vagy nem olyan szervert ad, ami a Telekom felé tud gigabitet szolgáltatni. Az is előfordulhat, hogy egyszerűen a szolgáltató a nap legnagyobb részében ~700mbit környékére korlátozza a kapcsolatot. Ez még bőven a garantált sebesség felett van, mezei user nem vesz észre különbséget, viszont jelentősen csökkenti a terhelést a T infrastruktúráján, ha sokan használják egyszerre.

üzenetek