pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


ƬΛЯΛ
(senior tag)
Blog

Gratula a kis pöcöhez :C

Első ponttal kapcsolatos kérdés:
Miért akarnád ezt így kivitelezni? Ha ezt a koncepciót megvalósítanád pont egy pofon annak a bizonyos bűzös kupacnak, hiszen a pfsense lényege vész el. Így gyakorlatilag semmi haszna :( Viszont! Meg tudod azt csinálni, hogy a bejövő netedre (UPC esetén a modemre, Digi esetén egyből az UTP-re) feldugod a pfsense WAN portját majd a LAN portra rádugod az asus router LAN! portját, tehát azt, ami alapjáraton switchként üzemel rajta. Itt jön egy kis konfig, ami kimerül annyiban, hogy a pfsense DHCP szórását beállítod mondjuk 10.10.10.100-10.10.10.199-ig. Itt a pfsense nyektetése meg is volt. Átbattyogsz az asus routerre és elvégzed az alábbi beállításokat:
DHCP kikapcsol, Network -> LAN menüpontban megadod a 10.10.10.200-as címet, így ez lesz az asus router Statikus címe, és nem DHCP-n kapja, hiszen csak .199-ig tart a szórás. Felkonfigurálod kedved szerint a wlan-t és voálá, kész is az AP. Lesz wifi-d, de az asus csak kvázi AP-ként fog üzemelni, a dhcp címet a pfsense fogja biztosítani és minden csatlakoztatott eszköz is a pfsense-ben fog megjelenni. (Azt még nem próbáltam, ha az AP-ként működő routerre a többi LAN portba dugok más eszközt, akkor SWITCH-ként is üzemel-e, de elméletileg kéne neki.) Szóval így pfsense-es routered/tűzfalad és wifid is van egy csapásra :K [Persze /24-es maszk esetén érvényes ez, hisz így DHCP tartományon kívül, de egy alhálózatban van az asus routered, ez fontos]

Kettes pont:
Ez baromság. A pfsense csak a config és a boot szempontjából használja a háttértárat, amint elindult és minden betöltött akkor betölti az egészet ramdisk-be, tehát a lemez 0-n fog pörögni teljesen feleslegesen. Szerintem hagyd benne nyugodtan azt a noname ssd-t, ami benne van :K Viszont azért a biztonság kedvéért mindig legyen minden fő változás után egy backup csinálva a configról ;)

Ha már AP: Ha bejön ez a megoldás amit az egyes ponthoz írtam, kvázi feleslegessé válik az egész, de ha mégis venni akarsz/fogsz én továbbra is a UniFi mellett állok. Talán a macera abban, hogy ha komolyabban akarod konfigurálni, akkor kell egy gép, amin fut a UniFi controller, ami vezérli az AP-t/AP-kat. Egyébként egy elég jó kis cucc, cégnél ezt használjuk és meg vagyok vele elégedve. Sokan talán azért ellenezhetik, mert viszonylag bonyolult a kontrollere, el lehet benne veszni, de én szeretem és elég jól managelhető. A ruckus márkát még nem igazán hallottam, így nem írnék róla véleményt inkább.

Plusz egy kérdés felmerült: Minek otthoni környezetben CloudSwitch? :DDD Nekem kicsit ágyúval verébre effektus, ellenben jó cucc, én is azt használom, nagy megelégedéssel a cégnél.

[ Szerkesztve ]

üzenetek