pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Véreshurka
(senior tag)
Blog

Tudom, hogy az egyszerűbb út az lenne, ha rögtön a DSL modemem után raknám a pfsense-t, de pár dolog miatt szeretném ezt most elkerülni, viszont ha már kezdem kiismerni a pfsense-t természetesen megváltozna a leányzó fekvése és ez venné át az ASUS helyét.

Miért is nem akarom most a modem után kötni a pfsense-t:

1. az ASUS-al már sikerült egy viszonylag gördülékeny otthoni hálózatot létrehoznom, ahol működik minden, és az ASUS konfigurálását is már egészen jól kezelem. Sajnos akkortájt amikor még ezt csináltam nem igazán olvastam utána, és a 192.168.1.0-s hálózatot használom amit szeretnék majd a későbbiekben átszámizni 192.168.x.0-ra, hogy VPN kapcsolatoknál ez ne okozzon gondot.

2. van egy nasom, amit sikerült jól bekonfigurálnom arra is, hogy kívülről elérhető legyen, és ezt a családon belül használják is rendszeresen (megy rajta mentés pl. nővéremék nas-ára oda vissza, tehát egymás gépén vannak a mentèseink), viszont még tuti nem tudnám megoldani ezt pfsense alatt.

3. a pfense-t még egyáltalán nem ismerem.

Ezért is gondoltam arra, hogy rákötöm a pfsense-t az ASUS router után, hogy kellően kiismerhessem ahhoz, hogy leválthassam az ASUS routeremet, illetve hogy csak simán ismerkedjem vele anélkül, hogy a most jól működő hálózazomat szétbombáznám. Tehát csak játszadoznék vele, akár többszöri újratelepítés vagy alaphelyzetbe állítás is benne lenne a pakliban.

AP már van, tesztelgetem is szépen az ASUS-ra kötve, működik is ahogy kell, ezt majd a pfsense-re kötném a későbbiekben. Ha az ASUS-t már nem használnám, akkor az megy majd tovább a családban valakinek.

Az SSD és pfsense viszonyáról itt találtam egy kis érdekességet, bár az is igaz, hogy elég régi az írás, illetve most használok először SSD-t, de nem túl jó hírek szerintem.

Eddig nem gondoltam rá, de lassan csorognak befelé az életembe a különböző IoT cuccok, és utána olvasva a témának, jó erre felkészülni az otthoni hálózattal, ezért is váltanék soho routerről. Szeretném majd a hálózatomat a későbbiekben felosztani különböző alhálózatokra (IoT eszközöknek, vendégéknek, kamera rendszernek, stb...). Ezért gondoltam arra, hogy nem csak egyszerű switchet kapcsolnék a router után, hanem valami olyat amit lehet managelni, és sok információ elérhető róla (tutorialok, leírások, sok tapasztalat), és ezt a unifi switch-en kívül csak az edgeswitch-ben találltam meg, de mivel a unifi switch mellé nem lenne más unifi eszközöm, így egy controller is felesleges lenne, így jutottam el az edge switch-hez. Illetve szeretnék kicsit jobban elmélyedni a hálózatok világában, szeretném képezni magamat, hogy valamivel biztonságosabbá tehessem az otthoni hálózatom.

Szóval esetleg lenne tipp ezekután, hogy hogyan tudnám működésre bírni a pfsense-t az asus router után kötve?

üzenetek