Pálinka topic (pálinkafőzés, lepárlás) - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Flashback
(addikt)
Blog

Sziasztok
Ugyan most se időm, se pénzem sincs rá de éderekel a téma

Szóval először is hogy működik a pálinkafőzés? Mi kell hozzá?

A többi kérdés folyamatosan :)

A topic nyitásakor még nem volt legális az otthoni pálinkafőzés, de azóta az lett.

[ Módosította: Kalandor ]


FehérHolló
(veterán)
Blog

1. Szeretem a házipáleszt, félre ne érts.
2. Őstag vagy.
3. amit tiltunk fórumunkban:
ha a hozzászólás jogszabályba ütközik, jogszabálysértésre buzdít

A pálinkafőzés meg állami monopolium, otthon _TILOS_ elviekben.


sanyixXx
(senior tag)
Blog

engedély kell hozzá. azt viszont nem kapsz, mert nem szeszfőzde vagy. ;]
szóval otthon csak sutyiban lehet.

rézüst kell hozzá amúgy, meg lepárló rész, meg csövek meg tűz az üst alá :)


Lord Zero
(addikt)

nem ismerem az említett mechanizmus lépéseit, de... best topic evö.. :DDD


Flashback
(addikt)
Blog

ezt nem tudtam... :F elnézést, de édekel a téma :D

[Szerkesztve]


sanyixXx
(senior tag)
Blog

szvsz lehetne PH!álinka topik ls akkor lehetne azé beszélni róla :)


Oreg_Nene
(tag)

Hat nagyapamat kellene kerdezni o rengeteg kifozott a kornyeken, sajna a tudast magaba vitte a sírba. Volt olyan amit hagytak allni a nagyszulok 20 evig /akkor keszitettek amikor megszulettem/ hogy majd az eskuvomre tartogatjak de nem jott be :)


Flashback
(addikt)
Blog

Na akkor vegyük lépésről lépéssre a pálinkafőzés folyamatát!

1.) A gyümölcsöt kell begyüjteni

A többiben kérném a közönség segítségét :) Gondolom a lepárlás a vége.


kisninja
(őstag)

2. erjeszd meg.
3 párold át
4 kész a pia :D
Lepárlógépet kell csinálnod ahol az elszökő alkoholt begyüjtöd.


szandisas
(senior tag)

[link]

itt le vanm írva rendesen.. amúgy érdemes megkóstolni ;] ( nekem hazai, igen fincsi :) )


Flashback
(addikt)
Blog

ok kettes lépés....
Mi a helyes módja az erjesztésnek mondjuk cseresznye esetében? Elég egy lezárt tartályban hagyni erjedni? Meddig?


-Nemtom-
(senior tag)

kis mennyiségben otthon is lehet csinálni (asszem 10L max) csak eladni nem lehet.

szét kell nyomkodni a gyümit, ha van szára azt is le kell szedni, aztán bele egy hordóba, és langyos vizzel felönteni h. ellepje, kissebb mennyiségnél kell bele cukor is h. kitudjon forrni rendesen. utána már csak kevergetni kell naponta, és ha már nem habzik, neki lehet kezdeni... kétszer kell átfőzni, akkor lesz tiszta átlátszó...
a home made főzés legegyszerübben:
-1 átalakított kukta kell, -> tetejére heggeszteni kell 1 menetes csövet.
-1 nagy edény amit az aljánál oldalt ki kell fúrni, majd bele kell rakni 1 spirál csövet, az 1ik vége alul megy ki a lyukon, a másikat meg kell hajlítani a végére kell egy anya, ezzel lesz rögzítve a kuktához
az edényt fel kell önetni hideg vízzel, aztán mehet a kuktába a cefre kb. 3/4-éig, aztán már csak kis lángon főzni kell és várni :)
ha a víz felmelegszik, akkor azt cserélgetni kell közbe...

nagyjábol ennyi


Lortech
(addikt)

Inni kell azt nem főzni..
Amúgy emlékszem, nagymamám csinált még régen. Egy kuktában főzte a krumplit talán, de részletekre már nem emlékszem, ifjonc voltam, akkor még nem érdeklődtem az A-betűs italok iránt. Úgy tudom, nem veszélytelen mutatvány a pálinkafőzés otthoni környezetben.

[Szerkesztve]


kisninja
(őstag)

Na azé nem vagyok ennyire benne a témában :D
Szerintem megvárni mig elforr majd leszürni mint a bort.
Aztán üstbe rakni majd 60-70 valahány fokon fözni, (nem jól megcsinált lepárló robbanás veszélyes) A főzés során keletkezett gőzt egy kacskaringos csövön át vezeted amit hűtesz.
A lehűlő pára lecsapodik és kifolyik a cső végén.
Elvileg ekkor készült el a pálesz.


Flashback
(addikt)
Blog

képes illusztráció az jó lenne :F mert ezt így nehéz elképzelni...


Lord Zero
(addikt)

[kép]

és egy kevésbé professzionális:

[kép]

:DDD


-Nemtom-
(senior tag)

van 1 telós képem még tavalyról :D de azon a spirál nem látszik... mindjárt feldobom valahova..

[Szerkesztve]


Flashback
(addikt)
Blog

óóóóóóó :R


Flashback
(addikt)
Blog

Hohó szép pillanatot örökítettek meg a második képen :)


-Nemtom-
(senior tag)

[kép]

üzenetek