Pálinka topic (pálinkafőzés, lepárlás) - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Flashback
(addikt)
Blog

Sziasztok
Ugyan most se időm, se pénzem sincs rá de éderekel a téma

Szóval először is hogy működik a pálinkafőzés? Mi kell hozzá?

A többi kérdés folyamatosan :)

A topic nyitásakor még nem volt legális az otthoni pálinkafőzés, de azóta az lett.

[ Módosította: Kalandor ]


FehérHolló
(veterán)
Blog

1. Szeretem a házipáleszt, félre ne érts.
2. Őstag vagy.
3. amit tiltunk fórumunkban:
ha a hozzászólás jogszabályba ütközik, jogszabálysértésre buzdít

A pálinkafőzés meg állami monopolium, otthon _TILOS_ elviekben.


sanyixXx
(senior tag)
Blog

engedély kell hozzá. azt viszont nem kapsz, mert nem szeszfőzde vagy. ;]
szóval otthon csak sutyiban lehet.

rézüst kell hozzá amúgy, meg lepárló rész, meg csövek meg tűz az üst alá :)


Lord Zero
(addikt)

nem ismerem az említett mechanizmus lépéseit, de... best topic evö.. :DDD


Flashback
(addikt)
Blog

ezt nem tudtam... :F elnézést, de édekel a téma :D

[Szerkesztve]


sanyixXx
(senior tag)
Blog

szvsz lehetne PH!álinka topik ls akkor lehetne azé beszélni róla :)


Oreg_Nene
(tag)

Hat nagyapamat kellene kerdezni o rengeteg kifozott a kornyeken, sajna a tudast magaba vitte a sírba. Volt olyan amit hagytak allni a nagyszulok 20 evig /akkor keszitettek amikor megszulettem/ hogy majd az eskuvomre tartogatjak de nem jott be :)


Flashback
(addikt)
Blog

Na akkor vegyük lépésről lépéssre a pálinkafőzés folyamatát!

1.) A gyümölcsöt kell begyüjteni

A többiben kérném a közönség segítségét :) Gondolom a lepárlás a vége.


kisninja
(őstag)

2. erjeszd meg.
3 párold át
4 kész a pia :D
Lepárlógépet kell csinálnod ahol az elszökő alkoholt begyüjtöd.


szandisas
(senior tag)

[link]

itt le vanm írva rendesen.. amúgy érdemes megkóstolni ;] ( nekem hazai, igen fincsi :) )


Flashback
(addikt)
Blog

ok kettes lépés....
Mi a helyes módja az erjesztésnek mondjuk cseresznye esetében? Elég egy lezárt tartályban hagyni erjedni? Meddig?


-Nemtom-
(senior tag)

kis mennyiségben otthon is lehet csinálni (asszem 10L max) csak eladni nem lehet.

szét kell nyomkodni a gyümit, ha van szára azt is le kell szedni, aztán bele egy hordóba, és langyos vizzel felönteni h. ellepje, kissebb mennyiségnél kell bele cukor is h. kitudjon forrni rendesen. utána már csak kevergetni kell naponta, és ha már nem habzik, neki lehet kezdeni... kétszer kell átfőzni, akkor lesz tiszta átlátszó...
a home made főzés legegyszerübben:
-1 átalakított kukta kell, -> tetejére heggeszteni kell 1 menetes csövet.
-1 nagy edény amit az aljánál oldalt ki kell fúrni, majd bele kell rakni 1 spirál csövet, az 1ik vége alul megy ki a lyukon, a másikat meg kell hajlítani a végére kell egy anya, ezzel lesz rögzítve a kuktához
az edényt fel kell önetni hideg vízzel, aztán mehet a kuktába a cefre kb. 3/4-éig, aztán már csak kis lángon főzni kell és várni :)
ha a víz felmelegszik, akkor azt cserélgetni kell közbe...

nagyjábol ennyi


Lortech
(addikt)

Inni kell azt nem főzni..
Amúgy emlékszem, nagymamám csinált még régen. Egy kuktában főzte a krumplit talán, de részletekre már nem emlékszem, ifjonc voltam, akkor még nem érdeklődtem az A-betűs italok iránt. Úgy tudom, nem veszélytelen mutatvány a pálinkafőzés otthoni környezetben.

[Szerkesztve]


kisninja
(őstag)

Na azé nem vagyok ennyire benne a témában :D
Szerintem megvárni mig elforr majd leszürni mint a bort.
Aztán üstbe rakni majd 60-70 valahány fokon fözni, (nem jól megcsinált lepárló robbanás veszélyes) A főzés során keletkezett gőzt egy kacskaringos csövön át vezeted amit hűtesz.
A lehűlő pára lecsapodik és kifolyik a cső végén.
Elvileg ekkor készült el a pálesz.


Flashback
(addikt)
Blog

képes illusztráció az jó lenne :F mert ezt így nehéz elképzelni...


Lord Zero
(addikt)

[kép]

és egy kevésbé professzionális:

[kép]

:DDD


-Nemtom-
(senior tag)

van 1 telós képem még tavalyról :D de azon a spirál nem látszik... mindjárt feldobom valahova..

[Szerkesztve]


Flashback
(addikt)
Blog

óóóóóóó :R


Flashback
(addikt)
Blog

Hohó szép pillanatot örökítettek meg a második képen :)


-Nemtom-
(senior tag)

[kép]


Flashback
(addikt)
Blog

Szép ''kis'' kukta :D a cső gondolom abban a nagy edényben van ami a téglákon áll, és gondolom víz van benne :)


-Nemtom-
(senior tag)

aha, abban van a víz meg a spirál cső, ha kiforr a cseri, majd csinálhatok róla képet ;) kb. 3 hét


#61666560
(tag)

en is ugy tudom, hogy otthoni hasznalatra lehet csinalni, persze nem egy hordonyit :DD
mondjuk en kemenyen borivo vagyok, de azert a _hazi_palinkat nem hagyom ott, a boltit mellozom, igaz az en edesapam altal keszitett palinka nem vizszinu hanem kicsit sargas, mert o beletesz egy kis aszaltszilvat is...

apropo! a komenymagos palinkat szeretitek? :D


Blaise
(veterán)
Blog

Otthon nem lehet, jövedéki adócsalásnak minősül :)


#61666560
(tag)

ha masnak is adsz belole illetve nyereszkedsz vele... valamint ha nagyuzemben csinalsz akkor...


-Nemtom-
(senior tag)

biztos h. lehet, mert telekszomszédunk is nyomja, elég durván (ált. 100-150L) mindig van neki. és tavalyelött feljelentették, a zsaruk meg azt mondták neki h. 10 v. 15L a max amit tárolhat (már nem emlékszem).. és annyit ott is hagytak, csak a többit kfoglalták le, a büntetés meg elég nevetséges, 20k-t kellet fizetnie... ennyit gyak. 1 nap alatt megkeres a hp-ből.


#61666560
(tag)

hat ezert irtam en is azt hogy lehet fozzni otthonra, persze nem nagyuzemi mertekben _sajat hasznalatra_ :R

mondjuk nem hiszem hogy nalunk ennyi osszejonne, mert keves gyumolcs marad meg erre a celra... nalunk olyan 5 liter korulire saccolom, ami tudom hogy nevetseges, dehat nem is isszuk minden nap, hanem csak ha olyan alkalom van.

[Szerkesztve]


Blaise
(veterán)
Blog

Persze, mivel ilyen ügyekkel nem a zsaru foglalkozik, hanem a vám és pénzügyőr


g4dg3t
(senior tag)

kuuul topic :R
Egyszer volt szerencsem egy igen komoly eperpalinkahoz. Illatra, aromara mint a legfinomabb eperszorp...aztan 5mp utan durvan elonti a forrosag az embert...brutal :D

Mult heten Zamardiban voltam BalatonSound-on...persze hogy volt palinkahaz...Rezangyal mezes barack rulez :)) [link]


Pötyi
(őstag)

Magánszemély jelen pillanatban - '07. július - saját használatra sem főzhet otthon pályinkát. Erre a célra az úgynevezett bérfőzési szeszfőzdét kell igénybe vennie. Annyi kedvezményt kap a magánszemély, hogy kedvezményes, 50 %-os jövedéki adótételt kell csak megfizetnie. (A 2.360,- Ft-os adótétel helyett 1.180,- Ft-ot.) Ezt se korlátlanul, hanem csak évi 50 liter, 86 százalékos alkoholtartalomnak megfelelő mennyiségben. (Ezt tetszés szerint át lehet számolni az aktuális szeszfokra. Minél alacsonyabb a szeszfok, annál több lesz a mennyiség.) A bérfőzési szeszfőzde legfeljebb 55 százalékos pályinkát adhat ki.

Hivatkozott jogszabályok:
2003. évi 127. Törvény - JÖT
8/2004 (III. 10.) PM rendelet

Szóval otthon főzni lehet, csak nem szabad. Arra is van esély, hogy olyanok is olvassák jelen sorokat, akik a Pénzügyőrségnél dolgoznak és máris küldik a vámkommandót, akik nagyon barátságosak, mert mosolyognak, miközben gépfegyverrel szétlövik a nappalit... :D


Blaise
(veterán)
Blog

;]


jasszer
(senior tag)

''és máris küldik a vámkommandót, akik nagyon barátságosak, mert mosolyognak, miközben gépfegyverrel szétlövik a nappalit... ''

Biztosan be vannak pörögve a sok lefoglalt cucctól... ;]


Geller72
(veterán)

#30 LOL..:D
Sajna valóban nem lehet otthon ilyesmit készíteni..de van egy javaslatom. Mi lenne, ha az illóolajok házi készítéséről beszélnénk, és annak technikájáról?...tudjátok, menta..meg ilyenek..eszközök, módszerek, leírások..stb..:)


peterszky
(őstag)
Blog

A kedves bérfőzdében szépen felöntik vízzel az odavitt cumódat, a jó részt meg elrakják maguknak :) Kivétel, ha ismerőshöz viszed.


Pötyi
(őstag)

Mivel te voltál olyan hülye, hogy a honlapodra névvel, címmel kiírtad az elérhetőségedet, ezért hozzád BIZTOS ki fognak menni... :D

Első évben ELTE Informatika karon még nem volt adatbiztonság / adatvédelem? :D


Geller72
(veterán)

Ez azért nem így van. Pl amiket én ismerek, ott a tulaj végig ott van, kóstol, segít megrakni, pakol..kb 3 helyet ismerek, ott így megy.


peterszky
(őstag)
Blog

Jöhetnek nyugodtan, nincs rejtegetni valóm :)


Geller72
(veterán)

..ha nagyon akarják, IP alapján bármelyikőnket megkereshetik...de azért :DDDDDDDD


Flashback
(addikt)
Blog

Akkor marad a bérfőzde :((( Utállom ezeket a hülye szabályokat...

ÉS ez hogy zajlik? A gyömölcsöt viszem oda vagy a cefrét? Citrompálinkát lehet csinálni?? :U :D


1010
(őstag)
Blog

balatonon sok fura alaknak van villája de nekm a legkülönösebb az volt aki banán pálinkát akart
csinálni mert a nagy melegben kezdett rárohadni a készlet amit otthon tartott :)

képzelhetiek mi lett a vége :))


Flashback
(addikt)
Blog

Tyűű ez nagyon érdekes :D Mi lett a vége?


-Nemtom-
(senior tag)

főzdébe a cefrét kell vinni


Eastman
(őstag)
Blog

Viheted szeszfőzdébe, de ha nincs mákod akkor pancsolós az ember és lehet, hogy a szűz finom gyümölcs alpod helyett mást főz ki. Általában műkedvelők dolgoznak az üst mellett... ;)

Ittam egyszer 70 fokos vilmoskörtepáleszt. A haverom nagypapija főzte otthon, de válogatott, szép körtéből! Ketten úgy bekávéztunk 3 decitől, hogy nem tudtunk megmozdulni! Frankón semmi bajunk nem volt, csak feküdtünk a fűben és nem mozogtak a végtagjaink. ...ja és persze röhögtünk ezerrel. Nagyon-nagyon finom volt!

Amúgy a kanadai magyarokat is erősen foglalkoztatja a kérdés: [link]

[Szerkesztve]


#61666560
(tag)

hát akkor sok sikert nekik! :) várom öket egy pohár pálinkával, ha ip alapján megtalálnak... :DDD


#53246592
(senior tag)
Blog

Az otthoni palinkafözes nagyon izgi lehet, föleg ha az eredmeny fogyasztasa közben arra gondolsz maradt-e metanol benne ;]


Pötyi
(őstag)

(Kéne vállvonogatva, flegmán vigyorgó szmájli...)

Akkor mit szólnál pld. mobiltelefonhoz?

[link]


parandroid
(nagyúr)
Blog

Tudom, hogy utálni fogtok, ha ez segít, akkor én is nagyon utálom most magamat. De a tömény szesz jövedéki terméknek számít, aminek az otthoni előállítása tilos. Így viszont sajnos a topik sem maradhat, hiszen nem szeretnénk semmilyen illegális tevékenységnek táptalajt szolgáltatni.

Sorry,

p


parandroid
(nagyúr)
Blog

Topic Flashback kolléga használható javaslata alapján új néven újra nyitva.

Figyelem!

Az égetett szeszek otthoni előállítása törvénybe ütközik, az erről történő eszmecserét kérem a témában mellőzni.

Jó fórumozást,

p


Flashback
(addikt)
Blog

Érdekes dolgot hallotam Palkó fórumtárstól! Nevezetesen Citrompálinkát :) Ha vki látott hallot netán ízlelt ilyen különeges pálinkákat akkor írjon kéremszépen :)


_az
(senior tag)

égetett szesz, mi? akkor tilos otthon FLAMBÍROZNI??? semmi gundel palacsinta? na szép...

ON: ittam múltkor birspáleszt, zwack félét tán. király volt :D

üzenetek