Pálinka topic (pálinkafőzés, lepárlás) - Technika, hobbi, otthon fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Spet
(addikt)
Blog

Megleltem a menetét, illetve egyéb szabályokat hozzá. :K

[ Szerkesztve ]


Bird
(addikt)
Blog

Köszi írtam már a modkerbe. :R Klassz anyagot lehetne összehozni kérdés, hogy 3-5 emberen kívül érdekelne-e másokat is. :D

[ Szerkesztve ]


Spet
(addikt)
Blog

Majd csak lesz az több is :K

Ha meg csak minket érdekel akkor majd megmarad az utókornak, ha már megunjuk az éltető nedüt :K


Bird
(addikt)
Blog

Megunni? Soha. Ez az amit nem lehet megunni.... :DD

[ Szerkesztve ]


demars
(addikt)

Üdv!
Természetesen érdekel másokat is. :K
Összefoglaló jó ötlet, remélem jó társaság verődik össze!


Bird
(addikt)
Blog

Szuper. Egyre többen vagyunk. :) Szívesen írnék a pálinka fajtákról, ismertető jegyekről, cefrekészítésről (amit részben már meg is tettem) és magáról a pálinkafőzésről, palackozásról. Esetleg valami ötlet?

[ Szerkesztve ]


Spet
(addikt)
Blog

Biztos jönnek majd még kérdések, nem kell aggódni ;)


Zoja™
(őstag)
Blog

Akkor beköszönnék én is. ;]
Bár a főzéshez nem konyítok, de lelkes amatőr fogyasztóként figyelemmel fogom kísérni a topikot. :D
Nem is olyan régen volt egy olyan elvetemült ötletem, hogy elkezdek kísérletezni itthon kis mennyiségben a pálinka készítéssel, de nem hiszem, hogy a szomszédaim örülnének neki, tekintve, hogy panelban lakom. :DDD


Spet
(addikt)
Blog

Alakul ez, úgy látom nem kell aggódni :K

Végén lehet majd versenyeztetni a répacukrosat, a gyümölcscukrosat, a panelban kotyvasztottat, na meg ami még ki lesz találva :DDD


madgie
(titán)

Az Irsai nekem is nagy kedvencem, idén a som meg a berkenye volt, ami nagyon bejött pálinkában... no meg az örök klasszikus alma.


Bird
(addikt)
Blog

Van aki a panelban átalakított kuktával nyomta a nyolcvanas években. Kukta, némi rézcső, apró radiátor kellett hozzá. Magyar ember mindig is leleményes volt, ha szeszt kellett előállítani háztájiban. :D

Na és ki mivel ágyaz? :) Jómagam a kandírozott gyümölcsre szavazok. Majd teszek fel képet egy jó éves kioldódásról. Gyakorlatilag likőr ízt kölcsönöz az 50%-os pálinkának, kiemeli a barack selymes ízét. Sokak szerint túl édes, de szerintem még elmegy gallér mögött.

madgie: Irsainak a mazsola ágyas is használ. :) Berkenyében is gondolkodtam, hogy kellene szedni, de valahogy mindig elmaradt. Ízvilága?

[ Szerkesztve ]


Spet
(addikt)
Blog

Mi házilag aszalt gyümölccsel próbálkozunk évente pár alkalommal (szilva, barack).

BTW ha már kandírozva van (ami répacukorral van elkészítve), akkor úgy mehet a pálinkába? :P

Házi praktika: kukta (gyári szelep lecserélve), rézcső 20-40 literes kannában végigvezetve (nemrég ilyen kannát hozztunk el egyik ismerőstől), és mindezt jó kis rezsón :DDD (probléma, hogy alumínium nem szereti ha alkohol fő benne, meg kiválhat belőle egy-két dolog)

Manapság ha valaki házi főzőt készít, az a rozsdamentes söröshordót alakítja át hűtőnek.


Bird
(addikt)
Blog

Azért mehet, mert az már soha a büdös életben nem fog leforrni. Az erjedéskor okoz problémát a répacukor, a kész pálinkában már nem. :R

Hohó. Csak nem kuktáztatok otthon? :Y :R

madgie:Pedig a faeper nagyon faja. A sima földi eper valóban nem nagy szám, viszont kuriózum, csak nagy ritkán lehet hozzájutni.

[ Szerkesztve ]


madgie
(titán)

Tavasszal kóstoltam, ha megölsz, sem tudom már felidézni. Az asszony keresztapja díjnyertes páleszeket szokott főzni, ha feléjük járunk, akkor végig szoktam kóstolni a nedűit :) Idén az eper nem jött be (csak illatra), a feketeribizli so-so, a som meg a berkenye fenemód ízlett.


demars
(addikt)

Én magam nem főzök itthon, pedig van hozzá cuccom. Nincs összerakva, de egy nagy üst, réz kupolával. Réz hűtőkör, alu tejeskannában.
Ismerősnek van profibb cucca és ért hozzá.
Sárgabarack és alma ami nagy kedvencünk.
Ha több cefrénk van azt Tárnokrétire visszük. Nagyon jól főznek, nem vágnak át, nem keverik.
Anno mi sört főztünk, zabból. Érdekes íze volt, de elfogyott. Szeszipar volt a másod szakirányom egyetemen, de gyakorlat nem volt. Inkább elmélet, beszélgetés...


Bird
(addikt)
Blog

Én sem főznék otthon, nagy tapasztalat kell, hogy az ember ne rontsa el. Ott a rézeleje, a tisztázás, esetleges másodlagos főzés ha a cefre olyan minőségű.
Jómagam azt vallom, hogy cefrét kell tudni jól elkészíteni, a többit profikra kell bízni. Szerencsére rengeteg jó pálinkafőző van az országban, olyan ahol nem vernek át. A pálinkafőzetés abszolút bizalmi dolog. :R

Szakközép iskolában tanultuk a lepárlást, gyakorlati tétel volt vegyipari gépek és műveletekből. Az iskola lepárlóját a tanárok használták a saját cefréjük lefőzésére. Klassz kis gyakszi órák voltak, mindig hagytak kóstolni is. :D

[ Szerkesztve ]


Bird
(addikt)
Blog

A jogi háttérről még nem volt szó... A magánfőzés az izgalmas része a dolognak, amióta az EU elkapálta kicsiny országunkat az adómentesség miatt.

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény módosítása új fogalmat vezet be a jövedéki szabályozásba, mint például a párlat, a magánfőzés és az ezzel összefüggően a magánfőző fogalmát.

Párlat: "a bérfőzés és magánfőzés keretében előállított 2208 20 19, 2208 20 99, 2208 90 33, 2208 90 39, 2208 90 51, 2208 90 71 vámtarifaszám alá tartozó alkoholtermék."
Magánfőzés: "A párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása."
Magánfőző: "Az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik."
Bérfőzés: "A párlat szeszfőzdében a bérfőzető részére történő előállítása."

Magánfőzés

Magánfőzésben a magánfőző évente legfeljebb 86 liter (42 fokos) mennyiségű párlatot állíthat elő, mely a magánfőző háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. A magánfőzéshez való jogot minimum 5 darab párlat adójeggyel (700 Forint/darab) válthatja meg a magánfőző.

Párlat adójegy: A tárgyévben előállítani tervezett magánfőzött párlat előállításához az előállítást megelőzően párlat adójegyet kell beszerezni a vámhatóságtól. A párlat adójegy a beszerző magánfőzőt egy liter magánfőzött párlat tárgyévi előállítására jogosítja. A párlat adójegy 700 Forint értéket képvisel, egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát figyelembe véve. A magánfőző tárgyévi első beszerzéskor legalább 5 párlat adójegyet szerez be és tárgyévben legfeljebb 86 darab párlat adójegyet szerezhet be és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő. Ha a magánfőző a párlat adójeggyel megfizetett adójú párlatmennyiségnél több párlatot állít elő, akkor a tárgyév végéig be kell szereznie a többletmennyiség utáni párlat adójegyeket a vámhatóságtól azzal, hogy az éves mennyiségi korlátot ilyen esetben sem lehet túllépni.

A magánfőzőnek a párlat előállításához használt desztillálóberendezését a helyileg illetékes önkormányzat adócsoportjához kell bejelenteni.

A magánfőzés szabályai

A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.

A bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.

A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.

Az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző jogosult párlat adójegy beszerzésére. A magánfőző a párlat adójegy igénylésekor a vámhatóságnak megadja nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, az előállítani kívánt párlat mennyiségét, valamint nyilatkozik arról, hogy a magánfőzésre vonatkozó jogszabályi feltételeknek megfelel.

A vámhatóság a párlat adójegyet a párlat adójegy értékének megfizetését követően bocsátja az igénylő rendelkezésére.

A párlat adójegy igénylése és rendelkezésre bocsátása az igénylő választása szerint papír alapon vagy elektronikusan történik.

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.

A magánfőzött párlat eredetét a párlat adójegy igazolja.

Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog 1 év elteltével évül el.

Jogkövetkezmények

A vámhatóság magánfőzésre használt desztillálóberendezést lefoglalja, ha

- a magánfőző a bejelentésében az adó megállapításához szükséges adatokra, valamint a bérfőzésben előállított párlatra vonatkozóan valótlan nyilatkozatot tesz;
- a magánfőző a desztillálóberendezést a párlattól eltérő alkoholtermék előállítására használja;
- a magánfőző a párlatot a fentiekben ismertetettektől eltérően értékesíti.

[ Szerkesztve ]


Spet
(addikt)
Blog

Neeeem kuktával nincs tapasztalat (kicsi az űrmértéke :DDD ), viszont ha megvan még a házi hűtő amit elhozztunk dobok róla képet. :K

Alumínium tejes kanna dolog érdekes (és kockázatos), + minőségügyileg (maródik a az anyag, ami belekerül a pántlikába), kockázatos. Ezért is ajánlják a hobbista lefőzéshez a rozsdamentes dolgokat.


demars
(addikt)

A hűtő van abból! Ebben van egy réz spirál, amin csepeg a párlat. A tejes kannában értelem szerűen hideg víz van.
A főző üst egy normál 50 literes üst (disznovágásnál használatos), erre van ráaplikálva egy réz kupola, tetején kimenet szintén réz cső (ennek a végződése ugye a réz spirál ami az alu tejeskannában van). Szóval ki van ez találva, de ugye nem használtam még. Lehet öregem már ki is dobta...
Kellenek még fontos dolgok, hőmérő, egy keverő sem ártana (réz kupola tetején van kialakítva hely ezeknek).
Én is azt vallom, hogy a főzést profikra kell bízni!


Spet
(addikt)
Blog

Lehet főzni magában a tejeskannában is wink wink (ala Defranco)

üzenetek