Pálinka topic (pálinkafőzés, lepárlás) - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


LA1703
(tag)

Na de a végeredmény :D
A macerásnak tényleg macerás holnap lesz tisztázva a barack ma csak főztük.
Viszont a szilva meg a törköly nagyon ütős lett főleg lehűtve.


trassher
(addikt)
Blog

Nálunk most épp 550 liter szilva cefre áll 3 hordóban. :)

Akinél főzetjük majd az nemrég főzött dinnyéből. Kíváncsi leszek rá.

[ Szerkesztve ]


LuckyL
(őstag)

mennyi a reális ára egy liter málna vagy eper pálinkának?
azt hallottam, hogy az alapanyag mennyisége és ára miatt 7-8 ezer ft
még nem kóstoltam egyiket se, de tervezem, mert állítólag nagyon finom


lajafix
(addikt)

egy 'fesztiválon' megkérdeztem hogy a vadmálna pálinka alapanyagát(valami 2 cent volt 1x00 ft vagy 4 cent? mindegy, őrült drága) hogy szerzik be. egy cigány vállalkozó szedeti a szabadból tényleg, s nincs is belőle túl sok. Az íze tényleg finom volt, de nem estem annyira hasra tőle, mondjuk nekem a körte-szilva-barack hármasa tökéletesen elég. A "sima" málna/eper pálinka se mindennapi, drága is. Szerintem ezekből érdemes először kóstolni, utána rááldozni a pénzt egy teljes palackra.


LuckyL
(őstag)

köszi mindkettőtöknek a válaszokat!

akkor ezek szerint van az a fajta amit tiszta gyümölcsből főznek, az a drága, és van ahol csak egy kisebb része gyümölcs a többi cukor, de ennek is jó akkor az íze általában
így már érthető miért kerül egyik helyen 3 ezer másikon 9 ezer ftba


shteer
(titán)
Blog

málna 8k még korrekt is ha jóanyag ;)


lajafix
(addikt)

cukrozva már nem pálinka.


shteer
(titán)
Blog

nem egészen így van


LuckyL
(őstag)

igazából én is így tudtam mint Laja...
azhittem amihez cukrot adnak az csak szeszesital, nem pálinka
ha esetleg valaki elmagyarázná miért van így/nem így van azt megköszönném


shteer
(titán)
Blog

és elősegíti a megfelelő erjedést és a cefre tartósságát - megelőzve az ún ecetesedést


lajafix
(addikt)

s fejfájósabbá... kb így::W

:D


lajafix
(addikt)

ezt a tisztaság és az érettség is megoldja.


shteer
(titán)
Blog

kérdezd erről a tapasztaltabb öregeket :)


lajafix
(addikt)

nem kérdezem, merthogy a finom és jó pálinka főzéshez nincs régi tapasztalat, akiknek volt, azok meg már régen kihaltak. A magyar pálinka is ugyanazt szenvedte el mint a magyar borászat 1948tól: a minőség kihalt, most folyik az újraépítése. Ahogy az sem bor, amibe cukrot tesznek a mustfok növelésére. Max lőre, bár a törvény negedi tudom.

Vonalas vagyok na. :U Nagyapámnak volt minden évben vagy 200 liter pálinkája (s nem sokat adott el pénzért, volt huzata papának...) vagy 60 szilvafáról. De csak a főzdébe vihette az anyagot 4 hónapos várakozás után, a cefre meg kétes tisztaságú nejlonnal kibélelt rozsdás hordókban várta hogy sorra kerüljön. :U Jó kaparós is lett emlékeim szerint. Sokan azt hiszik -tényleg nem az itteni kommentelőkre gondolok- hogy jó pálinkát könnyű készíteni, dehogy is: jó eszközök kellenek hozzá, tehát befektetés és érteni is kellene.


shteer
(titán)
Blog

nem könnyű, senki sem állította. ha lenne eszközöm, akkor sem állnék neki
én főzetek. de biztos vagyok benne, hogy kiváló szakember kezébe adom a cefrét

a szőlőhöz sem kizárólag az alkoholszint emelése végett adunk cukrot.. a tegnapi 19 (fehér) és 18 fok (vörös) jónak tekinthető nagyon


LA1703
(tag)

Elő fordulnak olyan esetek amikor szükség van egy kis cukorra. Idén például a barackba nekünk kellett egy kevés. Öcsém nagyon szorgalmas volt (7 éves) és magostól dobálta bele a cefrébe a barackot pluszba még nem is rakta vissza rendesen a hordó tetejét. Ennek az lett az eredménye, hogy a fruktóz nagy része eltűnt és azért 300 liter cefrét kidobni :F
Egy kis cukor + 2 hét és rögtön meg is lett oldva.

üzenetek