Plazma TV topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


Márk
(senior tag)

Mi lenne a cél?

HDR-es filmeket nézni HDR-es színtérrel?


5leteseN
(aktív tag)

Igen.

A puszta számok alapján (emlékezetből "idézve") tudnia kellene a HDR-t, de nem tudja. Ahogy ugyanaz a TDi motor, ugyanazzal a Diesel-adagolóval tud 82, 114, és 128LE is lenni! ;]

Én 114LE-s Pana-plazmát szeretnék! ;)

Azt a szerviz-kódot (bármit) keresem, ami aktiválja a HDR lejátszási képességet! Például... ;]

[ Szerkesztve ]


Márk
(senior tag)

Ez így magában biztos nem fog menni.

Kezdjük ott, hogy a virágbolti HDR filmek H.265 kódolásúak, a Pana plazma belső médialejátszója meg csak H.264-et tud.

Már itt bukik a dolog.

Ezért kell külső eszköz a lejátszáshoz.


5leteseN
(aktív tag)

Számítógépről játszok le. Ez szerintem ezzel meg is oldódott. :C

Pontosítok: a W-10/W-11 azt írja ki, hogy a Pana-m nem képes HDR-re. :O :O

[ Szerkesztve ]


Márk
(senior tag)

Sajnos nem fog menni.

A tv képfeldolgozó áramköre fizikailag nem tud mit kezdeni a HDR metaadatokkal. Nem ismeri (nem is ismerheti), mert amikor a tv kijött, a HDR még a kanyarban sem volt.

Csak az SDR-t tudja feldolgozni.

Ha HDR-t akarsz a mostani tv-den, akkor olyan médialejátszó kell neked (akár PC-re is), ami átszámolja a HDR-t SDR-re.

[ Szerkesztve ]


5leteseN
(aktív tag)

:O

Van esetleg program ilyen Windows-ra?
A TV beállításaival hogyan lehet megközelíteni ezt?


5leteseN
(aktív tag)

Köszönöm! Ránézek. Ha jutottam valami értékelhetőre, hozom! :C


KTTech
(veterán)

Nem, a TV-d fényereje nem elég a HDR-hez, de még a közeléhez sem - tekintve, hogy az SDR követelményeit éppen teljesíti. A feketéje már közelít, bár nem túl acélos mai szemmel nézve.

Ha Netflixet / Disney+ -t nézel, az új filmek esetén egy HDR-SDR konverzió eredményét látod.


5leteseN
(aktív tag)

Hirtelen nem találom (a korábban már keresett) kijelző-adatait a saját TV-mnek. be tudnád tenni, azzal együtt, hogy mennyit is kéne tudnia?

Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]


KTTech
(veterán)

A HDR simán elérhető felvételi oldalon is. Egy közepesen modern RED kamera simán 15-16FÉ-s átfogást rögzít, de bármely tetszőleges kamera hoz 14FÉ-t. Ezzel csak az a gond, hogy nem létezik semmi, ami képes lenne ezt visszaadni. Ahhoz a 0 feketeszint mellé kellene 10000 cd/m2 fehérszint. Ehhez képest még a HDR4000 szabvány közelében sincsenek a megjelenítők.

Amit most csinálnak masternél az az elérhető legjobb kompromisszum.


KTTech
(veterán)

0,06 cd/m2 a feketeszint a G30-nál, a Tied ennél kicsit rosszabb, a fehérszint olyan 80cd/m2 körül van.


5leteseN
(aktív tag)

Én valami 350-500cd/nm-re emlékszem, de akkor utána keresek mégis.

A korábban általam vizionált "LCD kijelző LED-fallal megvilágítva" ötlet meg már kezd is valóság lenni:

Minden korábbinál több LED zóna került a TCL új Mini LED tévéjébe

Ide tartozó kiemelés a cikkből érdekességként:
"...A televízió maximális fénysűrűsége 6500 cd/m², amivel magasan kilóg felfelé a kortársai közül. A konszern ráadásul azt is elárulta, hogy újfajta LED-eket használtak a készülékben, amelyek fogyasztása 40 százalékkal kevesebb, mint a korábbiaké...."

:C

[ Szerkesztve ]


KTTech
(veterán)

Nem tudom mikor vizionáltad ezt, de a FALD LCD TV-k nem épp mai találmányok, már bő 1x évvel ezelőtt is léteztek :) amiben változás van az csak a különálló zónák száma, és a kisebb méretű LED-ek használata, valamint a kifinomultabb algoritmusok használata, hogy elfedjék a zónahatárokat, és kevesebb képi hibát okozzanak.

A legutolsó generációs plazmák felmentek 96-100cd/m2-re a Panasonicnál (a 65"-os, a kisebbeknek picivel nagyobb volt a fényerejük), a Samsungnál kicsit tovább is (de ott volt más probléma).


5leteseN
(aktív tag)

Amikor az egyre több és vezérelt LED-es háttérvilágítások felé "tértünk le az útról"(OFF-oltunk egy hangulatosat), akkor poénkodtam ezzel a "LED-fallal háttér-világítják majd meg..." a magában gyenge paramétereket hozó LCD-kijelzőket, hogy átmenetileg(egy erős marketin-ferdítéssel megtámasztva) kicsivel tovább bírják a piaci versenyt a feljövő technológiákkal szemben.

A cd/nm dologhoz: Tavaly egy tipus-(táp)hibás 42"-es LG plazmát(1366x???-as volt) javítottam meg. Az valamelyik netes Műszaki Leírásában mintha 1000 cd/nm-es lett volna. Akkor az elírás volt?
Teljesen hivatalos, gyári adatsornak tűnt.

[ Szerkesztve ]


hunspikey
(őstag)

Én tudom, hogy hol tart az Arri meg a Red, viszont szerintem picit rosszul számolsz a lejátszási oldalon... :R

Nyilván ne a kotta nulla nitből induljunk ki, mert a 0 nit duplája is csak 0 nit, szóval ez így értelmetlen, hanem induljunk ki egy ténylegesen látható nagyon sötét, fekete közeli árnyalatból, innen számoljuk a fényátfogását a TV-nek.

Saját tapasztalatom, hogy a 0,001 nites tartalom ilyen. Ez ténylegesen és egyértelműen egy ábrázolható árnyalat egy OLED tv számára. Egyébként ez ment a Kuronak is ha jól emlékszem, a ZT60 tudott 0,002-t míg a VT60 picit rosszabb volt, az 0,0033 értéket hozott.

Szóval 0,001 - ebből kiindulva:

Nit FÉ
0,001 - 0 FÉ alap fekete árnyalat (választott referencia)
0,002 - 1 FÉ
0,004 - 2 FÉ
0,008 - 3 FÉ
0,016 - 4 FÉ
0,032 - 5 FÉ
0,064 - 6 FÉ
0,128 - 7 FÉ
0,256 - 8 FÉ
0,512 - 9 FÉ
1 nit - 10 FÉ
2 - 11 FÉ
4 - 12 FÉ
8 - 13 FÉ
16 - 14 FÉ
32 - 15 FÉ
64- 16 FÉ
128 - 17 FÉ - itt van vége a legjobb plazmáknak
256 - 18 FÉ
512 - 19 FÉ
850-900 nit - 19 2/3 FÉ - itt van vége a középkategóriás OLED-nek
1000 nit - 20 FÉ
1500 nit - 20 1/2 FÉ - itt van vége a 2023-as csúcs OLED-eknek, pl LG G3, Sony A95L

Ebből az látszik, hogy még ha kicsit megengedőbbek vagyunk alul, akkor is biztonsággal kijelenthető, de, igen, kurvára tudják a mai oledek a 15 blendés (fényérték) átfogást.

Ezzel egyébként tökéletesen egybevág a tapasztalatom, miszerint a HDR1000 mastereket kikapcsolt tone mappinggel röhögve nyomja a képembe a 77G3 úgy hogy becsokizok a boldogságtól közben.

Idén stabilan meg lesz a 2000 nit úgy látom (előzetes G4 tesztek), és kb 5 év szerintem és ténylegesen ábrázolható a 4000 nites anyag is tónusáthelyezés nélkül.

Szóval TV van hozzá, felvételi és utómunka oldalon kéne felnőnie a fiúknak, tisztelet a kivételnek. Pl tegnap Prime-on belepillantottam a feleségem által nézett Vörös Királynő sorozatba, és ott bizony ránézésre jól van gradelve - iszonyú szép valós HDR.nek tűnik - már amennyire én értek hozzá :D


5leteseN
(aktív tag)

Megtaláltam a javított tv ( LG 42PJ550 TV 42" HD Black 1500 cd/m² ) típusát és az engem zavarba ejtő 1500cd/nm-es adatot.

Lehet, az is, hogy én nem értek valamit, ezért járnék a végére a dolognak, mert nem értem amikor ennél fiatalabb, jobb technológiával, nevesebb gyártó által készített készüléknél 80 cd/nm "egetverő" teljesítmény! .. a felbontástól tekintsünk el ebben az esetben.

Esküt nem téve rá, de én a sajátomnál egy (most hirtelenjében meg nem talált) forrásból 350-500 cd/nm-es adatra emlékszem.

Mit nem értek? Lehet, csak nem látom, hogy hol keverednek meg a dolgok. :F

Előre is :R -ve !

Valamelyik (elszalasztott :O vásárlásomkor végzett ) érdeklődsemkor is emlékszem egy hivatalosként felbukkanó 65"-osra, 1000, vagy 1500 cd/nm-es adattal! :F

[ Szerkesztve ]


BBéci
(titán)

Régóta köztudott, hogy a gyártók szemérmetlenül túloznak, megnézni sem érdemes az általuk megadott adatokat.


KTTech
(veterán)

Hát, ez az adatlap úgy hibás, ahogy van. Mondjuk lehet, hogy 1-2 pixel méretben az ABL elengedné addig, de egy 5-10%-os ablakban elképzelhetlen plazma esetén. Mondjuk a foszforréteg nem sokáig tartana, állandósult ghosting és beégés garantált.


5leteseN
(aktív tag)

Ezt értem, és bele is tervezetem a "gyártói marketinget", de a füllentett 1500cd/nm legkevesebb harmada igaz szokott lenni!

Az is bevett méret-optimalizálási(db-számra értendő) szokás, hogy egy kijelző panelt raknak a lehető legtöbb helyre, modellbe, típusba. Ez alapján valószínűsíthető. hogy az én nem-felső polcos plazmám kijelzője legaláb 30%-kal (de akár 50%-kal is) többet tud.

Hát ezt fenti, valós piaci és gyártói gyakorlattal alátámasztott 30-50%-ot szeretném "megtalálni" a TV-mnél és minőségre átváltani! ;]

üzenetek