QNAP hálózati adattárolók (NAS) - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


DJGABI
(addikt)
Blog

Otthonra mondjuk én nem bohóckodnék ilyennel. Szeretek mókolni, de amennyi konfigolást igényel.. Igen, egy OpenMediaVault is. Cégnél csak ezt a Windows jobb klikkes "előző verziók"-at szerettem volna beállítani, hát kellett guglizni rendesen.... Aztán akkor azt, hogy az x időnél régebbi ilyen mentéseket törölje. Na ott már megakadtam. Truenasból a scale-t próbáltam, de iszonyat proci és memória igénye van a ZFS miatt. xpenology nagyon jó, egy az egyben a Synology-s felület, kvázi bármilyen vason.


Speeedfire
(nagyúr)
Blog

Hát ez nézőpont kérdése. Meg, hogy mik az igények. Azért a legtöbb dolog, ami egy qnap/synology tud, azt linux alatt is meg lehet oldani.


HorJoci2
(újonc)

Sziasztok,

Laikusként szeretnék QVP-t beüzemelni a NAS-on, és ehhez találtam egy leírást a Youtube-on (https://www.youtube.com/watch?v=QOR7KJFx4xo&t=99s).
Az egyik kérdésem az lenne (amennyiben valaki ismeri ezt a bemutatót), hogy ez így megfelelő e?
A másik pedig hogy a port forwarding-nál az Externeal port és Internal port-ok értékeit honnan kell megadnom?

Előre is köszönöm a segítséget. :R


stefi1969
(csendes tag)


Sziasztok,
memória használattal kapcsolatos kérdésem lenne. A mellékelt kép szerint csak 117 MB szabad memóriám van? Ez azt jelentené, hogy túl sok programot telepítettem? Mit jelentenek ezek a memóriák amik fel vanank sorolva?

[ Szerkesztve ]


Bile Demon
(őstag)

összes memória: 1.92GB
ebből használt (rendszer és alkalmazások által): 1.08GB

A maradék 857MB-ból 607MB-t használ gyorsítótárnak és 117MB van kihasználatlanul

A gyorsítótárnak használt adatot úgy képzeld el, hogy ott van a memóriában. Vagy azért mert korábban be lett oda olvasva, vagy azért, mert a rendszer feltételezi, hogy még szükség lehet rá a jövőben.

Ha valaminek szüksége van a gyorsítótárazott adatokra, akkor előveszi onnan gyorsan. Viszont ha kell a memória a rendszernek / alkalmazásoknak, akkor a gyorsítótárban lévő adatot eldobja és használni tudja az így felszabadított memóriát.

Én nem látok itt semmi problémát.


cigam
(félisten)
Blog

A memória azért van, hogy tele legyen(ki legyen használva), nem pedig azért, hogy üresen ácsorogjon.


Navonmizu2
(csendes tag)

Sziasztok! Adott egy QNAP TS-230 NAS, 2 db 4 TB winchesterrel. Azt meg lehet-e csinálni (és ha igen, hogyan), hogy csak egyetlen kijelölt mappa legyen duplikáltan rajta mind2 winchesteren (raidben), de pl a torrenten letöltött filmek ne foglaljanak mindkettőn helyet? Tehát elképzelésem szerint legyen biztonságban a családi fotógyűjtemény (~100 GB) ha az egyik winyó elszállna, de a filmeknek legyen elérhető a maradék 3,5+3,5 TB hely. Köszönöm! :R


Speeedfire
(nagyúr)
Blog

Hát ezt úgy lehet, ha a fontos cuccokról csinálsz sync-et. HBS alatt kiválasztod a mappát, és beállítod neki a sync job-ot.


Csorbi
(őstag)

Ehhez nem RAID kell akkor, hanem két különálló lemez használata, tehát konfigurálásnál vélelenül se RAID1-et állíts be.
Arra azért figyelj, hogy bár ez a nagyobb biztonságérzet illúzióját adja, teljes biztonságban még ezzel sincsenek az adataid (zsarolóvírus, tűz, lopás, bizonyos jellegű eszköztönkremenetel - pl túláram) a teljes tartalmát tönkreteszi a NAS-nak.


Navonmizu2
(csendes tag)

Értem, és köszönöm a segítséget!


morfondőr
(őstag)

Ha a mappa tartalma nagyon fontos és pótolhatatlan, akkor inkább offline mentést csinálj, vagyis egy mobil hdd-re tedd rá, ami egy biztonságos helyen van (lehetőleg minél távolabb a NAS-tól). Be lehet állítani a HBS-ben olyan szinkronizációt is, hogy ha rádugod a NAS-ra a hdd-t usb-vel, akkor automatikusan másolja is át a kívánt mappát. Ez pár perc alatt megvan, ki lehet húzni utána és eltenni.


t.kristof
(senior tag)

Sziasztok! Szeretnék venni egy ts-233 nast , kiváltani a nagy gép járatását torrent miatt, de olvasgatva a topikban többeknek volt/van gondja a porttal. Működik akkor rendesen a seedeles? Nyugodtan megvehetem a nast? Szeretnék biztosra menni előtte, ha ennyi pénzt kiadok.


Speeedfire
(nagyúr)
Blog

Ez csak a trnasmissionre vonatkozik, hogy rosszul jelzi. Ettől még nyitott a porrt. De van deluge, rtorrent, a gyári megoldás stb


t.kristof
(senior tag)

Köszönöm. Egyébként melyik letöltőt érdemes használni? Ncore -ról jönne,menne az anyag.


cigam
(félisten)
Blog

Az mindegy melyik portálról jön a torrent fájl. Nekem jó/elég a gyári is.


Speeedfire
(nagyúr)
Blog

Routeren nyiss portot neki, fix legyen, és ezt állítsd be neki a kliensben is. Utána tudod tesztelni. [link]


t.kristof
(senior tag)

Még csak most rendeltem meg a nast, majd jelentkezem ha meg csináltam, remélem sikerül. Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget.


Addel
(senior tag)

qBittorrent részemről


Jockero
(csendes tag)

Sziasztok. Idáig syno-m volt, most vettem ebayről egy kimaxolt TS253B-t. A kérdésem az, hogy az ssd-t azt csak cache-re lehet használni, vagy külön meghajtóként is kezelhető? Esetleg bootolható is róla? Valaki tud segíteni?


AiRLAC
(addikt)

Ha jól tudom külön meghajtóként is használhatod Qnapnál. Boot az talán a beépített 2/4GBos flashról indul, de lehet kell neki egy meghajtó még a rendszer többi részéhez.


t.kristof
(senior tag)

Működik rendesen? Kb 1 hete használom asztali gépen utorrent helyett.


Addel
(senior tag)

Persze, szuperül működik.


Jockero
(csendes tag)

Köszi. Jövő héten már nálam lesz, remélem sima liba lesz.


t.kristof
(senior tag)

Úgy néz ki, hogy sikerült beüzemelni a nast. Olyan bagatel kérdésem lenne, hogy a downloadstationben a portnál tól-ig szám van megadva. Végig csekkoltam mind a 9 portot, egyik port elvileg nyitva van.. most akkor lényegében ebben a tartományban mindig másik portot használ a progi? A másik meg, hogy ha már a pc-men lévő fájlt felmásolok a nasra, és azt akarom hogy azt kezdje el seedelni, azt hogy lehet? Ugyanis mindig újra leakarta tölteni a fájlt.


AiRLAC
(addikt)

Újabb kritikus sebezhetőség QNAP rendszereken, frissítsetek minél hamarabb!


qnadam
(addikt)

ha volna mire...


morfondőr
(őstag)

Egy TS-231-em van, ami megragadt a QTS 4.3.6-nál. Biztonsági frissítések azért jönnek néha.
Ezt olvasom a hírben: "the vulnerability makes it possible for remote hackers to perform a SQL injection, a type of attack that targets web applications that use the Structured Query Language."
Nem igazán értek ehhez, de ha ki van kapcsolva az SQL kiszolgáló a NAS-on, az jelenthet védelmet?


kirkri
(addikt)

Érdekes ez a frissítés dolog, nekem a Qfinder látott frissítést, de nem sikerült frissítenie, valamilyen kapcsolati problémára hivatkozva. A NAS vezérlőpulton naprakésznek írta a firmware verziót, nem talált frissebbet, de a QNAP oldalán fent volt a 5.0.1.2277. (Nekem kettővel azelőtti volt a NAS-on). Letöltöttem, majd manuálisan frissítettem minden probléma nélkül, de azóta sem értem, hogy miért csak így ment a dolog. (TS-251D)


Gaben92
(őstag)

Kíváncsiságból ránéztem, ugyanez van nálam is. A NAS a 2248-at írja a legrissebbnek, de a Qfinder most telepíti a 2277-et (majd meglátjuk 5-10 perc múlva, hogy hibára fut-e nálam is).

Nálam a 2248 amúgy kicsit érdekes volt. Mióta felraktam a webserver sokszor elsőre formázás nélkül töltődik be, meg bejelentkezésnél is sokáig homokórázik és valahogy nem olyan reszponzív mint amilyen eddig volt. Kíváncsi leszek a 2277-el (ha felmegy) ez változik-e.


Gaben92
(őstag)

QFinder hibára futott, NAS nem lát frissítést még mindig de manuálisan felment. A login screen nem javult. :DDD


Speeedfire
(nagyúr)
Blog

Ctrl+F5? Vagy pornó módban? Esetleg másik böngésző?


Gaben92
(őstag)

Ha ráfrissítek az oldalra párszor akkor helyrejön mindig, de bejelentkezés után is van, hogy homokórázik fél percet mire megjelenik a dashboard... ha megjelenik. Pornó módban nem próbáltam és más böngészővel sem, de gyanúsan akkor kezdte mikor felraktam a 2248-at. De majd kipróbálom. Amúgy más gond nincs, megy a fájlmegosztás, Plex, VM-ek is futnak rendesen, a Zigbee stick is szépen kommunikál, csak a webserver működése hektikus...


Speeedfire
(nagyúr)
Blog

Próbálj meg VM alatt esetleg saját webszervert, php, nginx, meg mariadb. És akkor azt te tudod magadnak frissítgetni.


Gaben92
(őstag)

Web server alatt magának a NAS-nak a frontendjét értem. Az a kék cucc a QTS login screen. :D


Speeedfire
(nagyúr)
Blog

Jaaa :DDD :DDD


kirkri
(addikt)

Igen, nekem is a 2248 volt rajta, ami nem frissült le csak manuálisan. És én is láttam már vagy kétszer ezt a kék felületet az elmúlt hetekben. Azonban nekem nem homokórázik soha, 1-2 mp alatt bedobja a login képernyőt. (Amikor ez a kék felületet láttam, akkor is ráfrissítve, azonnal rendesen betöltött.)

[ Szerkesztve ]


CsiszyFutár
(lelkes újonc)

Abba tudtok esetleg segíteni, hogy hogyan tudom beállitani wake on lan-t qnap ts233 on.
Nem nagyon vágom hogy miért kellene ébreszteni a szervert mivel folyamat megy.
De ha lehet ilyet akkor kikapcsonlnám és csakk akkor üzemelne ha bekapcsolom, nem kellene non stop mennie

üzenetek