QNAP hálózati adattárolók (NAS) - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


DJ. Ru$y
(félisten)

Sziasztok!

Hozzá tudnék jutni egy QNAP TS-421U rack NAS-hoz. 4*1 TB vagy 4*2TB RAID5-ben lenne az elképzelés, és csak torrent klienst kellene futtatnia. 1 db megosztott mappa semmi több.
Érdemes beruházni erre a NAS-ra, ez igazából egy TS-421 rack házban, ha jól sejtem?!

Semmi extrafunkciót nem várok el tőle, csak el szeretném szeparálni a torrentet az összes többi eszközömtől külön fizikai vasra.

Köszi :R


qnadam
(veterán)

szerintem ez egy drága, de cserébe rossz megoldás :D
torrentezéshez felesleges a raid, sebességben nincs igazán szükség rá, ha meg az a szempont, hogy egy lemez kiesés nélkül pótolható legyen... ízlés dolga, én ilyen kis tárhelyet nem ilyen sok kis hdd-ből raknél össze. ez a gép ráadásul nem x86... én előbb vennék-építenék egy mini pc-t a feladatra, torrentezésben a gyári nas inkább korlátoz, mint könnyít.


DJ. Ru$y
(félisten)

És, ha nagyon olcsón vennéd a TS-421U-t? Olcsóbban, mint egy bármilyen mini PC-t a lemezek pedig a fiókból jönnek? Speciális eset, pont ezért kérdezem, hogy több szem többet lát alapon foglalkoznátok-e vele.
1 valamiért foglalkoznék vele én, és az az, hogy kész. Nem kell tuningolni jön a frissítés, akkor katt, van a kezem alatt pár Xpenology-s "Synology", szóval elég azokkal foglalkoznom, egy kis "csak úgy működik"-re vágyok. :DDD
Igen a RAID5 pont azért kell, hogy lemez ki, lemez vissza. És pont azért ekkorák a lemezek is, mert most ugyan van 4*1 TB-m fiókban pl, de fillérekért kapok másikat.


qnadam
(veterán)

akkor előre, legrosszabb esetben eladod.
nekem a torrentet egy windowsos minipc intézi, számomra ez az a megoldás, ami csak úgy szimplán működik, de ez nyilván ízlés dolga is.


DJ. Ru$y
(félisten)

Nekem van egy DSM-em + lesz még egy. Egyik a fő a másik backup, azon sem volt sosem baj a torrenttel, de le szeretném választani az érzékeny adatokról a torrentet teljesen.
Köszi a véleményed azért! Különbözőek vagyunk, és ez így van jól. :R


morfondőr
(őstag)

Üdv!
Qnap TS-231-ben az egyik HDD elérhetetlen volt indítás után (idegességemben nem csináltam képet, csak arra emlékszem, hogy valami hibát írt). Újraindítást követően újra működik ahogy kell. Előfordulhat olyan, hogy ez a NAS hibája (os, program, egyéb szoftveres), vagy kezdjem el rendelni az új lemezt?


cigam
(félisten)
Blog

Ha legközelebb előfordul, fényképezd le. Értelmezd, és csak ezután idegeskedj.

Teszteld le, futtass egy hosszú SMART tesztet.
Tárhely és pillanatképek -» Áttekintés -» Kattints a problémásnak tűnö lemezre -» Az új ablakban -» Teszt -» Teljes teszt.

[ Szerkesztve ]


morfondőr
(őstag)

Rövid teszt minden héten ütemezve van, eddig semmi problémát nem talált, lent a smart adatok. Egyelőre mentegetek, mert nem raid-ben vannak a lemezek hanem jbod-ban. Nincs pótolhatatlan dolog rajta, de azért pár hónapig gyűjtögettem a tartalmakat. Utána csinálok teljes tesztet, csak az érdekel, hogy van-e olyan lehetőség, hogy nem a merevlemez a hibás, hanem valami más miatt lett elérhetetlen?
HGST Ultrastar 7K4000 hdd-ről van szó elvileg kevés üzemidővel, azt a vásárlás után tudtam meg, hogy ezt azért át lehet írni, ha valaki nagyon akarja. :F

[ Szerkesztve ]


cigam
(félisten)
Blog

Természetesen maga a NAS is lehet problémás.


morfondőr
(őstag)

Teljes teszt hiba nélkül lement, azóta sincs baj a NAS-al és a lemezzel.


Throme
(veterán)

Sziasztok!

Van két Qnap NAS-om (TS 228 és 233). Össze lehet őket kötni USB-n keresztül file másolás céljából?
Előlapi USB-kre gondoltam, ahova külső vinyót már csatlakoztattam.

kösz!


Biga123
(addikt)

usb vel nem, de utp vel igen
ergo mind2 t feldugod hálózatra és azon keresztül másolsz , pont úgy mint amire ki van találva a NAS :B

[ Szerkesztve ]


Throme
(veterán)

Hálózaton keresztül való másolást akartam volna megkerülni, mert az úgy lassabb (tudom egész éjszaka másolhat, míg én alszok, de akkor is...).

Wifi sebesség szerintem elmarad az USB 3.2-vel szemben.


DJ. Ru$y
(félisten)

Miért kellene wifin másolni 2 NAS között? UTP-vel összekötöd őket a routerrel, switch-csel aztán hadd szóljon gigabiten. Ha gigabites mind a 2 NAS, akkor 125 MB/s lesz az elméleti sebesség, és az is lehet, hogy nem a hálózati sebesség, hanem a lemezek írási sebessége lesz a korlát.


Biga123
(addikt)

Teljesen mind1 mennyi az usb 3.2 nek a sebessége mert nem lehet őket így összekötni. :DDD
A wifit meg tényleg felejtsd el.


Throme
(veterán)

Mindkét NAS gigabites és mindkettő utp kábellel van csatlakoztatva ugyanarra a routerre (a router AP-ként működik, de ez gondolom nem befolyásoló tényező, vagy mégis?). Router támogatja a 802.11ac szabványt
Számítógépen - ami nincs kábelesen csatlakoztatva a routerhez - elindítok a két NAS között egy file másolást - 16GB - és több mint 1 órát ír rá (olyan 4xxx kbyte/sec).

Ha 125MB/sec a max írási sebesség, akkor ha jól számolok a 16GB másolásához (16000MB/125MB) minimum 128 másodperc kell, ami valamivel több, mint 2 perc, de nem 1-1,5 óra. Szóval valami nem gömbölyű.


Biga123
(addikt)

Ha közbeiktatsz gondolom egy win pct a másolásba akkor ne csodálkozz. A pc lehúzza magához wifin az adatot utána áttolja a másik nas ra szintén wifin.

HybridMount

[ Szerkesztve ]


qnadam
(veterán)

qnap nason vannak a cuccaim, de a torrentet, tévét, pár apróságot másik gép intéz máshol.


DJ. Ru$y
(félisten)

Pontosan ahogy Biga írta...
Ha egy Win PC-n indítod a másolást két NAS között az úgy néz ki, hogy A-ról letöltöd a PC-re majd a PC feltölti B-re. És ott már a wifi lesz a szűk keresztmetszet.

Fel kell csatolni a megosztást egyikről a másikra és akkor lesz közvetlen kommunikáció.


Throme
(veterán)

Ezaz!
Kösz szépen!
Szerencsére a TS233 app center-ében elérhető ez az applikáció (TS-228 úgy látszik nagyon régi...). Telepítettem, mount-oltam és működik!

Enélkül nem tudtam közvetlenül másolni, kénytelen voltam PC-t használni a művelethez.

üzenetek