üzenetek

hozzászólások


Multibit
(veterán)

ASUS (+ Merlin), TP-link, linksys, Tenda
Inkább ezekhez hasonlítsd a feature listádat: pfSense, OPNsense, Untangle, Sophos :K
Nem szóltál a funkciók szétválasztásáról. A hw/sw árukapcsolásról sem ejtettél szót ;)


Semin
(senior tag)

Csak a teljesség igénye nélkül :)

Nem szóltál a funkciók szétválasztásáról.”
itt nem tudom mire gondolsz pontosan.

[ Szerkesztve ]


Multibit
(veterán)

A mai sok antennás műanyag szobadíszek nem routerek, hanem egy közös PCB-re integrált router+switch+AP kombók.


arn
(félisten)

mult heten jott meg a router, eleg sokat kellett ra varni. az srm allat, mintha 10 ev lenne az asus meg ekozott, az is baromi jo, hogy tobb wifis halozatot lehet csinani (a home officera csinaltam masikat, hogy a ceges gep ne kavarjon a sajat halon).

viszont van egy kis gond, hogy se ac se ax nem megy olyan 3-400mbit fole, ami nagy loturo. az r7800as ac routerem is 800 felett tudott, meg az ax86u is.

nem tudja vki, miert csak ennyi? a gyorsabb 5ghzes halora csatlakozom.


SirAndrew
(újonc)

Sziasztok, aki vásárlolt ilyet, hol sikerült megvennie? Nekem mindenütt csak előrendelhető vagy nincs raktáron státuszban látszódik...


arn
(félisten)

Azota sikerult megoldani, a wifis alhalozatok nagyon szuperek, csinaltam egy home, guest, home office alhalot, szetosztottam a fizikai csatornakat is, es macaddress szuressel dontom el, melyik eszkoz mire csatlakozhat.
Azt egyelore ugyan nem hasznalom, de a gyereknel majd hasznos lesz, hogy eszkozonkent lehet szurest csinalni.


Yany
(addikt)
Blog

Elmondod tanulságként, hogy mi volt a gyér tempó oka és hogy hogyan oldottad meg?

Így kis idő után az AX86U-val szemben milyenek az érzéseid? Pro/kontra?

[ Szerkesztve ]


Multibit
(veterán)

a wifis alhalozatok nagyon szuperek
Úgy érted, hogy az elkülönülő VLAN-ok nagyon szuperek, amelyekhez lehet dróton, vagy wifi-n is csatlakozni, igaz?

szetosztottam a fizikai csatornakat is
:F Őőő... ez mit jelent?

macaddress szuressel dontom el, melyik eszkoz mire csatlakozhat
Manapság a privát MAC address-ek korában ez nem tűnik biztos megoldásnak.


arn
(félisten)

Valszeg a csatornavalasztas. Most mar naponta rebootol, eleg jol lovi be. A masik, hogy a macbook kb 600mbitnel tetozik, a regi 4x4es ac kartyanal megvan a 800mbit feletti sebesseg, es eleg stabilan.


arn
(félisten)

Az ax86u is stabil, a ui sokkal gyengebb, meg nem lehet ugy testre szabni, loggolas bugos, etc. Synon pl a ledeket is ugy konfigolod, ahogy akarod.


arn
(félisten)

Wifin csinaltam harom alhalot:
* guest, folyamatosan valtozo jelszoval, 2.4g
* home, 2.4g, 4x4 5g - vmelyik eszkoz mindkettore csatlakozhat (mobilok), vmelyik csak 2.4re (merleg, roomba) v 5gre (chromecast, laptopok, tablet)
* home office - 2x2 5g (munkahelyi laptopok)

meg mindig jobb a macszures, mint a semmi. Meg ezzel tudsz csoportokat csinalni, es hozzakotni az alhalokhoz.


SirAndrew
(újonc)

Most, hogy már több, mint egy hónapja megvan, leírom Nektek a pozitív és negatív dolgokat, amiket a routerrrel tapasztaltam, akinek még van ilyenje, nyugodtan egészítse ki a listát, ha valamit esetleg kihagytam.

Kezdjük a jó dolgokkal:
-Tudásban messze a többi router felett van. Annyi plusz dolgot tud egy átlagos routerhez képest, hogy felsorolni is nehéz: kettős authentikáció, VLAN-ok kezelése (5 független hálózat, pl. családi net, IOT eszközök, munkaeszközök, guest), profilok kreálása (monitorozás, különböző szűrések beállítása pl. gyerekeknek, eszközöknek stb), automatikus és manuális jelentések készíttetése, valósidejű monitoring, többféle, akár corporate szintű VPN (még site-to-site is van benne), letöltéskezelő, fileserver, media server, de tud Radius-t és DNS szerver funkciókat is, AD-vel kapcsolható stb.
-Remek biztonsági lehetőségek: Google safe browsing használata, threat intelligence adatbázis használata, Threat Prevention - Deep packet inspection (!) a Proofpoint ET Open IPS/IDS ruleset használatával és ezek up-to-date tartása, automatikus frissítése, önellenőrzés/konfiguráció ellenőrzés (security advisor), logolás, loggyűjtés támogatása,
-Egyszerű kezelhetőség, áttekinthető felület, jól működő offline help (nem kell hozzá pilótavizsga, hogy a fenti funkciókat mind be lehessen állítani. Nem vagyok hálózatos, egy MikroTik nekem már elég bonyolult, de ezt simán bekonfiguráltam és gond nélkül üzemeltetem otthon)
- Remek hozzáadott elérési szolgáltatások (többféle távoli elérés (web HTTPS, Quick Connect), 3rd party certificate-ek igénylése, kezelése, kapcsolat monitorozása kívülről, riasztások, értesítések emailben, riasztások mobilon, remek mobil alkalmazás a menedzsmenthez kb minden fontosabb alapfunkció benne van)

Mi az, ami nem jött be annyira:
-Kis inkonzisztenciák a kezelői felületen (pl. a hálózati forgalom automatikus reportálás más menüben és máshogy állítható be, mint montjuk a safe access report), a Threat prevention adatbázis frissítése a dedikált appban van, nem integrálódik az összes többi frissítéssel a control panelben, máshol és máshogyan kell kezelni stb.
-Háklis a csatlakoztatott USB eszközre (a Threat Prevention logolásához, és az adatbázisának tárolásához kell egy minimum 4GB eszköz és nagyon nem mindegy, mit csatol rá az ember: nekem háromféle olcsó (repiajándékként kapott) pendrive-val is szívás volt kezelni. Pl reboot után a Threat Prevention nem tudott újraindulni (valószínűleg azért, mert a drive nem állt rendelkezésre elég gyorsan), ha kézzel újraindítottam a szervizt, akkor pedig nagyon lassan indult el (rebuilding database - valószínűleg a meghajtó lassúsága miatt). Beruháztam egy SanDisk Extreme Pro-ra és mindezek a problémák megszűntek, jól megy minden.
-Csak 1 darab 2.5G port van rajta (legalább a WAN portnak is 2.5G-nek kellene lennie)
-4 LAN portja van, ami kevéske egy normál háztartásba, kell mellé egy switch
-1 db USB portja van, így választani lehet, hogy meghajtóval vagy mobile stick-kel használja az ember, a kettő együtt nem megy. (Óriási hiba szerintem)


addam20
(csendes tag)

Nem próbáltam (mert még nem jött meg a rouer), de külföldi oldalakon azt írják, hogy simán működik USB Hub-al az USB többszörözés.


okiteki
(tag)

Kedves SirAndrew!
Én épp vásárlás elött állok és ez a kinézett eszköz!
Vidanet 500 net hálózaton és kb 50 eszköz lenne rá csak wifin csatlakozatva több ssid vel szeparállva!? :F mennyire lehet működöképes az eszköz wlan része mert az lenne a lényeg?


SirAndrew
(újonc)

50 eszközzel nem lesz gond, a specifikáció szerint 200 csatlakoztatott eszközt tud kezelni

üzenetek