üzenetek

hozzászólások


pityeszka
(őstag)

Kész. :B Azt hiszem innentől kezdve életem végéig elkísér a teázás, nem mintha eddig nem lett volna az. A hét elején megkaptam a rendelésem a Flying Bird Tea House-tól és azt kell mondjam, hogy eddig soha életemben nem ittam ilyen finom, minőségi teát. Már a következő adagot nézegetem melyiket szeressem majd, holott még a kért Longjing és Ginseng Oolong-ból rengeteg van! :)


tothjozsi96
(addikt)

Valaki már ivott Harmatcsepp izű Zöld teát?
Vélemények?


Sn00k
(veterán)

Grat a cikkhez! Kedvet is kaptam egy fincsi teahoz. ;]. Tudnal egy jo uzletet mondani, ahol megtudom venni a teafutol, a kannaig, homeroig mindent...?
ThX!

[ Szerkesztve ]


Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
(tag)

Flying Bird, Kazinczy legeleje, most voltam penteken! lehet kostolni is! ;)


schawo
(titán)
Blog

Á, szóval megvan a teabuzik gyűjtőhelye. Üdv mindenkinek! :DDD

Köszi az írást! :R

Szinte mindenféle teát iszom, fekete, zöld, fehér, ízesített fekete (earl grey), rooibos, de a gyümölcscsodák nem hoznak lázba. Sőt, saját fejlesztésű rumos teapuncsot is gyakran csinálok.

[ Szerkesztve ]


schawo
(titán)
Blog

Egyébként szokásom az, hogy a tealeveleket szabadon hagyom elkeveredni a vízzel, és utólag szűröm apró lyukú műa. szűrőn. Nekem ez jött be legjobban ízre.

[ Szerkesztve ]


pityeszka
(őstag)

üdv a teamelegek között! :D


schawo
(titán)
Blog

árpatea
Én jegestea változatban szoktam inni, úgy hívják sör. Nyáron tényleg nagyon jó:DD


Realradical
(őstag)
Blog

saját fejlesztésű rumos teapuncsot
Követelem a receptet! :DDD


schawo
(titán)
Blog

Rumos teapuncs 2,5 liter vízhez:
1,5-2 db narancs héja hámozva. Csak a külső réteg, fehér rész nélkül, legjobb zöldséghámozóval lehúzva.
1/2 rúd, hosszában félbevágott vanília, a belső részek kikaparva, de a magtok is mehet bele
4-5 cm gyömbér szeletekre vágva
15-20 szem szegfűszeg
fahéj ízlés szerint, de óvatosan, agresszíven ízesít
1-1,5 evőkanál tea (zöld vagy fekete)
0,5 liter narancslé
cukor ízlés szerint
1-2 dl rum (Bacardi Oakheart, vagy Plantation Rum Barbados ajánlott)

A narancs héját, vaníliát, gyömbért, szegfűszeget, fahéjat csapmeleg vízbe teszem, felforralom és 5-7 percig főzöm. Utána hagyom kicsit kihűlni a a zöld vagy fekete tea igényének megfelelően. Ha nincs kedvem ezzel vacakolni, vagy már várják a végeredményt, akkor feketét használok. Beleteszem a teát, és a teának megfelelő ideig hagyom kiázni.

Lehalászom a nagyméretű darabokat, mert öntés közben a szűrőn fennakadva nagyon veszélyesen kifröcsöghet róla gellert kapva a forró lötyi. Utána az egészet szűröm két fokozatú szűrőn, ahol a felső réteg nagyobb lyukú fém, az alsó sűrű szövésű műanyagszűrő. Erre két darab szűrőt szoktam egymás fölött összegumizva használni. Ha valakinek ez bonyolult, lehet kétszer egymás után is szűrni.

Utána megy bele a narancslé és a cukor. Mivel a friss narancslé ekkora mennyiségben elég nagy meló, és csak 2 narancs héját használom fel, a többit dobozosból szoktam megoldani. Ízre, a puncshoz legjobban illeszkedve a legjobban a Hohes C mezei, nem gyümölcshúsos, nem "Mild" változata vált be. A facsart narancslevet is meg szoktam szűrni, hogy a lehető legtisztább legyen főzet. A cukorral nagyon óvatosan, nem jó elcukrozva, ráadásul a rum is kicsit édes jellegű.

Legvégül mehet bele a rum. Ha az alkohol épp akadály, rum nélkül is kiváló, rumaromával véletlenül se pótoljuk.

Este, forrón kínálva az igazi. Akár másnap reggel újramelegítve is jó.

[ Szerkesztve ]


Realradical
(őstag)
Blog

Ez igen, komoly leírás, köszönöm! :R
Este nekiállok és le is gyártom.


DeathAdder
(veterán)

Tegnap vásároltam ilyen zöld teát.

Eddig csak earl grey-t ittam mindig, mondom megpróbálom ezt is, de semmit nem ír rajta, hogy meddig és milyen hőfokos vízben kell áztatni.

Jómagam úgy gondolom, hogy 60-70 fokos vízben 2-3 percig.
Vélemények?


csabi63
(senior tag)

Jól gondolod.Ehhez a teához ideális,amit leírtál.Talán 80 fokig fel lehet menni.
Ha túl sokáig ázik(4-6 perc),keserű és savas lesz.Ha túl forró a víz(85+ fok),akkor pedig ízetlen lesz,és csökken a jellegzetes tea illat is.


pityeszka
(őstag)

80-85 fokos vízzel mehet és maximum 2 percig áztasd. :)


DeathAdder
(veterán)

+ pityeszka

Köszi az infókat :R


Picike8
(aktív tag)
Blog

sziasztok!
karácsonyra kaptam darlingtonos gyümölcsteát, a kérdésem a következő lenne: felönthető többször? ha igen, akkor ki kell újra szárítani, vagy nedvesen is felönthetem?
előre is köszönöm a segítséget. :)


aAron_
(őstag)

Sziasztok!

Budapesten tudtok valami boltot ajánlani, ahol lehet jó minőségű matcha teát kapni? Valami hasonlóra gondolnék, mint ez, csak sajnos most nem kapható.

Cikket élvezettel olvastam végig, eddig is fogyasztottam mindenféle teakülönlegességeket, most még jobban megjött a kedvem hozzá. :R

[ Szerkesztve ]


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Tudnátok olyan teát ajánlani, amit este is nyugodtan lehet iszogatni? Napközben nem igazán van lehetőségem arra hogy nyugodtan teázzak, pedig nekem a teázás a nyugalommal függ össze :) Este viszont egy sima fekete teának nem esnék neki, aludni is kéne valamikor... értelemszerűen "hagyományos" teákra gondolok, nem gyümölcsteára. Plusz pont ha webshopból beszerezhető, vagy elég általános ahhoz, hogy jó eséllyel Bp-n kívül is lehessen kapni.


aAron_
(őstag)

Késő délután még fehér teát szoktam inni, estefelé meg vöröset, dél-afrikai rooibos-t.


pityeszka
(őstag)

Szerintem valamilyen fehér vagy sütött oolong teát válassz. :K

üzenetek