üzenetek

hozzászólások


schawo
(titán)
Blog

Rumos teapuncs 2,5 liter vízhez:
1,5-2 db narancs héja hámozva. Csak a külső réteg, fehér rész nélkül, legjobb zöldséghámozóval lehúzva.
1/2 rúd, hosszában félbevágott vanília, a belső részek kikaparva, de a magtok is mehet bele
4-5 cm gyömbér szeletekre vágva
15-20 szem szegfűszeg
fahéj ízlés szerint, de óvatosan, agresszíven ízesít
1-1,5 evőkanál tea (zöld vagy fekete)
0,5 liter narancslé
cukor ízlés szerint
1-2 dl rum (Bacardi Oakheart, vagy Plantation Rum Barbados ajánlott)

A narancs héját, vaníliát, gyömbért, szegfűszeget, fahéjat csapmeleg vízbe teszem, felforralom és 5-7 percig főzöm. Utána hagyom kicsit kihűlni a a zöld vagy fekete tea igényének megfelelően. Ha nincs kedvem ezzel vacakolni, vagy már várják a végeredményt, akkor feketét használok. Beleteszem a teát, és a teának megfelelő ideig hagyom kiázni.

Lehalászom a nagyméretű darabokat, mert öntés közben a szűrőn fennakadva nagyon veszélyesen kifröcsöghet róla gellert kapva a forró lötyi. Utána az egészet szűröm két fokozatú szűrőn, ahol a felső réteg nagyobb lyukú fém, az alsó sűrű szövésű műanyagszűrő. Erre két darab szűrőt szoktam egymás fölött összegumizva használni. Ha valakinek ez bonyolult, lehet kétszer egymás után is szűrni.

Utána megy bele a narancslé és a cukor. Mivel a friss narancslé ekkora mennyiségben elég nagy meló, és csak 2 narancs héját használom fel, a többit dobozosból szoktam megoldani. Ízre, a puncshoz legjobban illeszkedve a legjobban a Hohes C mezei, nem gyümölcshúsos, nem "Mild" változata vált be. A facsart narancslevet is meg szoktam szűrni, hogy a lehető legtisztább legyen főzet. A cukorral nagyon óvatosan, nem jó elcukrozva, ráadásul a rum is kicsit édes jellegű.

Legvégül mehet bele a rum. Ha az alkohol épp akadály, rum nélkül is kiváló, rumaromával véletlenül se pótoljuk.

Este, forrón kínálva az igazi. Akár másnap reggel újramelegítve is jó.

[ Szerkesztve ]

üzenetek