üzenetek

hozzászólások


czundermák
(aktív tag)
Blog

Épp a múlt héten állítottam be a kártyám. :))

Egy EVGA RTX3080 FTW3-ról van szó. Ez a kártya úgy zabál, mintha nem lenne holnap.

Cyberpunk 2077-et használtam tesztprogramnak, a DLC-vel érkező Dogtown területen eleve szépen el tudott melegedni a kártya 76 fokig akár. Ezt nehezen tudtam megszokni az utóbbi fél évben, így neki láttam.

Nálam a cél nem a boostclock növelése volt, hanem a hőmérséklet csökkentése, így az 1980 MHz-es csúcsot levettem 1920-ra. A kártya nagy ritkán érte el eleve az 1980 MHz-et, előbb melegedett annyit, hogy vegyen vissza magából. Az az 1-2 % teljesítmény mínuszban nem oszt nem szoroz igazából.

Mértem fali konnektorból, és HWiNfó átal az értékeket. Végül a default 1050mV helyett 856mV bizonyult még stabilnak és elegendőnek. Az adatgyűjtést megcsináltam táblázatban, így jól látható mekkora előrelépést tud okzoni egy ilyen művelet.

Az eredeti csúcs 570 Watt körüli fali konnektorból mért fogyasztást, ezzel az egy módszerrel 440 Watt köré lehet csökkenteni. Jelenleg kétszer 20 loopot kapott 3DMark TimeSpy-ban és nagyjából 3 órára ott hagytam a gépet izzadni CP2077 Dogtown "piacterén", eddig semmi gond nincs vele.

Azt a fikarcnyi teljesítmény csökkenést a memória órajel emeléssel kompenzáltam, az még menne feljebb, de ott már mérhető többletfogyasztást okoz (20-30 Watt), így elengedtem. Jelenleg mindenre elég ez a setup.

Még tavasszal csinálok neki egy visszafojtott curve-ot, hogy teszem azt 1500MHz-ig boostoljon el maximum, 550-600mV környékén, hát majd kiderül bírja-e, sok játéknak abszolút felesleges ekkora teljesítmény. Főleg a magam felhozatalát (RimWorld, Factorio, Farthest Frontier, TW Warhammer III) szem előtt tartva. Így még remélem fogok vele néhány Wattot.

üzenetek