üzenetek

hozzászólások


Elmör
(senior tag)
Blog

Remek írás ez, meg is mutatom a sógor jelöltnek, neki van ilyen kártyája, hátha valamit tud alkalmazni ezekből. Köszönjük! :R


czundermák
(aktív tag)
Blog

Épp a múlt héten állítottam be a kártyám. :))

Egy EVGA RTX3080 FTW3-ról van szó. Ez a kártya úgy zabál, mintha nem lenne holnap.

Cyberpunk 2077-et használtam tesztprogramnak, a DLC-vel érkező Dogtown területen eleve szépen el tudott melegedni a kártya 76 fokig akár. Ezt nehezen tudtam megszokni az utóbbi fél évben, így neki láttam.

Nálam a cél nem a boostclock növelése volt, hanem a hőmérséklet csökkentése, így az 1980 MHz-es csúcsot levettem 1920-ra. A kártya nagy ritkán érte el eleve az 1980 MHz-et, előbb melegedett annyit, hogy vegyen vissza magából. Az az 1-2 % teljesítmény mínuszban nem oszt nem szoroz igazából.

Mértem fali konnektorból, és HWiNfó átal az értékeket. Végül a default 1050mV helyett 856mV bizonyult még stabilnak és elegendőnek. Az adatgyűjtést megcsináltam táblázatban, így jól látható mekkora előrelépést tud okzoni egy ilyen művelet.

Az eredeti csúcs 570 Watt körüli fali konnektorból mért fogyasztást, ezzel az egy módszerrel 440 Watt köré lehet csökkenteni. Jelenleg kétszer 20 loopot kapott 3DMark TimeSpy-ban és nagyjából 3 órára ott hagytam a gépet izzadni CP2077 Dogtown "piacterén", eddig semmi gond nincs vele.

Azt a fikarcnyi teljesítmény csökkenést a memória órajel emeléssel kompenzáltam, az még menne feljebb, de ott már mérhető többletfogyasztást okoz (20-30 Watt), így elengedtem. Jelenleg mindenre elég ez a setup.

Még tavasszal csinálok neki egy visszafojtott curve-ot, hogy teszem azt 1500MHz-ig boostoljon el maximum, 550-600mV környékén, hát majd kiderül bírja-e, sok játéknak abszolút felesleges ekkora teljesítmény. Főleg a magam felhozatalát (RimWorld, Factorio, Farthest Frontier, TW Warhammer III) szem előtt tartva. Így még remélem fogok vele néhány Wattot.


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Furmark helyett Superposition-t használok annyira feltolva a beállításokat hogy telítve legyen a vram közel teljesen vagy akár fölé is de csak kicsivel.
Nem egy olyan kártyám volt aminél egy órát ment a furmark majd hozták vissza hogy fél óra játék után nyekk.
Furmarkot stabilítás/oc tesztnek nem ajálnom, arra jó hogy a közel max tdp-t be lehet lőni meg a hűtést tesztelni de vram tesztnek gyenge.


Victoryus
(addikt)
Blog

Mint a régi szép időkben a K10Stat. Azért szerettem régen az AMD-t, mert volt a prociban bőven tartalék.
Jó kis bemutató, köszi!

[ Szerkesztve ]


Candy
(tag)
Blog

Superposition kapcsán köszönöm az infót, nálam is volt már bőven, hogy a Furmark jól működött, aztán a CP elszállt. Furmark mondjuk arra jó, hogy ha fél órát fut, akkor lehet látni, hogy a kártya nem melegszik túl.

Ugyanitt nem úgytűnik, hogy a Phantom Liberty jelenleg a legdurvább stabilitási test, ugyanakkor ebben a történetben az is szerepet játszhat, hogy kábé 5-6 platform jött és ment a gépemen lévő windóz alatt, így már minden, csak nem működőképes, ugyanakkor lusta vagyok reinstallni.


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Csodás.
Azt viszont te eddig nem tudtad hogy

a többit nem méri a szoftver.
Az a 120ra számolj még rá nyugodtan egy 25-40 wattot.


Candy
(tag)
Blog

Ha már fogyasztásról beszélünk, akkor úgyis az számít, hogy mi vesz föl konnektorból a komplett gép, szoftveres mérésnél maximum azt lehet nézni, hogy mennyire lineárisan csökken a főbb komponensek étvágya. Igazából az optimális az lenne, ha a táp írná ki szoftveresen a komplett fogyasztást, de erre várhatunk.


tasiadam
(veterán)

RX580-at bios modoltam, nem omlott össze, vagy kékhalálozott, de hibásk éept adott. A 3060 kártya ugyan ez. Nincs baj vele, de az 1% low még rosszabb lett, meg 1-2 hibás textúra van. Kb csak gyári értéken megy értelmesen.


Szabi®
(addikt)

Furmarkban miért csak 720p-re van állítva a resolution ? Így nem igazán működik a stresszteszt, gyakorlatilag nincs terhelve a kártya. Minimum kéne azzal a kártyával egy fullhd. Egyébként jó iromány. :R


Aprósólyom
(addikt)
Blog

+1 Bezony!

+ infó a szerzőnek:
Furmark OpenGL API. Ki használ OpenGL-t ma már? Jóformán senki. A furmark tényleg kitolja a fogyasztást, de modern játékok másként/máshogy terhelik a GPU részeit, úgyhogy tényleg jobb stabilitást és fogyasztást tesztelni Superposition-nal, ahogy MasterDeeJay írta. Esetleg 3D mark Time Spy vagy magával a játékkal fps limit nélkül.
Furmark a kimaxolt fogyasztás miatt leginkább a VGA hűtésének a tesztelésére jó. Mivel gyorsan indítható, leállítható a teszt én a VGA fan curve-t ezzel szoktam finomhangolni.

+ az egyik legjobb fogyasztáscsökkentő metódus az fps limiter használata, undervolt mellett. Smoothness élményben is sokat hoz a konstanst frametime, mint a folyamatosan kimaxolt framerate, de állandóan változó frametime.

#8 tasiadam: Akkor ott valami nagyon félrement. Én sokat szórakoztam RX470/RX580-nal. Nagyon sokat lehet javítani a teljesítmény/fogyasztás mutatón, mindenféle textúra hiba vagy plusz lag nélkül.
Feltételezném, hogy esetleg a BIOS mod belenyúlt a RAM időzítésekbe is, amitől biztos megszaporodtak a memória hibák. Ezért is láthattál textúra hibákat, és lehetséges hogy ezért lett rosszabb az 1% low is, mert a sok hiba miatt sokat kellett tököljön a GPU a korrekciókkal vagy a hibás adatokkal, feltételezem, svsz.

[ Szerkesztve ]


- = Zk = -
(félisten)
Blog

ingame eredmények is születtek?!


nuke7
(veterán)
Blog

-

[ Szerkesztve ]


Viktor77
(titán)

Pont ezt akartam kérdezni.
Nem jó olyantól tanácsot elfogadni, aki azt sem tudja miről beszél.
Azt, hogy Furmarkkal évek óta nem tesztelünk, már meg sem említem.


Gabbbb
(senior tag)

906mV-on járatott RX580-am köszöni jól van :-)


tasiadam
(veterán)

Az 580 az még oké is volt, ott uyge 3 féle mem beszállító volt. a 3060nál csak a frekihez nyúltam, meg a ram oc-hoz, +1000mhz. És csak 1 játékban 1 objektum hibás, minden más, máshol jó. De inkább hagyom a gyárit, mert azzal játszom 80%-ban :D


KROK640
(veterán)
Blog

LOL, öcsémmel mi is szőrős fánknak hívjuk a Furmarkot :D


TeeBee73
(addikt)

Nálam így megy a 6800.


nuke7
(veterán)
Blog

én minden egyes boot után le kell, hogy kapcsoljam a zero-rpm fan-t.... neked megjegyzi a beállításokat? win11


TeeBee73
(addikt)

Ezen a gépen Win10 van, megjegyzi. (Régebbi Adrenalin volt hajlamos eldobálni a beállításokat.)


hajbel
(addikt)

Nem igazán értem, hogy miért nem alulfeszeléssel kezdődik a teszt, mint máshol. A max fesz teljesítmény/fogyasztás arányban nem éri meg, ha a hőt is laba vetjük, akkor meg főleg nem.

üzenetek