üzenetek

hozzászólások


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Pár képet én hiányoltam az egyes oldalakon. :R


Dr. Akula
(félisten)

Nekem erről az jut eszembe vajon hány bűnözőt tudna vele Bud Spencer laposra verni. :D


Raymond
(félisten)
Blog


freelanced
(addikt)
Blog

Köszönöm a visszajelzést, majd átgondolom hova mit lehetne elhelyezni, aztán bővitem utólag. :K

Dr. Akula

Az sem elhanyagolható tényező. :D

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Egyet azért tegyünk tisztába.

Ha megnéztek egy eredeti wokhoz kialakított gáztűzhelyet, látni fogjátok, hogy csak nyomokban hasonlít a nálunk kaphatóhoz.

Alulról jön az erősen égő gáz áramlata. A wok serpenyőt egyenletesen fűti fel. A pereménél sem sokkal hidegebb, mint az alja közepénél. Gyorsan lehet benne elkészíteni benne az ételt.

A legrosszabb termék, amit wok néven kapni lehet, az elektromos wok. középen egy kis területen fűti az elektromos áram. Az elektromos wok általában olcsó lemezből készül. A hűtőszállal takart része gyorsan melegszik. A szabadon lévő lemezt, meg hűti környező levegő. Egy fillért sem érnek. Rosszabbak, mint legrosszabb hagyományos serpenyő.

Az elektromos tűzhelyre rakott lapos aljú wok sem sokkal jobb. De legalább létezik vastagabb falú wok, amit azért előfűtéssel használhatóbbá lehet tenni.

De ezek a jobb minőségű wok serpenyők gáztűzhelyen használhatóak a legjobban. A wok körül felfelé áramló forró levegő biztosítja a nagyobb felületen történő sütést. A hőmérséklet csökkenése sokkal egyenletesebb és jelentéktelenebb a szélek felé, mint az elektromos tűzhelyeknél.

Szóval olcsóbb lemezen wokot ne vegyetek. Inkább használjátok a hagyományos serpenyőt


Dr. Akula
(félisten)

A serpenyő mellett elszálló gázt igazán pénztárcabarát fizetni 7x áron...


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Megfogtad a lényeget...


Dr. Akula
(félisten)

Aki helyett nem más fizeti a rezsit, annak ez is szempont. Biztos van elektromosból is olyan ami nemcsak a nagyon alját fűti, és akkor a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad.


Hieronymus
(addikt)
Blog

A luxus pénzbe kerül.
Az étel alapvetően nem a woktól kapja a speciális ízét, hanem a recepttől. Kicsit trükközni kell, de meg lehet csinálni magasabb falú hagyományos serpenyőben is az ételt.
A kifőzdékben azért használják, hogy egy adag étel 2 perc alatt kész lehessen.


motown5l
(senior tag)

Lehet hozzá kapni olyan kiegészítő rozsat, amit rá kel tenni a rácsra. Már én is akartam ilyet venni. De rózsa nélkül nem az igazi.


Komplikato
(veterán)

Lassan 15 éve várja egy kerek aljú wok nálam a beavatást, a fennakadás oka a "hogy a fenébe használjam a gázon?" kérdés meg nem oldása. Persze én voltam a hülye, mert vehettem volna ugyan ebből a márkából lapos aljút, de az meg nem eléggé autentikus. :D


freelanced
(addikt)
Blog

A wok gyűrűkkel lehet azért kisérletezni, csak kérdéses, hogy a te főzőlapodon levő rácsokhoz, hogy illeszkedik.

Wok Store Wok Ring - Stainless Steel - The Wok Store Australia
Amazon.com: W10216179 Wok Ring, Replacement Parts Wok Support Ring for Gas  Stove GE, Whirlpool, Kitchenaid, Kenmore, Jenn Air, Bosch, Samsung Etc Gas  Range Parts Cast Iron Wok Stand Rack Set Cookware Accessories :Wok-Ring - American Range

Én nem próbáltam őket, de ahogy hallottam vegyes, hogy épp az adott embernek beválik vagy nem.


Dr. Akula
(félisten)

Biztos csak van wok tűzhely is, amibe csak bekötöd a gázt / villanyt, és mehet azon a főzőcske.


adlersson
(aktív tag)
Blog

"Az étel alapvetően nem a woktól kapja a speciális ízét, hanem a recepttől." - Mondjuk szvsz pont a woktól lesz "speciális" az íze (jelentsen ez bármit is), ld. wok hay.


Donki Hóte
(veterán)

Alapvetően bármilyen főzőlapunk is legyen, használható lesz rajta, működik gázzal, indukcióval és elektromos főzőlappal is, a lapos aljának köszönhetően pedig nem lesz szükségünk semmilyen egyéb eszközre, kiegészítőre, egyből használható.

Ezt próbáltad?

Nagyon-nagyon szkeptikus vagyok, hogy a wok alján lévő kb. 7-8 cm átmérőjű lapos részen az indukciós főzőlap elég hőt tudna átadni ahhoz, hogy rendesen átforrósítsa a serpenyőt :(


IreN!CuS
(őstag)

Mi próbáltuk és működött. Nem mondom, hogy ugyan olyan hamar történtek a dolgok, de működött.

Ami nekünk mindig is problémás volt a wok-ozásnál a megfelelő szósz megtalálása. Sok mindennel kísérleteztünk, de valahogy egyik sem vállt be sajnos így egyre ritkábban kerül elő a serpenyő.

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

wokot siman meg lehet csinalni sima serpenyoben is (ameddig megfeleloen egyeltes). a baj az vele, hogy ha mondjuk 800g wokzoldseg + 500g csirkevel tolod megkuldve kb 250ml szosszal (kiados kaja ket fore), akkor a 28as Scanpanban mar alig fer el a cucc.

ahogy neztem a leiras joresze cast iron: ez ugye szuper, csak ha nincsen bevonva, akkor elegge macera. a bevonatosat meg ugy hivjak Creuset es Staub.

Scanpannak van nagyon jo cast iron 32es wokja, viszont azt munka es ido takaritani. az Impact ilyen szempontbol jobb: tud indukciot, baromi nehez, nagyon egyeletes, es kb masfel kilo cucc lazan elfer benne. es van teteje, szoval ha kell picit tul lehet tartani meleggel. Scanpanok normal esetben ilyen 150-200 euro korul mozognak, de sajnos tenyleg megerik az arukat. arra kell vigyazni, hogy a 32es hatalmas, nalam eppen fer be a mosogatogepbe. meg nehez, de ugye cast iron is az.

sajnos itt is igaz, hogy a draga edenyben reszben gyorsabban van kesz a cucc, reszben pedig sokkal egyszerubb vele dolgozni.

IreN!CuS: thai boltban neha arulnak masfel literes pad thai szoszt, de a sima edespaprika szosz is jo szokott lenni.

Sriracha es Sambal olek is jo (esetleg a masik kettobe belekeverve), de pl Srirachca + habanero kombo is szuper tud lenni. probaltam BBQszosszal is (pl Texas es Sweet Baby Ray). olivaolajjal is fel lehet dobni.

Hieronymus: egyebkent jo minosegu hagyomanyos falu serpenyoben az ize nem nagyon lesz mas, csak fizikailag macerasabb jol elkesziteni, meg tovabb tart.

Donki Hóte: siman es lazan eleg hot ad at az indukcio, mondjuk en egyszerre max ilyen 2 kilonyit csinaltam.

[ Szerkesztve ]


GeryFlash
(veterán)

Gondolom fogalmad sincs hogy mennyi gazt fogyaszt egy gaztuzhely.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Ne a nálunk kapható gáztűzhelyekre gondolj.

PREMIUM HOT WOK PRO 12 kW

Ez egy kicsi berendezés. A profik ennél nagyobbat használnak és több serpenyőt használnak egyszerre.
Húsz személyes családi ebédet nehezen lehet egy ilyen gázfőzővel, gyorsan elkészíteni.


GeryFlash
(veterán)

Vilagos, de ez sincs sehol plussz egy szoba futesehez kepest.

üzenetek