- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Mindent a StreamSharkról!
- leslieke farmerzsebe
- 1 Kis segítséget kérnék :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomszli11
tag
Sziasztok!
Nemrég találtam itthon egy ilyen típusú wokot, ami természetesen már használt, és kicsit karcos belül, csak a típus miatt linkelem ezt a képet ez az IKEA PYRA névre hallgatott.
Elolvastam ezt a cikket, de számomra nem derül ki hogy ez az Ikeás bevont vagy milyen anyagból lehet. Életébe nem volt még beavatva és nem tudom hogy ezt lehet e? Vagy ezek az IKEAsok silányak hozzá.
Valakinek van tapasztalata vagy tippje ezzel kapcsolatban? Köszi -
trickyy
senior tag
Nagyon jó, részletes írás!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Döglött Róka #160 üzenetére
ja, egyebkent meg voltam lepodve, hogy a sved thai mennyire kozel volt izre. kiveve persze a friss cuccok, meg a durian.
nekem szetesett a hasam masfel het utan, igaz ott egy istenes napszuras + tengeri herkentyu kombo tett be.
motoron en csak taxin ultem, de az is eppen eleg volt
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Döglött Róka #159 üzenetére
f... se szólt hozzád egyébként, te jöttél azzal, hogy butaság amit mondtam. Biztosan valamivel tele volt a zazskód...
[ Szerkesztve ]
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
Döglött Róka
veterán
válasz proci985 #157 üzenetére
Ja azt elfelejtettem, utolsó héten borult ki az emésztésem két napra, de akkor is szerintem egy zazskó frissen aprított ananásztól.
Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
Döglött Róka
veterán
válasz proci985 #157 üzenetére
Chiang Mai is megvolt (újhold feszitvál idején), utcán is ettem, éjszakai piacokon is vendégségben is voltunk. Sőt mivel akkor temették Bumilajt ezért elég egyedi volt az élmény. Nem taxiztam, motort béreltem ahol tudtam.
A thai konyha alapelemei itthon mind beszerezhetőek és lehet belőle thai kaját csinálni.
@Philoxenia, felőlem jöhetsz akármilyen érvelési hibával, annyira blőd az állításod hogy nincs értelme ellene bármilyen érvet felhozni. Meg vagy győződve valamiről, nekem abból semmi előnyöm nem származik hogy bebizonyítom az ellenkezőjét.
"Igazi kaja":. Minden konyhának megvannak a sajátosságai és az alapelemei, aki ez ellenében "igazi kajával" dobálózik az nem tud főzni vagy nem ismeri az adott konyhát.
[ Szerkesztve ]
Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Döglött Róka #156 üzenetére
Szórakoztató, ahogy egymás után minden érvelési hibát elkövetsz egy vitában. Sőt akár egy hozzászólásban kettőt is.
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Döglött Róka #154 üzenetére
nice!
utcai kajat mennyire merted probalni? gyomrod hogy birta?
mi csak Bangkokban es Phuketben voltunk. neztem Chiang Mait varost, de miutan Phuketben is kezdett elegem lenni a taxisokbol, inkabb nem vallaltam be. plusz monszunszezonban voltunk.
tippert igy Budapesten foleg koszi, ahogy neztem a kepeket van jo cuccuk.
philoxenia: jo toltottkaposztat en meg nem ettem, bar allitolag letezik
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Döglött Róka
veterán
válasz philoxenia #155 üzenetére
Szórakoztató ahogy próbálod magadat igazolni, ugorjunk inkább
Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Döglött Róka #154 üzenetére
Egy hónap alatt Magyarországot is nehéz bejárni... Amúgy hányszor ettél családoknál?
Természetesen nincs igazi magyar és olasz kaja sem, hiszen saját magam is egy kicsit mindig másképp főzök meg egy ételt. 45 éve főzök pl. paprikás krumplit, hogy igazán egyszerűt mondjak, de az sem pontosan ugyanolyan mindig. Már az se mindegy milyen alakú benne a krumpli, nem beszélve a krumpli és a hagyma fajtájáról, a kolbászokról, amit belefőzök stb.Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
Döglött Róka
veterán
válasz philoxenia #153 üzenetére
Thaiföldön, mikor bejártam az egész országot 1 hónap alatt a szigetektől egészen északig.
Ennyi erővel nincs igazi olasz kaja, igazi magyar kaja...
Szerintem a bizonyítással meg is volnánk akkor
[ Szerkesztve ]
Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Döglött Róka #148 üzenetére
Mikor ettél igazi thai kaját, olyat, amit otthon főznek ünnepen mondjuk Ban Namangban? Eleve nincs igazi thai kaja nyilván, mert mindenütt abból főznek, ami megterem...
philoxenia felvetése úgy ahogy van, butaság
Tényállítás, kérem bizonyítani!
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Döglött Róka #150 üzenetére
koszi!
hala egnek van ket nagyon jo thai etterem a varosban, illetve a szomszed varosban egy top thai chefnek is volt etterme par evig.
barati korben meg hala engek van par azsiai akik kifejezetten jol foznek
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Döglött Róka #148 üzenetére
Budapesten thai helyre nem emlekszem, koreai volt sok egy idoben, azokat imadtuk. de nagyon regota nem elek ott.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz philoxenia #146 üzenetére
technikailag nincs "dunantuli" fozes
egy pecsi, egy koszegi / soproni es egy gyori teljesen mashogy fog fozni. a pecsieknel jellemzoen a sutemenyeken erezni a delszerb es valamennyire a torok konyhat (a sutemenyek egy resze atmegy majdnem baklavaba). a koszeg kornyekiek a roscheibli / schnitzel vonalon mennek es kb barmit is kirantanak, cserebe fuszerezesre konzervativabbak (ahogy a burgenlandi konyha is). a tosgyokeres gyor kornyekieknel szoras van, foleg a hatar mentiek odavannak a tradicionalis szlovak kajakert (es tobb turoert), mint a sztrapacska. Balaton es Veszprem amit lattam kozelebb van Budapesthez.
mostanaban en az indiaiban szoktam nagyon jo porkoltet enni. foleg a delindiai (ahol jobban atsutik a hust) hasonlit, bar a fuszerezese elegge punk lenne mondjuk az alfoldon.
wok annyira nem lesz mas Bangkokban mintha az autentikus thai csaladi etterem fozne itt svedeknel. viszont ha arra jarsz, a pad thai valami eszmeletlenul zsenialis. es kozben felfoghatatlan, mert konkretan a pad thaiba beletoljak a vagyu marhat (tudod, a spec zsirral ami pont az elkeszithetosege miatt speci) is, amin en egy hetig neztem, hogy ez igy most mi volt . egyebkent tippre ahol van nagyobb thai community ott mennie kene, meg lennek lepve, ha mondjuk Rotterdamban nem lenne autentikus kajalda pl.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Azért ne legyenek illúzióink. Valódi ázsiai ételt ugyanúgy nem tudunk itthon csinálni, mint ahogy külföldön nem tudnak igazi magyaros pörköltet.
Sőt. Egyszer ettem életemben jó pörköltet a Dunántúlon, (aafődi gyerek vagyok a Hortobágy széléről) megkérdeztem hová való a szakács, mondták, hogy karcagi.... Nekem a "dunántúlias" főzés már idegen kicsit, persze attól nem rossz. Ezért ott nemigen rendelek pörkölteket, inkább az ottani tájjellegű ételeket eszem.
Igazából ezek az általunk "wokozott" ételek kísérleti kaják, bár attól nyilván nagyon finomak lehetnek. Autentikusak viszont nemigen...Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
A thai ételek alapvető alapanyagai.
Szószok.
Pad thai sauce és halszósz. Ez utóbbi kb azonos a japán változattal. A pad thai tamarind pasztából készül.
A szójaszó is előkerülhet.
Ezeket moderált mennyiségben használjuk.Vörös Curry paszta. Erős- csípés szósz. a jellegzetes ízéhez kókusztejjel kell hígítani. Ha van akkor kaffir lime levelet kell bele áztatni. Ha nincs akkor egy kis limette/lime héjat érdemes az ételbe reszelni.
Sárga Curry paszta. Nem erős.
Van még zöld színben is, az kevésbé erős.Ezek a mennyiségi szószok. Leginkább a rizzsel tálat ételek mellé adják, bőven mérve.
Azért sárga és piros, mert általában a piros, kisgyereknek tilos. Az érzékeny felnőtteknek is adni kell valami szószt Ha unják már, akkor kell további megoldásokat keresni. Én a vörössel nem tudok betelni.Tészták.
Rizstészta. Sokféleképpen vágják. A rizstésztát sohasem főzzük. Forró. de már lenyugodott vizet öntünk rá. A vastagságától függően 10-20 perc után tálalható. Hosszabban meleg vízben tartva romlik az állaga.
Sült tészta. Ez leginkább a kínai gyors tésztára hasonlít. először főni kezd, aztán sülni. A víz mennyiségére vigyázni kell.Zöldségek.
Az alap zöldség káposzta a szárazabb ételekhez. Ez adja a mennyiséget és nem a tészta. Felcsíkozva wokban kell előfőzni. aztán még egy kör a többi alapanyaggal.
Amúgy meg szezonzöldség. Ami van otthon.További alkatrészek. Hús, hal, tengergyümölcse, tojás. Tofu.
A halszósz nem kihagyható a thai ételekből. Nincs hal íze, de egy finom ízt visz az ételbe.
Egy kissé magyarosított Pad Thai.
Ha lehet, akkor nem füstöltjük az olajat. A káposztafélék adják a mennyiséget. A pak choi zöld részét külön adjuk az ételhez a készítés végén. Értelmetlen kifőzni az ízét. A rizstészta főzése magyar beidegződés. Csak az idő telik vele. A forró vízben áztatás, az előáztatás helyett megkímél egy felesleges főzéstől. Leöntöd forró vízzel és lefeded. A tamarinnal nem kell kínlódni, ha Pad thai saucet veszel.
A végén egy kis halszósszal érdemes beállítani az ízt.A rizses - szószos ételek szeparáltan készítik. A rizs fő. A zöldségek és hús/hal külön - külön készül, de egyszerre. Három - négy emberes egy ilyen kifőzde. egy süti a zöldséget és feltétet. Egy előkészít. egy kiszolgál és felveszi a rendelést. A negyedik rendet tart és kisegít.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
cucka
addikt
válasz Döglött Róka #140 üzenetére
Hát legutóbb majdnem üres hűtő, szóval egy kis maradék kolozsvári szalonnát sütöttem a sült rizsbe, meg került bele zöldborsó.
Hát
Nem mondom, hogy így kell csinálni, de végül is meg lehetett enni.
Azért az internetre nem raknám ki mint sült rizs recept, Uncle Roger kitérne a hitéből.Különben is, az autentikus sült rizs eléggé overrated kaja, szerintem nem egy nagy eresztés, ezért kár kezet-lábat törni, hogy megfőzd úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva.
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz Döglött Róka #136 üzenetére
Sült rizs az alap, bár amit én művelek, az inkább a Laci bácsi konyhája .
Ha van itthon maradék rizs, akkor szokott előkerülni, és persze szívfájdalom nélkül belerakok bármit, amit a hűtőben találok. -
cucka
addikt
Ami a kínai konyhából megmozgatja a fantáziámat, az bármi, amit gyorsan egy serpenyőben (wok-ban) meg lehet csinálni, szóval inkább a kínai-thai vonal. Ha jól láttam, azért pár dolog még kell hozzá (rizsecet, pörkölt szezámolaj, 1-2 fűszer) és akkor egy kínai büfé repertoárjának 80%-át meg tudom itthon csinálni.
Amiket te említesz, inkább japán alapanyagok.Tésztából igazából megfelel a sima boltban kapható tojásos is, de még a durum tészta is. Tudom, hogy nem autentikus, de nem érdekel, nem fogok ázsiai boltba járni azért, hogy 5x áron vegyem azokat a szar rizstésztáikat .
-
movax
őstag
Igazából két alapanyag van, amit érdemes szakboltból megvenni: egy jó minőségű szójaszósz és egy osztrigaszósz. Shiitake-gombát már Auchanban meg ilyen helyeken is meg lehet venni, a többi alapanyag már mindenhol van. Esetleg lehet ramen- és soba-tésztát is szakboltban venni, de teljesen rendben van bármilyen más tészta is, nekem pl. a Lidlben kapható sárga spatzle is nagyon bejött. Ha belemész a hoisin-szósz, teriyaki, mirin, algák és hasonlók világába, akkor nagyon el lehet veszni és persze, hogy sokba kerül meg csak szaküzletben tudsz vásárolni, de a wokos ázsiai konyha általában az egyszerűségről szól, nem kell túlbonyolítani.
[ Szerkesztve ]
-
Döglött Róka
veterán
na igen.
Amúgy én pont azt szeretem az ázsiai konyhában, hogy nagyon gyors. Sokáig én is albiban kerámia lapon csináltam mert nem volt más, megoldható.
Amúgy kezdjél nagyon alapokat, "sült lizs! (maga barom)", gyömbéres csirke (thai recept), alap thai curryk. ezek mind 15-20 perces kaják és nem nehezekIkea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
cucka
addikt
válasz Döglött Róka #134 üzenetére
Igen, sajnos albérletben ez nem járható út. Saját magamnak biztos, hogy valami hasonló tűzhelyet választanék, amin lehet wok-ot használni.
A könyvajánlót meg köszi, igazából ami meggátol abban, hogy több ázsiai kaját főzzek, az a lustaság - nálam a főzés inkább szükség, mint hobbi.
Szóval nehéz magamat rávenni, hogy felkutassam az ázsiai boltokban a megfelelő alapanyagokat, ráadásul minden heroin áron van, mert hát egzotikus cuccok.A receptnek meg az egésze nagyon vicces.
Például curry-t tenni a kínai kajába, hát egy kínainak kikerekedne a szeme tőle.
De ha általában paradicsomot látsz egy kínai receptben, az már gyanúra ad okot . -
Döglött Róka
veterán
Azóta nincs ezzel gond.
Könyvnek meg ez jó kiindulási alap (mind Thaiföldön, mind Malayziában ajánlották anno amikor ott jártam.):
1000 Indian, Chinese, Thai & Asian Recipes: Presenting All the Best-loved Dishes, from Irresistible Appetizers and Sizzling Hot Curries to Superb Stir-fries, Sambals and Desserts: Amazon.co.uk: Rafi Fernandez: 9781846813894: Books(Aki meg kecthup-ot önt ázsiai kajára és utána szakácskönyvet csinál belőle az menjen McDonaldsba "főzni")
[ Szerkesztve ]
Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
-
movax
őstag
válasz balazs1956 #127 üzenetére
Huh, ez valami Benke Laci bácsi féle szakácskönyv?
-
cucka
addikt
válasz balazs1956 #127 üzenetére
Ez milyen szakácskönyv?
Csak hogy tudjam, hogy ha kínai receptet keresek, akkor ne ezt használjam .(#121) balazs1956
Ha így megtömöd a wok-ot, ráadásul ha jól látom, villanytűzhelyen, akkor igazából már használhatnál sima magas oldalfalú serpenyőt is.
Az egész wok téma lényege, hogy nagyon magas hőmérsékleten sütöd-pirítod az ételt, ezért tesznek bele kevés cuccot, és ezért tartják folyamatosan mozgásban főzés közben.[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nekem is....
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz balazs1956 #127 üzenetére
vegulis egy ebedre ez eleg.
nekem kb az a tapasztalatom, hogy ket fore ket napra kb 800g csirkefile + 800g wok + 250ml pad thai szosz szokott kelleni, ami mennyisegre ennek kb a ketharmada.
mondjuk ha sima ebedre kell ugy kb stimmel.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
balazs1956
senior tag
válasz balazs1956 #124 üzenetére
Persze, semmi gond, csak a fotón lévő kajamennyiség, és az ősi ikeás wok ismert mérete, kapacitása miatt jegyeztem meg a változtatásokat.
A wok kiégetéséhez, amit pár hozzászólás előtt írtak, hozzátartozik, hogy indukciós lapon ez szinte lehetetlen, legalábbis az ilyen egyes, kertbe/ nyaralóba való főzőlapon, mert a hővédelem állandóan letilt...
Ezzel szemben kb 20 éve megvan és szinte hibátlan! -
Raymond
félisten
válasz balazs1956 #124 üzenetére
Mester, nem arrol volt szo hogy nem hiszek neked, egy vicc akart lenni [link]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
balazs1956
senior tag
A recept 10 adagra vonatkozott, ha érdekel közzéteszem. Annyit módosítottam, hogy az ajánlott
1.4 kg helyett 1.2 kg hús van benne, és az 1 kg finommetélt helyett, csak 0.4 kg ment bele, illetve hozzátettem 330 gramm szójababcsírát is. Hatan bőségessen jóllaktunk, és maradt még egy fél adag -
Raymond
félisten
-
movax
őstag
Ilyen konstrukciójú wokot használok kb. 20 éve, szénacéllemezből préselt, kiválóan teszi a dolgát. Eredetileg volt rajta egy vékony teflonos bevonat, ezt kb. a második használat után teljesen leszedtem róla. Én agyf@szt kapok, ha bármilyen zsíros cucc rajta marad az edényeken, ezért minden használat után alaposan elmosom, ha kell, fémdörzsivel is, különben nem jön le róla a cucc. Elmosás után alaposan kiégetem, majd vékonyan bekenem étolajjal és azt rendesen ráégetem, amíg már nem füstöl és szép fényes fekete lesz. Utána el lehet tenni, nem rozsdázik a következő bevetésig. Átlagosan úgy kéthetente szoktam használni mindenféle kínai meg egyéb stir fry-jellegű kajákhoz. Ja, van wok-égő a tűzhelyen, a hozzávaló wok-foglalattal, ezt nem lehet eléggé megbecsülni, annnyira hasznos.
[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
válasz Döglött Róka #110 üzenetére
Köszönöm a visszajelzést, észben tartom a jövőben
AxBattler
Köszi az érdeklődést, olvasást.
Nos én azon használom, tűzhely függő, nem állitom, hogy a legstabilabb, de használható, és a rácsoktól függően tud ez jobb is lenni.
Soká
Köszönöm a visszajelzést. Nos alapvetően, én azt mondom mindenki döntse el maga, hogy mire költi a pénzt, vagy, hogy megér-e neki ennyit egy termék. Csak példaképp, de egy-egy telefontokra is el lehet költeni már 10-15-20 ezret, és öt évnél tovább az nem tart, és akkor sokat mondok. Szóval számomra, egy termék ami kitart hosszú éveken keresztül ha vigyázok rá, nem annyira elrugaszkodott ennyiért, de nem állitom, érdemes megnézni az alternativákat. Illetve ha van olcsóbb, hasonló anyagokból, akkor rendben, de amiket én találtam vagy más anyagból voltak, vegy nem olyan volt a kialakitásuk. Nem célom eladni senkinek, nekem bevált, megtetszett, a cikk mintegy opcióként kinálja fel és hivja fel az ember figyelmét, ha netán elkerülte volna ez a modell. Egyébként ha jól rémlik a cikk kitér arra, hogy a kézzel kalapálás sem mindig azt jelenti, hogy valaki kis kalapáccsal odamegy, de ettől függetlenül ha géppel de felügyelet mellett csinálják, az is jobb, mintha egy kész lemezből lenne. Maga a kalapálás vs. egy sima egyszerű lemez itt a fontos elem szerintem.
Illetve nem konkrétan ezzel kapcsolatos, de van egy kicsit drágább, jobb minőségű acél lábasom, ami évek óta megbizhatóan üzemel, és azóta volt X darab gyengébb minőségű, olcsóbb modell is, melyek lassan de biztosan széthullottak ahogy telt az idő. Nyilván mivel a wok esetén nincs több év tapasztalatom a dologgal, nincs olyan régóta nálam, sok esetben némelyik alsó kategóriás terméket évente veheti újra az ember, azt pedig több szempontból sem tudom jó szivvel támogatni.
Ettől függetlenül köszönöm, hogy megosztod a véleményed és az ajánlásod, legalább ez is bőviti a rendelkezésre álló infókat. Számomra nem működne egy öntöttvas wok, főleg nem ilyen vastag, egyszerűen túl nehéz, órmótlan, nem lehetne kézzel mozgatni könnyen, dobálni benne az ételt. Pont az tetszik a szénacélban, ettől a serpenyőtől függetlenül, hogy vékonyabb, könnyebb mint az öntöttvas, de ennek ellenére jól tartja a hőt. Egyébként a wok esetén pont szempont az is, hogy az adott részek milyen gyorsan tudnak lehűlni.
Az IKEA sajnos már csak teflonos wokot kinál ahogy néztem, de elérhető egy két olcsóbb alternativa itthon, én örülök leginkább ha valaki kipróbálja ezeket és ir róla, szerintem az a legjobb ha vannak alternativák és meg lehet ismerni több terméket is, ártól függetlenül. Szóval én mindenképp biztatok mindenkit, ha vásárol, vagy épp van a birtokában olcsóbb, netán drágább modell, mindenképp irja meg a tapasztalatait, ezért van a fórum rész, tárgyaljuk ki, kinek mi vált be, szerintem a te öntöttvas serpenyőd, és a véleményed megfér az enyém mellett, nincs ebből gond .
[ Szerkesztve ]
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Soká
senior tag
válasz Döglött Róka #116 üzenetére
Movax, Döglött Róka!
Fémipari gyártástechnológiai kérdésekben még úgy ahogy merek vitatkozni, de a főzéshez csak távolról konyítok. És teljesen igazatok van, én valamelyest félreértelmeztem ezt az edényt, aminek olyan prózai oka van, hogy amikor a feleségemmel megvettük anno az Ikeás wok-nak nevezett öntöttvas edényt, (akkor találkoztam először a kifejezéssel) akkor nálam az rögzült, hogy a wok egy öntöttvas edény. De ez tévedés.
És én elsősorban húsok sütéséhez használom, de most kedvet kaptam kisérletezgetni.
Rázogatni nyilván nem fogom, de szerintem az kicsit technika kérdése is, hogy az ember egy kézzel az edényt mozgatja vagy két kézzel a kaját lapátolgatja benne. -
"Egy forgástestet nem fémnyomással vagy nem mélyhúzással (sajtolással) állítani elő az 99%-ban nem reális üzletileg."
??
Miért?
A lemezből készült termékek 99%-a sajtolással készül készül. A kivételt az alumínium termékek jelentik. Hideg folyatásnak nevezik azt a sajtolási módot.Ha nagy mennyiségre van szükség egy wok elkészítésének folyamata, a sajtolás és körbevágás, maximum 1 másodperc lehet. Egyszerre több darabot készítenek. Még a kézzel készített terméket is egyszerűbb ilyen alapanyagból kalapálni.
Aztán bemutatod a japán présgépet, ami ma már tradicionális előállításnak számít. Régi technikával történő présnyomás.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Döglött Róka
veterán
Nem vitattam hogy parasztvakítás. Maga a wok egy olcsó edénynek kell hogy legyen, vékony, könnyű, gyorsan melegedő. Én rendszeresen főzök ázsiai kaját amik általában úgy néznek ki fél órát aprítok, negyedórát főzök.
Öntöttvasban lassan főz az ember, kivétel ha serpenyőről beszélünk. Egy wok ételnek semmi keresnivalója vastag öntöttvas cuccban (pl fried rice).
Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
movax
őstag
A woknak pont az az egyik lényege, hogy könnyen mozgatható, rázható, fél kézzel. Még az ázsiai utcai kajáldai nagy füles wokokat is rázogatják fél kézzel, mert könnyűek. Cserében ott van alattuk a rakétahajtómű, ami igen gyorsan ad nagy hőt. Meg aztán gyakran kell a wokban különböző hőmérséklet-zónákkal dolgozni, kitolni valamit a szélére stb., öntöttvasban ez nem lehetséges, mert minden egyenletesen forró. Az öntöttvas kiváló a hosszasabb főzésekhez, rotyogtatáshoz, pl. marhapörkölthöz, de fél kézzel elég nehezen rázogatható, még a kisebb méretű is.
-
Soká
senior tag
válasz Döglött Róka #113 üzenetére
A tradíció addig tradíció, amig nem találnak fel egy gyorsabb, hatékonyabb megoldást. : )
Egy forgástestet nem fémnyomással vagy nem mélyhúzással (sajtolással) állítani elő az 99%-ban nem reális üzletileg. Még akkor sem, ha háromszor drágábban árulok valamit. Most tudnék arról okoskodni, hogy metallográfiai szempontból van előnye a kovácsoltvas anyagnak, de egy wok esetében a szilárdsági tényező eléggé elhanyagolható.
Szerintem a reklámozott wokunkban ennyi a "kalapálás". És a szegecselt nyelezés szerintem a legolcsóbb edények ismérve (meg esetleg a kézműves jellegre utazó legdrágábbaké...). A kovácsolt vagy hegesztett nyél más liga.
És így készül japán tömegtermeléssel.
Ezzel együtt van létjogosultsága a tradicionális készítésnek, de itt is arról van szó, hogy azért csinálják mert Kínában is egyre több a gazdag ember, aki hajlandó megfizetni a kézműves fílinget.
Ezek az amerikaik meg kimondottan erre a hatásra utaznak. Jó szerszámokkal és k. rondán dolgozva, mondván, minél kalapácsnyomosabb, annál "hitelesebb". Ilyen rondán szegecselni már művészet. : )
A lemez és az öntöttvas edény persze nem egymás helyettesítésére szolgál. Más-más előnyei vannak. Nyilvánvaló, hogy a könnyű woknak azért van nyele, hogy könnyen lehessen mozgatni (és mozgatni benne az ételt) az öntöttvas viszont megáll a helyén, ahová lerakták, szabad az ember két keze. Nekem az utóbbi és hogy ha felmelegedett az öntöttvas egyenletesebben tartja a hőt, talán fontosabb szempont. De én gázon főzök.
Viszont nem vagyok szakács csak egy fémes szaki, akit bosszantani tudnak a marketingszövegek.
Amin többször elgondolkoztam már, mi lenne, ha az öntöttvas wokot belülről megcsiszolnám? Hogy a homoköntéstől szemcsés felülete helyett olyan legyen mint a hengerelt lemezé. De lusta vagyok : ) -
Döglött Róka
veterán
Pedig a tradicionalis wokokat tobbnyire szenacelbol csinaltak es kezzel kalapaltak.
Az ontottvas wok mero hulyeseg, mert lassan melegszik es nehez, pont elveszed a wok ket legnagyobb elonyet.
Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
Soká
senior tag
Bocsánat, hogy ezt mondom: számomra ez a cikk végtelenül bőbeszédűre sikeredett, ráadásul iszonyat reklámízű. 30.000Ft-ért vesztegetni egy natúr vaslemez edényt??
Azt legfeljebb a legnaivabbak hiszik el, hogy "kézzel kalapált", de igazából azért is hülyeség ilyet emlegetni, mert kézzel kalapálni egy ilyen edényt az egyszerűen értelmetlenség. Még ha szögletes lenne... Ez az edény fémnyomással készült és legfeljebb a nyelének a szegecselése történt "kézzel". Kézzel tartották a présgép alá...A wok szerintem öntöttvas formában az igazi. A lemezből készült változat inkább csak a szegények wokja, De mint ez a példa is bizonyítja, a bádogedényt is el lehet adni horror pénzért.
A családban két (öntöttvas) wok van, az egyik egy jó húszéves ikeá-s darab, a másik egy most is kapható Perfect Home fantázianevű wok. Utóbbi valamivel durvább felületű öntvény, (az ikeás finomabb) de teljesen jól használható. Ha az ember nem ejti el és nem töri el, az öntöttvas edény örök életű. (Persze, a lemez is sokáig bírja.) Kétségtelen, hogy az öntöttvas edény nehéz, körülményesebb a takarítása, de éppen a falvastagsága miatt jól tartja a hőt, egyenletesen meleg az edény.
Én biztos, hogy ennél többet nem költenék ilyen edényre.
Ha meg valakitől nem áll messze a lakatosmunka, akkor egy fémnyomónál vehet egy felhúzott edényszerűséget, megfúrja, megnyelezi és boldogan süt benne.Én teflonos serpenyőkben sütöm a palacsintát, de Anyám például esküszik a régi vaslemez serpenyőjére.
-
félisten
Köszi a cikket!
Szóval sima főzőlapra jó a lapos wok?"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." ELADÓ: Galaxy A40, ZOTAC 4060 Solo, Kolink KL-SFX-350, Seasonic TFX+Flex, Raijintek Ophion 7L, Streacom F7C, Silverstone GD05+GD06, Xbox One S 1T + Kinect
-
Döglött Róka
veterán
Nagyon sok a bevezető, nagyon sok oldal, nagyon sok szöveg. Magazin cikknek is sok.
De a téma jó.
Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
macilaci78
nagyúr
válasz Donki Hóte #87 üzenetére
Szüleim nemrég cserélték le a szabadonálló gáztűzhelyet. Sima alul villany, felül gáz 4 rózsával. De az egyik rózsa önmagában 3-3,5 kW.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
gamerbro
csendes tag
válasz philoxenia #107 üzenetére
Elfelejtettem, de nekem is van egy Lodge, onnan tudom, hogy mi a különbség a sima és enyhén érdes felület között. A fene gondolna ilyesmire, nagyon meglepődtem, hogy mennyire morzsállott a papír, amikor először beolajoztam és megtörölgettem.
Legvégül még annyit, hogy jó a vasedény, de nem univerzális. Néhány dologra jó, de amire jó, arra nagyon.
-
gamerbro
csendes tag
Olajat wokban legtöbbször mogyoróolajat használnak, ami kiválóan alkalmas magas hőmérsékleten való sütéshez. Ugyanilyen jó a szőlőmagolaj, amit én a legjobbnak tartok a kiégetéshez-seasoninghez. Konkrétan az amerikai Smithey cég is szőlőmagolajjal kezeli a termékeit, ami mellesleg gyönyörű bronzos árnyalatot kölcsönöz az edénynek. Itt nem pár száz forintos olajakról van szó, ahogy a serpenyők is jóval drágábbak a közértek polcain álló bevonatos daraboknál, de ha az ember használja rendszeresen, akkor megtérül.
Az edények tisztítását most már csak és kizárólag sóval végzem, a sok használattól annyira jó tapadásmentes réteg alakult ki a serpenyőkön, hogy ha valami mégis rátapadna, azt is le tudom dörzsölni egy papírtörlővel és némi sóval. Persze vigyázok rájuk és betartok pl. olyan szabályokat, hogy savas ételeket nem készítek bennük, mondjuk egy paradicsomszószt, arra ott a rozsdamentes acél. Jelenleg egy De Buyer Outdoor Country Pan 28 centis mélyserpenyőt használok, illetve van egy félig komplett sorozatom a Mineral B Pro változatból 20, 24 és 28 centis méretekben, a 32-es már nem férne be a sütőbe. Kipróbáltam, kitapasztaltam, ráéreztem és megszerettem a vasserpenyőket. (Acél=vas, azon az 1%-nyi szénen ne vitatkozzunk.)
Végül annyit, hogy érdemes belevágni a dologba, de én nem a wokkal indítanék, hanem egy egyszerű acél vagy öntöttvas serpenyővel, ami szerintem amúgy is jobban illik egy átlagos háztartásba.
Öntöttvasból a kommentek közt már említett Lodge egy jó belépő szint lehet. Előnye, hogy vastag, masszív, ezért indukción is használható; rövid a nyele, tehát a nagyobb méret is befér a sütőbe; lehet hozzá fedőt kapni. Hátránya a súlya és a kissé érdes felülete. A Grilltársaság honlapján érdemes nézelődni.
Acélból a Matfer Borgeat Black Steel lehet az ár-érték arány bajnoka. Előnye, hogy nem túl vastag, tehát könnyen kezelhető; a nyele nem bevonatos, tehát ez is mehet a sütőbe; ideális formával rendelkezik, hogy a benne készülő ételt dobálni lehessen; sima a felülete. Hátránya egyedül az, hogy csak gázon használható (esetleg sparhelt és francia lap), indukciós lapra én nem merném rátenni a 2mm-es vastagságával. Ezt egyedül az Emagon láttam eddig, illetve egy dán webshopban. Európában inkább a vendéglátóiparnak szánják, nem nagyon látni sehol (ellentétben Amerikával, ahol minden tele van vele).
-
gamerbro
csendes tag
Wokot wok tűzhelyen lehet rendesen használni, máskülönben túl sok kompromisszummal jár a dolog, én lemondtam róla, maradt az acélserpenyő (karbonacél). Az öntöttvas mellett ez is rendkívül elterjedt. Egyik előnye az öntöttvassal szemben, hogy valamivel könnyebb. A másik nagy előnye, hogy nagyobb a választék belőle, formára, vastagságra. A legfontosabb viszont az, hogy a wok edényekhez hasonlóan a felülete teljesen sima, és ez jelentősen megkönnyíti a karbantartását, ugyanis minden használat után szárazra kell törölni, amit akár papírtörlővel, akár ronggyal csinál az ember, nem keletkezik szösz az edény belsején, míg az öntöttvas enyhén érdes felületére rengeteg szösz, papírcafat tapad, amit aztán kézzel kell lesimogatni.
Hogy valami konkrét típust írjak, a három nagy francia gyártó (Mauviel, Matfer, De Buyer) közül a De Buyer termékei a legkönnyebben beszerezhetőek. Nekik van egy country pan fantázianévre hallgató típusuk/formájuk, ami egy nyeles mély serpenyő és egészen hasonló a wokhoz, ráadásul a formájának köszönhetően normál gáztűzhelyen is tökéletesen használható. Ha jól emlékszem három sorozatukban is van ilyen: az Outdoor a legvékonyabb (2mm), a Mineral B 3mm, a Mineral B Pro ugyanaz, mint a sima Mineral B, csak rozsdamentes acél nyele van, amit akár órákra is be lehet tenni a sütőbe, az előbbi kettő bevonatos nyéllel van ellátva, amit max. 10 percig lehet sütőbe tenni. A Mineral B-ből van olyan változat, aminek nem nyele, hanem két rozsdamentes acél füle van, ezek is mehetnek bármeddig a sütőbe. 24, 28 és 32 centis méretben kapható mind, kivéve a pro, az csak 24 és 28.
Jó késő van, ha nem felejtem el, még írok a tisztításukról, olajtípusokról stb.
-
Flashback
addikt
How to season a new pan - short
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
balazs1956
senior tag
válasz philoxenia #101 üzenetére
Újabb játékos,
-
balazs1956
senior tag
Köszönöm a linket, tényleg van választék...
Közben találtam egy képet az ősi ikeás wokról is.Van a háztartásban még öntöttvas, bevonatmentes irdatlan nehéz wok, + van jópár zománcozott (,) öntöttvas edény is.
A nyers öntvényt nem nagyon használom, mert borzalmas nehéz, macerás a szárítása, tisztítása, rozsdásodik.
Viszont a bevonatos öntvény típusúak nagyon beváltak, hőtartók, sütőben, indukcison, és ha nem sajnálod, szabadtűzön is hibátlan. Például.
vagy ez
Szóval mindenféle van, de nehezen tudok ellenállni az újnak jobbnak, bár szerintem egy jó szakács, egy lavórban is képes jobbat főzni mint én -
philoxenia
MODERÁTOR
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
movax
őstag
válasz balazs1956 #99 üzenetére
Nézz körül a KitchenShopban, vannak jó cuccok.
A fedél nem annyira fontos a wokhoz, arra a pár másodpercre, amíg esetenként szükséges az a minimális párolás (vastagabbra vágott zöldségek, brokkoli, ilyesmi), bármilyen más fedő megteszi. Tapasztalatom szerint egyébként max 3 személyre lehet ilyen polgári konyhai wokban, otthoni tűzhelyen rendesen kínai kaját készíteni, mert a rotyogtatás nem opció. Én 15 éve egy eredetileg teflonos acélllemez nyeles wokot használok, de leszedtem róla a teflont és hagyományosan kezelem a felületét, olaj+égetés, remekül működik.[ Szerkesztve ]
-
balazs1956
senior tag
Nagy nehezen rátaláltam a német linkre. Az áfa miatt itt az ára 115,3 EUR + 31,2 EUR a szállítás.
Az összesen 146,5 EURx kb 400 = 58600 Ft
Elgondolkoztató, megér-e ennyit.
Éppen tegnap főztünk egy kínai kaját 0,5 kg csirke, és kb 1 kb zöldség, mindezt egy Tefal serpenyőben/wokban.
[link]Ízre tökéletes volt, nem tudom , mennyivel lett volna finomabb egy 150 ezer forintos edényben.
Amúgy van egy régi hatalmas ikeás lemez wokom is, lehetett anno vagy 1600 Ft.
Persze nem kézzel kovácsolták, de működik.
Mindezek ellenére csábít a fedeles, wok, meg még a cikk alapját képező kézzel kovácsolt, beavatott cucc is. -
proci985
MODERÁTOR
válasz balazs1956 #97 üzenetére
[link] ezt keresed. sajnos csak sved linket tudok adni
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
balazs1956
senior tag
Kaphatnék egy konkrét linket ahol meg lehet vásárolni a fedeles, rozsdamentes acélból készült Scanpan wokot, amit indukciós főzőlapon is lehet használni?
Előre is köszönöm szépen! -
Dzsano
tag
"35,5 cm-es átmérőjű, 57cm mély és 19cm magas..." ezt most hogy?
Ha vótmár, akkor bocsi.
-
freelanced
addikt
válasz philoxenia #94 üzenetére
Nos ezt meg tudom érteni, érdemes ennek utánaolvasni, kipróbálni: link
Az angol wiki egyébként több infót tartalmaz, a lényeg, hogy ha elég meleg a serpenyő és úgy kerül be a tojás meg az olaj, akkor lényegében nem is ére a serpenyőhöz amit főzöl benne. Persze ha hideg tojás kerül bele akkor könnyen visszahűlhet a serpenyő mennyiségtől függően, a titok abban rejlik, hogy az ember tartani tudja az adott hőmérsékletet vagy sem.
Alapvetően én rántottát csináltam igy, és azért valamennyi olajat használtam, szóval teljesen natúran nem próbáltam, de elvben olyan ételnél, mint a tojás akár működhet is.
Illetve egyébként van egy-két másik tényező is ami segit ha elég meleg a serpenyő, abban, hogy ne tapadjon le.
De tény, ha tojást kell sütni, nem a nemesacélra esne a választásom feltétlenül nekem sem, csak azért küldöm, be, hogy aki nem tudná és csak ebben akar sütni vagy ez áll rendelkezésre, akkor igy sokat lehet javitani a végeredményen.
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz freelanced #93 üzenetére
Sok zsírral nyilván, de a kedvencem a majdnem, vagy akár teljesen zsír nélküli rántotta, teljesen híg sárgájával.
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
freelanced
addikt
válasz philoxenia #90 üzenetére
Egyébként lehet tojást sütni gond nélkül a rozsdamentesben megfelelő technikával, de az én álláspontom szerint túl macera egy jó elszivó nélkül. De próbáltam, megsült, nem tapadt le, nem volt gond.
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Teasüti
nagyúr
válasz philoxenia #90 üzenetére
Ledörzsölöm a ráégett tojást. Ha lejött a bevonat, akkor olíva olaj és sütő egy órára max fokozaton.
-
Teasüti
nagyúr
válasz philoxenia #75 üzenetére
Tojáson kívül hirtelen nem jut eszembe más, amit ne tudtam volna megcsinálni benne. Igazából tojást is meg tudom, ha utána nem gond újra lekezelni.
-
veterán
válasz macilaci78 #84 üzenetére
Meg arról nem is beszélve, hogy egy jobb gázégő nemcsak szélesebb felületen adja át a hőt a wok oldalának, hanem simán 4-5 kW teljesítménnyel működik, míg egy otthoni elektromos tűzhelyből egy 3 kW-os már nagynak számít.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
la_cc
addikt
Ewokok?
[ Szerkesztve ]
~ ~ ~ Q('.'Q) Q=('.'Q) ~ ~ ~
-
Dr. Akula
félisten
válasz macilaci78 #84 üzenetére
Olyanra gondoltam ami körbe az egész falán kapja az ívet.
-
macilaci78
nagyúr
Van egy Tefal wok-om, már ha annak lehet nevezni. Gáztűzhelyen kezdtem vele, most indukciós van, azon is működik. De gyakorlatilag wok-ként használhatatlan, kicsi az a felület, ami nagy hőt ad át az ételnek, ugyanis az indukciós főzőlap, elektromos tűzhely csak a lapos alját melegíti, míg a gázláng az oldalát is jobban érte. Még a nálunk elterjedt kialakítással is. Egy arra való tűzhelyen a wok oldala is pirítja az ételt, ezért lehet benne nagyobb mennyiséget is hatékonyan és egységesen elkészíteni.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Szemjuel
tag
nézd majd meg ezt is
https://www.bora.com/hu/en/cooktop-extractor-systems/bora-professional-30/product/pkiw3/[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából nem, a bevonatos edényeknek velük szemben is sok előnye van. Nálam elsősorban a súlyuk és a tapadásmentességük. A zománc kopásával a zománcozott edényekben is egyre jobban leragad minden. Mosogatni meg sokkal rosszabb az öntöttvasat.
Persze nem mindegy milyen az a bevonatos edény. Minőségi legyen a bevonat. Mostanában a gránit bevonat nekem a legjobb, a kerámia is kopik, pláne olcsóbb edények esetén, ahol vékonyabb az edény is és a bevonat is. Zománcos öntöttvas edényemet odaadtam a fiamnak inkább. Főzésnél sok okból a legjobban a rozsdamentes acéledények váltak be, sütésnél tűzhelyen a bevonatosak, sütőben a zománcosak+sütőpapír, időnként fólia.
De mikor rászánom magam főzök a natúr öntöttvasban is, szabad tűzön megvan a varázsa. Ha mondjuk nomád életet élnék, pásztorkodnék ilyesmi, akkor nyilván azt használnám csak.Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
movax
őstag
válasz philoxenia #75 üzenetére
Viszont a zománcozott öntöttvas könnyen tisztítható, nem rozsdázik és ugyanolyan jó.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Donki Hóte #69 üzenetére
Zöldséghámozáshoz és uborka reszeléséhez is kiváló lehet...
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
Gázzal főznek mindenhol a "harmadik világban", az "ázsiai piacon", meg úgy bárhol, ahol érdemi ételkészítés történik. Ez az indukciós főzőlap, különféle márkák és egyebek ilyen "fehér ember problémák", melyek egy végtelenül egyszerű folyamat túlgondolása nyomán születtek meg. (Meg, ahogy olvastam itt, sokaknál wok = thai.)
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Dyingsoul #70 üzenetére
a fedos wokostaljuk egyebkent akcioban megall 100 euro korul. ami elsore nagyon soknak tunik, de en ilyenkor be szoktam szamolni a sajat idomet is
teszteltuk pl ramenre is indiai kollegaval, tenyleg kb trivialis vele dolgozni.
egyebkent jo edennyel konnyebb es kiszamithatobb dolgozni, de az nem jelenti azt, hogy nem lehet elszurni.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Dyingsoul
veterán
válasz freelanced #66 üzenetére
Köszönöm a tippet, megnézem a nemesacél serpenyőket!
#67proci985 : Na ez jó tipp lehet mert a Scanpan-t bár már feljebb is láttam, hogy írtad de valahol máshol is hallottam már róla.
#68movax: Igen, eredetileg lehet 3-at mondott, nem tudom pontosan idézni mert bár próbáltam visszakeresni de valamelyik szintén hosszabb videója közepefelé mondhatta ezt és már nem találom melyik lehetett az.
#69Donki Hóte: Jó, most ezt én kezdtem azzal, hogy kiragadtam a sok videója közül az egyiknek a kontextusából ezt a megjegyzést, amit azért tett a készítője, mert valami olyat látott, hogy fancy cuccokat használtak talán a sütés/főzéshez, mégsem lett jó/szép/neki tetsző a végeredmény. Ez most az én saram, hogy csak így bedobtam, de ezt inkább úgy kell érteni, hogy ennyi eszközzel már lehet bármit csinálni a konyhában, de ez kellene legyen a minimum, ezeknél kellene kezdeni, aztán ha ezek megvannak és tovább akar bárki lépni a konyhai felszerelések terén, hajrá, de ezek alap felszereléseknek számítanak amikkel sokminden (szinte bármi) jól, ízletesen elkészíthető.
És csak azért dobtam be mert azért nálam is vannak edények, de pont ezek az alap dolgok (öntöttvas serpenyő, wok) nincsenek... Igaz, mostanában ritkábban főzök, de lassan helyreáll a rend a konyhában és ismét többet akarok főzni-sütni.
Nekem az nehezíti a dolgot, hogy 1 emberre főzök (saját magamra) viszont a kész ételek és azon minőségének együttese miatt inkább próbálok jobb alapanyagokat keresni és magamnak tisztán, frissen megcsinálom.[ Szerkesztve ]
- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul
-
veterán
-
-
freelanced
addikt
válasz Dyingsoul #60 üzenetére
Egyébként csak fél szemmel volt időm ránézni, de ha szeretnél egy edényt ami jól haszálható több szempontból is, és időtálló, egy alap darabnak szerintem beszereznék egy jó minőségű nemesacél serpenyőt, megfelelő méretben. Ha megfelelőt veszel akkor időtálló (gyenge pontjai szoktak lenni ha az alja nem egy darabból van (nekem mindnél előbb utóbb elkezdett elengedni és bement a viz, csak a gond volt vele), illetve ha a nyél rögzitése nem megfelelő, nem cserélhető, javitható. Azt leszámitva szerintem jól használhatók több dologra is a nemesacél serpenyők, nincs mit lekaparni róla, nincs bevonat, bármivel moshatod kb. nem kényes, ha villával nyúlsz bele sincs semmi, ráadásul ki tudod használni, hogy nem tapadásmentes (viszont megfelelő hőfokon egész jó eredményeket produkál ilyen téren is). Szóval alapvetően én azt mondom, hogy amig öntöttvas és wok terén nem dőlt el mit is szeretnél, addig nemesacél területen érdemes lehet nézelődni. Régen lett volna az Ikeában is olyan amit ajánlottam volna, de valamiért megszűntették, szóval marad a keresgélés.
A másik ami hasznos lehet és kevesebb karbantartás igényel, az egy öntöttvas, de bevonatos lábas, szerintem az is kicsit olyan alap darab amivel rengeteg étel elkészithető, működik sütőben, kenyeret is készithetsz benne, szóval meglehetősen hasznos, és ha vigyázol rá azért időtálló, a bevonat miatt olajozni nem kell, szóval alapvetően szintén egy jó vétel tud lenni, komolyabb idő és energiabefektetés nélkül.
A teflon témát illetően meg úgy általánosságban, noha nekem sem a kedvencem feltétlenül azt gondolom meg tud lenni a maga helye, ahogy valaki irta is, amig nem sérült a bevonat és nem lépjük túl a maximális hőfokot, nem feltétlenül jelent gondot. Nekem is a legnagyobb bajom az volt vele, hogy nem időtálló, pár évente lejön a bevonat igy is, úgy is és újat kell venni. De cserébe ha olajmentesen akar valaki késziteni valamit, netán nagyon tapadós ételről van szó, nem egy rossz választás, meg lehet a haszna, de napi szinten, főleg a gyors elhasználódás miatt, nem feltétlenül erre támaszkodnék én sem.
Illetve a cikk kapcsán a visszajelzésedre reagálva, alapvetően egy bemutatót akartam a termékről, ez volt az eredeti ötlet, csak azt éreztem, hogy mindenféle kontextus nélkül bedobni nem biztos, hogy a legjobb ötlet, sokan kevésbé foglalkoznak a témával, de ettől függetlenül még lehetnek érdeklődők, szóval gondoltam jobb kicsit megalapozni. Tény, a tördelésen lehet javitani, alapvetően vagy az elejét kéne összébb húzni, vagy a wokról készült részt jobban darabolni. Szóval van igazság a meglátásodban, inkább a wok köré épült végül az informativ, általános rész, hogy ne csak egy sima, kissé száraz bemutató legyen egy termékről, illetve, hogy az érdeklődők számára is nyújtson valamit, akár hozzáértés, előzetes ismeret nélkül.
[ Szerkesztve ]
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #61 üzenetére
Ezt a kidörzsölést ezt nem értem. Kerámia tálat dörzsi szivaccsal mosogatom. Gyakran lesül benne minden, mivel szeretem ropogósra sütni a húsokat. Nem tűnt fel, hogy a szivacs keményebb lenne a Mohs-féle keménységi skálán, mint a kerámia.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #61 üzenetére
Nekem olyan még nem volt. Csak olvastam, hogy lepattogzik az is idővel. Felteszem itt is különbséget kell tenni a bevonatok minősége között? Meg mire sütik rá? Alumíniumra? Az se tetszik nekem. Max csak vastag talpú hőtartó lábasnál játszik nálam, ahol acél-alu-acél szendvics szerkezet van esetleg.
-
Dyingsoul
veterán
Egyébként nekem mostanában onnan (is) jött ez a wok-öntöttvas serpenyő téma, hogy szórakozásból néztem Uncle Roger videóit, tök viccesek és valahol valamelyik videójában azt mondta, hogy az egész konyhába csak két dologra van szüksége az embernek: Wok-ra és öntöttvas serpenyőre. Ez valahogy szöget ütött a fejembe aztán most ezért is kezdtem el a témában kutatni mert nekem egyik sincs. (kerámia és teflon serpenyők vannak nekem, de szüleim sem használnak wok-ot vagy öntöttvas serpenyőt, pedig ez alapján lehet nem lenne hülyeség)
[ Szerkesztve ]
- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul
-
A kerámia bevonat tartós. Évek óta használok egyet. Nem használom fegyverként és nem ejtetettem le soha.
Sokkal tartósabb mint a teflon. A mosogatógép sem teszi tönkre. Csak dörzsölni nem szabad. Feldurvulhat a sima felület, ami nagyon segíti az ételek letapadását.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Dyingsoul
veterán
Köszi a tippet, kicsit utánaolvasok ennek mert erre nem voltam eddig igényes sajnos...
Lehet kinézek majd egy kisebb öntöttvas serpenyőt és valami elérhető áruval csak megpróbálom a főzőcskézést!
#58Alusky: Ez olyan, mint hogy a high end VGA-kat egyesek downclockolják, hogy keveset fogyasszon, nem elég nekik még a gpu boost technológia sem. Én ezen csak mosolyogni tudok, el kell engedni.
[ Szerkesztve ]
- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul
-
Teasüti
nagyúr
Elektromos tűzhely van. Itt csak beállítok egy fokozatot és azon végigmegy a folyamat. Persze előmelegítés az kokszon megy, majd visszaveszem.
Az energiát ott valóban elektromos energiára értettem a saját időm és energiám mellett:
én sütőben szárítom mosogatás után. Valamint a bevonatot rásütni is a sütőben szoktam, ami egy órás kezelés általában. Ez azért szignifikáns "pazarlás" egy teflonhoz képest mind az idődet tekintve, mind a karbantartási költséget tekintve.Amúgy a harmadik világban tüzön főznek, nem? Ott senkit sem zavar a wok mellett elszálló hő. Ahogy a bográcsnál se zavar senkit, hogy a parázs hője hova száll el.
De lefogadom az ázsiai piacon is parázson főznek.Nem tudom a wok gáztűzhely mennyire elterjedt arrafelé, de el tudom képzelni, hogy max csak a legjobban felszerelt konyhákban van és inkább kereskedelmi használatban, nem otthoni környezetben. Aztán ki tudja...
Én ilyen gáztűzhelyet még nem is láttam itt Európai viszonylatban. Most azt a feljebb linkelt kemping gázrózsát azt hagyjuk... Beépített gáztűzhelyről van szó.[ Szerkesztve ]
-
Most kajak azon képes valaki rugózni, hogy mennyi hő megy el a wok mellett, azért bazdki nem Afrikában élünk hogy ez megterhelő legyen, főleg a lapcsaládon ahol pont nem a minimálbéresek gyülekeznek. Esküszöm mint amikor az öregasszonyok panaszkodnak egymásnak az udvaron, mert drágult a kifli, az ennyire cringe.
Teasüti
Több energia, de tovább is adja, ha kitapasztalja az ember mikor kell elvenni a gázt akkor nem sokkal több pazarlás a vastag öntöttvas se. Nekem is az van meg rozsdamentesek, nem szeretem a bevonatos dolgokat, mert arra vigyázni kell, ha meg sérül akkor kuka. Ezekbe meg simán turkálhatok a rozsdamentes eszközökkel is, nem kaparja fel, nem kell fa cucc hozzá stb.[ Szerkesztve ]
Ha nem akarja a porszívó használati utasítása, hogy lábbal nyomjam le a vezeték feltekerő gombot, miért tervezik úgy lábbal legyen kényelmes használni?
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #56 üzenetére
A legkisebb hiba esetén is dobni kell a serpenyőt. Ha tovább használod már teflonnal lesz ízesítve az étel.
A kerámia bevonatok sokáig bírják. Ha sérül az is kuka.
Na épp ezért.
Ki akar fél évente új serpenyőket venni? Egyszer szeretnék egy jót ami örökélet +1 nap. Vagy amíg konkrétan ketté nem törik.
Ezért lett öntött vas. Cserébe viszont sok idő és energia egy teflonhoz képest.[ Szerkesztve ]
-
válasz Dyingsoul #54 üzenetére
"Viszont ha ilyen macerásak az öntöttvas serpenyők, hogy egyből áztatni....."
Nem ennyire siralmas a helyzet.
A teflont én sem használom. A kerámia bevonat az jó. De arra is vigyázni kell egy kicsit. Azt nem szabad súrolni. Ha sikerül leégetni, csak mosogatószivacs és mosogató kefe jöhet szóba.A rozsdamentes acélból készült serpenyő jók. Az öntöttvas is jó, csak védeni kell a rozsdásodástól. Tulajdonképpen a legjobb. Van saját hőtartaléka a serpenyőnek. (Ezért is könnyű ráégetni az ételt.)
Az öntöttvas eszközöket figyelmesen kell használni. Ennyi.Azt azért érdemes tudni. A teflon serpenyőt csak addig szabad használni, amíg nincs bevonat sérülés rajta. A legkisebb hiba esetén is dobni kell a serpenyőt. Ha tovább használod már teflonnal lesz ízesítve az étel.
A kerámia bevonatok sokáig bírják. Ha sérül az is kuka.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Teasüti
nagyúr
válasz Dyingsoul #54 üzenetére
Nekem az egyetlen érv mellette, hogy semmi mérgező anyag nincs benne. Max csak amit készítek az lehet mérgező. Teflon a házba se teheti be a lábát. Igaz már egy komplett generáció óta kimutatott a teljes táplálkozási láncban az embereket is beleértve, de én jobban alszok, ha nem teflonban sütök.
Se aluminium, se réz, se kerámia bevonat.
Vagy öntött vassal, vagy vmilyen bevonat nélküli acélötvözettel vagyok csak hajlandó főzni.
Meg ugye a rendes kerámia sütőtál, jénai tál, zománcozott tepsi ami még játszik.Amúgy igen. Öntöttvas az kényes, kényelmetlen és időigényes a karbantartása. Nem kezdőknek való. Egy nemesacél serpenyőt fogok még kipróbálni majd idővel.
[ Szerkesztve ]
-
Dyingsoul
veterán
Én is most készülök a konyha fejlesztéshez, terveztem wok és öntöttvas serpenyők vásárlását de amiket itt olvasok hűűűű... Én sajnos kissé hanyag vagyok a tisztítással, persze nincs is semmi drága konyhafelszerelésem, de a drága dolgokra mindig vigyázok. Viszont ha ilyen macerásak az öntöttvas serpenyők, hogy egyől áztatni, később dörzsölni utána pedig még a szárítás mikéntje sem mindegy azért átgondolom, hogy egyáltalán lépjek-e ki a régi és filléres konyhaeszközök világából...
Bár ahogy proci is írta: vannak drágább, minőségibb eszközök amiket könnyebb kezelni, ez a vonal szimpatikusabb számomra. Egyébként tök jók amiket írtatok, linkeltetek köszi értük!
A cikhez:
Számomra az volt a furcsa, hogy minden oldalon rövid volt a tartalom, de a Mammafong Wok-ról egy baromi hosszú oldal van. Mintha csak egy hirdetés lenne vagy csak egyszerűen örülsz annak, amit vásároltál és arról akartál írni viszont ki akartad egészíteni egy kis plusz infóval.[ Szerkesztve ]
- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul
-
freelanced
addikt
Köszi a visszajelzést, meg a kedves szavakat, örülök ha tetszett. Alapvetően azt éreztem hogy sok az egybefüggő szöveg, de lehet, hogy pár kép feldobná, lehet, hogy bővitem a jövőben. Ezért is lett ennyi felé tördelve, de majd elgondolkodom egy kis módositáson, értékelem a véleményt
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
d@vee
őstag
Köszi az írást, végre valami üdítően friss űViszont full feleslegesen törted ennyi oldalra, 2-5-ig lazán mehet egyre, aztán szintén van még pár azután is. Na meg képek is mehettek volna még oda is.
Ja
-
"Láttam hogy csinálja a steak-et. Csak simán vajjal, habostul mindenestül."
Gondolom nem wokban készítve láttad.
A vaj használatához moderált hőmérséklet szükséges. Vajban párolva nagyon finom húsokat lehet készíteni. 150 °C fok alatt kell tartani a sütési hőmérsékletet. Akkor maximális az íz és minimális az egészségkárosító hatás.Vajban rántást csinálni sem OK. A liszt 160-180 °C fok kezd el barnulni. A vaj 150 °C fok fölött füstölni. Ha vajas rántást akarsz, akkor csináld meg a legkevesebb olajjal, amivel még lehetséges. Amikor kezd lehűlni add hozzá a vajat.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz freelanced #48 üzenetére
nekem egy sima noname fazekam van ami kezeletlen, annal felmelegitettem es addig kenegettem belul olajjal, ameddig mar nem szivta be. sima repceolajat hasznaltam. elvileg sok hasznalattal ennyi eleg neki, de parhavonta ha nincs hasznalatban akkor ezt meg kell ismetelni.
mosni sima csapvizzel es spongyaval, adott esetben felmelegitve. az az edeny inkabb csak 150fokon slow cookolni van, mert 2.7es.
van itthon egy 6.3mas Staub, az kicsit univerzalisabb, viszont az cast iron viszonylatban a kiralykategoria. ertsd amikor azon agyalsz, hogy vilagos legyen az edeny belseje (konnyebb szemre tisztitani) vagy sotet (kevesbe hasznalodik), mert kb ennyi a fo kulonbseg a Creuset es a Staub kozott. viszont ez mar jellemzoen a 300+ euros kategoria.
serpenyovel tobbretegu teflonos cuccokat hasznalok inkabb.
steakezni jobban szeretek grillen , bar a Staubot pont amiatt vettem, mert telen hianyoltam a lassan sutott husokat.
steakelni serpenyoben mondjuk en foleg olivaolajat hasznalok.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
válasz Donki Hóte #47 üzenetére
A padlizsán vége keserű, ha keserű. Azt levágva problem solved.
Ha sütve van, kevés sóval és olívaolajjal kezelve, csepegtetés nélkül is rendben van.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
freelanced
addikt
Teasüti
Nekem van egyébként egy Lodge Cast Iron serpenyőm, nem volt vele ilyen gondom. Egyedül a savas dolgok kezdték ki, ott láthatóan lejött utána a bevonat ahol érte. Elvileg ha több éves réteg van rajta nem kellene hogy gond legyen bár alapvetően nem ajánlják. Húsoknál nem tapasztaltam ilyesmit amit irsz. Bevonatból alapból 3-4-et tettem rá, szóval lehet, hogy megéri leszedni az egészet és feltenni rá 2-3 réteget, utána nem kellene, hogy gond legyen vele. Ami még feltűnt, mint irtam, a magas hőfokra tud háklis lenni, ha üresen melegiti sokáig az ember és nem egyenletesen melegszik fel, ki tud mattulni egy ponton, de vélhetően ott elveszti a bevonatot. Ha jól rémlik egy adott hőfok után a polimerizált bevonat sem állja meg a helyét.
Én egyedül searingre használtam a cast iron serpenyőm egyébként, sok más dologra most nemesacél van, meglepően jól tud működni, még tojást is lehet benne sütni ha megfelelő a hőfok. (Ez nagyon fontos, különben letapad). De például egy sima darálthús vagy hasonló étel elkészitése egyáltalán nem problémás abban sem. Szóval alapvetően érdemes felhasználási területenként váltogatni, hogy melyikre milyen edényt használt az ember. Ha nagyon kényelmesek akarunk lenni, tojásra meg nagyon ragadós dolgokra, a teflon a legegyszerűbb. De hallani azokról a több éves öntöttvas serpenyőkről ahol olyan jó a bevonat, hogy a tojás is simán elkészül.
Alapvetően vajjal én is ritkán készitek bármit ebben a formában, szimplán azért amit a többiek is irtak. Alapvetően már ilyen 150-200 foknál simán megég a vaj, ezt könnyű elérni, főleg öntöttvas serpenyőnél. Emiatt már csak kényelemből is egyszerűbb valamilyen magas hőfokot toleráló olajban sütni és utólag adni hozzá a vajat, izében is vélhetően finomabb lesz úgy. Egyébként hasznos tud lenni egy hőmérő ilyen szempontból amivel mérhető a felületi hőmérséklet, ha más nem kiváncsiságból.
Ha jól rémlik a ghinek valahol 250 fok körül van az a pont ahol füstölni kezd, szóval elég magas hőmérsékletet tolerál. Egyébként a vaj iz szerintem nem szűnik meg teljesen, kicsit magvasabb jellege lesz, kicsit más, de nem egy teljesen neutrális izt kapunk, szóval szerintem jó kompromisszum lehet ilyenre, jó ajánlás a többiek részéről. Ráadásul aki esetleg laktózérzékeny annak is segitség lehet, mert az elkészitési procedúra miatt lényegesen minimalizálódik.
[ Szerkesztve ]
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
veterán
Ez olyan, mint a padlizsán sózása és lecspegtetése, hogy ne legyen keserű.
Nálunk mindenki így csinálja, ezzel szemben a nagy padlizsánfogyasztó népek (törökök, görögök, olaszok) nem is hallottak erről az előkészítésről, sütik egyben héjában a padlizsánt ahogyan leszedték a bokorról, mégsem lesz keserű
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #45 üzenetére
Láttam hogy csinálja a steak-et. Csak simán vajjal, habostul mindenestül.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #41 üzenetére
Wow. Na akkor majd jól leb.szom a Dél-Afrikai haverom, hogy egész életében rosszul csinálta a steak-et. Ott a steak és a grill nemzeti sport.
#43proci985
Jó tudni. Azt hittem csak az szivárog be, amit állni hagysz benne.[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
Az a baj, ha mosogatószert teszek rá, az pikk-pakk kikezdi a bevonatot.
marmint beszivarog az edeny strukturajaba es onnantol amit csinalsz vele mergezo lesznem tudom mit csinalsz egyebkent azzal a szerencsetlen edennyel, de a bevonatnak olajnak kene lennie, ami utan gyakorlatilag egy coatingot kepez a feluleten. szoval nem szabadna raragadnia a cuccnak.
jo, serpenyonek nem vagyok hajlando cast iront hasznalni, viszont slow cookra tokeletes.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Raymond
félisten
válasz Hieronymus #41 üzenetére
Koszi, akkor ma is tanultam valamit
[ Szerkesztve ]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Nem vajban készül, hanem vajzsírban. (ghee, ghi, és hasonló neveken vásárolható ázsiai üzletekben.)
A videó elején látható hogy a tömbvajat melegítik wokban.
A tetején kicsapódó fehérjehabot leszedik. Azt süteményekhez szokták elhasználni. Magával viszi a tipikus vaj ízt. A vaj maradék zsír részét alaposan átszűrik. Nem maradhat a zsírrészben a vajból származón szennyező anyag.Ennek a zsírnak sokkal magasabb a füstölési pontja , mint a vajé. A tipikus vajíz is részben megmarad benne.
A kemény mag tejszínből is készítheti közvetlenül, vagy termelői, fölözetlen tejből.
Ha valaki neki áll ghit készíteni, vigyázzon. Ne olajjal vagy mással kevert hamisítást vegyen alapanyagnak. Mindegy, hogy mekkora akció van rajta. Csak tiszta vajból szabad csinálni.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"Zsiradékkal felforrósítom" - Forró edénybe kell adagolni az olajat, nem az edénnyel együtt melegíteni.
"Steak-et vajban készítik pedig" - Nem láttam még sehol, hogy 0-ról bárki is vajjal csinálná, max. a végén adnak hozzá egy keveset, hogy ízt adjon ugyan, de ne legyen ideje megégni.毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
Teasüti
nagyúr
Öntöttvas serpenyőt.
#35Hieronymus
Steak-et vajban készítik pedig.
Nem használok rajta mosogatószert, vagy bármilyen oldószert. Még forrón beáztatom ahogy elkészült az ebéd, majd kaja után a szivacs dörzsi részével megtisztítom folyóvíz alatt, majd bevágom a sütőbe szárítani meg fertőtleníteni. Ennyi a tisztítási metódus. Az a baj, ha mosogatószert teszek rá, az pikk-pakk kikezdi a bevonatot.Dédszüleink hogy a bánatban főztek ezekkel úgy, hogy egy generációnyi vastag bevonat képződött rajtuk?
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
milyen edenyt hasznalsz?
ontottvas edenynek alapbol egy adott szine es allaga van, bevonat serpenyonel annyira nem szokott lenni.
ami van, az teflonos.
Hieronymus: wokra thai utcai arusoknal siman folyamatosan toltik ra a cuccot ahogy neztem
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
A vaj nem jó a wokba. Nagyon alacsony a füstölési hőmérséklete. Ha fűstöl akkor már keményedik a zsiradék. Fokozottan egészségkárosító anyag keletkezik.
Ugyanezért kiesnek a minőségi olajak is. A hidegen sajtolt olajok füstölési pontja is alacsony. Akkor már minden értékes összetevője károsodik. Mogyoró és szezámolaj az amit eredetileg használnak. Tökéletes még az avokádó olaj. A legmagasabb a füstölési pontja.
A kompromisszumos megoldás a fritőz olaj. Olcsó és viszonylag magas a füstölési pontja.
Ha az olaj íze is fontos összetevő, mint például az olíva olaj esetében, A tálalás előtti pillanatokban kell egy keveset bekeverni az ételbe. Teljes az aroma élmény és egészséges az étel.Ahogyan én látom. A gázos Wokot azért szeretik mert sütés közben nem csökken jelentősen a hőmérséklet, ha felemelik és forgatják a benne lévő ételt. Majdnem folyamatosan forgatják, rázva sütik.
Serpenyőben is el lehet játszani a rázva sütést. Gyorsan rángatod egy kicsit és közben rakod bele a húst. A mozgás miatt folyamatos az olajréteg alatta nem fog lesülni a hús. Ha már bezárodtak a hús szövetek nem fog ráégni a hús. Utána már kevesebbet kell mozgatni a serpenyőt vagy a wokot. (Ha kis adagot sütsz, ha nem akkor keverni kell az ételt.)Ha már leégett a serpenyő, nem érdemes kapargatni. A felület egyenletessége csökken, nagyobb eséllyel ég oda később az étel.
A bevonatos falú serpenyőknek sem kedvez, bevonat megsértése.
A teflon jellegű bevonat a sérüléseknél elkezdhet felválni.Kézi mosogatószeres vizet kell melegíteni a serpenyőben. Lassan melegítve, hogy oldja a ráégett anyagot, ne az égés alatti részt keményítse. Kefével a ráégés felső rétegét le lehet tolni, hogy könnyebben puhuljon a maradék.
Ha nagyon sikerült a ráégetni akkor vethető be a mosogatógép por vagy tab. De 60 fok fölé nem szabad melegíteni a vizet. Akkor már viszi a védőréteget is.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Teasüti
nagyúr
válasz freelanced #33 üzenetére
Ott mattul be/kormosodik be, ahol lesül a kaja. Mondjuk egy steak alatt. Azt olvastam, hogy steak-hez eleve nagy hőmérséklet kell és ott elvileg nem kéne probléma legyen, hogy odaragad eleinte. Fel kéne dobnia, amint megkérgesedett a hús. Ez így is történik, de mikor odakozmál, akkor ott foltot hagy a bevonaton. Ha elkezdem hidegen kapirgálni, akkor kb le is jön valamennyire a korom és alatta fényes. De csak durva súrolással, ami lekapja a bevonatot is. Szivaccsal esélytelen.
Előmelegítés semmi extra. Mint egy normál serpenyőnél. Zsiradékkal felforrósítom, majd megy bele a husi. Néha az olaj vagy a vaj már füstöl kicsit, mire elkezdem. Elvileg az úgy optimális, nem?
Savast nagyon-nagyon ritkán. Talán kétszer volt rá példa az elmúlt évben. De bolognai szósszal nem volt gond. Pedig egy napot benne volt lehűtve. Általában inkább csak olajban és zsírban sütök vele. Az se gagyi, tehát napraforgó olajat pl nem lát. Próbálok csak közepes és hosszú molekulaláncú zsírsavakkal dolgozni, mert állítólag csak ezek képeznek jó minőségű bevonatot.
De steak-en kívül igazából bármi más is ha odakozmál rajta, az foltot hagy. Azt nem értem, hogy hogyan kellene így extra rétegeknek lerakódnia, hogy közben elszennyeződik a bevonat? Ezekre a szennyeződésekre meg nem rakódik új réteg; próbáltam.
Ha meg véletlen tojást merészelnék sütni benne, akkor meg kb tönkre is tettem.
[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
Szoktál savas dolgokat csinálni benne? Ecet, paradicsomszósz és hasonlók?
Attól is függ gondolom mi mennyire ég le, meg mennyi olajat használsz, ha konkrétan rásül a kaja az akár viheti magával a bevont egy részét, vagy ha nem jön le rendesen a rásült étel az is gond lehet.
Alapból én kevésbé ajánlom az olivát, meg úgy a leirások se nagyon szokták, mindenkinek meg van a maga álláspontja, hogy miért nem, de ami leginkább szembetűnő az az ára, bár tény, hogy azért akkora mennyiségeket nem használsz el. Mindenesetre vannak azért olcsóbb alternativák, de nyilván ez oliva olaj függő is.
Egyébként ennek a matt résznek több oka is lehet. Az egész bemattul, vagy csak egy rész? Az sem elképzelhetetlen, hogy vagy leszeded valahogy a bevonatot, vagy egyszerűen túl nagy hőt kap és amiatt jön le. Hogyan szoktad előmelegiteni?
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Teasüti
nagyúr
válasz adlersson #25 üzenetére
Egy darab nyers hússal kezelik!! Beszarok.
Akkor ez így ennyi? Bekeni a felhevített vasat és kész? Kihűl és menetkész a bevonat? Nem kell idő a polimerizációhoz?
Kíváncsi lennék mekkora hőmérsékleten kb. Felteszem a pörzsölővel magasabbra hevítik, mint amire egy konyhai sütő képes? Nálam olíva olaj van és sütő 240 fokon úgy egy óráig.
Ez kevés lenne?[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Ha már szóba került a seasoning (nem tudom magyarul hogy nevezik), ott elvileg ugye minden használatkor kellene rakódnia rá extra rétegeknek és idővel egyre erősebbnek kellene lennie. Az mitől lehet, hogy nálam ez inkább fordítva van? Használattól inkább gyengül a bevonat.
Nem wok, hanem öntöttvas serpenyő, de az elv ugyanaz.
Csinálok benne egy steak-et mondjuk vajon és úgy veszem észre, hogy bármi lesül benne, az mintha kormolná a bevonatot és onnantól a fényes fekete helyett kapok egy matt feketét - ami meg már nem lesz tapadásmentes és a fene megette az egészet...
Ilyenkor az se segít ha megint kiégetem olajjal. Vissza kell dörzsölni fémig szinte ilyenkor. Nagyon macerás...
Olajból és zsiradékból se teszek bele hamisítványt, mert az is inkább csak kárt okoz benne. Oliva olajjal szoktam kezelni.[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz adlersson #25 üzenetére
ez a cucc azert kerul annyiba, mert mosogatogepezheto az anyaga miatt. Scanpan es pont amiatt vettem, mert egyszeruen tisztithato. es szemeztem vele fel evet az ara miatt.
a cast iron edenyeimet termeszetesen kezzel mosom, meg ha a Staub papiron birna is.
Donki Hóte: ha megnezed nekem egy uresen tobb, mint ket kilos (!) specialis kialakitasu edenyem van. tehat a trukk az, hogy kell lennie egy nagy hotehetetlensegu es jo hoatadasu, megfelelo formaju edenynek, es akkor az indukcioval is jol mukodik.
jo indukcios wok penzbe kerul, foleg, ha max 2 fore fozol es ugy a cast iron jarulekos macerajat nem feltetlenul hozza vissza, hogy mennyivel egyszerubb a fozes vele.
Flashback: ha tenyleg sokat csinal az ember akkor szerintem a Scanpan is megeri, de az tenyleg az akcioban 100+ euro kategoria.
IreN!CuS: thai szoszt egyebkent legegyszerubben a helyi thai boltbol tudsz venni. altalaban nagyobb boltoknal szokott lenni azsiai reszleg, en kiserleteztem indiai / koreai / thai szoszokkal is. dedikalt pad thai szosz pl tokeletes.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Flashback
addikt
válasz Donki Hóte #26 üzenetére
Indukciós WOK támát körbe järtam kb egy hónapja. Több jó termék is van.
- HexClad -> Dräga cuccok, nagy most a hype. De allítólag a legjobb nonstick bevonattal
- Tefal indukciós WOKok. -> àr értékben szerintem ez a nyerö.
- Cast Iron induction wok -> Van ilyen is, de ezek jellemzöen 100€+profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
vadkörte
addikt
Egyszer tizensok évvel ezelőtt Budapestről hazafelé jövet beugrottunk a budaörsi IKEA-ba. Az akciós sor szélén hegyekben álltak a wok-ok. Tudtam, hogy mi az a wok, nagyjából a korabeli árakkal is tisztában voltam, de akkor és ott olyan összegért kínálták magukat, hogy szívem szerint vettem volna vagy tizet. Lehetett kb. 1.000 Ft. Formára, méretre, kialakításra pontosan olyan mint a cikkben írt Mammafong.
[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
veterán
Na most akkor mi van
#5 hszben ezt írja Hieronymus:
A legrosszabb termék, amit wok néven kapni lehet, az elektromos wok. középen egy kis területen fűti az elektromos áram. Az elektromos wok általában olcsó lemezből készül. A hűtőszállal takart része gyorsan melegszik. A szabadon lévő lemezt, meg hűti környező levegő. Egy fillért sem érnek. Rosszabbak, mint legrosszabb hagyományos serpenyő.
Az elektromos tűzhelyre rakott lapos aljú wok sem sokkal jobb.#17 hszben meg ezt irja proci985:
siman es lazan eleg hot ad at az indukcio, mondjuk en egyszerre max ilyen 2 kilonyit csinaltam.
Akkor most elég hőt ad az elektromos/indukciós főzőlap a woknak, miközben a wok nagy részét nem fűti semmi, viszont a levegő hűti?
Azért vagyok szkeptikus, mert a wokban rázva szokták sütni az ételeket (erre utal a stir-fry kifejezés), csakhogy amíg a rázáshoz felemeled a wokot, azidő alatt a gáztűzhely továbbra is melegíti a wok alját, az elektromos tűzhely is melegíti egy icipicit, de pl. az indukciós főzőlap a felemelt wok aljában semmilyet hőt sem képez.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Tuti, hogy nem tennék wokot a mosogatógépbe, se öntöttvasat, se semmilyet. Használat után max. vízzel ki lehet öblíteni, áttörölni, esetleg célszerszámmal átmenni rajta egyszer-kétszer, ha valami nagyon leégett, de egyébként már egy szivaccsal is szét lehet barmolni nemcsak a bevonatot, hanem akár az edény alapanyagát is. Kapcsolódó néznivaló.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
Reggie0
félisten
válasz Komplikato #11 üzenetére
Karosszerialakatos kikalapalja neked laposra
-
GeryFlash
veterán
válasz Hieronymus #19 üzenetére
Vilagos, de ez sincs sehol plussz egy szoba futesehez kepest.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
válasz GeryFlash #18 üzenetére
Ne a nálunk kapható gáztűzhelyekre gondolj.
Ez egy kicsi berendezés. A profik ennél nagyobbat használnak és több serpenyőt használnak egyszerre.
Húsz személyes családi ebédet nehezen lehet egy ilyen gázfőzővel, gyorsan elkészíteni.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
GeryFlash
veterán
Gondolom fogalmad sincs hogy mennyi gazt fogyaszt egy gaztuzhely.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
proci985
MODERÁTOR
wokot siman meg lehet csinalni sima serpenyoben is (ameddig megfeleloen egyeltes). a baj az vele, hogy ha mondjuk 800g wokzoldseg + 500g csirkevel tolod megkuldve kb 250ml szosszal (kiados kaja ket fore), akkor a 28as Scanpanban mar alig fer el a cucc.
ahogy neztem a leiras joresze cast iron: ez ugye szuper, csak ha nincsen bevonva, akkor elegge macera. a bevonatosat meg ugy hivjak Creuset es Staub.
Scanpannak van nagyon jo cast iron 32es wokja, viszont azt munka es ido takaritani. az Impact ilyen szempontbol jobb: tud indukciot, baromi nehez, nagyon egyeletes, es kb masfel kilo cucc lazan elfer benne. es van teteje, szoval ha kell picit tul lehet tartani meleggel. Scanpanok normal esetben ilyen 150-200 euro korul mozognak, de sajnos tenyleg megerik az arukat. arra kell vigyazni, hogy a 32es hatalmas, nalam eppen fer be a mosogatogepbe. meg nehez, de ugye cast iron is az.
sajnos itt is igaz, hogy a draga edenyben reszben gyorsabban van kesz a cucc, reszben pedig sokkal egyszerubb vele dolgozni.
IreN!CuS: thai boltban neha arulnak masfel literes pad thai szoszt, de a sima edespaprika szosz is jo szokott lenni.
Sriracha es Sambal olek is jo (esetleg a masik kettobe belekeverve), de pl Srirachca + habanero kombo is szuper tud lenni. probaltam BBQszosszal is (pl Texas es Sweet Baby Ray). olivaolajjal is fel lehet dobni.
Hieronymus: egyebkent jo minosegu hagyomanyos falu serpenyoben az ize nem nagyon lesz mas, csak fizikailag macerasabb jol elkesziteni, meg tovabb tart.
Donki Hóte: siman es lazan eleg hot ad at az indukcio, mondjuk en egyszerre max ilyen 2 kilonyit csinaltam.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
IreN!CuS
őstag
válasz Donki Hóte #15 üzenetére
Mi próbáltuk és működött. Nem mondom, hogy ugyan olyan hamar történtek a dolgok, de működött.
Ami nekünk mindig is problémás volt a wok-ozásnál a megfelelő szósz megtalálása. Sok mindennel kísérleteztünk, de valahogy egyik sem vállt be sajnos így egyre ritkábban kerül elő a serpenyő.
[ Szerkesztve ]
Smoke weed Everyday :D / Aki beperelte magát és nyert / ".....A fiú barát akkor is barát marad ha berakja ...""Go for the eyes Boo, GO FOR THE EYES!! RrraaaAAGHGHH!!!"
-
veterán
Alapvetően bármilyen főzőlapunk is legyen, használható lesz rajta, működik gázzal, indukcióval és elektromos főzőlappal is, a lapos aljának köszönhetően pedig nem lesz szükségünk semmilyen egyéb eszközre, kiegészítőre, egyből használható.
Ezt próbáltad?
Nagyon-nagyon szkeptikus vagyok, hogy a wok alján lévő kb. 7-8 cm átmérőjű lapos részen az indukciós főzőlap elég hőt tudna átadni ahhoz, hogy rendesen átforrósítsa a serpenyőt
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
válasz Hieronymus #9 üzenetére
"Az étel alapvetően nem a woktól kapja a speciális ízét, hanem a recepttől." - Mondjuk szvsz pont a woktól lesz "speciális" az íze (jelentsen ez bármit is), ld. wok hay.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
Dr. Akula
félisten
válasz freelanced #12 üzenetére
Biztos csak van wok tűzhely is, amibe csak bekötöd a gázt / villanyt, és mehet azon a főzőcske.
-
freelanced
addikt
válasz Komplikato #11 üzenetére
A wok gyűrűkkel lehet azért kisérletezni, csak kérdéses, hogy a te főzőlapodon levő rácsokhoz, hogy illeszkedik.
Én nem próbáltam őket, de ahogy hallottam vegyes, hogy épp az adott embernek beválik vagy nem.
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Komplikato
veterán
Lassan 15 éve várja egy kerek aljú wok nálam a beavatást, a fennakadás oka a "hogy a fenébe használjam a gázon?" kérdés meg nem oldása. Persze én voltam a hülye, mert vehettem volna ugyan ebből a márkából lapos aljút, de az meg nem eléggé autentikus.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
motown5l
senior tag
válasz Hieronymus #5 üzenetére
Lehet hozzá kapni olyan kiegészítő rozsat, amit rá kel tenni a rácsra. Már én is akartam ilyet venni. De rózsa nélkül nem az igazi.
-
A luxus pénzbe kerül.
Az étel alapvetően nem a woktól kapja a speciális ízét, hanem a recepttől. Kicsit trükközni kell, de meg lehet csinálni magasabb falú hagyományos serpenyőben is az ételt.
A kifőzdékben azért használják, hogy egy adag étel 2 perc alatt kész lehessen.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Dr. Akula
félisten
válasz Hieronymus #5 üzenetére
A serpenyő mellett elszálló gázt igazán pénztárcabarát fizetni 7x áron...
-
Egyet azért tegyünk tisztába.
Ha megnéztek egy eredeti wokhoz kialakított gáztűzhelyet, látni fogjátok, hogy csak nyomokban hasonlít a nálunk kaphatóhoz.
Alulról jön az erősen égő gáz áramlata. A wok serpenyőt egyenletesen fűti fel. A pereménél sem sokkal hidegebb, mint az alja közepénél. Gyorsan lehet benne elkészíteni benne az ételt.
A legrosszabb termék, amit wok néven kapni lehet, az elektromos wok. középen egy kis területen fűti az elektromos áram. Az elektromos wok általában olcsó lemezből készül. A hűtőszállal takart része gyorsan melegszik. A szabadon lévő lemezt, meg hűti környező levegő. Egy fillért sem érnek. Rosszabbak, mint legrosszabb hagyományos serpenyő.
Az elektromos tűzhelyre rakott lapos aljú wok sem sokkal jobb. De legalább létezik vastagabb falú wok, amit azért előfűtéssel használhatóbbá lehet tenni.
De ezek a jobb minőségű wok serpenyők gáztűzhelyen használhatóak a legjobban. A wok körül felfelé áramló forró levegő biztosítja a nagyobb felületen történő sütést. A hőmérséklet csökkenése sokkal egyenletesebb és jelentéktelenebb a szélek felé, mint az elektromos tűzhelyeknél.
Szóval olcsóbb lemezen wokot ne vegyetek. Inkább használjátok a hagyományos serpenyőt
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Dr. Akula
félisten
Nekem erről az jut eszembe vajon hány bűnözőt tudna vele Bud Spencer laposra verni.
-
Graphics
Jómunkásember
Pár képet én hiányoltam az egyes oldalakon.
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti játékok OFF topik
- UHD filmek lejátszása
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- BestBuy ruhás topik
- OLED TV topic
- Autós topik
- Külpolitika
- További aktív témák...