üzenetek

hozzászólások


freelanced
(őstag)
Blog

Teasüti

Nekem van egyébként egy Lodge Cast Iron serpenyőm, nem volt vele ilyen gondom. Egyedül a savas dolgok kezdték ki, ott láthatóan lejött utána a bevonat ahol érte. Elvileg ha több éves réteg van rajta nem kellene hogy gond legyen bár alapvetően nem ajánlják. Húsoknál nem tapasztaltam ilyesmit amit irsz. Bevonatból alapból 3-4-et tettem rá, szóval lehet, hogy megéri leszedni az egészet és feltenni rá 2-3 réteget, utána nem kellene, hogy gond legyen vele. Ami még feltűnt, mint irtam, a magas hőfokra tud háklis lenni, ha üresen melegiti sokáig az ember és nem egyenletesen melegszik fel, ki tud mattulni egy ponton, de vélhetően ott elveszti a bevonatot. Ha jól rémlik egy adott hőfok után a polimerizált bevonat sem állja meg a helyét.

Én egyedül searingre használtam a cast iron serpenyőm egyébként, sok más dologra most nemesacél van, meglepően jól tud működni, még tojást is lehet benne sütni ha megfelelő a hőfok. (Ez nagyon fontos, különben letapad). De például egy sima darálthús vagy hasonló étel elkészitése egyáltalán nem problémás abban sem. Szóval alapvetően érdemes felhasználási területenként váltogatni, hogy melyikre milyen edényt használt az ember. Ha nagyon kényelmesek akarunk lenni, tojásra meg nagyon ragadós dolgokra, a teflon a legegyszerűbb. De hallani azokról a több éves öntöttvas serpenyőkről ahol olyan jó a bevonat, hogy a tojás is simán elkészül.

Alapvetően vajjal én is ritkán készitek bármit ebben a formában, szimplán azért amit a többiek is irtak. Alapvetően már ilyen 150-200 foknál simán megég a vaj, ezt könnyű elérni, főleg öntöttvas serpenyőnél. Emiatt már csak kényelemből is egyszerűbb valamilyen magas hőfokot toleráló olajban sütni és utólag adni hozzá a vajat, izében is vélhetően finomabb lesz úgy. Egyébként hasznos tud lenni egy hőmérő ilyen szempontból amivel mérhető a felületi hőmérséklet, ha más nem kiváncsiságból.

Ha jól rémlik a ghinek valahol 250 fok körül van az a pont ahol füstölni kezd, szóval elég magas hőmérsékletet tolerál. Egyébként a vaj iz szerintem nem szűnik meg teljesen, kicsit magvasabb jellege lesz, kicsit más, de nem egy teljesen neutrális izt kapunk, szóval szerintem jó kompromisszum lehet ilyenre, jó ajánlás a többiek részéről. :K Ráadásul aki esetleg laktózérzékeny annak is segitség lehet, mert az elkészitési procedúra miatt lényegesen minimalizálódik.

[ Szerkesztve ]

üzenetek