üzenetek

hozzászólások


Hieronymus
(addikt)
Blog

Nem vajban készül, hanem vajzsírban. (ghee, ghi, és hasonló neveken vásárolható ázsiai üzletekben.)
A videó elején látható hogy a tömbvajat melegítik wokban.
A tetején kicsapódó fehérjehabot leszedik. Azt süteményekhez szokták elhasználni. Magával viszi a tipikus vaj ízt. A vaj maradék zsír részét alaposan átszűrik. Nem maradhat a zsírrészben a vajból származón szennyező anyag.

Ennek a zsírnak sokkal magasabb a füstölési pontja , mint a vajé. A tipikus vajíz is részben megmarad benne.

A kemény mag tejszínből is készítheti közvetlenül, vagy termelői, fölözetlen tejből. :DDD

Ha valaki neki áll ghit készíteni, vigyázzon. Ne olajjal vagy mással kevert hamisítást vegyen alapanyagnak. Mindegy, hogy mekkora akció van rajta. Csak tiszta vajból szabad csinálni.


Raymond
(félisten)
Blog

Koszi, akkor ma is tanultam valamit :)

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

Az a baj, ha mosogatószert teszek rá, az pikk-pakk kikezdi a bevonatot.
marmint beszivarog az edeny strukturajaba es onnantol amit csinalsz vele mergezo lesz

nem tudom mit csinalsz egyebkent azzal a szerencsetlen edennyel, de a bevonatnak olajnak kene lennie, ami utan gyakorlatilag egy coatingot kepez a feluleten. szoval nem szabadna raragadnia a cuccnak.

jo, serpenyonek nem vagyok hajlando cast iront hasznalni, viszont slow cookra tokeletes.


Teasüti
(nagyúr)
Blog

Wow. Na akkor majd jól leb.szom a Dél-Afrikai haverom, hogy egész életében rosszul csinálta a steak-et. Ott a steak és a grill nemzeti sport. :D


#43proci985
Jó tudni. Azt hittem csak az szivárog be, amit állni hagysz benne.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

??


Teasüti
(nagyúr)
Blog

Láttam hogy csinálja a steak-et. Csak simán vajjal, habostul mindenestül.


Donki Hóte
(veterán)

Ez olyan, mint a padlizsán sózása és lecspegtetése, hogy ne legyen keserű.

Nálunk mindenki így csinálja, ezzel szemben a nagy padlizsánfogyasztó népek (törökök, görögök, olaszok) nem is hallottak erről az előkészítésről, sütik egyben héjában a padlizsánt ahogyan leszedték a bokorról, mégsem lesz keserű :K


freelanced
(addikt)
Blog

Teasüti

Nekem van egyébként egy Lodge Cast Iron serpenyőm, nem volt vele ilyen gondom. Egyedül a savas dolgok kezdték ki, ott láthatóan lejött utána a bevonat ahol érte. Elvileg ha több éves réteg van rajta nem kellene hogy gond legyen bár alapvetően nem ajánlják. Húsoknál nem tapasztaltam ilyesmit amit irsz. Bevonatból alapból 3-4-et tettem rá, szóval lehet, hogy megéri leszedni az egészet és feltenni rá 2-3 réteget, utána nem kellene, hogy gond legyen vele. Ami még feltűnt, mint irtam, a magas hőfokra tud háklis lenni, ha üresen melegiti sokáig az ember és nem egyenletesen melegszik fel, ki tud mattulni egy ponton, de vélhetően ott elveszti a bevonatot. Ha jól rémlik egy adott hőfok után a polimerizált bevonat sem állja meg a helyét.

Én egyedül searingre használtam a cast iron serpenyőm egyébként, sok más dologra most nemesacél van, meglepően jól tud működni, még tojást is lehet benne sütni ha megfelelő a hőfok. (Ez nagyon fontos, különben letapad). De például egy sima darálthús vagy hasonló étel elkészitése egyáltalán nem problémás abban sem. Szóval alapvetően érdemes felhasználási területenként váltogatni, hogy melyikre milyen edényt használt az ember. Ha nagyon kényelmesek akarunk lenni, tojásra meg nagyon ragadós dolgokra, a teflon a legegyszerűbb. De hallani azokról a több éves öntöttvas serpenyőkről ahol olyan jó a bevonat, hogy a tojás is simán elkészül.

Alapvetően vajjal én is ritkán készitek bármit ebben a formában, szimplán azért amit a többiek is irtak. Alapvetően már ilyen 150-200 foknál simán megég a vaj, ezt könnyű elérni, főleg öntöttvas serpenyőnél. Emiatt már csak kényelemből is egyszerűbb valamilyen magas hőfokot toleráló olajban sütni és utólag adni hozzá a vajat, izében is vélhetően finomabb lesz úgy. Egyébként hasznos tud lenni egy hőmérő ilyen szempontból amivel mérhető a felületi hőmérséklet, ha más nem kiváncsiságból.

Ha jól rémlik a ghinek valahol 250 fok körül van az a pont ahol füstölni kezd, szóval elég magas hőmérsékletet tolerál. Egyébként a vaj iz szerintem nem szűnik meg teljesen, kicsit magvasabb jellege lesz, kicsit más, de nem egy teljesen neutrális izt kapunk, szóval szerintem jó kompromisszum lehet ilyenre, jó ajánlás a többiek részéről. :K Ráadásul aki esetleg laktózérzékeny annak is segitség lehet, mert az elkészitési procedúra miatt lényegesen minimalizálódik.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

A padlizsán vége keserű, ha keserű. Azt levágva problem solved.

Ha sütve van, kevés sóval és olívaolajjal kezelve, csepegtetés nélkül is rendben van.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

nekem egy sima noname fazekam van ami kezeletlen, annal felmelegitettem es addig kenegettem belul olajjal, ameddig mar nem szivta be. sima repceolajat hasznaltam. elvileg sok hasznalattal ennyi eleg neki, de parhavonta ha nincs hasznalatban akkor ezt meg kell ismetelni.

mosni sima csapvizzel es spongyaval, adott esetben felmelegitve. az az edeny inkabb csak 150fokon slow cookolni van, mert 2.7es.

van itthon egy 6.3mas Staub, az kicsit univerzalisabb, viszont az cast iron viszonylatban a kiralykategoria. ertsd amikor azon agyalsz, hogy vilagos legyen az edeny belseje (konnyebb szemre tisztitani) vagy sotet (kevesbe hasznalodik), mert kb ennyi a fo kulonbseg a Creuset es a Staub kozott. viszont ez mar jellemzoen a 300+ euros kategoria.

serpenyovel tobbretegu teflonos cuccokat hasznalok inkabb.

steakezni jobban szeretek grillen :B, bar a Staubot pont amiatt vettem, mert telen hianyoltam a lassan sutott husokat.

steakelni serpenyoben mondjuk en foleg olivaolajat hasznalok.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Láttam hogy csinálja a steak-et. Csak simán vajjal, habostul mindenestül."

Gondolom nem wokban készítve láttad.
A vaj használatához moderált hőmérséklet szükséges. Vajban párolva nagyon finom húsokat lehet készíteni. 150 °C fok alatt kell tartani a sütési hőmérsékletet. Akkor maximális az íz és minimális az egészségkárosító hatás.

Vajban rántást csinálni sem OK. A liszt 160-180 °C fok kezd el barnulni. A vaj 150 °C fok fölött füstölni. Ha vajas rántást akarsz, akkor csináld meg a legkevesebb olajjal, amivel még lehetséges. Amikor kezd lehűlni add hozzá a vajat.


d@vee
(őstag)
Blog

Köszi az írást, végre valami üdítően friss :R űViszont full feleslegesen törted ennyi oldalra, 2-5-ig lazán mehet egyre, aztán szintén van még pár azután is. Na meg képek is mehettek volna még oda is.


freelanced
(addikt)
Blog

Köszi a visszajelzést, meg a kedves szavakat, örülök ha tetszett. Alapvetően azt éreztem hogy sok az egybefüggő szöveg, de lehet, hogy pár kép feldobná, lehet, hogy bővitem a jövőben. Ezért is lett ennyi felé tördelve, de majd elgondolkodom egy kis módositáson, értékelem a véleményt :K


Dyingsoul
(veterán)
Blog

Én is most készülök a konyha fejlesztéshez, terveztem wok és öntöttvas serpenyők vásárlását de amiket itt olvasok hűűűű... Én sajnos kissé hanyag vagyok a tisztítással, persze nincs is semmi drága konyhafelszerelésem, de a drága dolgokra mindig vigyázok. Viszont ha ilyen macerásak az öntöttvas serpenyők, hogy egyől áztatni, később dörzsölni utána pedig még a szárítás mikéntje sem mindegy azért átgondolom, hogy egyáltalán lépjek-e ki a régi és filléres konyhaeszközök világából... :DDD

Bár ahogy proci is írta: vannak drágább, minőségibb eszközök amiket könnyebb kezelni, ez a vonal szimpatikusabb számomra. Egyébként tök jók amiket írtatok, linkeltetek köszi értük! :R

A cikhez:
Számomra az volt a furcsa, hogy minden oldalon rövid volt a tartalom, de a Mammafong Wok-ról egy baromi hosszú oldal van. :DDD Mintha csak egy hirdetés lenne vagy csak egyszerűen örülsz annak, amit vásároltál és arról akartál írni viszont ki akartad egészíteni egy kis plusz infóval.

[ Szerkesztve ]


Teasüti
(nagyúr)
Blog

Nekem az egyetlen érv mellette, hogy semmi mérgező anyag nincs benne. Max csak amit készítek az lehet mérgező. :D Teflon a házba se teheti be a lábát. Igaz már egy komplett generáció óta kimutatott a teljes táplálkozási láncban az embereket is beleértve, de én jobban alszok, ha nem teflonban sütök.
Se aluminium, se réz, se kerámia bevonat.
Vagy öntött vassal, vagy vmilyen bevonat nélküli acélötvözettel vagyok csak hajlandó főzni. :)
Meg ugye a rendes kerámia sütőtál, jénai tál, zománcozott tepsi ami még játszik.

Amúgy igen. Öntöttvas az kényes, kényelmetlen és időigényes a karbantartása. Nem kezdőknek való. Egy nemesacél serpenyőt fogok még kipróbálni majd idővel.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Viszont ha ilyen macerásak az öntöttvas serpenyők, hogy egyből áztatni....."

Nem ennyire siralmas a helyzet.
A teflont én sem használom. A kerámia bevonat az jó. De arra is vigyázni kell egy kicsit. Azt nem szabad súrolni. Ha sikerül leégetni, csak mosogatószivacs és mosogató kefe jöhet szóba.

A rozsdamentes acélból készült serpenyő jók. Az öntöttvas is jó, csak védeni kell a rozsdásodástól. Tulajdonképpen a legjobb. Van saját hőtartaléka a serpenyőnek. (Ezért is könnyű ráégetni az ételt.)
Az öntöttvas eszközöket figyelmesen kell használni. Ennyi.

Azt azért érdemes tudni. A teflon serpenyőt csak addig szabad használni, amíg nincs bevonat sérülés rajta. A legkisebb hiba esetén is dobni kell a serpenyőt. Ha tovább használod már teflonnal lesz ízesítve az étel.
A kerámia bevonatok sokáig bírják. Ha sérül az is kuka.


Teasüti
(nagyúr)
Blog

A legkisebb hiba esetén is dobni kell a serpenyőt. Ha tovább használod már teflonnal lesz ízesítve az étel.
A kerámia bevonatok sokáig bírják. Ha sérül az is kuka.
Na épp ezért. :K
Ki akar fél évente új serpenyőket venni? Egyszer szeretnék egy jót ami örökélet +1 nap. Vagy amíg konkrétan ketté nem törik.
Ezért lett öntött vas. Cserébe viszont sok idő és energia egy teflonhoz képest.

[ Szerkesztve ]


Alusky
(aktív tag)
Blog

Most kajak azon képes valaki rugózni, hogy mennyi hő megy el a wok mellett, azért bazdki nem Afrikában élünk hogy ez megterhelő legyen, főleg a lapcsaládon ahol pont nem a minimálbéresek gyülekeznek. Esküszöm mint amikor az öregasszonyok panaszkodnak egymásnak az udvaron, mert drágult a kifli, az ennyire cringe. :DDD

Teasüti
Több energia, de tovább is adja, ha kitapasztalja az ember mikor kell elvenni a gázt akkor nem sokkal több pazarlás a vastag öntöttvas se. Nekem is az van meg rozsdamentesek, nem szeretem a bevonatos dolgokat, mert arra vigyázni kell, ha meg sérül akkor kuka. Ezekbe meg simán turkálhatok a rozsdamentes eszközökkel is, nem kaparja fel, nem kell fa cucc hozzá stb.

[ Szerkesztve ]


Teasüti
(nagyúr)
Blog

Elektromos tűzhely van. Itt csak beállítok egy fokozatot és azon végigmegy a folyamat. Persze előmelegítés az kokszon megy, majd visszaveszem.
Az energiát ott valóban elektromos energiára értettem a saját időm és energiám mellett:
én sütőben szárítom mosogatás után. Valamint a bevonatot rásütni is a sütőben szoktam, ami egy órás kezelés általában. Ez azért szignifikáns "pazarlás" egy teflonhoz képest mind az idődet tekintve, mind a karbantartási költséget tekintve.

Amúgy a harmadik világban tüzön főznek, nem? Ott senkit sem zavar a wok mellett elszálló hő. Ahogy a bográcsnál se zavar senkit, hogy a parázs hője hova száll el. :D
De lefogadom az ázsiai piacon is parázson főznek.

Nem tudom a wok gáztűzhely mennyire elterjedt arrafelé, de el tudom képzelni, hogy max csak a legjobban felszerelt konyhákban van és inkább kereskedelmi használatban, nem otthoni környezetben. Aztán ki tudja...
Én ilyen gáztűzhelyet még nem is láttam itt Európai viszonylatban. Most azt a feljebb linkelt kemping gázrózsát azt hagyjuk... Beépített gáztűzhelyről van szó.

[ Szerkesztve ]


Dyingsoul
(veterán)
Blog

Köszi a tippet, kicsit utánaolvasok ennek mert erre nem voltam eddig igényes sajnos...

Lehet kinézek majd egy kisebb öntöttvas serpenyőt és valami elérhető áruval csak megpróbálom a főzőcskézést! :R

#58Alusky: Ez olyan, mint hogy a high end VGA-kat egyesek downclockolják, hogy keveset fogyasszon, nem elég nekik még a gpu boost technológia sem. Én ezen csak mosolyogni tudok, el kell engedni. ;)

[ Szerkesztve ]

üzenetek