OLED TV topic - TV & Audió fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Moby
(aktív tag)

De ez a CX 120Hz BFI-hez 120Hz -el is kell etetni (RTINGS szerint nem is megy, csak game módban). Amúgy ugyanúgy 60Hz-en megy, csak a kitöltési tényezőt tudod szabályozni, amit viszont nem tudsz a 60Hz-es BFI-nél. Emiatt kevésbé láthatóan villog, jobb lesz a fényerő, de csökken a hatásfoka is, és a villogás frekvenciája ettől még marad.


salapp
(őstag)

Akkor filmezőknek nagyjából annyi haszna, mint egy harmadik fülnek tarkóközépen. Köszi, érdekes infókat adtatok.


Moby
(aktív tag)

Ez egy lehetőség, a CX-en már lehet szabályozgatni ami jó, de engem a pwm villogás is megcsinál, nem az ilyen 60 meg 120Hz-es villogás, és szerintem ez a bfi amúgy totál tévút, de van, és lehet szabályozni, ha valaki erre vágyik.


Pelican
(őstag)
Blog

"The OLED Motion setting enables the C9's black frame insertion (BFI) feature. Enabling it activates the BFI feature at 60 Hz, which may bother some people. With this enabled, there will always be judder with 24p content."
Nem csinált nagy kedvet hozzá, hogy bekapcsoljam...


salapp
(őstag)

Plazmát nagyon szerettem, de a GZ950-nek sokkal kellemesebb nézni a képét, igazság szerint mindig zavart a neoPDP vibrálása.


BusinessGuy
(tag)

Már megint? Game módban sosem volt. Sem a q9 sem a q90r esetében amik a fullfull 4k-k qled vonalon. A local d mindig megbutul hogy elfogadható legyen az input lag. Ezt már kitárgyaltuk, hivatalos nagy fórumokon q9 és q90 tulajok is képekkel mutogatták be, akárcsak a hdtv-sek szakijai youtube-on. Játékra a legdrágább qledek is kategóriás lemaradásban vannak a legolcsóbb 4k oledekhez képest is.


Moby
(aktív tag)

Nos igen, ez az emberiség egyik megállíthatatlan erő-áthatolhatatlan fal talákozása. A gyártók évtizedek óta küzdenek a villogás megszünetésével, mert zavaró, meg az élettani hatása sem túl vidám, majd amikor már egész jól megy, akkor elkezdik visszacsempészni a villogást, mert a folyamatosan vetített képekben a szemünk nem látja meg a mozgást :)

[ Szerkesztve ]


Pro Koryak
(őstag)

Plazma után első pár nap nem volt kicsit fura az oled úgymond lcd-s digitális képe?


chros
(őstag)
Blog

Miert kene? Muxik az 24Hz-el is.
Itt Vincent LG CX vs Pana HZ1000 osszehasonlitasa, BFI 3:55-tol: [link]
Azt allitja, hogy a Pana-e jobb lett.


Pro Koryak
(őstag)

A HZ1000 tesztjében is említi, hogy nagyon jó lett. Máshogyan csinálták, mint eddig... :F


Moby
(aktív tag)

És én azt írtam, hogy nem? :) Olvasd el mégegyszer.


salapp
(őstag)

Azért nem - valószínűleg - mert van egy 50W809C VA paneles lcd is. :F


daneel_hu
(őstag)

Engem nem zavart. ;]
Jó volt az is, de ez is jó.
Bár teljesen kikapcsolt interpolációval is jó az oled, nem zavar.
De még a 60-as BFI-t is megszokja az agy. Inkább a fényerőveszteség zavaró.


salapp
(őstag)

Annyira gyönyörűek a színek, annyira nagy a kontraszt, olyan jó, hogy nincs dither (azt is láttam már két méterről is), nincs táp-cicergés. Szóval bőven van a réven az uszály gyomrában. A plazma szuper volt, még két éve is gyárthatták volna a nagyobb VT60-asokat, sokan, ha max 300-ért lett volna egy 55-ös, vették volna még. Az oled is eltűnik a süllyesztőben, egy szempillantás alatt, amint jön egy jobb technológia.
Ráadásul az oled használtan a plazmához képest nagyjából eladhatatlan, be fognak ragadni nálunk, családtagoknál, akárhol. Hiszen nincsenek illúzióim, akármit csinálok, négy év múlva lesz retention, amivel fillérekért lehetne csak eladni annyi idősen.


chros
(őstag)
Blog

En elolvastam, es te? :)
"De ez a CX 120Hz BFI-hez 120Hz -el is kell etetni"


Moby
(aktív tag)

Tehát azt írtam, hog 24Hz-en nem megy? Húzd már alá, a hozzászólásban... :U
Azt írtam, hogy a 120Hz-en van 120Hz-es BFI. 60-on meg 60, nem tolja fel azt sem 120Hz-es BFI-re (meg nyilván 24-en is, az sincs kitolva 120Hz-re). Itt az RTINGS mérése. 60Hz-en van egy 60Hz-es BFI-d, változtatható duty cycle-el (ha jól emlékszem a másikból, 70-50-30 kitöltési tényezvővel a low-mid-high beállításokra, de erre nem esküdnék meg).
És most leírtam hótugyanazt másodszor is. Éljen.

[ Szerkesztve ]


adamssss
(veterán)
Blog

Az OLED-egy filmnél képkocka váltásnál nem frissíti le az összes pixelt csak 300-400 sort? Erről van valami hivatalos infó?

Véleményem szerint az OLED-nek közel tökéletes a mozgókép megjelenítése arról nem a technológia tehet, hogy a filmeket 24p-ben gyártják... Egy 60 vagy 120hz-es tartalom tökéletes mozgás szempontjából is. Az hogy a plazma jobb volt azt a technológia hibájának köszönhette ami az emberi szem számára jobbnak tüntette fel a mozgókép megjelenítést.


KTTech
(addikt)

Ez nem igaz. A bejövő jel frekvenciájának nem sok köze van a panel valós képfrissítéséhez.
Egy 24p-s bejövő jel általában 96Hz vagy 120Hz-el kerül megjelenítésre, akkor is, ha épp nincs BFI használva. Egyszerűen a képkockákat egymás után ismétli a TV 4-5 alkalommal, interpoláció nélkül (ezért nem lesz szappanopera effektus). A probléma itt a szemünkkel van, mert a lassan változó képet elmosódottan érzékeli (még rosszabb, ha a kontraszt is alacsony).
A BFI-nek a panel maximális képfrissítési frekvenciájához kell igazodni, mivel az fogja megadni, hány képkockát tud megjeleníteni egy egységnyi idő alatt (az egységnyi idő a két képkocka közti időt jelenti). Értelemszerűen minél gyorsabb a panel, annál több black frame tud közé jutni, illetve minél magasabb a bejövő jel frekvenciája, annál kevesebb fekete képkockát lehet beszúrni.

A BFI egyébként kb. az egyetlen módszer, amivel tudják az OLED mozgóképfelbontását növelni. Az LCD-nél volt a scanning backlight, ami 1600Hz felett már egész jó eredményt ad.

A plazmák impulzusüzemmel oldották meg a feladatot, az utolsó szériában 1/3000s alatt jelenítették meg a képkockát. Az OLED számára ez nem járható út (bár elvileg nem lenne lehetetlen, elég gyorsan kapcsolhatók a LED-ek, viszont pontatlanabbá válna a megjelenítés).


Moby
(aktív tag)

Én tudom, hogy mi a BFI, és miért van, de az "ez nemigaz"-t az RTINGS-el bulizd ne, ne velem. Ők mérték. Én nem, de szerintem te sem. Ott van minden infó, az oldalukon, írd meg nekik.


KTTech
(addikt)

Elmosódott lesz a kép frissítéskor, ezért csökken a mozgóképfelbontás.
A probléma forrása a sample-and-hold működési elv: a képet kint tartja a megjelenítő a következő képkocka érkezéséig. A váltási átmenet okozza a mosódást, hiába sokkal gyorsabb az OLED reakcióideje, mint az LCD-nek.
Ez nem gond állóképnél, de mozgóképnél igen. Sok tesztoldal mérte is régebben. Egyébként ez az adat az első OLED-ekre vonatkozott, mert gyorsan rájöttek, hogy kezdeni kell valamit vele.

Nálam a 60-120Hz sem lenne elég mozgóképnél, annál jóval magasabb frekvencia kellene... olyan 240Hz körül már talán megfelelő lenne (de jelentős problémákat szülne, és a legkisebb gond a sávszélesség lenne, amit igényel). Viszont filmeknél pont az ellenkező hatást vált ki... számomra a HFR filmek sorozatnak se jók, nemhogy élvezetes filmnézésre (pl. a Hobbit-ot kifejezetten gyűlöltem ilyen formátumban).

Ennek az agy alapvető működése az oka. A 24p-nél a hiányzó információt ki kell pótolnia, amivel úgymond "jutalmazó" reakciót vált ki, hiszen megoldja a feladatot. Magasabb frekvencián egyre kevésbé fog ez működni, és elveszti az érdeklődést is az ember hosszabb távon. A 24p egyébként nagyon jól el van találva: már elég gyors a mozgó kép illúziójához, de még elég lassú ahhoz, hogy ne legyen "szappanopera" érzése az embernek. Már 1-2 Hz eltérés is komoly változást okoz ebben az esetben.


KTTech
(addikt)

Úgy tűnik a CX BFI implementációja még mindig hibás... de még mindig jobb, mint a korábbi szériáké.
Van jobb választás a piacon, ahogy látom...


Moby
(aktív tag)

Nem elég a 60-120Hz sem. Nagyon nem.
Lehet tesztelgetni.
[link]
[link]
240Hz körül már oké nagyjából, de ott sem crt/plazma, de már jónak mondható. Ez egy állandó komrpomisszum lesz, amit mindenkinek magának kell tudni eldönteni, hogy mi zavaróbb neki. Az optikai csalódás, vagy a vibrálás.


PlanetDada
(csendes tag)

Sziasztok!
Ki mit használ a OLED panel külső tisztítására? Nem merek nekiesni semmivel mert annak idején a plazmát is el tudtam cseszni CIF-el. Szóval felelősségteljes hozzászólásokat várok :) Gondolom itt is van valami fényvisszaverő réteg még ha nem is látszik amit nem mindegy mivel tisztítok le.


blakey
(nagyúr)

Mikroszálas törlőkendő, ha szennyeződés is van akkor néhány csepp vízzel. Cif az mar, olyat nem szabad használni.


daneel_hu
(őstag)

"Ráadásul az oled használtan a plazmához képest nagyjából eladhatatlan, be fognak ragadni nálunk, családtagoknál, akárhol. Hiszen nincsenek illúzióim, akármit csinálok, négy év múlva lesz retention, amivel fillérekért lehetne csak eladni annyi idősen."

Nagyon attól függ hogyan használod.
Ha vigyázol rá, akkor szerintem homogén marad és beégés nélkül.
Azt nem hiszem, hogy komolyabb fényerőveszteség lépne fel 4 év alatt.

Most hagytam el az 5000 üzemórát, olyan mintha új lenne.
Másnak az 5000 üzemóra az 4-5 év. :)
Nem kell statikus elemeket nézni rajta órákig, vagy hirsávokat. Ennyi.


sakal83
(addikt)

Nagy az ertekvesztese 2-3 ev alatt. A led arak kevesbe csokkennek. Jo pelda az eg910v es a b7v. 400-500ks tvk 150-200k kozott mennek 3 evvel kesobb. Havi 10ks amortizacio eleg durva. En anno egy pana ledemet 3 ev hasznalat utan 40kval olcsobban adtam el. Ez havi 1k😀

[ Szerkesztve ]


Celtis
(addikt)

Köszi. Ez megerősíti, hogy jól okoskodtam, és a nagyobb BFI frekvenciának csak ott van értelme, ahol a forrás fps is magasabb. Mondjuk nekem már nem tűnik életszerűnek, hogy 120fps-nél még motion blurt kelljen csökkenteni, de nyilván ilyen szintetikus tesztekkel demonstrálható ott is ez a jelenség.


Celtis
(addikt)

Sokan - még magukat nagy szakértőnek aposztrofálók is - félreértették, félreértik a mozgókép felbontás jelentését. Ezt a felbontást úgy mérik, hogy egy egyre sűrűbb vonalakból álló tesztkép mozog a képernyőn és megállapítják, hogy szabad szemmel nézve mekkora vonalsűrűség, ami még megkülönböztethető.
Természetesen nem arról van szó, hogy a TV csak 3-400 sort tudna befrissíteni. A TV a teljes képet frissíti nagyon gyorsan és tökéletesen élesen. Nem is a képek közti átmenet az elmosódás oka, ahogy KTTech állítja.

Nézd meg a #46322-ben linkelt tesztoldalakat. Attól függően, hogy az álló vagy a mozgó UFÓ-t követed a szemeddel, mást látsz a képen, pedig a monitor ugyanazt jeleníti meg.

A probléma oka nem műszaki hanem fiziológiai. A valóságban egy mozgó tárgy folyamatosan mozog. Minden időpillanatban egy kicsit odébb látod. Ha a szemeddel követed, akkor minden pillanatban a retinán ugyanott lesz a tárgy képe, azaz éles lesz.
Ezzel szemben az OLED egy sample and hold technológiás kijelző. Ugyanaz a képkocka viszonylag hosszan jelenik meg. (24fps esetén kb. 40ms ideig látható). Ennyi idő alatt a mozgást követő szem elmozdul, de a képen lévő tárgy nem. A mozgó szem retináján ez az állókép folyamatosan más helyre vetítődik, azaz elmosódik.
BFI esetén az állóképet rövidebb ideig jeleníti meg a kijelző, és ezalatt a rövidebb idő alatt a szem is kevesebbet mozdul el, azaz kevésbé mosódik el a kép a retinán.
Az rtings-es "motion blur" tesztekben pont ilyen elven tesztelik a TV-ket, egy fényképezőt mozgatnak a képernyőn mozgó felirattal szinkronban és viszonylag hosszabb záridővel lefényképezik.

Amit leírtam az arra az esetre vonatkozik, amikor a szemeddel követed a mozgó tárgyat, de hasonló a jelenség, amikor a szem áll, és a tárgy mozog.


salapp
(őstag)

Én a plazmára is vigyáztam, aki megvette, dobozban, szalon állapotban, örült neki.
Az első - 2011 áprilisban vásárolt - 42X20-at nem volt szívem eladni, kerül ide-oda a családi ingatlanokban.
14ezer üzemóra volt benne, amikor néztem pár éve és tesztképekkel is sehol egy képvisszamaradás vagy folt.
Oled tuti nem így öregszik, pedig tévét, ha egyáltalán, a W8-on nezünk.
De ott a szélessáv fekete csík, a kölcsönzött HBO és egyéb anyagok sarki logói, a hdd-ről nézett tenisz és egyéb mérkőzések fix képelemei, stb.


Fisha
(senior tag)

Én még érzek ezen felül némi kavart a fejekben. Így egy kis kiegészítés: az olednél pont az nagyítja fel a samlpe and hold problémát, hogy túl gyors. Ez mérnökileg nézve jó lenne, de fiziológiailag sokkal rosszabbnak éljük meg a hirtelen váltást a két kitartott képkocka között, mint a valamennyire elmosottat. Ezért tűnik az oled mozgása még rosszabbnak, mint az lcd-é, sajnos.
Mondjuk azt nem teljesen értem, hogy erre miért nincs beállítás a mozgásos menüben. Mert ha tudunk hirtelen váltani, akkor tudunk lassabban is. Mindenki lője be, ahogy neki tetszik. :)
Ennek oka valszeg egyszerűen a "jóvanazúgy", illetve a "parasztok úgyse értenék".

[ Szerkesztve ]


Pelican
(őstag)
Blog

Pont ez a baj, hogy a tesztnek szinte semmi köze egy átlag mozifilmhez.


Celtis
(addikt)

Így van. A túl gyors váltás a mozgás akadozásának érzetét kelti.
Természetesen ezt is mérik az rtings-es tesztek "Stutter" címszó alatt. (Nem tévesztendő össze a judderrel, ami az egyenetlen sebességet jelenti) Általában az olcsóbb, lassabb LCD paneleken rövidebb ez az idő, ami azt jelenti, hogy elmosódottab a kép, de kevésbé észrevehető a film darabossága.
Akit zavar ez az akadozás, annak érdemes ilyen lassabb paneles készüléket választani.
Persze OLED_ben ilyen nincs. Nem is tudom műszakilag hogyan lehetne megoldani a lassabb átmenetet.


Fisha
(senior tag)

Persze OLED_ben ilyen nincs. Nem is tudom műszakilag hogyan lehetne megoldani a lassabb átmenetet.

Hát én marha kíváncsi lennék egy olyan megoldásra, ahol az amúgy 4-5 ciklusig megtartott frame-ek helyett az utolsó már egy egymásra blurözött átmenet lenne a következő frame-mel (vagy csak oda számolna valami interpolációt).
Aztán lehet, hogy ez se működik, de azért megnézném... :)

[ Szerkesztve ]


Celtis
(addikt)

Ez egy kiváló ötlet. De az is lehet, hogy a de-judder alacsony értékeknél pont ilyesmit csinál.


Moby
(aktív tag)

A régi, lassabb lcd-k pont ilyenek :) De azon meg a lassú válaszidő fogja elkenni az egészet. A lassú váltás optikailag mossa el, a gyors váltás meg fiziológialiag. Az utóbbit lehet becsapni kitakarással.
Ahogy az elején írtam: a megállíthatatlan erő, és az elmozdíthatatlan fal problémája :) Nem véltelneül megy a kínszarás a témában évek óta. A mozizókat ez annyira nem bántja, de a gémereknél sokat számít. Van is most egy ilyen tendencia, hogy ezek a hárdkór gémerek hajtják fel a régi, de még jó állípotú, annó csúcs CRT-ket, mert még a 240Hz sem elég ehhez.
Egyébként oleden lehet szimulálni a CRT működését, csak a BFI önmagában rohadt aggresszív. Valami szofisztikáltabb eljárás kellene, ami laposab fel és lefutással rendelkezik pl. Pár év, aztán talán találnak valamit, de a villogást alapvetően nem lehet elkerülni, hisz a problémát a villogás megszüntetése idézte elő.

[ Szerkesztve ]


Moby
(aktív tag)

Mikroszálas törlőkendő, desztillált víz(a csapvíz foltot hagy), és nem árt valami spricni, mert csak egy lehellet víz kell a törlőkendőre. Vizet csak a kendőre, a tévére soha, és csak egy kis permetet, és legyen egy száraz kendő is kéznél.


blakey
(nagyúr)

(a csapvíz foltot hagy) - nem hagy, 20 éves tapasztalat. Spricni sem kell, ujjaddal felhordasz néhány cseppet. Ha gondoljátok, bemutatom, hogy lesz tökéletes a felület. :)


Moby
(aktív tag)

Nem szeretek ilyen apróságokon huzakodni, de attól, hogy szétkened, és nem látod, foltot hagy. A csapvízben oldott ásványi sók vannak, amik kicsapódnak, ha a víz elpárolog. A desztillált vízben meg nincsenek sók (ionmentes). Van is vagy 50forint egy liter, szóval én biztos nem ezen spórólnék fél kötőjel kettő milliós tévéknél, dehát ki ahogy látja. Ez is olyan, mint a BFI :)

üzenetek