A thai ételek alapvető alapanyagai.
Szószok.
Pad thai sauce és halszósz. Ez utóbbi kb azonos a japán változattal. A pad thai tamarind pasztából készül.
A szójaszó is előkerülhet.
Ezeket moderált mennyiségben használjuk.
Vörös Curry paszta. Erős- csípés szósz. a jellegzetes ízéhez kókusztejjel kell hígítani. Ha van akkor kaffir lime levelet kell bele áztatni. Ha nincs akkor egy kis limette/lime héjat érdemes az ételbe reszelni.
Sárga Curry paszta. Nem erős.
Van még zöld színben is, az kevésbé erős.
Ezek a mennyiségi szószok. Leginkább a rizzsel tálat ételek mellé adják, bőven mérve.
Azért sárga és piros, mert általában a piros, kisgyereknek tilos. Az érzékeny felnőtteknek is adni kell valami szószt Ha unják már, akkor kell további megoldásokat keresni. Én a vörössel nem tudok betelni.
Tészták.
Rizstészta. Sokféleképpen vágják. A rizstésztát sohasem főzzük. Forró. de már lenyugodott vizet öntünk rá. A vastagságától függően 10-20 perc után tálalható. Hosszabban meleg vízben tartva romlik az állaga.
Sült tészta. Ez leginkább a kínai gyors tésztára hasonlít. először főni kezd, aztán sülni. A víz mennyiségére vigyázni kell.
Zöldségek.
Az alap zöldség káposzta a szárazabb ételekhez. Ez adja a mennyiséget és nem a tészta. Felcsíkozva wokban kell előfőzni. aztán még egy kör a többi alapanyaggal.
Amúgy meg szezonzöldség. Ami van otthon.
További alkatrészek. Hús, hal, tengergyümölcse, tojás. Tofu.
A halszósz nem kihagyható a thai ételekből. Nincs hal íze, de egy finom ízt visz az ételbe.
Egy kissé magyarosított Pad Thai.
Ha lehet, akkor nem füstöltjük az olajat. A káposztafélék adják a mennyiséget. A pak choi zöld részét külön adjuk az ételhez a készítés végén. Értelmetlen kifőzni az ízét. A rizstészta főzése magyar beidegződés. Csak az idő telik vele. A forró vízben áztatás, az előáztatás helyett megkímél egy felesleges főzéstől. Leöntöd forró vízzel és lefeded. A tamarinnal nem kell kínlódni, ha Pad thai saucet veszel.
A végén egy kis halszósszal érdemes beállítani az ízt.
A rizses - szószos ételek szeparáltan készítik. A rizs fő. A zöldségek és hús/hal külön - külön készül, de egyszerre. Három - négy emberes egy ilyen kifőzde. egy süti a zöldséget és feltétet. Egy előkészít. egy kiszolgál és felveszi a rendelést. A negyedik rendet tart és kisegít.