[Re:] [BITBOYS:] Élelmiszerek eltarthatósága (Lekvár, kompót, stb..) - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Phülöp
(addikt)
Blog

"A tejfölök kifejezetten jól bírják a tárolást, akár hónapokkal később is olyan állapotban maradhatnak, mint amikor frissen vásárolták meg. De a legkisebb rés is gyorsan tönkreteszi a tejfölt. A kefir kivételével nem púposodhat a csomagolás."

Pár napja értünk haza nyaralásból, gyors szemle a hűtőben, miket kell pótolni - a bontatlan, alufólia + műanyag védőtetős tejföl lejárt 3 héttel ezelőtt. Nem volt púpos, nem volt szaga nyitáskor, ellenben megváltozott - levet eresztett kicsit, és kásássá vált az amúgy sima, homogén állag.

#18 "Akkor tartósítunk, ha van olcsó alapanyag. Akciós zöldség, Az akciós húsok esetében csak akkor, tényleg jól néz még ki az alapanyag."

Mi akciótól függetlenül, inkább a rászánt idő alapján döntünk. Marhapörköltet példásul sose két személyre főzünk, ellenben a fagyasztóba mindig kerül 4-5 kétszemélyes vacsorára való belőle. Tudom, nem a klasszikus tartósítás, de példának mégis jó. Ha már rászánom a fél napot, akkor legyen értelme...

Bogyós gyümölcsök vannak a kertben, hamarosan nekiállhatunk szüretelni a ribizlit, egrest, áfonyát. Csak épp nem tudjuk, mi legyen belőlük, hisz még a tavalyi szörpök és lekvárok se fogytak el. A két kis almafa is nagyon beindult, idén azok is mehetnek üvegbe... csak épp már hely nincs a spájzban és a garázsban, de a fagyasztóban se nagyon.
Azt már nem is mondom, hogy évente 3-4 alkalommal ritkítjuk a rebarbarát - erre a telken találtunk még egy tövet a dzsindzsásban...

[kép]
[kép]

[ Szerkesztve ]


nullpoint
(senior tag)

Fagyóba meddig tárolható el pörkölt, vagy egyéb elkészített húst, mondjuk hurka?


Phülöp
(addikt)
Blog

én még nem találtam meg a határokat, de másfél éves cucc került már elő, és nem volt vele gond
google találatok néhány hónapot említenek, nyers húsokra többet, mint a készételekre
nálunk általában 6-9 hónap alatt cserélődnek a dolgok


tDr1v3r
(veterán)
Blog

Pörkölt fél évet simán elvan a fagyóban, lényeg hogy fagyisdobozban legyen mindig. /s


Hieronymus
(addikt)
Blog

Van egy műanyag dobozba csomagolt 2 adagos töltött káposzta a hűtőben. Januárban került bele. Ránézésre még rendben van. A fedele még behorpadva. A többi majd kiderül októberben.

Hogy érthető legyen. A baktériumok, gombák és vírusok nem fagynak meg, A baktériumok szaporodása nagyon belassul. A vírusok meg túlélnek. A gombák is.

Nekünk a bacikkal és a gombákkal gyűlik meg a bajunk, a tárolás során. Ebben a harcban a legnagyobb segítség a modern mikró. Egyenletesen fűti szét a sejtes szerkezeteket.


nullpoint
(senior tag)

Egyszer havernál fagyóban találtunk valami bolt töltött hús mittoménmit, 2 éve lejárt, megettük. Nem tudom hogy kozott-e valami kárt hosszú távon. :D Ma már ilyet nem mernék, már óvatos duhaj vagyok.


nullpoint
(senior tag)

Ami nem fagyisdobozban van lefagyasztva az minimum istenkáromlás. Ez szigorú szabály itt is.


Armagedown
(őstag)
Blog

Ha már tartosítás, mi a helyzet a vaj tartósításával?
Sokszor kapható akciósan, de olyan sokat nem lehet venni belőle, mert nem fogyna el a szavatossági idő végéig.
Le lehet-e fagyasztani és több ideig tartósítani úgy, hogy ne romoljon a minősége?
Amúgy már kóstoltam 10 éves akácmézet és jó volt.
A 2 literes, 1 éve lejárt szavatosságú sörökkel sincs semmi gond, csak kevésbé intenzív az íze.

[ Szerkesztve ]


buherton
(őstag)
Blog

A vajat lehet fagyasztani. A Metro mennyiségi kedvezményét szoktam kihasználni és olyankor hozok 8 kg-t, ami egy jó ideig elég itthon.


totron
(addikt)

Van aki víz alatt tárolja a vajat, nem próbáltam még, de van egy gyanúm, hogy több oldódik a tárolófolyadékba mint amennyit avasodna adott esetben a spejz vagy hűtő levegőjén. Nem árt, ha hideg, különben hajlamos 1000Ft pár perc alatt lecsusszanni a belezetbe. A vércukrot nagyon megdobja.


Phülöp
(addikt)
Blog

A francia vajtartóra gondolsz? Abban nem éri a víz a vajat.
Van itthon (én nem szoktam rá), annyit tud, hogy puha, kenhető a benne tartott vaj. Kis mennyiséget érdemes csak benne tartani, ami rövid időn belül elfogy. Vizet 2 naponta illik cserélni alatta, ill. nagyon kényes a szennyeződésekre (morzsa, miazmás dolgok a kenőkésről), hiszen szobahőmérséklet + tejtermék nem garancia.


totron
(addikt)

Világos az érzékenység. Nem a franciára gondoltam, de jó, hogy említed. Hanem konkrétan víz alatti elzárásra. Erről jut eszembe, a jó öreg zsírban való tárolást se feledjük, ha beüt a hűtőnél a dili - télen hajlamos elengedni-leengedni magát - akkor a hús bizony itt zsírban lakik, légmentesen. Régen is működött, ma is beválik.


Phülöp
(addikt)
Blog

Télen nem aggódom a fagyasztó meghibásodâsa miatt - ha úgy adódik, leások egy fél métert a hóba, ott biztonságban lesz minden tavaszig. :)


totron
(addikt)

Hó. :D Az mi az.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Egy ismerősöm mesélte, hogy a hó egy hideg liszt szerű valami, de nem lehet megfogni mert azonnal eltűnik a bőrön.
De szerintem hazudott, mert ilyen zsiráf nem létezik!


Klaus Duran
(senior tag)
Blog

Északon van. Ott még van olyan.


totron
(addikt)

Van és egyre inkább gondolkodom is egy telelésen... Fenyvessel és sítalpakkal, meg talán egy rönkházzal.


Hieronymus
(addikt)
Blog

A bérleti díjban az éhes farkascsorda falka jelenléte komoly kedvezményt biztosít.

[ Szerkesztve ]


Phülöp
(addikt)
Blog

hiúzok vannak inkább

[kép]

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Csak rosszul látod. :DDD Úgy jártál mint Berlinben. A vaddisznót is oroszlánnak nézték. :Y

üzenetek