[Re:] [BITBOYS:] Élelmiszerek eltarthatósága (Lekvár, kompót, stb..) - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Klaus Duran
(senior tag)
Blog

Simán, Házi méreg fekete szilvalekvár nem okozott problémát. Igaz max 8 éves volt.
Ha szisszent és nem volt furcsa szaga akkor simán.
Pár óra alatt minden élőt kifőznek belőle + cukor tartósítja.


UnA
(Korrektor)
Blog

+1

A hang alapján jól volt dunsztolva, ezer évet is kibír. Csak kicsit keményebb lesz :D


BITBOYS
(addikt)
Blog

Köszi a választ :R
Tényleg brutál jó ize van, és ránézésre is megfelelőnek tűnik.
Akartam venni valami jóféle lekvárt süteményhez, de az ára mellbevágott..
Innen jött, hogy akkor felfedezem a spájzi gyűjteményt hátha találok valamit :)
Van rengeteg üveggel, mindenféle.

Klaus Duran

Rendesen szisszent mint a sör mikor kinyitod :D

[ Szerkesztve ]


BITBOYS
(addikt)
Blog

A második bekezdés neked ment volna.. :D


nemlehet
(őstag)
Blog

Ebben szerintem lehet a józan észre hagyatkozni. Ha szisszen, nem penészes és a szaga jó, akkor óvatosan meg lehet kóstolni. Ha bármi baj van azonnal érezni fogod. Ha nem érzel semmit akkor nyugodtan lehet fogyasztani.

A befőzés, lekvár készítés nagyon hatékony tartósítási mód ha jól van csinálva. Fábrynak volt az Oh tannenbaum című standupja, ott mondta, hogy a nagyanyjáéknak volt 40 éves lekvárja amit 20 éves kora körül átrottyantottak biztos ami biztos és napi szinten ették a faterjával.

Megkérdezte megboldogult nagyapámat, hogy szerinte ez csak vicc, vagy tényleg lehetséges és mondta, hogy ő evett 40 évesnél régebbi lekvárt is. Semmi baja nem volt, lent volt a pincében, sűrű volt mint a szurok, de ízre kiváló.


BITBOYS
(addikt)
Blog

Most néztem és lecsót is találtam. Nem nyitottam ki, de nagyon jól néz ki. Szintén gondosan lezárva, üvegben.
Asszem teljesen feltárom a kamrát :D

Különben ennek örömére csinálok belőle egy jó kis süteményt, már most csorog rá a nyálam :)


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Figyi nagy baj nem lehet, mert ha megfosat, az mindenképp a szilvának köszönhető. :DDD


BITBOYS
(addikt)
Blog

Háát, ha nagyon padlóraküldene akkor nem a wc-t választom hanem befekszem a kádba :DDD
Alvás/fosás letudva biztonságosan :D


Hieronymus
(addikt)
Blog

Általánosságban.

Ha csavaros tetejű üvegben van az étel, akkor a következő az eljárás.
Megnyomod a fedőt középen. Ha mozog a tető és jellegzetes hangot a benyomás és visszaengedéskor, vagy felnyitották már az üveget vagy átrozsdásodott a fedél. Kuka.

Ha nem sikerül beljebb nyomni a fedőt, akkor még jó lehet az üvegben tárolt étel.
Leszeded a fedelét és megnézed belülről rozsdás vagy sem. Ha rozsdás, szintén kuka az étel.

Utána megnézed az étel tetejét. Ha látszólag rendben van, óvatosan megkóstolod. Ha az íze még jó, akkor lehet enni.

A fémdobozba zárt konzervben is enyhe vakumnak kell lennie. Ennél a "páncolos" konzervnél óvatosabbnak kell lenni. Csak alapos ellenőrzés után szabad megkóstolni. Ha a bádoglemez belsején nincs fehér védőbevonat, még akkor sem érdemes piszkálni a konzervet, ha az állaga és illata jó. A fém bevonatával érintkezve mérgező vegyületek keletkezhetnek. A fehér bevonat eléggé biztonságosan véd ettől problémától.
A nagymama celofánnal lezárt 30 éves befőttje az inkább nem jó kategória. A celofán nem időtálló csomagolás.

Lejárt szavatosságú tejtermékek. A kefir, joghurt,... tetején nem elszíneződés vagy már láthatóan penész folt.
A tejfölök kifejezetten jól bírják a tárolást, akár hónapokkal később is olyan állapotban maradhatnak, mint amikor frissen vásárolták meg. De a legkisebb rés is gyorsan tönkreteszi a tejfölt. A kefir kivételével nem púposodhat a csomagolás.

lépesek
1. A csomagolás épségének az ellenőrzése. Ha már ki volt nyitva vagy sérült a csomagolás nem ehető az étel.
2. Látás, szaglás és ízlelés alapú ellenőrzés. A páncélos konzervek esetében a fémdoboz belső felületének ellenőrzése. Ha nem fehér a felület, akkor mérgezési veszély van a régen lejárt szavatosságú konzervek esetében. (vegyi reakció)
3. A magas cukor vagy magas sótartalmú ételek sokáig elállnak. (Kivéve az eredeti pármai sajtot.)
4. A tiszta cukornak, sónak és ecetnek nincs lejárati dátuma. A kevert ecetnek van. Amikor már kiülepedik a kevert ecet, jobb békén hagyni. Az íze sem eredeti ebben az állapotban.

5. Nincs bio só és bio víz sincs. Korábban keletkeztek mint a Földünk. Minden, ami nem szerves anyag, korábban keletkezett.


BITBOYS
(addikt)
Blog

Köszönöm a kimerítő hozzászólást :R
Mivel eléggé megdrágultak az élelmiszerek érdemes gondosabban odafigyelni mit, mikor és hogyan fogyaszthatunk, tárolhatunk.
Korábban se szerettem kidobni az ételt, de az eltarthatóságával, tárolásával nem igazán voltam tisztában.
Pékárut se veszek már, itthon megcsinálom a kenyeret, kiflit, zsömlét.. de a lángos, pizza, tészta, stb elkészítését is egyszerűen megtanultam.


szipipeti
(csendes tag)

Még egy kis infó hozzá, a konzervdobozok belső bevonata az ón nevű anyagból készül. Nagy előnye, hogy korrózióálló illetve az élelmiszerben lévő savakkal, lúgokkal nem reagál.
Mocskosul nagy szerencse, hogy a romlott étel szinte azonnal büdös, vagy más a színe, állaga, legyen az hús, gyümölcs, tejfélék... Ha "gyanús", kiesett eleve. Ha jónak tűnik, óvatos "érzékszervi vizsgálatnak" alávethető.
Gratulálok a régi szilvalekvárhoz.
Végszükség esetén pálinkának is jó.... (a legszebb, ami a gyümölccsel történhet).


tDr1v3r
(veterán)
Blog

Nővérem anyósáék elbontottak egy garázst, a falban (!) találtak jópár üveg lekvárt. Lehettek 30 évesek akkor minimum... és még mindig jók voltak. :DDD

A rohadt bolti meg bontás után pár héttel penészes...


salaud
(aktív tag)

Én épp egy 2015-ös szilvalekvárt eszem. Nagyon finom. Igazából még a bolti lekvárokon is ha jól megnézed nem az van hogy "fogyasztható:xxxx.xx.xx."-ig, hanem hogy "minőségét megőrzi: xxxx.xx.xx."-ig. Ami azt jelenti, megeheted egy év múlva is, csak nem olyan lesz, mint a "lejárat" előtt. Az ásványvízen lévő dátum sem azt jelzi, megromlik a víz, hanem hogy addig zár légmentesen a műanyagflakon, illetve addig nem oldódik semmi bele a vízbe. Sőt, a só és a cukor "lejárati ideje" is a csomagolásé, nem a beltartalomé.


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Bontás után a házi is megpenészedik.


UnA
(Korrektor)
Blog

Hűtőben szoktuk tartani, még sohasem penészesedett. :)


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Végtelenségig a bontott házi sem fogja bírni, levegőt kap, oxidálódik, mint a bontott bor.

Ha a lekvárból pálinka lett volna, na az már elvan egy ideig :D

[ Szerkesztve ]


totron
(addikt)

Tetején lévő penészfolt esetén érdemes vigyázni, ugyanis a micélium lentebb is jelen van, a látható rész csak a jéghegy csúcsa. A penész meg rákhoz vezet. Olyat szerintem már mindenki csinált, hogy leszedte a hibás tetejét és még egy kicsit azon is túl, majd megette. Ideális esetben persze nincs penésznek nyoma. Olyan is van, hogy vékony, ködös hártya jelenik meg, az is ugyanez ebből a szempontból.

(#9) Hieronymus, klasszikus fedőkről írsz gondolom, nehogy valaki összekeverje a ma készre szerelt üveges megoldásoknál alkalmazott fedőkkel, azokkal lehet klikkelgetni bontatlan állapotában is. Ami a régi logikával romlott már. A felnyitottság csekkolásának ritkán kell leírt módját választani, mert vagy könnyű-könnyebb letekerni az első bontás után vagy nincs tele az üveg (dézsma.exe elkezdett futni a múltban). Eelink még volt, hogy úgynevezett újrafőzést is megejtettek, Fábry bácsi is előszeretettel énekelte meg a folyamatot.

5. Nincs bio só és bio víz sincs. Korábban keletkeztek mint a Földünk. Minden, ami nem szerves anyag, korábban keletkezett.
De én még egy csillagászt/planetológust sem hallottam arról zengedezni, hogy Parajdi sópakkok repkedtek volna az űrben a lakhelyünk megalakulása előtt. Minden csillagpor, csak később differenciálódott több irányba. Bio só meg azért van, mert abból eeeelvileg kihagyják a csomósodást gátló anyagot. Elképesztő milyen akadálytalanul tömik magukba a népek. A nem tesz jót az nem csak egy közhely, az tényleg nem tesz jót.

(#11) szipipeti, ón? Nem tudom ezt elképzelni, a mai korban? Nem.

(#12) tDr1v3r, vagy kőműveshumor vagy háborúra készült a nagyi. Képzeld el ha egy tényleges és kemény nélkülözésekkel teli recesszió után találják meg. :)

(#13) salaud, a beleoldódás egy nehéz kérdés, de nem a környezet, hanem a flakon a problémás.

(#15) UnA, nagyban áll az adott környezet baktériumkultúrájától, penészállományától. Van, hogy szagra "nincs" jelen, a tüdődben sem érzed, a szemed sem fáj tőle, de az élelmiszerek precíz indikátorként viselkednek. Sőt, a kezeden/testeden lévő zsírral is kiválóan tudnak és akarnak is kapcsolódni, vagyis amit összefogdostál ott jelenik meg először a fehér vagy zöld telep az étkek után. Ugyanígy ezért élvez előnyt az összehajtott ruha is. A páratartalmat alacsonyan kell tartani. Ami egy kötéltánc, mert az embernek kell egy bizonyos, de ahol már a penész is elkezd működni, szóval vékony ez a tartomány.

(#16) Graphics, ha pálesz nem is keletkezik a hűtőben, azért borból még kiválóan lehet ecetet gyártani. Vendégelüldözőnek is kiváló.


Hieronymus
(addikt)
Blog

"...érdemes gondosabban odafigyelni mit, mikor és hogyan fogyaszthatunk, tárolhatunk. "

Leveseket, pörköltet, főzelékeket, .... te is tudsz hűtés nélkül nagyon hosszú ideig tárolni.

Szükség eszközök.
Zárófedele üveg. Legjobb a csavaros változat, aminek a fedele kismértékben kompenzálja a lényomás változást Ilyen.
Zárófedelet külön is lehet kapni jobb helyeken vagy az interneten.

Mikró. A csírátlanításhoz.

Legalább 60 fokos melegvíz a fedelek sterilizálásához.

Ha van mosogatógép, akkor a legmagasabb hőmérsékleten (kb 70 fok) mosogatás. Ha nincs legalább hetven fokos vízben sterilizálás.

Csak a frissen elkészült ételt töltjük üvegbe. A maradékot jobb mély hűteni.

Akkor tartósítunk, ha van olcsó alapanyag. Akciós zöldség, Az akciós húsok esetében csak akkor, tényleg jól néz még ki az alapanyag.

Elkészítjük az ételt. Közben ellenőrizzük az üvegeket és a fedelüket. A fedélen színelváltozás vagy pötty sem lehetséges. ki kell dobni, ha van. Ha minden rendben, A fedő megy a meleg vízbe sterilizálódni. Ha kézzel mosott az üveg akkor az is ugrik a meleg vízbe.
Miután átmelegedett az üveg és a fedő, fejjel fele hagyjuk lecsöpögni a vizet.
Betöltjük az ételt az üvegbe. Az üveg nyakáig töltjük folyadékkal az ételt úgy, hogy ne álljon ki belőle szilárdabb étel.
Az üveg megy a mikróba. A mikró nagyon jó belülről melegíti az ételt nem kell dunsztolni. Sterilizáló hatása is van a hőmérséklettő függetlenül. Legalább hatvan fokra visszamelegítjük az üveg tartalmát.
Nem muszáj mérni. Amikor beindul a gőzképződés akkor már bizonyosan elég meleg, Ha már szökik az étel az üvegtől, már túl meleg.

A forró üvegre mér a mikróban rátekerjük a fedelét, majd óvatosan kivesszük. Védőfelszerelés szükséges, pusztakézzel nem fog menni. Miután kint van, én konyharuhával fogom az üveget és a tetejét meghúzom egy Befőttes üveg-tető lecsavaróval.

Másnap a minőség ellenőrzés következik. Ha jól csináltad a ehült alacsony nyomású levegő behúzza a tetőt.
Ha nem húzta le a tető, akkor megvan az ebéd a következő napok egyikén. Addig is hűtőben a helye az üvegnek.
Nap fénytől védett, szárazabb helyen tárolva az üveget nagyjából addig lehet eltárolni az ételt, mint amennyi a gyári készítmények eltarthatósága. Ha a tető emelkedik már nem jó az étel.
Ez általában a tető hibája. Egy tetőt csak néhány körben szabad felhasználni. Akkor is tökéletesen sérülés mentesnek kell lennie. Rozsda még kívülről sem lehetséges. Ha megjelenik azonnal fogyasztani kell az elraktározott ételt. Az átrozsdásodás gyors folyamat.

Az így készült és elraktározott étel, tartósítószert nem tartalmaz. Pontosan tudod miből és hogyan készült.

Ha igény van rá mehetünk egy kört, hogyan tároljuk el a nyár ízeit.


nullpoint
(senior tag)

Ez egy régi és nagyon jó módszer. Azt nem értem minek a mikro a frissen elkészült ételnek?

Forrón bele szokás tölteni az üvegbe, persze üveg alá tenni kell valamit hogy ne repedjen el a hirtelen hőtöl, ismerek olyat aki a nagykést teszi alá, és nincs gond, valaki meg egy darab csempét.


totron
(addikt)

Meg szakaszosan tölteni bele, nem belezutty a forró löttyöt, mannát. A mikró bizonyos vitaminokat elbont és más lesz az íz, akár vízíz és a beltartalmi érték is persze. Nem az üres üvegre írta a mikrós csírátlanítást? Fejtetőre is szokták állítani egy ideig a befőttet még forrón, hogy ott is dolgozzon a hő, de ez kétélű.

üzenetek