[Re:] [Blindmouse:] Trappista sajt - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


kemotox
(addikt)
Blog

Jó hát a noname olcsó fos persze, hogy nem finom. Pizzára jó az azé :D

Amúgy a Ferrari sokkal jobb, mint a Trabant.

[ Szerkesztve ]


<stdio.h>
(csendes tag)
Blog

Nekem a hollandiai tartózkodásom alatt alakult át a sajtról alkotott képem. Ott tudtam meg hogy milyen is a sajt. Hát nem az amit itt adnak trappista néven. Kint az alig drágább gouda is fényévekkel jobb. És ott nem az van mint itt hogy ahányszor veszed mindig más az íze meg az állaga. Ott mindig ugyanazt kapod.


solfilo
(veterán)
Blog

Már jó ideje nem veszek trappistát, sajtban nem vagyunk erősek. Bezzeg pálinkában! ;]


Lauda
(félisten)
Blog

En eszek rendszeresen magyar es nemet/osztrak/francia sajtot is. Az eg vilagon semmi gond nincs a sajtjainkkal, 2 dolog fordulhat elo.
nem egyezik az izlesunk.
nem egy sulycsoportban indulo sajtokat hasonlitasz ossze

[ Szerkesztve ]


Honkydoo
(őstag)
Blog

Ennyi, meg borokban. ;)


kemotox
(addikt)
Blog

A hollandok meg nem tudnak gulyást meg pálinkát főzni. Pálinka vs Sajt. Egyértelmű a végeredmény :D

Szerk. : Ja most látom már volt a pálinka téma. Ennyi :D

[ Szerkesztve ]


buherton
(őstag)
Blog

A Sissy-s trapista, illetve a Spar-os Budget sajt is nagyon jó szokott lenni. Van íze a sajtnak és nem nyikorog. Csak ajánlani a tudom a kettőt. Igaz nem olyan olcsó, mint a Lidl-is, de azzal ellentétben ezek ehetőek.


CloZee
(aktív tag)
Blog

Aki magyarországon képes trappistát venni, az meg is érdemli :) Minősége mint az olcsó parizeré. Nagyjából minden szemetet ezen a néven adnak el nálunk (bár trappistából más országok sem állnak a helyzet magaslatán)

[ Szerkesztve ]


Dany007
(veterán)
Blog

Hehe, hát no.
Azért tegyük hozzá azt is, hogy itthon még azt a szar trappistát is nehezen tudja megvenni a többség.
Szoktam nézni a legótvarabb is 1.600-1.800 foint /kg-tól kezdődik. A valamire való meg egy ezressel több...
És igazából ez nem véletlen. Itthon nincs rá fizetőképes kereslet. Meglehet kapni itthon is a jóféle sajtokat egyébként. Csak az már itthon a luxus kategóriába tartozik. De lassan a sajt is. Hát ennyi. Minek hozzanak ide jónevű minőségi belga sajtot ha a vásárlók kb 5%-a engedheti meg magának, hogy megvegye?


Szakbarbár
(aktív tag)

Szeretem a sajtokat, de én is húzom a számat amikor egy 10 dekás szeletért elkérnek 600-700 forintot. Az olcsó kategória meg inkább hasonlít a radírra, mint sajtra. :D Se íze, se illata, vágni sem lehet normálisan. De tény, hogy sokan csak azt tudják megfizetni. Vagy azt sem. Én is inkább ritkábban eszek, de akkor jó minőségűt választok.


Dany007
(veterán)
Blog

Egy kis minimális plusz ízt ad bizonyos kajákhoz, azért veszünk pár dekát havonta. De amúgy tényleg durva.
És akkor még mindig csak trapistáról beszélünk, ami a sajtok között kb olyan mint a sörök között az arany ászok.
Ha tényleg jó sajtot akarunk enni, akkor pultból veszünk kicsit extrább fajtát. Én pl kifejezetten szeretem a kékpenészes sajtokat. Persze abból se mindegy mit vesz az ember... De a múltkor nagyon meglepődtem. Teljesen más kulináris élvezet, mint bármelyik hagyományos trapista. És igazából a Camamberteknél is sokkal jobb. Azt is szoktunk még néha. De tényleg csak ritkán mert több órányi fizetésembe perül pár deka is...


total90
(veterán)
Blog

"Minek hozzanak ide jónevű minőségi belga sajtot ha a vásárlók kb 5%-a engedheti meg magának, hogy megvegye?"

Szoval legyen mindenbol szar? Erdekes felfogas... :U

Nekem amugy a kedvencem a Geramont.

[ Szerkesztve ]


Dany007
(veterán)
Blog

Hehe, lehet akkor nem érted.
Adott egy nagyobb üzlet. Lásd interspar, tesco. Mi a fészkes fenének vásároljanak be jó minőségű piszok drága sajtból, miközben a nép az akciós 1200 forintosat se viszi?

Egyedi helyeken most is lehet kapni jó sajtok. De még a hiperekben is szokott lenni külön pult a jóminőségű sajtoknak. Tehát meglehet venni itthon is. Csak nincs annyira az emberek orra elé kitolva és jóval kisebb mennyiségben, mint az akciós 1500Ft -os Tolle sajt, mert a többségnek arra sincs(!) pénze.

Nem véletlen, hogy a házi készítésű, igazi "falusi" sajtokat se látni az ilyen üzletek polcain... 8-10.000 forint kilója ezeknek és külön termelői vásárokon árusítják országszerte. Van ismerős, sőt félig meddig rokon is, aki ezzel foglalkozik. Eszébe nem jut a nagy boltok polcaira felrakni, mert a kutyának se kéne ennyiért.
Az ilyen termelői piacokra, vásárokra pedig a legtöbb esetben már a célközönség megy el.

Szóval bizony léteznek itthon is jó sajtok. Nagyon is jók. Csak meg kell "találni" és meg kell fizetni. Na ez az ami az itthoniak többségének nem megy.

[ Szerkesztve ]


Blindmouse
(senior tag)
Blog

Azért nincs igazad, mert vettem már kaviárt a Tesco-ban. Nem értem legalább választási lehetőségként miért ne lehetne ott egy 3-4-5000 forintos trappista sajt, amit a nevéhez méltóan trappista szerzetesek csinálnak (igen, amit linkeltem az hogy trappista az egy védett márka), mert ez is csak annyiba kerül.

[ Szerkesztve ]


Dany007
(veterán)
Blog

Biztos van az is valahol, csak nem a többségi sajtok mellett. Ahogy mondtam, ilyen helyeken szokott lenni külön pult a drágább, minőségibb sajtoknak.

Minden a kereslet-kínálaton múlik. A Tescoban is lehet kapni például ilyen-olyan monitort, többfélét is. De még sose láttam, hogy mondjuk egy Eizo Flexcan kategóriájú profi monitor lett volna a polcon a 10-20 ezer forintos gagyi Samsungok meg LG-k között.

Szóval ilyen szempontból a sajtok még jól is állnak. Hiszen az 1-2 ezer forintos sajtok mellett, külön pultban általában azért megtalálhatóak a 4-6 ezer forintos jobb sajtok is.
Ellenben a szokásos 40-50 ezer forintos monitorok mellett nincs profi Eizo meg Nec monitor sarok, ahol mondjuk a tényleg profi 3-600 ezer forintos monitorok lennének. (érdekes mert tévékből azért szokott lenni 1-1 hasonlóan drága darab).

De ugyanezt mondhatnánk el szinte(!) minden termékre. Az ilyen nagy áruházak a többségi igényt próbálják kiszolgálni. Ami itt Magyarországon egyre inkább a "mindegy mi csak olcsó legyen" kategória.
Az olyan rétegigény, mint a minőségi sajt vagy a profi monitor - de idelehetne sorolni a jó borokat(!!!) is - kiszorul a "célüzeletekbe", ahol kifejezetten ilyen termékeket árulnak.

A borokról jut eszembe, hogy se a Tescoban se az Intersparban se egyik nagyáruházban se találtam még értelmes prémium minőségű bort! Ha tényleg jó bort akarok inni - évente max kétszer kb - akkor vagy a netről kell rendelnem vagy vinotékából vagy az évente egyszer megrendezésre kerülő borfesztiválról, direktbe a termelőtől. Miért? Okés, hogy kb 6000 forint / üveg tehát kb a sajt kategória... de mégsem lehet kapni a nagyboltokban. Szóval ez megint ugyanaz a szitu, mint a sajtokkal.


Coccolino_O
(őstag)

Oh, azért leszállhatnál a magas lóról, aztán körbenézhetnél, hogy mennyi csóró ember van ma Mo.-n. Úristen. :U


total90
(veterán)
Blog

Minden helyen kell elerhetonek lenni olcso es dragabb cuccoknak is. Hogy miert, az egyszeru... Ha bemegy olyasvalaki vasarolni, aki megveheti akar rendszeresen is a dragabb cuccokat, annak elerheto kell, hogy legyen. Elerheto kell, hogy legyen, mert o tobb penzt hagy ott ez miatt, mint a tobbseg. Szoval az uzletnek fontosabb egy ilyen, mint 10 masik vasarlo, aki nem tudja megengedni. Marketingszarsag ez egesz, de igy mukodik a vilag.
Ezzel az erovel ne legyen pl. Vertu uzlet Budapesten, mert 1% engedheti meg csak maganak? De kell, hogy legyen, hogy az egy szazalek elgedett legyen es ha elegedett vasarol meg...


Dany007
(veterán)
Blog

Olvasd el a többit is.
Nem azt írtam, hogy ne legyen spéci drága sajtos üzlet. Van is. Több is.
De egy Tesco-ban nem csodálom, hogy nincs.

Erre hoztam példát, hogy prémium bor sincs. És igen redszeresen nézem az inter és a tesco polcait (tescot ritkábban) és nem találni egyetlen prémium minőségű bort.

Én csak azt mondtam, hogy egy ekkora hiperben nem elvárható, hogy minden termék prémiumkategóriája is jelen legyen. Ettől még mindez megtalálható itthon is, csak max célüzletekben.


CloZee
(aktív tag)
Blog

A szegénységnek nincs semmi köze az igénytelenséghez. Amíg az úgynevezett "csórók" mindenhova kocsival járnak, hétvégenként bebasznak illetve napi fél-egy doboz cigit szívnak illetve kávéznak, addig nem csórók és ez magyarország "csóróinak" nagy részére igaz. A háromból kettő legalább.

#17: "a bemegy olyasvalaki vasarolni, aki megveheti akar rendszeresen is a dragabb cuccokat, annak elerheto kell, hogy legyen. "

Nettó baromság. Amíg 500 emberből 1 ilyen, addig nem éri meg. Majd ha 500 emberből 100 ilyen lesz, akkor beszélhetünk erről.

[ Szerkesztve ]


Crystalheart
(senior tag)
Blog

Az eredeti trappista sajt inkább a pálpusztaihoz hasonlít (még a szaga is hasonló, használt zokni), még szép, hogy nincs idehaza akkora kereslet rá, más az emberek ízlése. Ellenben az ipari jellegű, módosított, magyar ízlésre alakított trappista sajtok közt is van jobb-rosszabb. Nem is mindig ár kérdése, noha az ár gyakran követi a minőséget, ha sikerül valami igazán finomat kikísérletezni. A magyaros verzió egyébként mondhatni hungarikum, a trappista eleve nem olyan népszerű a világ más részein, mint itt. A megfelelő, nem spórolós technológiával előállított, 2 hónapos érlelésű trappista sajt elég jó univerzális sajtféleség, amit kb. mindenhez fel lehet használni, olvasztani, reszelni, bekeverni.

A termelői sajtok sem mindig olyan nagyszerűek. Hiába adnak egy kecskesajtot 10 ezerért, a legtöbb esetben az a piacon csak sima gomolya, aminek annyi köze van az érlelt sajthoz, hogy egy hét után az alapsajt is hasonló. Persze érlelt sajtba nem lehet lilahagymát meg petrezselymet keverni, valakinek az jön be.

(Amúgy épp tegnap szedtem le egy 2 kilós kecske-krémsajtot, már csak pár deka van belőle. :D Hiába, gyorsan fogy. Mondjuk a tehéntejtermékeket halvány emlékeim szerint jobban szeretem.)

[ Szerkesztve ]


Blindmouse
(senior tag)
Blog

Ez egy ördögi kör. Amíg nem kapható a legtöbb helyen minőségi áru, addig nem fogja a nagy többség az extra munkát belefektetni, hogy a jobbat vegye. Az egész egy MÁV mentalitás. Felújjították az esztergom vonalon lévő vonatokat, lecserélték piroskára, és "meglepődve" tapasztalták, hogy többen mentek vele.
Szintén, a legtöbb vonaton van első, és másodosztály, még a 21. században is. Akkor is ha a többség másodosztályon utazik. Simán kifizettem volna azt a +25%-ot a napi ingázáskor, hogy egy légkondis, takarított kocsiban üljek (mindkettőnek még a 2. osztájon is alapnak kellene lennie)


CloZee
(aktív tag)
Blog

Van benne igazság, de amíg a magyar kizárólag a legolcsóbb hulladékot veszi, és minden (értsd pár száz forinttal drágább) termék ott rohad meg a boltban, addig mégis minek hozzanak bármiből is prémium minőséget? Azért nincs értelme, hogy utána kukázhassák az egészet.


Lauda
(félisten)
Blog

Nem beszelve arrol, hogy sokszor az olcsobb kerul vegul tobbe, mert egy parizerbol tobbet megeszel, mint mondjuk a teliszalamibol. A masik, hogy kepesek olykor eszetlenul vasarolni, aminek a fele biztos megy a kukaba, szoval ami egyik ajton be a masikon ki. De lehetne meg sorolni.


Crystalheart
(senior tag)
Blog

Hozzá kell tenni, hogy az általános trappista sajt a legtöbb embernek meg is felel, nincs igazán kereslet jobb vagy más minőségűre. Tápértéke ugyanakkora, mint egy jobbnak, ugyanúgy tejből készül, és nagyon sok ember csak felhasználja, pl. olvasztja, belereszeli más étkekbe, stb. Kis tapasztalás után el lehet kerülni azokat a márkákat, amelyek túl sósak vagy sótlanok, vagy amelyiket nem lehet reszelni és vágni. Az extra igényeket más fajtájú félzsíros, félkemény tehénsajtok többnyire kielégítik. A nyugaton népszerű kimondottan büdös és különféle penészes sajtoknak itthon sokkal kisebb a piaca, amire nem feltétlenül éri meg tömeges forgalmazást építeni - ami nem rossz, hanem inkább csak ízlés dolga.

Ez olyan, mint hogy valaki egyszer valósággal hátrahőkölt, hogy az én kecskesajtomnak nincs "kecskeíze", pedig abban az a pláne, mondta ő. Én meg világéletemben arra mentem, hogy minimalizáljam a számomra kellemetlen mellékízt, amihez az kell, hogy a kecskék többnyire csak ostorfát és akácot egyenek olyan mezőn, ahol nincs erős ízt adó egyéb növény. Sokféle ízlés létezik...

[ Szerkesztve ]


Dany007
(veterán)
Blog

Na tessek, jol beoltottal! Vettem egy adag finom kekpeneszes sajtot! 6k volt kiloja... mar alig varom hogy megkostoljam :D


Lauda
(félisten)
Blog

Baszod olyat lehet enni 1500-ert is. Veszel egy 30 deka trappistat es varsz vele 1 honapot, tuti olyan peneszes lesz, hogy ihaj, persze lehet nem kek, hanem zold penesz, de az meg egy kutya. :DDD


Dany007
(veterán)
Blog

Ááh, de az gusztustalan! :U :D
Amúgy apám szokta azt csinálni, hogy megveszi a pálpusztait, direkt a szavatosság lejárta előtt nemsokkal. Majd hagyja állni pár hétig... És úgy eszi meg.
Egyszer volt, hogy rátette a radiátorra (télen) és úgyfelejtette... Mikor hazaértünk.. na azt a szagot hetekkel később is érezni lehetett.


Lauda
(félisten)
Blog

:DDD Az alapbol is rohadt budos, hat meg igy. :D De hat izlesek es pofonok. :D


fi:zi'k
(nagyúr)
Blog

Próbáld ki melegszendvicsben, esetlég pizzán. Nagyon meg tudja dobni. :K


Dany007
(veterán)
Blog

Áááh annak a szagát nem bírom elviselni. Irdatlan brutális.

@Lauda:

Bizony bizony... már a liftből éreztük, hogy "baj" lesz... :D


fi:zi'k
(nagyúr)
Blog

Minek? :F
Általában az Aldisat szoktuk venni, de próbáltunk már többfélét és egyik sem volt büdös, pláne irdatlan brutális nem. :N


Dany007
(veterán)
Blog

A pálpusztai sajtnak. Azt nem bírom elviselni..
Egyébként asszem ettem már olvasztva valamire... és finom volt az tény. De a szagával nem tudok megbirkózni.


Crystalheart
(senior tag)
Blog

A pálpusztai sajt szaga fogalom. :)

És, mint mondottam, az eredeti trappista közel áll hozzá jellegében.

üzenetek