üzenetek

hozzászólások


Jakuu
(őstag)

Jo persze ez a besorolas, vagy mondjuk azt hogy helyezes kiosztas szubjektiv erosen es amugy is csak egy jatek az ilyen alapu besorolas. En is imadom a fuszereket, mert mit erne egy sima grill csirke majoranna nelkul, vagy olasz martasok oregano nelkul. Minden etel mas fuszerert kialt nagy tulzassal.
Viszon a fokhagyma szemelyes kedvencem, annyira univerzalis, husslevestol kezdve martasokig, de meg a tejfolos uborkasalataba is fo alapanyag. Meg nyersen is imadom, a fertotlenito hatasa miatt, es felsorolhatnank meg ezer dolgot rola, mint ertagito, daganat ellen,gombaolo,koleszterin csokkento.
Ja es majdnem elfelejtettem a legfontosabbat, megved a vampiroktol. :)

[ Szerkesztve ]


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Én jóformán még a tejbegrízbe is teszek fokhagymát! :DDD
Ismerek olyan embert, aki viszont még ezt sem használja, nemhogy a többit. Nála a fűszer kimerül abban, hogy vöröshagyma, só, bors, pirospaprika. :(

(#112) schawo: A lestyánra vonatkozóan nem találtam (elég) infót arról, hogy mióta ismert Magyarországon, vagy esetleg korában találkozhattak-e vele a magyarok.

[ Szerkesztve ]


MK VII
(veterán)

Jó pár évvel ezelőtt én is kb a baracklekváros kenyérhez is fokhagymát ettem. Aztán le kellett állnom vele,mert bőrgyógyásznál kötöttem ki miatta. :)
Embere válogatja,de nagyobb mennyiségű fogyasztásnál egy savat választ ki a szervezetből ami a bőrőn keresztül csapódik ki és égő viszkető apró kiütéseket okoz.
Azóta az évi fokhagyma fogyasztásom kb 2 fej....


Jakuu
(őstag)

Ilyet en meg nem tapasztaltam pedig mostanaban meg nyersen is eszem napi ket-harom gerezddel.
Inkabb azert nem szabad tulzasba esni es neha szunetet kell tartani, mert verhigito es veralvadasgatlo hatasa is van.
Persze az illoolaja kicsapodik a boron keresztul es azert lehet tole az embernek egy jellegzetes szaga, viszont legalabb ilyenkor a szunyogok is elkerulik, nem csak a kornyezete :)

[ Szerkesztve ]


Polarstar
(nagyúr)

Ezek a mai szúnyogok nem olvasták ezeket a híreszteléseket. :DDD


#67688960
(addikt)

azért az nem kevés, persze nem mindegy hogy mekkora a gerezd
én csak ha fertőznek akkor eszem nyersen és csak egyet
egyébként vérhígítás és alvadásgátlásra kezdtem régen használni(valahogy kitisztult tőle a fejem), az ízét aztán szerettem meg
a köménymaggal is hasonlóan vagyok, persze annak a más a hatása, de pl. bacikra mindkettő tuti


Jakuu
(őstag)

Nálam pedig működik.
Lehet keveset eszel vagy nem nyersen fogyasztod, ezért kevés az izzadsággal kipárolgó illóolaj, ami elriasztja rólad.
Vagy esetleg túl sok zsályát eszel, ami pedig erősen izzadásgátló. :)


Crystalheart
(senior tag)
Blog

Én akkor eszem nyersen fokhagymát, ha épp olyan étel van, amihez jól megy, pl. kenyérfélék - ja és ha biztosan tudom, hogy az elkövetkező három napban nem kell emberek közé mennem. :D Olyankor az adott hagyma erősségétől függően akár egy fejet is elfogyaszthatok. Édesanyám a durva, ő egyszerűen almával ois képes fokhagymát enni.

Ahogy tavasszal jönnek be a tömegesen szedhető zöldségek, mint a snidling, a fokhagyma háttérbe szorul, egyszerűen egy falat étekhez nem lehet már a végén olyan sokféle növényt enni, és választani kell... :D

Főtt étkekbe alkalomadtán teszek. Nagy kár, hogy főzéskor nagyon sokat veszít az ízéből, és rengeteget kellene felhasználni a kívánt hatáshoz. A kertemben pedig valahogy nem működik a fokhagyma annak rendje és módja szerint.

Jakuu: Napi egy (édesanyám esetében sok) fej elfogyasztása után a szúnyogok ugyanúgy csípnek... :DDD

[ Szerkesztve ]


Jakuu
(őstag)

Akkor szerencsesnek mondhatom magam, hogy engem ilyenkor utalnak. :)

Fozeskor is azert megadja az alapizt, peldaul tyukhusleves annelkul semmit nem er.
Bolognai martast is ugy csinalom, hogy a sima hagymat megpiritom a vegen pedig a felszeletelt fokhagymat bele es kicsit piritom, csak olyankor a langot leveve, mert ugyelni kell ra suteskor, mert megkeseredik.
Na de a lenyege az, hogy az egyszeru etelekbol is fenseges lakomat varazsol.
Hiszen gondoljunk bele, szimpla sult oldalashoz nem is kell mas a zsiron kivul es mennyei lesz mind a hus tole akar melegen, vagy hidegen, de akar a zsiradek is ahogy a fokhagyma osszesul a hus zsiradekkal.
Nincs is jobb annal friss kenyerrel.

Na igen, snidling, regen minden haz ablakaban ott volt aztan csak nyirni kellett a friss snidlinghez, sajtba vajkrembe, vagy masba, manapsag meg a varosiak teljesen leszoktak rola. Imadtam pedig a vajas palpusztais kenyeret, meghintve a snidlinggel. :)

Manapsag erdoket jarok es vadnovenyekkel izesitem a huseteleimet is, zamatos turbolyatol kezdve rengeteg remek noveny talalhato kint is, nem csak a nemesitett fajtajuk a kertben.

Sajnos ezt a tudast egyre jobban kezdjuk elfelejteni.

[ Szerkesztve ]


Crystalheart
(senior tag)
Blog

Nekünk több m2 snidlingünk van - kevés. :D Ott szoktam enni mellette, helyből szedem. Idén vetettem még sorba plusz 10 méternyit, meg ugyanannyi metélőfokhagymát.

(Hanem én vegetáriánus vagyok, az általad említett húsos ételekről csak távoli fogalmaim vannak, azok is többnyire anatómiai jellegűek...)


#67688960
(addikt)

a snidlingem épp kiszáradt a múltkor :(( nagyon vízigényes cserépben ha rásüt a nap
sajnos nem kertesben lakom, cserépben szoktam növeszteni a fűszert
nemrég majdnem mind kifeküdt mert nem tudtam meglocsolni őket :(((

úgy tudom csak a legvégén a kész kaját kell fűszerezni a metélőhagymával
a fokhagymát meg pár percel mielőtt kész, én pl. a rántottába a tojáshoz is teszek meg a serpenyőbe is, mártásba simán nyersen
na persze a pirítóshoz is nyersen jó, jól beledörzsölve :)
a vöröshagymát is max tíz percig hőkezelem
a metélőfokhagymát nem ismerem, de majd utánanézek

[ Szerkesztve ]


Jakuu
(őstag)

Tudsz mindent, piritos,bedorzsolvea fokhagymaval,vaj mig meg meleg a kenyer + egy kis so, amit elso szamu fuszernek mondtam volna a fokhagyma eott, ha nem novenyekrol beszeltunk volna.
Es nem kell inyencnek lenni ahhoz, hogy egy ilyen egyszeru etel is neha mennyei oromet okozzon. :C

Ezt amugy nezzetek meg, aki ismerkedni akar a temaval, annak nagyon jo tampontt ad, hogy honnan hova jutottak a novenyeink, fuszereink.
http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/

[ Szerkesztve ]


schawo
(titán)
Blog

Én is használom a fokhagymát, de csak mértékkel. Nem szeretem, ha uralkodik, különben mindennek fokhagyma íze lesz. Én szeretem érezni a fő alapanyagok és a zöldfűszerek ízét.


Crystalheart
(senior tag)
Blog

Próbáld csepegtetve: egy petpalack alját vágd le, köss rá valami vásznat vagy szúnyoghálót a kosz ellen, a kupakját fúrd ki egy icipici ponton (mondjuk a fafúró hegyével), bugyoláld be valami vászonnal, és fejre állítva, a kupakja körüli vásznat földbe beásva egész szépen adagolja a vizet. De a snidlinget a kertben is naponta kell locsolni, ha jót akarunk.

A metélőfokhagyma egészen olyan, mint a snidling, de lapos, fokhagymaszerű levelei vannak és az íze is a fokhagyma zöld levelét idézi. (Valószínűleg a fokhagyma egy apró fejűre és gyorsan lombosodóra nemesített változata.) Én is csak most vetettem először, és nagyon nehezen meg hiányosan kelt - majd saját magból kiegészítem a sorokat.

[ Szerkesztve ]


Crystalheart
(senior tag)
Blog

Tévedtem, a metélőfokhagyma nem egy nemesített fokhagyma, hanem a fokhagyma egy úgymond keleti rokona, a kínai metélőhagyma, avagy tatárhagyma (Allium Tuberosum), így talán hallottatok róla.


#67688960
(addikt)

kösz majd megpróbálom
hol vetted a metélőfokhagymát?
mogyoróhagymát nem láttatok valahol? :) így vagy úgy


Crystalheart
(senior tag)
Blog

Gazdaboltban vettem a metélőfokhagyma magot. A Rédei Kertimag gyártotta.

[ Szerkesztve ]


M_AND_Ms
(addikt)

A hasonlatod nagyon sántít.
Ez most olyan, mintha ezt írtam volna. Ne igyatok sósavat, mert szétmarja a szátokat.
Mire te: a te torkodat is szétmarja, mégis szoktál vele vízkövet pucolni.


Duree
(veterán)

Üde szinfolt ez az írás .Azért egy klasszikus magyar vagy inkább erdélyi füszert is bevehettél volna a cikkbe.Ez pedig a csombor.Remek húsételeket lehet vele készíteni.


Goose-T
(veterán)
Blog

Benne van, olvasd el még egyszer figyelmesebben.

üzenetek