üzenetek

hozzászólások


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Köszönöm! :R
Amúgy Goose-T-nak igaza van! A csombort borsikafű néven tárgyaltam ki a cikkben.

Lehet, hogy a különböző elnevezéseket jobban ki kellett volna emelni. :K


Crystalheart
(senior tag)
Blog

Az viszont kimaradt, hogy létezik évelő borsikafű is (Satureja montana, avagy 'hegyi pereszlény') - ha jól tudom, ennek kicsit gyöngébb az íze, de csak egyszer kell vetni, nem mindegy. :) Valamint oreganóból, kakukkfűből és néhány egyéb fűszerből is létezik olyan fajta, aminek erősebb az íze. Azért is van az, hogy a gazdaboltban vagy a hiperben megvásárolt magokból fejlődő növény íze bizonyos esetekben (pl. épp oreganónál) a leggondosabb szárítás után is sokkal gyöngébb, mint a bolti apró tasakos - egyszerűen más fajta.

[ Szerkesztve ]


Duree
(veterán)

Bocsánat igazad van.


#67688960
(addikt)

szerváltam borókabogyót!
lehet hogy teszek a lecsóba, bár még nem biztos, talán bors helyére megy
úgy is csak lecsószerűnek indul, mert pl. édeskömény viszont lesz benne és asszem ánizs is
majd menet közben kialakul :D

[ Szerkesztve ]


#67688960
(addikt)

na megvolt a teszt, fura és finom a borókabogyó
nekem bejön

ment még hozzá, olíva olaj, vaj, köménymag, koriandermag, ánizs, marha, paradicsom, só, édeskömény, vöröshagyma, édes paprika és kevés chili(enyhén csípősre), fokhagyma, a tányérban dobtam rá friss frissen aprított petrezselymet
plusz külön zsíros natur joghurt, és saját kenyér

[ Szerkesztve ]


Polarstar
(nagyúr)

Nem lesz ez egy picit sok?
Olyan "minden ízű " lehetett... :DDD


#67688960
(addikt)

enyhén boróka dominánsra csináltam, amúgy nem :DDD kjólett
bár a vöröshagymát majdnem kihagytam, de aztán meggondoltam magam
az ízlés azért eléggé szubjektív dolog, mindenki egye azt ami ízlik neki

[ Szerkesztve ]


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Ugye milyen jó kis fűszer? :K

Én hétvégén főztem egy tejfölös, zöldséges sertésragut. Került bele egy fél marék borókabogyó is. Nagyon jó lett.
Lecsó-szerűséghez még nem próbáltam, de jó ötlet. A cukkinis-gombás lecsóhoz kifejezetten jól passzolna! :K


Polarstar
(nagyúr)

Geri Bátyó, ép mondani akartam, hogy mezei gombás raguhoz, vagy esetleg egy gombát is tartalmazó lecsóhoz jól menne a boróka. Csak finoman, lazán és kevés fűszerrel... Szerintem nagyon jellegzetes íze van és nem kellene a hagyma.

Esetleg egy fehérboros párolt gombához is illene...

A másik boróka lehetőség: fiatal bárány! Vaddisznó, szarvashús.


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

A hagyma alapvető nálam és a fokhagyma is. A kérdés a mennyiség. Van, amihez csak keveset rakok, de amúgy a borókabogyóhoz kifejezetten jól megy (főleg a fokhagyma).

A mostani raguban is volt bőven gomba, úgyhogy meg tudom erősíteni, hogy a gomba és a borókabogyó jóbarátok. :K Gombához a legjobb kombináció a fokhagyma, kakukkfű, szurokfű, zsálya, borókabogyó és a végén borsikafű.

A borókabogyó bármilyen húshoz jó, bár kétségtelen, hogy az erősebb ízű, vagy zsírosabb húsokhoz passzol igazán. Vadhúshoz egyértelmű! :K Akár fácán, vagy vadnyúl is lehet. A birka és a kecske szintén jó, ahogy a marha is. Én sertéshez is használom, de kacsához is. Libát nem szoktam venni, de ahhoz is jó lehet.
Csirkéhez és pulykához is ki lehet próbálni, mert el nem rontja, de ezekhez van, ami jobban passzol. :K

[ Szerkesztve ]


Polarstar
(nagyúr)

Én ezt a fűszersort kicsit soknak tartom továbbra is: fokhagyma, kakukkfű, szurokfű, zsálya, borókabogyó és a végén borsikafű.

Ebből a borsikafű, kakukkfű, fokhagyma az jó, illetve a majorana - de akkor mellé csak bors és fokhagyma.
Szerintem a kevesebb a több.


#67688960
(addikt)

gombához tárkonyt szoktam tenni extrának meg esetleg kakukkfüvet, fokhagymát, szerintem legközelebb ezeket megfejelem borókabogyóval


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Én úgy szoktam fűszerezni legtöbbször, hogy van 1-2 fő íz, a többi pedig csak kiegészíti, árnyalja az összhatást. Külön nem is érezni, de ha nincs ott akkor, valami hiányérzetem van.
Természetesen az aktuális fűszerezés mindig az adott hangulatomtól függ. Ugyan abból a 4-5 fűszerből is lehet teljesen más ízt létrehozni.

Nem azt mondom, hogy 2-3 fűszerrel nem lehet jó ízt csinálni, mert természetesen lehet, de én szeretek kísérletezni és az 5-6 íz nekem jobban bevált.


tecsu
(addikt)

Egyáltalán nem drága (a sáfrány), ha belegondolsz, hogy ~tizedgrammot kell csak egy-egy ételbe raknod belőle, ráadásul otthon is termeszthető.
Másrészt, nagyobb adagban mérgező.

[ Szerkesztve ]


tecsu
(addikt)

A lestyán is szuper, ami valamiért kimaradt.

[ Szerkesztve ]


#67688960
(addikt)

hol lehet kapni magot?


tecsu
(addikt)

Hagymát és már hajtatott növényt (Crocus Sativus L.) tudsz venni kertészetekben és sok helyen termesztik virágoskertekben is, díszként.


Crystalheart
(senior tag)
Blog

Na emberek, rájöttem, mi az, ami tényleg kimaradt, és amit tényleg elfelejtettek az emberek annak ellenére, hogy még vetőmagboltban is kapható a magja. Az izsóp, aminek tegnap ettem először egy kis levelét - nagyon finom, különleges, olyan "régi íze" van, nehéz meghatározni. Legjobb, hogy évelő, úgyhogy csak most kellett vetnem egy négyzetméternyit, eztán pedig lesz.


#67688960
(addikt)

jól hangzik, megpróbálok szerezni növényt vagy magot


Crystalheart
(senior tag)
Blog

Gazdaboltban jó eséllyel van, vagy lehet kérni.


kenand
(veterán)
Blog

Nálam mindent megesznek a spanyolcsigák, reménytelen küzdelem. csak a rozmaring bírja, a többi tövig van rágva... Bazsalikom a kedvencük, azt pusztították el először, de már a fodormentát is rágják...

[ Szerkesztve ]


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Ez elég kellemetlen.

Ültess beléndeket és rohadjanak meg a csigák! ;]


#67688960
(addikt)

van már izsóp és lestyán magom
volt a madaras boltban(magyar céges a csomag)
remélem a héten tényleg el is ültetem, nem úgy mint a múlt hétvégén


Polarstar
(nagyúr)

Napalm a tuti rájuk, meg a Parlamenti Napló végtelenítve. Az szokott hatni. :DDD


mpierre
(veterán)
Blog

Akinek van ingere egy kis 1600-as évek végéről származó szakáts könyvetskét forgatnia, annak javaslom az 1698-ból ránk maradt könyv reprintjét beszerezni. Érdekes olvasmány.

üzenetek