üzenetek

hozzászólások


Vakegérke
(veterán)
Blog

Ha élne még a feleségem, biztos rávenném, hogy ezt az írást olvassa el, és rittyentsen valamit, amiben ilyen fűszerek vannak.
A konyhámban csak alapfűszerek vannak, nem cifrázom a főzést.

Jó kis írás, éhes lettem tőle. :)


daninet
(veterán)
Blog

Jó kis írás.
Mondjuk fontos megjegyezni, mert csak megemlítetted, hogy a magyar ízlésben valahol Mátyás király után bekövetkezett egy váltás, amikor a legtöbb ételünk a paprikás csípős irányba mozdult el, és kis túlzással egyformák lettek.

A borókabogyót kiegészíteném annyival, hogy a vadpörköltek faggyús ízét teljesen elveszi, többnyire ezért vadasokhoz használják,íze annyira nem erőteljes.

[ Szerkesztve ]


Tutu7030
(veterán)

:C
Ennek minimum tegnap kellett volna megjelennie, hogy a vasárnapi ebédhez be lehessen vásárolni a hozzávalókat. :D


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

"Jó kis írás, éhes lettem tőle."

Az a jó! Az volt a cél! :K

(#2) daninet: Az a váltás jóval később következett be. Az 1600-as években valamikor. Európa-szerte akkor kezdték használni az amerikai jövevényeket.
Amúgy meg örülök, hogy tetszett! :K

(#3) Tutu7030: Így legalább legy 1 heted fűszert vásárolni! :DDD


ivana
(Ármester)
Blog

Azért a török hódoltság alatt is volt változás bőven, például a disznó hús széles körű elterjedése :)


kisi
(aktív tag)
Blog

Nagyon jó írás, Köszönöm!

Cserébe én is közre adom az egyik kedvencem:

Tárkonyos, tejfölös krumplileves

Körülbelül 30 dkg darált húst egy kevés vajon megpirítok annyira, hogy egy kis színt kapjon. Majd lereszelek 3 sárgarépát bele, és azt is megdínsztelem kicsit, kevés sóval, és egy pici kakukkfűvel ízesítem. Ha kész, felengedem vízzel, és beleteszem a kockára vágott krumplit. amikor felfő, teszek bele szárított tárkonyt. Ezzel nem spórolok, finom íze van, csak nem szabad túlzásba vinni(egy jó teáskanálnyi azért belemegy). amikor a krumpi megpuhul, egy doboz tejfölt összekeverek egy kanál liszttel, kis vízzel és belekeverem a levesbe. Még pár percig fő, és kész is.
A barátnőm imádja...

[ Szerkesztve ]


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Igen, mert a törökök azt nem zabálták fel! :DDD

(#6) kisi: Köszönöm a receptet! Jól hangzik! :K Gyanítom, hogy ki fogom próbálni! :R

[ Szerkesztve ]


Vakegérke
(veterán)
Blog

Hopp, éreztem, hogy valami hiányzik. A sáfrány! :K


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

A sáfrány inkább a középkorban volt népszerű Magyarországon. A fűszerként használt változat inkább a mediterrán térségben őshonos, de az is igaz, hogy más változatok a Kárpát-medencében is.


moonlight115
(tag)
Blog

Mivel volt szerencsém napokkal ezelőtt olvasni, illetve korrektül túrázni :D a cikket, én már tegnapelőtt össze-vissza tárkonyoztam a zöldségkrémlevest. Nagyon fincsi lett, ha valakit érdekel a receptje (egyszerű, kezdőknek való), szívesen leírom.
Geri Bátyó, gratula! :C


Tutu7030
(veterán)

A tárkonyt, borókát rendszeresen használjuk.:)


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Ezúton is köszönöm a korrektor korrekt korrektúrázását! :R

A recept jöhet! Mindenki jól jár vele. :K

(#11) Tutu7030: Ezt örömmel hallom! :K
Szerencsére Apám sok fűszert használ, mivel erdésznek tanult és abban az időben főzni is megtanították őket. Csupa ilyen fűszerrel, amit erdőn-mezőn szedhettek.

[ Szerkesztve ]


daninet
(veterán)
Blog

A sáfrány egy nagyon drága fűszer mai napig, nincs is esélye elterjedni. Régen is csak a gazdagok ették. Amiket boltokban lehet kapni az többnyire sáfrányos sziklice (1-2% sáfrány tartalommal).
3500-4000ft/g az ára


Eastman
(őstag)
Blog

...hozzátéve azt, hogy legtöbbjük gyógynövény.

A "magyaros" hagymalesütés, szárított pirospaprika (izgató, élénkítő hatású), só, szárított bors (izgató, élénkítő hatású) alap erős gasztronómiai hanyatlás a friss ízekkel teli hagyományos konyhakultúra után.

Fűben, fában orvosság. Ami napi szinten a tányérunkra is kerülhet.


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Bizony! :K Említettem is a cikkben, hogy gyógynövények, de most nem az volt a fő csapásirány.
Amúgy a legtöbb az árvacsalánfélék családjába tartozik. Talán ezért jellemző, hogy gyógyhatásúak.

(#13) daninet: Nem is nagyon használok sáfrányt! :N


Tutu7030
(veterán)

Ráadásul a "nagyobb" mennyiségű sáfrány nem csak a pénztárcánkra van rossz hatással, hanem az egészségünkre is. Nem véletlenül adják meg a receptekben szálanként a mennyiséget.:)


Alchemist
(addikt)

Remek cikk... sajnos a "magyar konyhának" csúfolt "Kádár-konyha" azokat a konyhaművészeti tradíciókat is taccsra vágta, amelyek 100-150 éve még működtek.

A Kádár-konyha korszakának jellemző találmánya a hortobácsi húsos palacsinta nevű junk-food, az előző napi húsmaradványok újrahasznosítására.


tildy
(nagyúr)
Blog

Korianderrel csak ovatosan, a korriander maggal semmi baj nincs, de genetikailag kodolt, ki milyen izunek erzi a levelet.

En pl. szappanos, mosogatoszeresnek, es kinek van kedve mosogatoszeres kajat enni???


Eastman
(őstag)
Blog

Jó magyarosan ráúszunk a politikára is még az első húsz hsz-en belül, aztán határozottabban, napi aktualitásokkal. :D

Nyugi csak viccelek. Ilyenek vagyunk "mink".

Peace: Eastman

[ Szerkesztve ]


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Igazából elég sokmindent megeszünk, ami nagyobb mennyiségben, vagy nem megfelelően elkészítve mérgező. Az is "megérne egy misét", hogy ez miért lehet. :K

(#17) Alchemist: Nem kell idekeverni Kádárt. Már jóval korábban elkezdődött a folyamat. :K
A maradékok felhasználása meg szerintem kifejezetten hasznos. Kár lenne kidobni a kaját, ha valami jót is csinálhatunk belőle. Például a maradék sültcsirkéből egy jó cézár-salátát.

(#18) tildy: Ez nekem új, de mindenképpen hasznos infó! Köszönöm! :R
Szerencsére nekem nincs bajom vele.

üzenetek