Talán a legkorrektebb megfogalmazás ez:
A vastagbél- és végbélrák pontos oka - hasonlóan a többi daganatos megbetegedéshez - nem ismert, azonban számos kockázati tényezővel számolhatunk: idősebb életkorban, 50 év felett gyakoribb az előfordulása, magas zsír- és kalóriatartalmú, nehéz, erősen fűszerezett, rostban szegény étrend, az alkohol és a vörös húsok mértéktelen fogyasztásával megnő a veszély, a táplálékkal bevitt növényi rostok, gyümölcsök, és zöldségek viszont csökkentik a gyakoriságát. A fejlett civilizált országokban gyakoribb a vastagbéldaganat.
Léteznek hajlamosító tényezők is: ilyenek például a polipózis szindrómák (amelyek a vastagbél és végbél falának jóindulatú daganatai)a fekélyes és a gyulladásos bélbetegségek.
Magyarul, akár mit teszel, ha fenn állnak megfelelő körülmények, meg fogod kapni a betegséget. Az étkezés minősége vagy közelebb hozza vagy távolabb tolja a betegség kezdetét.