[Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


erdoke
(titán)
Blog

A világért se akartalak bántani, a normális hangvételű párbeszédnek (vagy akár vitának) inkább örülök.

A túlzott bevitel érdekes kérdéskör. Sok esetben az egyes összetevők "elhajlása" nem tűnik túlzónak, de ha sok különböző, egy irányba ható eltérés összeadódik, sajnos nem nehéz egyoldalúvá tenni a táplálkozást. A margarin mellett ott a napraforgóolaj, amit szintén nem kis mennyiségben fogyaszt az átlag honfitárs. Esetleg otthon próbálja limitálni, de a feldolgozott élelmiszerekben, a gyorséttermi kajákban is ott figyelnek súlyos mennyiségben.
Eszem ágában nem volt mindenért a margarint okolni, és valószínűleg nem is fogalmaztam elég szofisztikáltan a bejegyzésben, de szerintem elérhető áron van olyan vaj, ami tűrhető minőségű, és a jobb íz mellett nagy valószínűséggel egészségesebb is, mint a legjobban fogyó margarinok.

PS: Az izocukor gyártás technológiájában viszonylag jártas vagyok, megértem az észrevételed. A legkevésbé a GMO okozzon ott bárkinek fejfájást...

(#275) Csapoati
Szakmám szerint a biológia laborban űzött válfajával foglalkozok, valójában ipari biotechnológiával.

(#276) Csapoati
Az irodalom toxinoknak hív a klasszikus értelemben talán nem annak számító vegyületeket és bomlástermékeket is. A glutén nyilván nem toxin élelmiszer-ipari szemszögből, de egyes természetes bomlástemékeit a szervezetben való viselkedésük miatt annak titulálják.
A másik hiba, amit vegyészek gyakran elkövetnek, hogy az embert, mint élőlényt statikus entitásnak tekintik. Csak hab a tortán, hogy sejtszámot tekintve 90 % baktérium és 10 % humán összetétellel bírunk, és a 90 % szerepe a korábban gondoltnál lényegesen nagyobbnak tűnik. Ennek egyik, talán legfontosabb eleme az emésztőrendszerünkben megtelepedett 500+ baktérium faj kölcsönhatása a szervezetünkkel. Hajlamosak vagyunk olyan fizikai-kémiai alapelveket egy az egyben átültetni a biológiába, mint a kalória be-ki (termodinamika izolált rendszerekben), a bevitt tápanyagok egyszerű lebomlása pár enzim által, stb. A valóság némileg komplikáltabb.
Érdekes cikk a témában:
Gut Bacteria Liberate Hidden Toxins Found In Grains

[ Szerkesztve ]

üzenetek