[Re:] [futo001:] Sous-chef lettem egy gép mellett - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


totron
(addikt)

Osztom a véleményedet. Vannak akiknek tényleg nincs érzékük. A 2 világ közt nehéz, az átjárás, illetve nincs, nagyban térnek el az alapvetések, alapképességek, érdeklődések. Ettől függetlenül az nekem sem tiszta, hogy a piros zománcos fazék (vagy bármi nem elektromos alkalmatosság) mitől nagyobb mumus. Inkább szól ez arról, hogy ki mennyire húzható be marketingekkel, a többi csak körítés, ideologizálás (és persze kiadás). Átérzem futo001 örömét, de pont ezzel az eljárással pucoljuk ki magunk alól a Földet, ez itt a bibi.:/ Megkímélve magunkat a további mosogatásoktól is. Aggaszt, kiváltképp aggaszt, hogy ugyanaz a rókabőr el tud kelni ennyiért. Ez a vesztünk. Mert ha megveszi a rézüstöt felhőlágy habot kikavarni az, akinek ez a passziója csillió ezerért, az megint más. Mindegy, ez a poszt meg erről szól, csak hiányolom a hozzáadott értéket nagyon a termék szintjén (is).

(#14), vannak előnyei a mai sütőknek, de a gázt se írjuk le. Van azokból is gonosz példány, meg kezesebb. Tetőcserép lángoszlatásnak betehető, ha nagyon szárít-éget, vannak praktikák, kitapasztalások. Az élés fordulatszámától függően nem mindig van humor tapasztalgatni, ezt is aláírom.

[ Szerkesztve ]


mephi666
(nagyúr)
Blog

volt berakva alufóliába csomagolt cserép :DDD ...anélkül fogyasztásra alkalmatlan szenet lehetett volna vele előállítani... (oké, ezek tényleg alsó árkategóriás sütők voltak... az elektronyos drágább, de kategóriájában egy elég alap tűzhely és teljesen más dimenzió a kettő)


futo001
(senior tag)
Blog

Részben egyetértek, enélkül is nagyon jól meg lehet élni, 36 évet elvoltam nélküle boldogan. De mivel nagyjából minden nap megy, én nem érzem feleslegesnek. Erre írtam, hogy ha olcsó lenne és nem tudnánk használni akkor tényleg kidobott pénz volna. Pl a 15 eurónyi elektromos doboz-tömítés amit a kamerákhoz vettem. Majd felrobbanok, elnéztem a méretet, pedig csak 15 Euró.
Vehettünk volna fel szakácsot is, 3 hónap alatt kéne ennyit kifizetni neki. A gond az, hogy baromi sokat dolgozunk és edzünk (én ironmanre, párom fél ironmanre, ez is rengeteg idő és diéta), kertészkedünk nyáron, önkénteskedünk 2 különböző helyen, nincs idő arra, hogy végiggondoljuk, mit mikor milyen alapanyagokból. Így viszont olyan, mintha lenne egy házvezető, akinek megmondjuk mit eszünk a héten, ő meg összeírja és megrendeli ami kell, majd segítséggel el is készíti.
Pl a szomszéd morgott itt nekem, hogy minek van kertje valakinek ha robottal tartja karban, szerinte az ember nyírja saját magának a füvet, minden más eretnekség. Lehet, de a felülős fűnyíróval hetente 4-5 órám ment el vele, most meg semmi, így azt az időt hasznosan is el tudom tölteni. Porszívózással napi 40 perc (tényleg minden nap csináltuk), most a Roborock megcsinálja, ezzel is sok időt nyerünk, max hetente egyszer kell rendes nagy géppel. Pedig ezek nem voltak még pár éve és akkor is ment az élet.

Ilyen a világ, gyors és nem látszik, hogy lassítanánk a jövőben. Kiköltöztünk tanyára a nyugalom miatt aztán lehet a városi apartmanban kevésbé volt elfoglalt az ember. :U


Hieronymus
(addikt)
Blog

Teljesen rendben van a dolog.
Mindenki arra fordítja az idejét, amire akarja és azon spórol időt, amin akar.
Most legalább az alapanyagok és fűszerek vásárlása a te kezedben van. Frissen készül az étel és nem mélyhűtött félkész izékből összemelegített valami.


zone
(őstag)
Blog

Mennyire volt macera a gázost elektromosra cserélni?
Nálunk is felmerült, a sütő sokszor magától kialszik, az egyik "főzőlap" még a vizet sem tudja felforralni. De fogalmam sincs hogyan kellene nekikezdeni, mi lesz a gázcsővel, honnan lehet a hálózatra kötni, elbírja-e, mennyi munkával jár, stb.


mephi666
(nagyúr)
Blog

Ja, nálunk a teteje gázos, mert panelban átalánydíjas a gáz... azt a részét szerelővel köttettük, mert ami csap fel volt rakva, az se volt épp szabályos... ezen kívül a kapcsolótáblától elhúztam kábelcsatornában egy 16amperes ágat a tűzhelyig, kiraktam egy konnektort és annyi... ez különálló tűzhely, villásdugóval ellátva... eszik valami 2kW körül maxon hajtva... ha beépíthető eletromos sütő+főzőlapot akartok, azokat szintén direktbe kell ráhúzni a kapcsolótáblára, mert külön-külön is nyelhetnek vagy 2+2kW-ot... itt már elgondolkodtató, hogy az áramszolgáltatótól kérjetek-e felfelé bővítést, ha a nagymegszakító 20-25amperes (ezt ingyen megteszik kérésre... mi is gondolkoztunk rajta, de egyelőre elnapoltuk, mert valószínű idén úgyis költözünk: addig meg figyelünk, hogy a mosógép-szárítógép-mosogatógép-sütő négyesből egyszerre max 2 menjen)


totron
(addikt)

Hogy a spórolás fogalma pont hogy jön ide... Hagyjuk.

(#23) futo001, értem, köszönöm a reakciót. A fűnyírós példával tudok azonosulni, a többit az irreálisan magas ár szétmagyarázásának érzem, tekintve, hogy jó minőségben rendelni is lehet pl., és a már említett hozzáadott érték hiánya/ár miatt megtérülésről is felemás társalogni. Nem alapvetően a gépi úttal van gondom, hanem hogy a marketing beszél belőled, citált párhuzamokkal, tehát a marketing/önigazolás beszél belőled. Ebben találtátok meg az optimumot, rendben, de nem fenntartható.

[ Szerkesztve ]


totron
(addikt)

Egy séfi szint meg nagyon távol van ettől! Jó ég, ez a hasonlat! Tipikus példája maga a termék korunk eszetlen lufifújásának, fújtatásának. Na hagyjuk el tényleg. Peace van, nem személyes.


Chaser
(titán)

a mai világban már séf aki ilyennel tud "főzni", ez van :)
hasznos dolog lehet egyébként ez a csoda


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Valójában poén volt, amit írt, a sous-chef ugyanis leginkább a szakácssegéd. Pucol, aprít és alap dolgokat főz (például szószokat). Valójában a cím azt jelenti, hogy ő lett a gép segédje.

Előző hozzászólásaidra reagálva: Én inkább támogatom, hogy valaki egy ilyen géppel főzzön, mint hogy rendeljen. Két emberrel számolva is megtérül az ára max. fél év alatt és tényleg olyan kaját csinál, amilyet ő szeretne.
Alapvetően én is a hagyományos megoldások híve vagyok, de azt is meg tudom érteni, ha valaki ezt az időt másra szeretné fordítani. Nekem a főzés hobbi és kikapcsolódás is. Másnak nem feltétlenül.


totron
(addikt)

Értem, hogy nem a szenvedélye, de a lufi (magas ár & hit) ott van. Ezt próbáltam kipuffogni magamból. Minden másban egyet mondunk. Ez ezért az árért olyan, mint a napelem: soha nem térül meg. Minden más csak önigazolás. S ne félmilla váltson már ki egy lábast meg egy paprikás krumpli nehézségű történetet. Na. Jó étvágyat mindenkibe, akármilyen módon is. :R

[ Szerkesztve ]


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Azzal egyet értek, hogy erősen túl van árazva, de azzal nem, hogy nem térül meg. Egy kajarendelés kb. háromszorosa annak, amennyiért te magad megcsinálod a kaját. Persze, ha ezeket a heti menüs borzalmakat nézzük, ahol éppcsak nem hulladékból főznek és még kevés is, akkor csak 25-30%-al jössz ki jobban (mármint akkor, ha jó alapanyagból főzöl). De két főre már az is napi 5-700 Ft. Normális kajánál meg akár 2-4000.

[ Szerkesztve ]


adlersson
(aktív tag)
Blog

Azér' ennek nézz utána, egy sous-chef kb. konyhafőnök-helyettes. :D Amit te írsz az max. commis, de inkább valami gyakornok.


UnA
(Korrektor)
Blog

OFF: a megtérülés túlértékelt :)


totron
(addikt)

A rendeléssel tényleg közelebb vagyunk a pénzszóráshoz, persze értem, az időfaktor is benne van, ez jogos és háztartásonként, egyénenként, életvitelenként eltér az idő értéke. Kínomban röhögök viszont ezen a megtérülési gondolatodon 2 személyre, főleg, ha megjelenik előttem az analóg lábas fakanállal, benne egy paprikás krumplival vagy bármi mással. Oda is igaz, hogy azt csinálnak benne, amit csak akarnak vagy amihez tehetségük van, sőt, ott nem csak a szószos vonal jöhet szóba. A marketing a te utad.:)
A távolság ~495e Ft árban, rakjunk hozzá céleszközként egy mezei kuttert, legyen 485e a különbség, a tűzhelyet meglevőnek vesszük. Úgyszólván nem tudjuk kirángatni a vakfolt alól ennek a terméknek a hasztalanságát (szvsz), akárhogy is cibáljuk jobbra-balra. :D Nem harcolok, legyen meg mindenkinek a gondolata, de akkor is, emberek! :D A klasszikus módszer választása esetén a fennmaradó összeg egészét illik kaparós sorsjegyre költeni a megtérülés jegyében.

Szerk.: nem tudok érdemi időspórolást elképzelni e géppel, ez csak maszlag. A használója persze lehet, hogy rácáfol, de ő meg elfogult. Áh, ugyanott vagyunk.

Szerk.2: amíg megtanulod a menüt az LCD-n, addig az is menne, hogy mikor rakd bele a koriandert és minden egyéb praktika. Ugyanott van az egész.

[ Szerkesztve ]


totron
(addikt)

De csináljunk jó összevetést, csapjunk hozzá egy 20-asért egy hordozható indukciós platnit a rendszerhez, marad 465 bármi másra.


zone
(őstag)
Blog

Vagy turmix + slow cooker. Millió online recept van és nincs havidíja.


Somatom
(veterán)
Blog

Én sem igazán értem. Mondjuk, szeretnék főzni egy zöldséglevest. Megveszem a zöldséget és hazaviszem. Aztán? Bedobálom az egészet ebbe a csodamasinába, az meg megpucolja a hagymát, a répát, meg a többit, aztán szól, hogy most kéri a vizet, meg a fűszereket?


futo001
(senior tag)
Blog

Én teljesen megértem a felháborodásot (lehet nem jó szó, nem jutott eszembe megfelelőbb) és nem is veszem személyesnek. Megkérdőjelezhető az ár/érték, hasznosság, az irány amifelé a felhasználokat vagy társadalmat mozdítják az ilyen termékek, környezeti hatások, stb. Részben azért is írtam meg az egész sztorit, mert azért ez valahol engem is kiakaszt, hogy itt tart az ember. Ezért sincs márka/típus említve, mert nem ajánlónak szántam, nem is lenne pofám ajánlani, nemhogy árulni. De én szeretem. :D

A sous-chef, ahogy előttem is írták arra utal, hogy egy gép segédmunkása lettem a konyhában - mégha a sous-chef valójában nem is segédmunkás de a hierarchia hasonló. A marketinget nem tolom ezt félreértetted, nem tudom mivel próbálják ezeket eladni, nekünk sose próbálták, az ügynök csajt is leráztuk hogy nem kell nekünk szöveg meg bemutató, nem is hallottam róluk előtte, mi a lehetőséget láttuk meg benne ami (talán) segítheti jó irányba mozdítani az étkezésünket. Ez majd 1 év után derül ki, ha akkor már csak a sarokba lesz félretolva, akkor ökörség volt megvenni. Ha nem és akkor is használatban lesz, akkor mindegy is mi motivált és milyen pro-kontrákat állítunk sorba mivel használva van.

Hosszú távú racionális konklúziót ennyi idő alatt én sem tudok levonni egyelőre. Nemrég játszottunk ahol kérdéseket kellett feltenni amiket mindenki megválaszol. Az egyik kérdés életem legrosszabbul elköltött Forintja volt. Lehet ez kerül az első helyre a következő játéknál, meglátjuk. :)

Az időspórolás viszont egyértelmű, persze nem a rendeléshez képest. Párom már készített vele olyat amit máskor is csinált, véleménye szerint sokkal gyorsabb a géppel, a chowderre azt mondta hogy kb 2x ennyi idő alatt csinálta máskor. De ez megint függ attől mit csinálsz, nem jó mindenre. Szerintem egy manhattan steak sokkal gyorsabb wokban mintha külön készíted a szószt és a krumplit a gépben. Lehet tévedek, nem tudom hogy készül csak a végeredmény alapján nem tűnik ideális ételnek a gép számára.

[ Szerkesztve ]


futo001
(senior tag)
Blog

"Nekem a főzés hobbi és kikapcsolódás is"
Azért emiatt egy picit irigyellek. :) Előbb állok neki bármit csinálni a házon, inkább kúszok a padláson a gerendák között kábeleket berángatni a falba maszkban ahogy tegnap is csináltam, számomra az is kikapcsolóbb pedig most is fáj mindenem tőle a több órás pókember-póz miatt.
Vegyük a mai reggelt, rántottát jót csinálok: kolbász és hagyma, mikor megpirultak kakukkfű rá, aztán tojás, arra pici majonéz és mégkevesebb mustár, pici tárkony majd paradicsom és csili. Ma gondoltam egyet, megéreztem a citrom illatát, megkívántam, beleraktam a rántottába. HAL íze lett. :DDD Nekem kellenek a sablonok.

Azt, hogy havi szinten mennyit költöttünk kajára párom egyszer kiszámolta, eléggé beletaláltál. A megtérülési idő is ott van kb, persze ha használjuk de azt ugye befolyásolja mit készítünk. De 1 éven belül van, ha magunknak főzünk ezentúl rendszeresen rendelés helyett.

Persze másfelöl furcsa megtérülésről beszélni, van felszerelt konyhánk, minden adott lenne.

[ Szerkesztve ]

üzenetek