üzenetek

hozzászólások


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Úgy gondolom, manapság játékra simán jobb választás egy nyolc-tízmagos CPU, akár valamivel alacsonyabb órajelellel, mint egy hatmagos."

Ezt könnyen tudod ellenőrizni.
Feldobsz egy második monitort a gépre, ami csak a task manager fut, mutatva a magok terheltségét.

Még mindig igaz. Ha egy program, egyetlen szála ütközik CPU limitbe, akkor ez a programszál fogja meg a játékot. Egy program szál csak egyetlen magon képes futni, nem képes több magot használni.
Könnyen lehetséges, hogy a sok mag ellenére CPU limit okozza a problémát.

A modern processzorok képes jelezni az op.rendszernek, hogy melyik magjuk húzható fel a legmagasabb órajelre és a modern Windows képes a programszálat arra a magra áthelyezni. Ezzel csökkentve a CPU limit esélyét.
Ezért érdemes lenne egy modern gépen megismételni a tesztet. CPU magok terhelésének figyelésével érdekes dolgok derülhetnek ki. Ez persze erre a tesztre is igaz, Egyértelműen meghatározható lenne CPU vagy GPU az aktuális limit.


denesdr
(addikt)

Csatlakoznék az előttem szólóhoz, miszerint kár, hogy egy több mint 10 éves CPU-val készült a teszt, mert ez így annyit mutat, hogy a tesztelt játékok hogyan skálázódnak egy Xeon E5-2660 CPU magszámai arányában, szóval a címnek is inkább ilyesmi passzolt volna, mert jelenlegi cím eléggé clickbait szagú. :))


Fred23
(nagyúr)

"Én úgy gondolom, hogy a négymagos CPU-k szép lassan arra a sorsra jutnak, mint bő 10 éve a csúcs Core 2 Duo CPU-k."

Szerintem is, de az a "szép lassan" nagyon egyéni, attól függ, ki mivel szeretne játszani. Amúgy nagyon tetszettek a tesztek, egyedül azt sajnálom, hogy kimaradt a 4 mag HT-vel opció. Valahol ott lehet, ahol a HT nélküli 6 mag.


looser
(addikt)

Most egy kicsit megnyugodtam, hogy az X99 + 2640 V4 elég lesz még egy darabig, csak a PSU-t (450W) és a VGA-t (RX580) kell cserélnem :-))
Köszönet a tesztért! :R


AxBattler
(félisten)

... kimaradt a 4 mag HT-vel opció.
Igen, erre én is kíváncsi lettem volna.


PuMbA
(titán)

Igen, ez a teszt így nem releváns. Ha napjainkról van szó a címben, akkor egy mai hardverrel kellett volna tesztelni, mert ez így értelmezhetetlen. Egy új 6 magos CPU DDR5-tel simán gyorsabb a játékokban, mint egy 2-3 évvel ezelőtti 8 vagy 10 magos. Ezt láthatjuk az interneten fellelhető tesztekben.

[ Szerkesztve ]


ceia
(őstag)

Az azért világos, hogy a négy mag ma már nem elég, minimum hat mag kell, de a legjobb, ha megengedhetjük magunknak a 8-10 magot. A több még felesleges. A HT szerintem kuka játék szempontjából. Mindenképpen jobb, ha elegendő mag van. Ha egy játék jobban megy pl. 6 mag + HT-vel, mint simán 6 maggal, akkor is valószínűleg jobban megy 8-10 valós maggal. Jó teszt lett, de nekem a GTA5 hiányzott ;)

[ Szerkesztve ]


Dönc
(tag)

Jó lett a teszt! :R A GTA V tényleg beleférhetett volna, simán csinálnék én is egy hasonló tesztet (4-6-8 mag) i7 9700 fix 4,5GHz + 3060Ti-al. Szívem szerint a 9700 mellé se tennék már a 3060Ti-nál erősebb VGA-t.
Viszont ott a SoTR, azzal lehet megpróbálkozom, mert miért ne. :)

Mondjuk én dobtam volna be néhány szintetikus tesztet (legalább egy CB-et) is a különböző magszámokhoz és a HT-hez csak referencia gyanánt.

Köszi még egyszer!


Pikari
(őstag)

Érdekes cikk, jó, hogy letesztelted ezt.

Én inkább B class gamekkel játszok.

Pár hónapja leteszteltem néhányat. Az lett az eredmény, hogy csak 2 magig gyorsultak, tovább nem. 10-ből 1 game volt, ami képes volt kihasználni 2-nél több magot. A cache memóriának se volt szinte semmi hatása. Én LGA775-ön teszteltem.

Úgyhogy aki inkább ilyenekkel játszik, annak inkább azt javaslom, hogy kevesebb mag, gagyibb cache, de nagyobb órajel.


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Megemlítenék pár dolgot:

Magszám teszteknél érdekes egy szorzóra rakni az összes magot (turbo hack-el inkább), ekkor még nagyobb eltérések lesznek a több mag javára. A 2660v3 gyári turbója a következő:
2.6 GHz 3/3/3/3/3/3/4/5/7/7
Magyarán 4 maggal 3Ghz-en száguld, 6+-al pedig 2.9Ghz-en. Nem jelentős a dolog de aztán jön a HT amivel csak a baj van. TDP-be beleszámít ez miatt negatívan is skálázódhat ha koppra ki van terhelve.
Aztán a másik baj a HT-val hogy ezeknél a prociknál (1gen-9?gen-ig) a spectre és meltdown patch miatt lassulás lesz, pont ahogy a mérésben is látszik. Megoldásnak régebbi bios/mikrokód és törölni a windowsból a c:\Windows\System32\mcupdate_GenuineIntel.dll file-t. Ekkor nem lassít semmi.

Nekem pedig itt az idő, hogy beszerezzek egy 14-16 magos CPU csodát, hogy megnézzem, milyen az élet tíz mag felett.
Akkor inkább már 18 magot szerintem :DDD

Legközelebbi teszthez kölcsön adnék neked egy jobb processzort ahhoz konfighoz. Azaz egy 2696v3-ast, annál allulfesz nélkül be lehetne lőni mondjuk fix 3.8Ghz-re a magokat egészen 8-10 magig és akkor HT biztosan nem kell, nem befolyásolja az eredményt. (a 18 magra 3,8ghz-et nem futja meg tdp limit miatt és alulfesz kell neki de teszthez 4-10 vagy esetleg 12 magig HT nélkül 3.8ghz jó lehet) Ez is ma már budget proci (27e áfával ebayről [link]) és inkább maxoljuk ki a régi vasat mert szerintem megérdemli. Az tény hogy a 2660v3 jobb teljesítmény/ár arányú (5eft ebayen). A nagyobb több magosoknál az egy magra jutó cache is nagyobb, ez miatt egy szálon is valamivel erősebbek. Ha esetleg nem 2696v3-as szeretnél (az a totál csúcs) akkor mindenképpen olyat keress aminek a legnagyobb a TDP-je és a max szorzója is. Ha kell segítek benne, én már eléggé kijáram ezt a platformot a kínai lapokkal. Ajánlott még 2667v3 (10-15eft körül), 2687wv3 válltozó volt 20eft alatt is, 2699v3 ha van olcsón 20eft körül akkor megérheti de inkább 2696v3.

Most pont az egyik tesztgépem is ilyen budget x99 build azaz:
HP Z440 alapgép, gyári 700-as 90% tápjával plusz 1620v3 procival (30eft)
2696v3 (27eft)
4x16gb 2133 ecc reg (innen apróról 22eft, bár elég lett volna 4x8gb is)
Turbo hack még nincs rajta, de lehet nem is rakok rá mert gyenge szerintem a VRM hozzá és azért nem akarom kinyírni a lapját, viszont egy rendes nagy VRM-es tuninglappal simán használnám full órajelen minden magra is akár)
Videókártya meg éppen az van benne amit tesztelek. Jó hát nem éri meg játékra mondjuk egy 3-5 gen ryzenhez képest de tud olyat amit a ryzenek nem, rakás pcie sáv, olcsó sok ram, jó többmagos teljesítmény stb.
A másik gépemben is 18 magos proci van az i9-7980XE az igen drága (100eft) de az inkább feeling mint ésszerű választás, azt 4.5ghz-en hajtom 4000-es ramokkal, mondhatom hogy közel kifulloztam azt a konfigot is.

Érdemes lenne amúgy összevetni egy aránylag elterjedt 4770-4790 akár K procival mert elég sokaknak van még olyanjuk azaz 4 mag + HT nagy órajelen (4ghz+). Bár szerintem esélyes hogy az újabb játékok nagy részénél már a 8-10 mag alacsonyabb órajelen (3-3,6ghz) többet hoz. Valami érthetetlen módon 20-30eft körül vannak a 4770K procik...(reálisan szerintem 10eft-nál többet nem érnének ha egyszer tonnaszám jönnek be 2011v3-asok olcsón, persze oké gondolom régebbi játékban 2-4 magig erősebb lehet húzva)

[ Szerkesztve ]


domos
(senior tag)
Blog

Ez a proci szerintem nagyon-nagyon kevés egy RTX 3090 mellé, így pedig nem sok “értelme” van a tesztnek.

E5-2679v4 nem érdekel? ;]


macilaci78
(nagyúr)

Pont ezért van értelme. Ha egy GPU-limitbe szaladt volna bele, az torz eredényt ad a CPU szerint.


domos
(senior tag)
Blog

Pont úgy lett volna jó, ha a CPU elég erős elérni a GPU limitet, és onnan jönni lefelé, hogy meddig játszható egy játék. Szerintem. :R


UnA
(Korrektor)
Blog

De amíg a játékok többségénél a multithread szinte egyáltalán nincs kihasználva, addig ez a "magos" kérdés inkább csak az oprendszer optimalizálás kérdését járja körbe... ;)


bacsis
(Közösségépítő)
Blog

Pont ez a lényeg :))
PuMbA! Nem értek veled egyet... Mármint odáig igen, hogy egy mai modern 6 magos proci simán jobb eredméynt produkált volna... De akkor hogy érek el biztos CPU limitet :)
Itt ez volt a lényeg... Hogy 100%-osan proci limit legyen... Mivel egy "elavult" prociról van szó, izzadt is rendesen..
A játékok szépen skálázódtak. EZ VOLT A LÉNYEG! ezt akartam lemérni és nektek megmutatni ;)

[ Szerkesztve ]


PuMbA
(titán)

Értem, hogy mit írsz, de a cikked végén ez az állítás:

"Úgy gondolom, manapság játékra simán jobb választás egy nyolc-tízmagos CPU, akár valamivel alacsonyabb órajelellel, mint egy hatmagos."

akkor sem gondolom, hogy igaz, hiszen manapság játékra egy 6 magos CPU is kiváló választás. Például egy Ryzen 5 7600 vagy egy Core i5 13400-zal semmiféle hátrányban nem leszel egy 8 vagy 10 magos CPU-val szemben. Mindkettővel nagyon hasonló eredményt fogsz kapni.

[ Szerkesztve ]


bacsis
(Közösségépítő)
Blog

Egyrészt Nem mindenki vesz vadi új Ryzen 7000-es meg 13. gen Core i CPU családot.
Másrészt aki meg igen, az nem csak a mára gondol, hanem hosszabb távra tervez.
Első esetben is jól jön mostmár játékok alatt a 8-10 mag, és a második esetben is :)
de ez a cikk nem is erről szól... hanem hogy napjaink játékai mennyire használják ki a 6-8-10 CPU magot.
Megmutattam a tesztemmel. Szívesen :R


PuMbA
(titán)

"napjaink játékai mennyire használják ki a 6-8-10 CPU magot."

Ez is attól függ, hogy melyik játék. Ezt így általánosságban nem jelenteném ki sajnos, a manapság divatos borzalmasan optimalizált játékok miatt. A pár napja megjelent Redfall például 4-6 magig skálázódik csak: [link] :) De a Star Wars Jedi: Survivor is hasonlóan pihenteti a CPU-t, ahogy ez a videó tökéletesen mutatja.

[ Szerkesztve ]


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Hát a 7600-as ryzen proci árából (100eft) egy elég fullos 2011v3 workstation kijön vga nélkül. (Brand gép, 18 mag, 64gb ram, ssd) Bár való igaz messze erősebb egy mai ryzen játékra de ezeknek a régi vasaknak lelkük van :DDD.

[ Szerkesztve ]


bacsis
(Közösségépítő)
Blog

Igen, persze hogy vannak ilyenek...
De a tesztemben is belefutottam hasonlóba. Lásd a Far Cry...
de... DE!!! Gondolj bele... 10 éve esély sem volt 4+ mag fölé skálázódni.. s igen, vannak amik máig 4, vagy csak 6 magot tudnak kihasználni.. de azért már megjelentek olyan játékok is amik megeszik a 8-10+ magot is. ennek a cikknek ez volt a lényege, erre kerestem a választ.. van ilyen? van. kész, vége, most pedig örül... :)


PuMbA
(titán)

Amit leírtál az mind igaz :R Nekem csak a cikk konklúziója lenne más. Én ma, játékokra a legerősebb 6 vagy 8 magos CPU-t venném, mert ez adja átlagosan levetítve a legjobb teljesítményt a játékok legszélesebb skáláján, azaz régi és legújabb játékok esetén is. Egy 10 vagy 12 magos proci az új játékoknál alig ad pluszt, ha egyáltalán ad, de ahhoz a játéknak kiválóan kell megírva lennie, a régieknél meg meg vagy lőve velük.

[ Szerkesztve ]


envagyok
(veterán)

Engem még az AMD ht megoldása érdekelne, hogy jobb-e mint az intel hyperthreading.
Úgy látom, amióta kijöttek a proci sebezhetőség javítások, az intel hyperthreading inkább árt, mint használ, azaz egy i7 nem ér többet mint egy i5.
Legalábbis 10. Generációig, utána lévőket annyira nem ismerem.


bacsis
(Közösségépítő)
Blog

Csak meg találtuk a közös hangot :) Teljes mértékben egyet értek veled :)


blade zte
(őstag)

Nekem egy vega 64 esetén is a proci fogta vissza a teljesítményt. A rebart is érdemes engedélyezni rajta amúgy.

Tényleg MINDEN a magonkénti erő, a spectre védelem kikapcsolás és a turbo hack hozott csakis változást, ilyen 80%-ot.

[ Szerkesztve ]


blade zte
(őstag)

2640 v3


Dilikutya
(félisten)

Játszani magával a hardverrel, kísérletezni jó, vagy csak örülni hogy kicsi pénzért van egy konfigod, ami új korában egy kisebb vagyon volt, de elsőszámú gépnek én nem tartanék ilyen régi vasakat. Semmivel sincs több lelke, mint egy modern gépnek. Egy 286, annak van lelke. :)


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Egy alsóközép videókártyát kihajt fullhd-n játszhatóan. Szóval játszani is elég lehet. Én az eggyel későbbi foglalatos már skylake I9-7980XE-vel tökéletesen elvagyok főgépként persze nem csak játékra. (mondjuk az már win11 kompatibilis is)
Lelke pedig az hogy megnyitod a feladatkezelőt és látod hogy van 36 mező benne :DDD vagy mondjuk tengernyi ram van benne úgy hogy még egy rakás slot szabad. Vagy felnyitod a gépházat és rakhatsz bele akár mit még mert elfér. (raid vezérlőt, olcsó sas vincsiket, még egy videókártyát pl AI-ra teslát stb) Ha bővíteni kell akkor tényleg olcsón megvan. Itt persze a rendes workstationokról beszélek nem a kommersz régi de fullos gémer lapokról.
Na azt egy ryzen nem adja meg. Epyc mondjuk igen de az meg használtan is drága.
Szóval lehet én vagyok furcsán bekötve de ha lehet választani egy 6-7 éves fullos workstation és egy mai modern alsóközép kategóriás kommersz gép között akkor is az előzőt választanám.

[ Szerkesztve ]


ricsi99
(addikt)
Blog

Ja ja... nekem is van egy ws gépecske... :R :R :R


KISDUCK
(addikt)
Blog

Öhm, nem kell ide még egy monitor task managerrel, hwinfo-t elég futtani a háttérben had csináljon riportot és utána pedig lehet elemezni hogy mi történt.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Hova tűnt a Core 2?
Igen, ez így jó megoldás a magy vagy processzor limit eldöntésére.


GodSied
(csendes tag)

Szerintem 6/12 manapság ideális .
Inkább ram amit upgradelni kell 16gb-ról 32-re :D
(hogwart,last of us, stb) már 20+ felett eszik


KISDUCK
(addikt)
Blog

Nincs kiválasztva. :) Maszatoltam össze-vissza és nézegettem hogy miket tudok állítgatni, mert régen használtam már ezt az "olvasót" és eltűnt a képről.


Pikari
(őstag)

Azt amúgy ki lehet kapcsolni a kernelben. Linux esetén a grub cfgben a paramok mögé teszed a "mitigations=off" kapcsolót. Windowsban... nem tudom, gondolom valami registry varázslat.


Ipse89
(tag)
Blog

Forzát mikor próbálhatom ki? :))


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Még az jutott eszembe hogy esetleg REBAR bekapcsolása (ennél a lapnál bios moddal lehetséges [link]) esetleg javítana valamit a procilimites helyzeten.


Z_A_P
(addikt)

Jo teszt, koszi! :R


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Procilimit témában, 4K-nál 6800XT kártyánál már nincs jelentős proci limit ha egy jobb procit rakunk a lapba. 5600X-el összehasonlítva ami azért ma sem annyira rossz.

2698v3 proci, 10-15eft-os kategória. (ebay) Igaz csak 16 magos nem 18 és órajelben is kevesebb mint a 2696v3 de jó ár értéke van.

[ Szerkesztve ]


joysefke
(veterán)
Blog

Ebben benne van az is, hogy az RX 6000-es széria drivere megengedőbb a gyengébb procikkal szemben mint az RTX 3000 (amivel az írásban tesztelve volt).

Ha lecserélnéd a RX-6800XT-t RTX 3080 vagy 3080Ti-re akkor a grafikonodon szerintem nyílna az olló.

[ Szerkesztve ]


Dr. Romano
(veterán)
Blog

A ram fogyasztás akkor nő meg igazán amikor a vga kezd kifogyni a vramból.

Sajna manapság AAA játékoknál nem hardver vásárlással nyersz extra teljesítményt hanem ha megvárod míg kijön jópár patch a játékhoz.
Divat lett béta tesztelőknek nézni a vevőket 70-100$-ért cserébe.

Nevetséges látni amikor egy friss UE 4 motoros játék megjelenéskor egy 12900k és 4090-es vga mellett a 60 fps tartása is küzdelmes sztori.
Ilyen a környezetben mi értelme a gépre költeni?


mepet
(addikt)

Koszi a tesztet bacsis! Az eredmeny erdekes volt, meg ha kb erre is szamitottam.

Az ashes of the singularityvel a mai napig szoktam neha tolni, egyszeru, de nagyszeru RTS.


Imi91
(aktív tag)
Blog

Jó írás, a skálázódás teljesen jól kivehető a tesztekből. A 4 mag + HT még egy jó felállás lehetett volna szerintem :)


petymeg
(addikt)

Kíváncsi vagyok meddig lesz elég a PC-mben az i5-12600K.


kurta9999
(tag)

Szuper és hiánypótlo cikk, köszönjük!


pengwin
(addikt)
Blog

reálisan szerintem 10eft-nál többet nem érnének ha egyszer tonnaszám jönnek be 2011v3-asok olcsón

Szerintem használt CPU-knál nagyon elkülönülnek a különböző platformok. És mivel régi platformokról beszélünk, így valószinüleg a vásárlóbázis többsége nem akarja cserélni a platformját, csak a meglévőt akarja kimaxolni.

LGA1150-ből pedig sok alaplap van sok felhasználóval, és hozzájuk képest alacsony az elérhető i7-ek száma.

HEDT-en sokkal kisebb a vásárlóbázis, és több az elérhető CPU a céges selejtezések miatt.

(#20) bacsis

"Érdekesek" az eredményeid... modern platformok tesztjeiben már legalább a 3000-es Ryzen generáció óta 0 skálázódás van 6 mag felett, a 12-16 magos CPU-k meg sokszor konkrétan hátrányban vannak egy 6-8 magossal szemben. Gyanítom ennél a régi CPU-nál már az is segített a nagyon gyenge egy szálas teljesítményen, hogy a rendszer- és háttérfolyamatok más magokra kerültek, mint a futó játék.

[ Szerkesztve ]


domos
(senior tag)
Blog

Az mindig attól függ hogy mire :))


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Ezt valóban én is tapasztaltam. Olyannyira hogy nálam a Tesla P4 sima haswellel szinte használhatatlan annyira szar a drivere (GTX1070 szint kb) a nagy i9-esen meg hasít mint az állat.
Ezzel az a baj hogy revieweket fullos géppel tesztelik. Azaz Nvidia ugye elöbb procilimites lesz mint az AMD kártyái. Ilyen formán a milyen videókártyát vegyek topikba sem biztos hogy ajánlható egyértelműen azonos kategóriájú nvidia és amd kártya ugyan abba a gépbe a proci ismerete nélkül.


domos
(senior tag)
Blog

Van erről valami tényleges összehasonlítás is, vagy ez csak AMD compium? Én úgy gondolom hogy simán gyengék a régi procik.


joysefke
(veterán)
Blog

Van. És egyébként régebben HD7970 és közvetlenül utána ez pont fordítva volt, az AMD-nak kellett az izmosabb proci. Úgy tűnik nem felejtették el az akkori leckét.


domos
(senior tag)
Blog

Linkelsz valamit?


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Nvidia Has a Driver Overhead Problem, GeForce vs Radeon on Low-End CPUs

Nálam a húzott 2696v3-assal sem volt jó a procikihasználtság Tesla P4 esetén ami csak egy GTX1070-es szintű kártya és illene kihajtania legalább szintetikus teszteken ahol nem számít annyira a proci. Konkrétan nekem uningine superposition alatt volt 60% GPU kihasználtság. Átrakva egy nagyobb gépbe 100%-os volt. Haswellről van szó, de nem szabadna hogy akár mit is befolyásoljon superposition alatt tekintve hogy korábban Radeon 9300x2-t (dual Fury X) is teszteltem sokkalta gyengébb AMD AM3-as gépben (A10-6600K) és ott nem volt ilyen probléma azaz közel hozta az elvárt teljesítményt (kb GTX1060-1070 szint) és közel 100%-os volt a kihasználtság.

Nem azzal van a gond hogy gyenge lenne a proci hiszen szintetikus teszteknek tökmindegy kellene lennie. (játékok alatt nyilván procilimit van de ott is nagyobb a gond) Valami olyasmi történik hogy amit az AMD videókártya hardverből csinál azt az Nvidia szoftverből oldja meg ami bizonyos CPU szint alatt ront a teljesítményen és ez mind szintetikus mind játékok alatt előjön.

Nyilván kevésbé életszerű hogy valaki belepakoljon egy nagyobb kártyát régi gépbe de az igen is életszerű hogy valaki full extrás haswell workstationbe pakol egy modernebb de alsóbb kategóriás kártyát.
Azaz nem lennék meglepve hogy ha egy 6600XT-3060Ti teszten az előbbi menne jobban x99-es platformon FullHD esetén.

[ Szerkesztve ]

üzenetek