[Re:] [mephi666:] Paprikatermesztés panelban - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


#24889344
(tag)

Helló.
Szeretem a csípőset, így én is termelek csilit szinte minden évben a balkonon.
Mikor van kedvem magról, keltetem. Nem kell sok cserép, csak egyél meg pár joghurtot, a dobozuk épp megfelelő magról keltetni a palántákat. Van kimondottan palántaföld is, nem drága és a legkisebb csomagolás is elég. Majd mikor megerősödtek át is lehet ültetni a végső edényükbe.
Ősszel, mikor már hidegebb van, be szokom tenni a lakásba az ablakba, napos helyre, és van hogy karácsony tájékán is van még friss csilim.
Utóbbi időben, piacon is vettem már virágzó csilit és azt ültetem át otthon nagyobb cserépbe. Itt viszont nem tudod pontosan mit is kapsz a pénzedért.

Feldolgozással kapcsolatban. Szárítani, szárítani és szárítani a többletet, ha terem elég, mert én frissen is eszem, levesbe, gulyásba, pörköltbe, lecsóba, zsíros kenyérre aprítva egy két darabot (na ez eléggé üt, van hogy egy kis időre hanyagolom is utána a csípőset).
Szárítottból, készíthetsz fűszerolajat is, nagyszerű. Lehet tisztán csiliset is, vagy fokhagymás csilis, fokhagymás csilis borsos.
A csilis só is príma, friss csilit és nagyszemű sót összemixerelsz, de ne sokáig, nem kell por állagúnak lennie. Utána megszárítod. A só nagyszerűen elraktározza a csili aromáját.

[ Szerkesztve ]

üzenetek