Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


gzbotii
(veterán)
Blog

Székelykent kicsit szégyellem, hogy csak egyszer jártam arra. Remélhetőleg hamarosan potolom majd.


Zigur
(senior tag)

Hoppá, nagyon szépe hely, és még csak nem is hallottam róla eddig.


nicu71
(őstag)

hála a Jó Istennek ezúttal nem csak szégyenkezek meg áhitozok hogy de jo lenne ide elmenne hu ha,hanem itt valóban voltam már ,megmásztuk az emelkedőt és élveztük minden pillanatát ennek a csodálaatos helynek :R


Raymond
(félisten)
Blog

A kepek utnek megint! :)


#81524480
(tag)
Blog

Gyönyörű. :K


myckey
(addikt)
Blog

Remek hely !

Kellemes merengeni egy picit, ilyen atmoszférában.

:R :)


kenwood
(addikt)
Blog

Mar pont akartam irni,hogy a fogalmazas erosen a logout szintje feletti,de latom,nem sajat :)


gzbotii
(veterán)
Blog

De saját, csak épp:
"Mi Szatmárnémetiben (Románia) élünk , itt az egyetlen magyar nyelvű napilapnál dolgozunk. Ennek a lapnak készülnek elsősorban a cikkek. Miután a lap leközli őket , kerülnek fel a netre (többek között a Logout-ra)."
Forrás: [link]

"Szöveg: Habarics Ilona
Fotó: Habarics Ilona és Zsolt"

[ Szerkesztve ]


Bluerainbow
(Közösségépítő)
Blog

Kettesben járjuk a természetet a feleségemmel. Én fotózok drónozok , ő írja meg a szöveget. Neki nincs a logout-on fiókja ezért kerülnek fel a cikkek az én fiókomra.


Bogyó bá'
(veterán)

Imádom Erdélyt, imádom Székelyföldet: családdal-barátokkal kocsival, illetve az utóbbi pár évben motorral (teljesen egyedül is) is sokat járok arrafelé túrázni. Egy kis 125-ös motorral természetesen Torockószentgyörgy is "meg volt". Képek, ha valakit érdekel: motoros autós


UnA
(Korrektor)
Blog

"Ám miután támogatták a Rákóczi-féle felkelést, összetűzésbe keveredtek az osztrákokkal, akik 1703-ban nem csak szétlőtték, de fel is robbantották a várat. "

A várak felrobbantása nem függött össze azzal, hogy a milyen "színekben" vett részt a tulajdonos a Rákóczi-szabadságharcban, ez egyszerűen egy döntés volt, hogy megelőzzék egy lehetséges későbbi, elhúzódó felkelés hosszadalmas ostromait.


Freiherr
(őstag)
Blog

Tehát ha nincs a felkelés, akkor is legyalulták volna a várakat?
Sokszor gondolkodtam már ennek a hátteréről, mikor, mi alapján döntöttek a labancok. Legendákat hagyjuk, irattári anyag biztos van erről, de nem ástam bele magam ennyire.


UnA
(Korrektor)
Blog

"A törökök kiűzése után a várak jelentősége megszűnt, és nehogy a királyi házzal szembeni ellenállás fészkei lehessenek, 1699-ben elpusztításukat rendelték el Bécsben. Ez a Dél-Dunántúlon meg is történt, de az északi részeken a Rákóczi-szabadságharc lelassította ezt a folyamatot, sőt Várpalota, Csesznek, Sümeg, Pápa, Csobánc vára fontos szerepet kapott a labancok elleni harcban.
A szatmári béke (1711) után a császári hadvezetés ezeket is vesztésre ítélte, és a 18. század elején folytatódott a még álló várak és városfalak bontása, valamint a vizesárkok beépítése, de arra is volt példa, hogy a várakat – tulajdonosaik igényei szerinti – lakóhellyé alakították át."

[link]


Freiherr
(őstag)
Blog

Ez mindent megmagyaráz, tehát a felkelés nélkül is pusztulásra voltak ítélve a váraink, sájsze.


A2lite
(kezdő)

Ez részben Urban Legend. 5-6 vàr esetében van konkrét bizonyíték a végrehajtàsra. Kb.ugyanennyit a felkelők pusztítottak el, a többi meg elvesztve jelentőségét összeomlott, széthordtàk. A 18.szàzadi tüzérség ellen semmi esélye nem volt az ilyen vàraknak.


Dilikutya
(nagyúr)

Egy jónak tűnő cikk a témában: [link]

Amennyi várat ismerek, azok, amik a 17-18. század környékén használatban voltak, többségük ma is áll. A legtöbb rom ennél sokkal régebbi, középkori erőd, ami elveszítette jelentőségét, és magára hagyták. A Bükkben, Mátrában is minden hegytetőn van ilyen, de nyilván a Felvidék és Erdély is tele van.

Volt, amit átépítettek gazdasági épületté, pl. a gyulai várat, ami katonailag teljesen értelmetlen is lett a 18. században, lévén alföldi vár, igazából nem hogy a 18. századi, de már korábbi tüzérségnek sem állt volna ellent.

Inkább valóban az van, hogy ezeket a várakat szétlőtte a török, majd visszafoglalás közben az osztrák, aztán volt, amit a Rákóczi szabadságharcban újra ostrom alá vettek. A háborúk végeztével némelyiknek a lerombolására is kár lett volna költeni, annyira megsérült, hogy várként újra hasznosítani is sokba került volna, így hadászatilag is jelentéktelen lett, ezért kár a bontásával bajlódni. A torockószentgyörgyi is ilyen, fekvéséből adódóan a felújítás nagy munka és költség lett volna akkoriban, Erdély közepén meg túl sok jelentősége nem lett volna. A felrobbantásának nem biztos, hogy van köze a korábbi rendeletekhez, a várat elfoglaló Karl Tige egy vadállat lehetett, Nagyenyeden egy iskolát is megostromolt, meg elég serényen öldöste a lakosságot (a wikipedia szerint terhes nőket, gyerekeket sem kímélve), de a Maros völgyében is végigdúlta a hadászatilag igen "fontos" falvakat. Szóval megeshet, hogy egyébként is felrobbantotta volna.


ABal
(őstag)
Blog

Én még sajnos sosem jártam ezen a környéken, de nagyon szeretem az ilyen helyeket, bárhol is legyenek.


-RARA-
(senior tag)
Blog

Én meg magyar vagyok és sosem jártam a Balatonnál. Soha.


gzbotii
(veterán)
Blog

Nekem volt szerencsém négy napos túra alatt kotbeutazni, környéket is megnézni. Mivel most Budapesten élek, így most relatív közel van. Ősszel vissza is mentünk a Balatonfelvidékre, idén újra elmegyünk, az biztos.
Magyarországot minden létező irányba bejártuk (Szegedtől Győrig, Visegrádtól Pécsig) és szerintem a Balatonfelvidék a legszebb része Magyarországnak :)

[ Szerkesztve ]


-RARA-
(senior tag)
Blog

Most februárban leutaztam Barcsra a horvát határhoz vonattal Debrecenből mivel ott volt eladó egy Lada, és mentem megvenni, haza pesten keresztül mentem, így most lett volna alkalom először látni a Balatont, be is értem Siófokra, de pont mire odaértem beesteledett, plusz ahogy beértünk lerobbant a verda, így nem volt alkalmam még sötétben sem látni... De idén nyáron elmegyek szerintem mostmár azért is... :P


gzbotii
(veterán)
Blog

Ha a természeti szépségek és a szép falvak érdekelnek, nem pedig a strandolás és a bulizás (azzal sincs baj annál tovább), akkor szerintem mindenképpen az északi part, Balaton-felvidék legyen a cél. Tóparton (Balatonfüred, Tihany, Badacsony, Keszthely) kívül még különöse ajánlott Pécsely, Vászoly, Köveskál, Dörgicse. :K

Amúgy milyen Lada, klaszik szoci projektautó?


-RARA-
(senior tag)
Blog

Köszi a Balatoni infót ;)

Hát amit vettem még gyári állapotú fehér kocka 2105, most megy a rendberakás, utána pedig át lesz építve rendesen, telibe lesz feke karbonnal fóliázva, leültetve, új felnikkel stb... Hasonló stílus lesz mint ezen a képen, ugyanígy szélesítve, de azért nem teljesen ilyen lesz meg más felnikkel... A Ken Block féle HOONICORN-ra hasonlít majd inkább... De utcára lesz nem versenyre. Nyárra remélhetőleg kész lesz, azzal megyek majd a balcsira is :)

[ Szerkesztve ]


ittakary
(nagyúr)
Blog

google maps-en megnyitom, merre van, erre ezt látom:

és külön vicces hogy a repcsinek magyar zászló árnyéka van :D

[ Szerkesztve ]


gzbotii
(veterán)
Blog

Ez jó :D

üzenetek