üzenetek

hozzászólások


Márton
(nagyúr)

Ú, ú gyerekek!
Nagyon mélyre ásunk már :DDD


dchard
(veterán)
Blog

Az elmúlt hónapok meglehetősen sok csalódást okozott ami a pH színvonalát illeti, szóval nekem mindneképpen üdítő egy ilyen szakmai beszélgetés :K

A korábbi hozzászólásomat egy kérdéssel még kiegészíteném: azt hogy egy vevő tud fázist is mérni (már ha tud), azt hogyan lehet kideríteni? Van rá app ami megmondja?

[ Szerkesztve ]


joghurt
(addikt)
Blog

Nincs itt semmi gond. Nem volt szó arról, hogy versenyautó útvonalát akarnánk RTK-val rögzíteni. De már a mai kommersz vevőkkel is összejöhet, hogy sétálás közben is meg tudja tartani az RTK fixet. Tipikusan ha két mérés között a hullámhossznál kisebb a távolság (ami az L1 frekvencián kb. 19 centi, és általános, hogy másodpercenként 10 mérést végez egy vevő, azaz a séta 1 m/s sebességgel belefér), akkor megmarad az egyértelmű megoldás.

(Nem arról van tehát szó, hogy menet közben veszi fel a fázismérést, hanem hogy az álló helyzetben megszerzett adatokat tudja megőrizni-felhasználni, ha nem következik be hirtelen nagy változás.)

Jó kérdés, honnan lehet tudni egy készülékről az egyes feature-ök meglétét, kiírja-e közvetlenül ezt az információt valamelyik app.

Mindent tud: Google Pixel 4/5/6, Samsung Galaxy S20/S21 Ultra.
Csak ADR: Xiaomi Mi 8, Huawei P30 Pro és Mate 20
Csak AGC: Xiaomi Mi 9, One Plus 7 és 7 Pro
Csak ADR, egy frekvencia: Samsung Galaxy S9
A várható pontosság kb. ebben a sorrendben, fentről lefelé.

Egyelőre nem tudok rá jobbat, mint a GNSS Loggerrel menteni egyet, és belenézni a RINEX adatokba.
Egy kicsit olvasmányosabb cikk a logok kiértékeléséről


Márton
(nagyúr)

nekem is üdítő, nehogy abbahagyjátok ! :))


dchard
(veterán)
Blog

Na ez király, de szerintem mi két külön dologról beszélünk: te az RTK fixről, én meg arról, hogy vannak olyan vevők, melyek képesek autonóm módon (RTK nélkül) fázist mérni. Ha a NAVSTAR-t nézed, akkor a klasszikus felállásban volt C/A kód L1-en, L2-n meg csak katonai. Ha elég ügyes volt a vevőd, akkor a C/A kódmérésből tudta pontosítani álló helyzetben a saját óráját annyira, hogy el tudta kezdeni az L2 freki fázis átmeneteit mérni, ahol amúgy csak nem hasznosítható katonai kód volt. RTK nélkül. Ehhez álló helyzet, és nagyon jó műholdvétel szükséges. Most két GPS DOCXO-m is működik éppen közel tökéletes rálátással (nem telefonok értelemszerűen), és jól látszik, hogy 30-35dB/Hz alatt nem is használja a holdakat egyáltalán. AZ egyik régi Trimble vevő, csak L1 C/A + fázist tud, modnjuk ahhoz képest elég pontos órajelet ad, a másik tud L1C/A + L5 fázist, és GLONASS fázist is tud mérni. Egyik sem RTK képes. Órajel generáláshoz a kódmérés egyszerűen kevés, viszont nem támaszkodhatsz RTK-ra sem, mert nincs mindenhol. Csak hogy legyen összehasonlítás: a régebbi Trimble DOCXO is tud 10ppb körüli pontosságot 10MHz-en. Az újabbik vevő 5-6ppb ha tényleg közel teljes rálátás van.


joghurt
(addikt)
Blog

Igen.


Márton
(nagyúr)

A realtime RTK az erdőben hogyan korrigál nekem méter pontosra, ha a bázisállomás nyílt égre néz, én meg ki tudja hány méter magas és milyen lombú fák alatt navigálok éppen? :U

A Geo++ RINEX Logger Mi9-en nem akar elkezdeni loggolni. "Waiting for RAW GNSS measurements.." percekig. Ez normális?

Egy mai teszt: S6 vs Mi9
Hát, 2-3x pontosabb sűrű erdőben az L5 miatt :C


Márton
(nagyúr)

"there appear to be no apps that leverage the RTK abilities of Android dual-band phones...probably because there are only 2 such phones on the market, the Mi 8 and the Huawei 20. All the others have to rely on the "black box" since they do not output any CarrierPhase data..."

Akkor ez itt a kommenteknél nem írja helyesen, igaz? Fázis nélkül is lehet RTK?


joghurt
(addikt)
Blog

Elég régi cikk lehet, ha akkor még csak két darab kétsávos mobil volt.

A fázismérésnek nem feltétele az RTK korrekció, az RTK korrekciónak viszont csak fázismérés esetén van értelme. Az #59-ben én írtam hülyeséget a rövidítésekre koncentrálva. Az ADR a fázisméréshez kell, az RTK pedig épp ezt pontosítja.


Márton
(nagyúr)

Ezek szerint a Mi 9 alkalmatlan RTK-ra (mind utólag, mind realtime), hiába van raw data..


joghurt
(addikt)
Blog

Igen.


Márton
(nagyúr)

Viszont a 8 tudja. Éljen a fejlődés :))
De pontosan mi ott a baj a körítéssel? Vagy csak volt, de már javították?


joghurt
(addikt)
Blog

Az Mi 8-ban nincs AGC, és utólag sem fognak belerakni. :) A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kevésbé tud megtartani egy-egy holdat, sokkal gyakoribbak a váltások, így a számított pozíció is jobban ugrál. (Maga az alapvető GNSS vétel rosszabb.) Valószínűleg úgy érezték, a "világ első kétfrekvenciás mobilja" így is jelent akkora előrelépést az egysávosokhoz képest, hogy nem érdemes ezzel foglalkozni.
Az Mi 8-cal alapvetően lehet RTK-zni, de jellemzően a deciméteres pontosságra képes. Sőt, lassú mozgás közben ez már majdnem egy méteres RMS-re romlik. Kérdés, megéri-e ehhez a mobilnet.
Egy tanulmány az Mi 8-cal végzett statikus RTK mérésekről.

Igen, az vicces, hogy az Mi 9-be egy ilyen szempontból visszalépés került. Valószínűleg úgy gondolták, elenyésző az RTK-s felhasználók száma, cserébe pár centtel olcsóbb lehetett az előállítási ára.


Márton
(nagyúr)

és wireless töltése sincs, akkor hagyom :N


Márton
(nagyúr)

Nem rossz ez a Mi 9, csak arra hogy lecseréljem az S6-om, pont nehéz, húzza a zsebem :U
Létezik esetleg L5-ös telefon 150 gramm alatt? Vagy max 30 ezerből L5-össé varázsolható az S6 külső vevővel?


joghurt
(addikt)
Blog

A mai elektronikai árak mellett (már ha egyáltalán meg tudsz kapni bármit is) bőven 30ezer felett lesz egy komplett külső vevő, még ha te forrasztod össze, akkor is. És valószínűleg jóval 150 g felett.


Márton
(nagyúr)

Ok, akkor az az opció kilőve.
Könnyebb L5-ös teló? :DDD
Úgy tűnik a zsebemnek 150g-nál van a határ..


joghurt
(addikt)
Blog

Akkor cserélj zsebet, mert feature-öktől függetlenül nem nagyon fogsz ilyen könnyű telefont találni.

A Pixel 5 tömege 151 g. A 160-170 g közötti tartományban van még a Pixel 4 és a Galaxy S20/S21 (csak a simák, semmi + vagy Ultra).


Márton
(nagyúr)

Mondasz valamit. Ez fel sem tűnt, hogy az újak mind ilyen nehezek már..
köszi szépen!


vaakuum
(addikt)

Help pls!

Gyerek megy külföldre. Van valami mód erre az időre, hogy a telefonján valami nyomkövetést lehessen használni?


joghurt
(addikt)
Blog

Van egy csomó ilyen szülői felügyeleti alkalmazás. Mintha a Google-nek is lenne valami családi helymegosztása kvázi alapból.

Kérdés, hogy EU-n belül teszik-e ezt. Mert mondjuk a Vajdaságban húzós a roaming ára.


DeFranco
(nagyúr)
Blog

beállítod a google-ben a helyzetmegosztást, kiválóan működik, mi a családban aktívan használjuk.


vaakuum
(addikt)

Végignyomtuk három készüléken, az én helyadataimat az asszony telefonjára két opcióban lehet megosztani : néhány óra, vagy amíg ki nem kapcsolom. Az Ő helyadatait szintén így lehet megadni az én irányomba is, meg a gyerekhez is. De meglepő módon a lányom Redmi készülékén csak az 1 napos a maximum beállítási lehetőség. Jó lenne, ha nem kellene neki kapcsolgatnia :U . Ez a beállítási határidő készülék típus függő lenne? :R

[ Szerkesztve ]


DeFranco
(nagyúr)
Blog

hm... én még nem találkoztam ilyennel, "vadidegennel" (nem családtag) is simán meg tudom osztani mindkét módon.

mi egymás között hárman háromféle telefonnal osztjuk meg a helyzetünket, samsung, redmi, poco, ez nem lehet probléma, ha csak nincs valami specifikus korlátozó beállítás Lányod telefonján.

...utánaolvasva, ha Lányod kiskorúként van nyilvántartva a google-nál akkor az lehet probléma, ebben az esetben lehet megoldás, ha "családot" alakítotok, és akkor talán tudod managelni ezt. [link]


Márton
(nagyúr)

Hát, L5 ide, L5 oda, azért téved ez is 10m-t ha olyanja van..
Fenntről ahogy jövök, jobb oldalamon fák, de tiszta rálátás az égbolt nagy részére, felhő alig.
Kb. 10m csúszás ugye balra. Ahogy besétáltam a szigetre, a végén 10m csúszás jobbra (ugye nem a tóba mentem, ahogy jelzi). Felvétel megáll. Fél perc múlva, vissza a sziget bejáratához és ugyanott indítottam a felvételt, ahol bekanyarodtam 2 perccel korábban. Itt is látható a 10m-es difi :( Jobbra számítottam.. Vagy napkitörés volt ma?


joghurt
(addikt)
Blog

Elsősorban önmagához képest nézd a visszatérés pontosságát! A műholdkép simán lehet 10-20 méterrel is elcsúszva, különösen a hozzánk hasonló gyarmatokon, még inkább vidéken.

(Az OpenStreetMap szerkesztő felületein - iD editor, JOSM stb. - ezért van is lehetőség az elcsúszás állítására, hogy egy fentről azonosítható objektumot GPS/GNSS mérésekre húzz,
és így kezdd el a környék berajzolását műholdképről. Ha elárulod, merre van ez a félsziget, megnézem, az egyes műholdképek mennyire pontosak az általunk pontosabb mérés nélküli referenciának tartott FÖMI ortofotókhoz képest.)

Önmagában az L5-től nem lesz centiméteres pontosságod, de egy hagyományos (csak L1) vevőhöz képest jobbnak illene lennie. Esetleg egy családtag telóját kölcsönkérve érdemes megismételni a tesztet.


Márton
(nagyúr)

Tatabánya, csóni-tó.
nyilván nem centiset várok az l5-től, de úgy max 2-3m jó lenne :)


Márton
(nagyúr)

"egy családtag telóját kölcsönkérve"
Nem kell kölcsönkérni, hisz én még az S6-om használom fő-telóként. Mi9 csak gps-es munkákhoz :)) Na majd legközelebb megy mindkettő.

Igen, azt sejtem, hogy a műholdképen lehetnek akár méteres hibák is, de az akkor is megdöbbentett, hogy
1) a szigetre betérés esetén egyik irányban van több méteres eltérés, a szigetre beérve meg a másik irányban
2) visszatérve a kanyarhoz, ismét ott a kb. 10 méteres difi, és ennek már ugye semmi köze ahhoz, hogy a műhold kép mennyire pontos vagy nem pontos. Lehet más holdakat használt ekkor a vevőm? Pont akkor váltott másik 4 holdra, amikor a sziget közepe felé jártam? Ha így van, jó volna ilyen esetekben valahogy lock-olni a használt holdakat arra a pár percre, hisz inkább legyen konstans a hiba, amir könnyen korrigálok, minthogy egy útvonal közepén ugorjon. De ezt gondolom nem lehet androidon.


joghurt
(addikt)
Blog

Ez mintha nem is L1/L5 vevő lenne, annyira rusnya. Az igazán durva nem önmagában az ekkora eltérés, hanem az, hogy a vízszintes irány ennyivel hosszabb a valóságnál. (Felteszem, nem úsztál egyenesen a sétány meghosszabbításában.)

A GPSTest app mit mutat?

(A műholdképeket összenéztem. A Maxar itt elég pontos. A Bing itt kb. 4 méternyire, az Esri és a Mapbox itt kb. 12 méterrel van elcsúszva.)


Márton
(nagyúr)

Gpstest mutatja az L5-ot, de akkor nem neztem.
Akkor a google mugoldkep mennyire pontos? Az a Maxar?


joghurt
(addikt)
Blog

A Google Earth kiírja, hol és mikor melyik műholdat használja. Itt azt hiszem, épp az Airbustól vett képet.

De tényleg rá kellene jönnünk, mi a gond a telóddal, mert ilyet nem kellene csinálnia. Ha a tóhoz nem is mész vissza, jó valami levegőből jól azonosítható tér, focipálya, park sétányok is.
Ha a helymeghatározás nincsen folyamatosan bekapcsolva nálad, legalább 5 percet adnék neki, hogy magához térjen (néha 10 is kell, ha annyira hideg a start).

Más: A Csónakázó-tón a félszigettel szemben ugye már egy szökőkút van, ahol régen valami T alakú stég volt? Talán a felújításkor bonthatták el, és épült a helyére egy kör alakú szökőkút.


Márton
(nagyúr)

Visszamehetek, ha lesz időm, 3 percre van.
A helymeghatározáshoz nem nyúlik, mindig be van kapcsolva, de tudtommal ha nem használja semmi, akkor nem megy, a Cooltool is 0-nak jelzi a holdak számát ilyenkor.

Más: most szökőkút, amennyire emlékszem igen, valami stég is volt ott. De ez miért lényeges, vagy csak érdekesség? Jártál erre?


joghurt
(addikt)
Blog

A stég az OSM térképen szerepel, mint "Vízalatti stég", ami érdekes jelenség lenne. A műholdképeken meg csak szökőkutat látok. Ha a park felújításakor történt a csere, javítom a térképen.


Márton
(nagyúr)

Elvileg nincs ott stég, az útról legalábbis nem látni, drónozni nem fogok itt :)


Márton
(nagyúr)

de kár hogy leült ez a topik :U

üzenetek