üzenetek

hozzászólások


föccer
(nagyúr)
Blog

Jó írás.

Kis kiegészítés

Nem csak 4 műhold adatát dolgozzák fel a rendszerek, hanem az összeset, amitől kiértékelhető jelet kap. Igaz ez a pontosságot nem nagyban javítja (darabszám gyökével fordítottan arányos a pontosság), de azért érzékelhető.

Geodéták 15 évvel ezelőtt is mértek 3 cm pontosan az említett referencia pont felhasználásával. A referencia pont sem mért mást, mint a mozgó vevő, de a kiértékelő rendszer mindkét vevő által mért adatot figyelembe vette. Feltételezés szerint mind a két vevőt ugyan azon mérési hibák terhelik (említett ionoszféra, időjárás főként, de nem kizárólagosan), és a két egyenletrendszert kivonva egymásból a hibák kiejthetők. Persze analitikusan nem azonos a két vevőt terhelő hiba, a pontosságot nagyon-nagyon megnövelte.

Valamikor réges-régen végig kellett számolnunk egyetemen 1 pont meghatározását gps szerint. Utáltam :D

üdv föccer


ivana
(Ármester)
Blog

Az okostelefonok azért elég keményen háromszögelnek a mobilhálózat adataiból is, meg van AI is ami wifit meg hasonlókat is figyelembe vesz.


joghurt
(addikt)
Blog

Említettem, hogy ezt teszik. Csak épp a pontosságuk erősen elnagyolt, különösen terepen, ahol nagyok a mobilcellák (már ha egyáltalán van térerő...), WiFi meg egyáltalán nincs a közelben.

Az AI-s dumát meg hagyjuk már, legalább egy szakmai portálon! Lassan már egy tekerős húsdarálóban is mesterséges intelligencia a csiga, mert magától tudja, merre kell nyomni az anyagot.


Dáin
(csendes tag)

"néhány felső kategóriás telefonban már van kétnormás (L1/L5) GNSS vevő"

Fel tudnátok sorolni néhány konkrét példát, hogy mely telefonokban van ilyen vevő? Szeretnék pontosabb adatokra szert tenni az edzéseimhez, nem hinném, hogy én bevállalnám a komolyabb motyót pluszban, hülyén néznék ki antennákkal a fejemen :)

A következő telefonomnál, ami lassan esedékes, mindenképpen figyelembe venném a pontosabb GPSt...


totron
(addikt)

Persze analitikusan nem azonos a két vevőt terhelő hiba, a pontosságot nagyon-nagyon megnövelte.
Nem a pontatlanságot? Az az érdekes, hogy miként számolódik és kerül korrigálásra az egymástól eltérő hibaterheltség, hogyan, honnan tudja a mérési pont, hogy melyiktől milyen és mennyi hibás beérkezés van. Kommunikálnak-e egymással a holdak ez ügyben és ezt a kommunikációt megkapja-e a mérőeszköz, mint fontos segédinfót.

joghurt: Az egyszerűbb hétköznapi tájékozódásokhoz vannak még trükkök, amik a telefon által látott mobiltornyokból, vagy a környéken észlelt WiFi hotspotok alapján tudják megmondani, nagyjából hol vagyunk. Mivel ezek nem klasszikus mérések, és elérhetőségük (pl. az erdő közepén), pontosságuk is esetleges, ezért most nem is foglalkozom velük.
Egy külön cikket is megérne, mert mindig csak eddig a pontig informálódik a júzer, engem érdekel mélyebben.


joghurt
(addikt)
Blog

Például Oppo Find X2 Pro és Reno 10x, Realme X50 Pro, Samsung Galaxy S20, S20+ és S20 Ultra, iQoo 3, Huawei Mate 30 Pro, Vivo NEX 3, Xiaomi Mi 9T Pro, Redmi K20 Pro, Realme X2 Pro, Pixel 4, Pixel 4 XL, OnePlus 7 Pro, P30 Pro, Honor 20 Pro
És természetesen ezen terméksorok újabb tagjai.

Már az Mi 8-ban is kétfrekvenciás vevő volt (Broadcom BCM47755), de a körítés nem sikerült túl jól, így a gyakorlatban néha még kisebb is volt a pontossága, mint kortársaié.

A cikk írása óta eltelt időben már sportórából is jött ki L1/L5 frekvenciás. Természetesen nem az olcsó kategóriában. :)


joghurt
(addikt)
Blog

Ha tudsz angolul, egy kis ízelítő a Google I/O '18-ról, a Wi-Fi RTT alapjairól.


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Nem kötekedésképpen, de azt eddig is tudtam, hogy minél nagyobb az antenna, annál jobb a vétel... ;]
Nem értem, mire jó a pár centis pontosság alap felhasználóknál. Térképészet, tüzérség, esetleg versenyszervezésnél lehet talán szükség ilyenre, de pl. a Google térképen (így persze a Waze-n is) és az Útinform térképén sem szerepel máig egy februárban átadott új út, pedig mindkét helyre jelentettem és nyilván nem csak én. Több kilométeres útról van szó. Épületet gondolom nem mernél azért kitűzni ilyen pontossággal, a térképeken meg mint mondtam esélytelen ezt számon kérni. Útvonalat felmérni meg gördülő méréssel sokkal egyszerűbb. Mondjuk azt megnéztem volna, ahogy úszol a cuccal a Balatonban, de gondolom olyan nem volt... :D
Ja és mondjuk a terepviszonyok nyilván durván el tudják torzítani az ilyenfajta mérés pontosságát a gördülő méréshez képest.
Buckás terepen nyilván nagyon.

[ Szerkesztve ]


plömplöm
(őstag)
Blog

pár centis pontossággal meg lehetne valósítani valódi sávasszisztenst egy gépjármű-navigációnál


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Fogadjunk, hogy nem! Fotoszenzorok nélkül simán lemenne az útról előbb-utóbb a kocsi. Mutass olyan térképet, ahol a pár centis pontosság valós! Ja és ugye az elején két centi korrekciók nélkül hamar két méter, majd két kilométer lenne...


joghurt
(addikt)
Blog

A kommersz GPS-ekkel némi túlzással örülhetsz, ha a sűrű belvárosban eltalálja, melyik utcán vagy. Persze ezek is sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben.
Az átlag felhasználónak nem kell okvetlenül a centis pontosság. Az arra jó, hogy a többi készüléket legyen mivel összehasonlítani. És lehessen mi alapján ekézni a kollégám, aki a sportkrumplija által mért értékeket tekinti szentírásnak - még a Margit-szigeti vagy városligeti futókör pontosan kimért hosszához képest is.

Melyik út hiányzik? Az OpenStreetMapen megvan? Ha nincs, szívesen felviszem.

A hivatalos futóversenyek hosszát is kizárólag gördülő módszerrel mérik, mert leragadtak a múlt évezredben. Pedig ha belegondolsz, akár a keréknyomás kis változása miatt is változik a sugár, így a mért táv is. (A hivatalos versenyeken az ilyenek miatt a névleges táv csodakonstans-szorosát kell kimérni.)

Úszni nem az F9P-t vittem magammal, hanem egy saját készülékünket. Vízálló övtáska, a vállamon keresztbe. De legalább folyamatosan látja az eget, nem úgy, mint egy sportóra, és aktív, külső antennás.


joghurt
(addikt)
Blog

Fogadjunk, hogy de! :D
A kocsimban van (kamerás) sávasszisztens, és a magyar útviszonyok mellett a hazaúton van egy rész, ahol rendszeresen félre akar vinni. Mert a nyomvályút vagy hosszanti repedést érzi záróvonalnak.

A pontosságnál meg nem egészen értelek. Egy pozíciómérés hibája nem halmozódik a megtett távval, hanem pontonként értendő.


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Terepen a föl-le futás miatt nemigen lehet pontos, mikor fél-egy méteres változó szintkülönbségek vannak. A gördülőnél természetesen merev kerékkel kell mérni, nem kerékpárral, hanem végigtolva szépen a mércét...
Utat privátban leírom, mert nem annyira egyszerű. :)


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Elindulsz valamilyen irányban két centi eltéréssel, egy méteren belül két centi különbség száz méteren már két méter lesz az irányt tartva korrekció nélkül.


bambano
(titán)
Blog

én egy fizetős rtk-t láttam eddig, úgy tudtam, az urh rádiót használ a különbség sugárzására.


lomposfarkas
(tag)

"mobilhálózatból háromszögelve"
Erre tudnátok példát mondani, milyen app képes erre?


joghurt
(addikt)
Blog

Lehet úgy is (mert úgy független mindentől), de lehet interneten keresztül is. Így keresd: NTRIP caster.


joghurt
(addikt)
Blog

Pl. maga az Android. :)
Bekapcsolod a helymeghatározást a telefonodon, és még a műholdak begyűjtése előtt már mond egy pozíciót. De a köré rajzolt kör sugara sokkal nagyobb.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Az talán az utolsó pozíció megőrzésen alapuló helyzet saccolás.
A tornyokon alapuló helyzetmeghatározáshoz is idő kell. Ha nincs legalább 3 látható torony, akkor nincs.
A Google ugyan képes a routerek alapján pontosítani a helyzetet, de ehhez mobil adatforgalmat használ fel. Illetve engedélyezni kell a használatát.
Ezért is megy a sírás, hogy nagy mennyiségű adatot "gyűjt" a szolgáltató. A helyzet és navigáció pontosításához.


PDA_FAN
(tag)
Blog

Köszi, remek cikk!

Néhány gondolat a témához:

Az assisted GPS-es okostelefonok a napi használatban akkor is elfogadhatóan tudnak teljesíteni, ha netán az ember letéved az aszfaltról, és kikerül a GSM hálózat adótornyainak hatósugarából. Ha nincs kikapcsolva a lokációs szolgáltatás, netán a hálózatról leszakadás előtt is futott valamilyen térkép alkalmazás, akkor tényleg csak a térképszoftveren múlik, hogy eltévedünk-e. A GPS/Glonass/Galileo/Beidu műholdak vételére egyaránt alkalmas telefonok száma meglepően nagy, a középkategóriás Android készülékek jó része már tudja. Ez azt jelenti, hogy minimum négy műhold pozíciója nyílt terepen akkor is meglesz, ha netán az amerikaiak a GPS rendszerüket épp lekapcsolják. (Nyilván barlangászokon ez nem segít :-)

A földi referenciapont használata a mezőgazdaságban is kezd terjedni. Vannak olyan traktorok, amelyek ezek segítségével automata üzemmódban szántanak, és az emberi felügyelet csak vészhelyzet esetére szükséges.

[ Szerkesztve ]

üzenetek