[Re:] [pelgrim_v1:] Műhús a jövő? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


lezso6
(HÁZIGAZDA)
Blog

Értem, végülis logikus. S a többi hús? :)

Ja, hát az adagok az durvák. Nekem azt tűnt fel nagyon, hogy amíg nálunk egy sima hamburgerbe 100 gramm húst tesznek, náluk valami ~250 gramm a szabvány. Ami steaket ettem (az étteremben kapható legnagyobbat mondjuk, valami kings cut vagy mi volt), az meg tényleg kb fél kiló lehetett. Mellé köret meg igencsak demó adag, jó ha 100-150 gramm megvolt, s egy közepes méretű krumpliból, 3 kis répából meg zöldség apróságokból volt. Ami hab a tortán, hogy a legtöbben jó ha a krumplit megették, a többi zöldséghez sokszor hozzá se nyúltak.

[ Szerkesztve ]


pelgrim_v1
(tag)
Blog

Az viszont igaz hogy mostmar az élelmezési is égető kérdés. A népesség no több éhes száj a terület meg ugyanakkor hosszútávon számolni kell a dolgokkal


Dr. Romano
(veterán)
Blog

Az a bíberes hír lol, úgy tűnik fényes jövő vár ránk végre... ;]


UnA
(Korrektor)
Blog

"Szóval első körben legalább a mértéket kéne tartani..."

+1

Ez a legfontosabb feladat. Amíg a lakosság nagyobb része túlsúlyos Amerikában és itthon is, addig látszik, hogy gond van az evéssel.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Azokról kevesebb infóm van, de az alapján ott valószínűleg tényleg rosszabb az átlagos táplálás, mint nálunk.

[ Szerkesztve ]


Somatom
(veterán)
Blog

Túlnépesedés van, ugyanakkor problémás a húsellátás. Sztem egyértelmű a megoldás, hiszen az ember is tartalmaz húst. Ha a bolygó népességének felét megennék, akkor egyszerre mindkét probléma meg lenne oldva.


Narxis
(nagyúr)
Blog

Inkább az a baj, hogy más az anyagcsere genetikai okok miatt, ehhez nem alkalmazkodott az élelmiszeripar. Nem véletlen vannak olyan emberek akik bármennyit ehetnek mégis soványak.


Vladi
(nagyúr)
Blog

Nem a megevés a gond, hanem a kidobás. Érdemes utána nézni, hogy mennyi kaja végzi a szemétben. :U

(#17) Cathfaern:

Én több helyen is hallom, hogy az usában szinte lehetetlen egészésgesen étkezni, annyira tele van nyomva minden élelmiszer. Például sóval és cukorral. Egyszerre. :(

Orwellt hogyhogy még senkise idézett?? :D

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

a cikkben jócskán vannak ordas csúsztatások.

szerintem műhús, mint hús helyettesítő, sosem lesz népszerű. műhús, mint egyfajta étel, lehet népszerű, főleg, ha normális az ára. lefordítva: ha valamit húsként akarnak nekem eladni, ami nem az, a pincér nyakába fogom borítani. ha kapok egy korrekt tájékoztatást, hogy ez a kaja pontosan micsoda, lehet, hogy megkóstolom és megeszem.

egyébként az, hogy feltaláltak állati sejtekből előállított húst, sima hazugság, az alapötlet ezer éve látható volt az Eureka című sorozatban.

eltévelyedőknek javaslom bitpork elvtárs blogját, és a bbqpitboys tecső csatornát. a többi az mellébeszélés :)


UnA
(Korrektor)
Blog

Ez igaz, de amíg az emberek pótcselekvésként esznek (öröm, bánat, unalom, stb. esetén), addig ez nem biztos, hogy javulni fog.

Az élelmiszeripart lehetne okolni, de mi vesszük a termékeit.


janeszgol
(félisten)

Hízzanak csak szépen. Mi majd őket fogjuk megenni. :)


hokuszla
(aktív tag)
Blog


Apollyon
(Korrektor)

Feldolgozott, mindenféle adalékanyagokkal teletömött, kétes eredetű élelmiszer.

Ez nálam a szóba se jöhet kategória, még ha fizetnének se. Abban is biztos vagyok, hogy közel sem olyan egészséges, mint a gyógyszerezett állatokból származó hús. Mert oké, hogy gyogyózzák az állatot, ami nem jó, de még abból a nyers húsból is biztos hogy jobb minőségű ételt tudok magamnak otthon készíteni, mint ez a gyári mímelt biológiai-kémiai matéria.

Továbbá nem csak az usákiaiaknál, hanem világszinten probléma az elégtelen táplákozás és a sport hiánya. Tehát a műhús mellett érvelni egészségügyi szempontból az állati hússal szemben, több, mint fergeteges.

Bár nem jártam még az usában, és nem azért, hogy őket védjem, de az ő táplálkozási szokásaikat kritizálni sem hiteles, azt figyelembe véve, hogy az EU-ban a magyarok fogyasztják a legkevesebb zöldséget, illetve a párizsi kenyérrel és barátai sem éppen fitness kategóriában versenyképes.

Usában is dagadtak az emberek, de Magyarország is benne van a világszinten top 10-ben (!) az elhízott emberek arányának listáján.

Csak az a különbség, hogy usákiában jólét van, itt meg szegénység. Usában nagyobb valószínűséggel jobb minőségű kajától híztak el az emberek, a sok bevitt húsból legalább a napi minimális fehérje biztos megvan, szemben a magyarokkal, akiknek az élelmiszereknél az ár fontosabb, mint a minőség. Szív- és érrendszeri megbetegedésekben is topon vagyunk, ez sem az egészséges életmódra vezethető vissza. A sok bagó, meg rossz kajálás, ezek jó barátok a szívbajjal is.

[ Szerkesztve ]


Dr. Romano
(veterán)
Blog

Lefordítottam: Egyél more ;]

[ Szerkesztve ]


Somatom
(veterán)
Blog

Honnan tudod, hogy nem ettél még belőlük? Nem szereted a kínai konyhát? Egészséges, mert változatos. Kutya, macska, patkány, amerikai állampolgár, stb. :)

[ Szerkesztve ]


UnA
(Korrektor)
Blog

"Csak az a különbség, hogy usákiában jólét van, itt meg szegénység. Usában nagyobb valószínűséggel jobb minőségű kajától híztak el az emberek"

Egyik sem igaz.

Lehet itt játszani, hogy ez milyen szegény hely, de Magyarország így is a világ 40 leggazdagabb országa között van. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kellene javítani a legszegényebbek helyzetén, de még így is kevésbé riasztó a társadalmi különbség, mint az Egyesült Államokban.

És sajnos hiába van sok jó minőségű kaja (ez tényleg így van), általában ott is a hihetetlen rossz minőségű cuccokat vásárolják, tömegével.


pelgrim_v1
(tag)
Blog

Ez annyira sztereotíp. Én gyakran eszem kínai konyhán és szerintem isteni. Sokkal kifinomultabb és sokszínűbb a konyhájuk mint nekünk magyaroknak


updog
(senior tag)
Blog

"általában ott is a hihetetlen rossz minőségű cuccokat vásárolják, tömegével."

:K

Én tökre meglepődtem hogy a párizsi az nem valami kelet-európai sajátos húskészítmény, USA nyugati parton tetszőleges élelmiszerboltban ugyanúgy lehetett kapni. Ott sem volt jobb :D De ugyanúgy megvoltak a max. 60% körüli kérdéses eredetű hústartalmú szalámik is (vicces volt mikor rájöttünk hogy többnyire pepperoninak hívják, a pepperonis pizza náluk a szalámis). Nyilván nem viccből árulják ezeket ugyanúgy, valószínűleg ott is jócskán megvan az a réteg aki ezeket (v)eszi.

Meg persze hiába a hamburger őshazája, mégis mindig tele volt minden meki, bk, wendy's stb. amikből amúgy minden sarkon van kettő.

Miközben a legutolsó eldugott pakisztáni burgeresnél is mérföldekkel finomabb igazi hambit lehetett kapni (kipróbáltunk egy legutolsó eldugott pakisztáni burgerest, angolul is alig tudtak, de olyan finom burgert rittyentettek, amilyet addig még sose ettem).

A műhús témához: én kipróbálnám. Nem hiszem hogy a növényi eredetű ételek fogyasztása a hús helyett sokat segítene. Szerintem a jövő az ételek mesterséges előállítása.

Ma már mi az, amire azt mondhatjuk, hogy nem káros valamilyen szinten, és hogy nem tartalmaz mesterséges anyagokat? Mitől rosszabb ha az egész mesterséges?

Persze egyetértek (#29) bambano hozzászólásával, mondják azt hogy tessék, válassz hogy húsos burgert vagy műhúsos zsömlét kérsz, ha nem azt mondják, hogy tessék, itt a burger, amiben amúgy kicseréltük a lényeget valami másra, akkor OK. Meg azzal is egyetértek, hogy bitpork és bbq pit boys FTW ;]

[ Szerkesztve ]


Apollyon
(Korrektor)

"Lehet itt játszani, hogy ez milyen szegény hely, de Magyarország így is a világ 40 leggazdagabb országa között van."

Nem állítottam hogy usában senki sem szegény, azonban sokkal jobb helyzetük van, mint az itt élő szegényeknek.

"Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kellene javítani a legszegényebbek helyzetén, de még így is kevésbé riasztó a társadalmi különbség, mint az Egyesült Államokban."
Az, hogy ott vannak dollármilliárdosok, itt meg csak forintmilliárdosok vannak, még nem változtat a lényegen. Egy szegénynek tök mindegy, hogy mennyivel gazdagabbak nála, ha erőfeszítései árán is a komplett fizetése létszükségletre megy el.

Kajára visszatérve:
Ugyanannyi pénzből jobb minőségű élelmiszert tudsz vásárolni usában, mint Magyarországon. Persze nyilván ott is van egy rakás szemét, azonban lehet kapni KÉSZ minőségi élelmiszert is elég sok boltban, ahogy láttam a kínálatot (bár személyesen nem voltam ott). Míg itthon maximum a bio cuccokat tudsz venni egészség gyanánt, és ott se mindig van kínálat, még sok pénzért sem. Az itthoni kínálatban nem találtam olyan kész élelmiszert, amely bontás után azonnal fogyasztható, megfelelő minőségű állati eredetű fehérjét tartalmaz szénhidráttal és akár minőségi zsírral mindezt a megfelelő arányban.

Egyébként a lényeg az volt, hogy ott megvan a lehetőség, ami itt nincs. Itthon pl. két sajt közül az olcsóbbikat fogják megvenni, azt nem nézik, mennyi a zsírtartalma. Az átlagboltban nem hogy a light sajtot alig találni, de még félzsírosat se, csak zsíros van, ami 50% zsírtartalmat jelent. Ez is azért van, mert árérzékeny a piac, és mint már mondtam, az ár sokkal fontosabb, mint a minőség.

Ma kenyér nélkül sok magyar nem tud létezni, a pékeknél is elég nagy sor áll reggel, de úgy az egész nemzeti konyhánk is elég zsíros a sok kenyér mellé, és nem hiszem, hogy annyira kritizálni kellene az usákiai táplálkozási minőséget, ahol legalább az elegendő, minőségi állati eredetű fehérje megvan. :)


Apollyon
(Korrektor)

"Mitől rosszabb ha az egész mesterséges?"

Attól, hogy nem tudod magad ellenőrizni a minőségét, nem látod, mi kerül bele, milyen körülmények között és milyen eljárással.
Míg ha otthonra megveszed a nyers alapanyagokat, sokkal nagyobb valószínűséggel tudsz tisztább ételt főzni magadnak, amiben nincs semmi trükközés.)

üzenetek