üzenetek

hozzászólások


fluttershy
(tag)

#14091 Fall-N Bocsáss meg de több ponton nincs igazad.
Engedd meg hogy mondjak egy példát: Samsung Galaxy S4, 2013 márciusában dobták piacra, 2gb ram van benne. Most kapaszkodj meg. Lineageos 18.1 simán megy 2021-ben, sok esetben jobban mint egy 2-3 éves középkategóriás xiaomi, realme, honor stb telefon. Nem lehet hogy véletlenül a gyártó által összetaknyolt, gány szoftverfrissítésekkel van a gond amit inkább ki se kellett volna adni ilyen formában. Szomorú de én úgy látom hogy a legtöbb gyártónak addig kedves a felhasználó amíg a boltban megveszi az új modelt, akkor csillivilli minden, gyors, szép, működik. Ez megy kb egy-másfél-két évig. Aztán meg vagy nem jön több frissítés vagy direkt olyan frissítéseket kapunk amiktől kb használhatatlan szar lesz a telefon.
Ugyanez igaz sajnos az appfejlesztőkre. Elkényelmesedtek mert hozzá vannak szokva ahhoz hogy manapság a te szavaiddal élve "az alsó plafon az a 6 GB RAM + 64 GB tárhely lett" a userek szemében. Szintén példa; emlékszem pár éve a Facebook messenger app még simán belefért 50-100Mb-ba user datával együtt. Most megnéztem, ez az app jelenleg a telefonomon 532Mb tárhelyen terpeszkedik. Miért? Van benne videovágó, AI face filter, rendszertől függetlenül implementált floating chat head, egy komplett social gaming platform stb. Az átlag user a negyedét nem használja ezeknek a funkcióknak. Meg nyilván a funkciók is úgy születnek hogy az olcsó távol keleti fejlesztő csapatot aki dolgozott ezeken úgy hajtották hogy minél gyorsabban leprogramozzák az adott funkciót működőképesre. Az eredmény: optimalizálatlan spagetti kód. És ez csak egy app a sok közül, ezeket a dolgokat a legtöbb népszerű app esetében ki tudnám fejteni. Tisztelet a kivételnek.

A kijelzőhöz ennek a lassulásnak semmi köze nincs, de a kijelzőfelbontás sztori is megérne egy misét. A jelenleg elterjedt átlag 6 inch átmérőjű phablet telefonjainkba az fhd felbontás szvsz több mint elég. 400 ppi pixeldenzitás fölött nincs olyan sasszemű egyén aki észreveszi a különbséget. Parasztvakítás tipikus iskolapéldája a mai telefonok qhd kijelzőfelbontása, ugyanúgy mint a csillió megapixeles főkamera és a 3-4 darab mellette helyet foglaló mindenféle másodlagos kameramodul.

Annyira gyorsan azért nem fejlődik a technológia mint azt a nagy tech cégek szeretnék elhitetni velünk. Persze nekik az eladások pörgetése a fő szempont ami pörgeti a cégeket, a gazdaságot, megy a termelés és mindenki boldog. Az elektronikai hulladék meg gyűlik szépen, de az nyilván senkit nem érdekel.

üzenetek