üzenetek

hozzászólások


janos666
(nagyúr)
Blog

Windows HDR10 asztal módban, vagy nVidia NVAPI-val használod? Én utóbbival (pusztán amiatt, mert akkor automatikusan vált SDR-ból és vissza).


Kovbob
(senior tag)
Blog

Utóbbi, csak AMD-vel.


Kovbob
(senior tag)
Blog

Na, csak lenne még kérdésem, hátha valaki kiokosít :D Próbálgattam gamma curve beállításokat és azzal kapcsolatban lenne kérdésem, mert olvasgattam utána, de nem lettem sokkal okosabb tőle. Tehát most bekalibráltam a monitort rec 1886-ra, ami ugye 2.4-es absolute gamma, 0 black point offsettel. Illetve, kipróbáltam 2.4-es gammával is (relative, offset100). A 2.4-es gamma nekem egyértelműen túl sötét. Viszont a rec 1886-nak az eredménye nekem tetszik, számomra sokkal természetesebbnek tűnnek a sötét jelenetek egy filmnél így. 2.2 vagy 2.4-es gammával sötétebbek, igaz kontrasztosabb hatást kelt, de rec1886-ban meg sokkal több részlet látható marad. Ennek ellenére mégis mindenhol azt találtam, hogy nem szeretik ezt a beállítást, illetve nem ajánlott olyan kijelzőhöz ami nem képes a végtelen kontraszt arányra. Na ez lenne a kérdésem, hogy ez mi miatt van? Mindenki jobban szereti azt a "filmszerűbb" feketébb képet, vagy amiatt van, hogy a relative 2.2-es gamma illeszkedik leginkább az lcd természetes gammájához? Tény, hogy 2.2-es gammára kalibráva, monitort is 2.2-re állítva sokkal kevesebbet igazít rajta a színprofil, míg rec1886-ban erősen látható, mikor betölt a profil hiába 2.4-es gammára van állítva a monitor is.

[ Szerkesztve ]


janos666
(nagyúr)
Blog

Ezt leírtam lentebb, szinte mindenki a 2.2 vagy esetleg 2.4 relatív gammát használja (a kijelzőgyártók is a gyári preset-ekhez, és a legtöbb kalibráló szoftver is).
A Rec1886 direkt LCD-khez alkalmaz korrekciót, OLED-en pontosan gamma 2.4-et ad (de még a drága fizetős szoftverek is sima relatív gammát állítanak alapértelmezésképp, és nem is minden szoftvertől tudsz kérni igazi Rec1886-ot az LCD korrekcióval együtt).


Kovbob
(senior tag)
Blog

Azt értem, hogy mindenki azt használja csak az okot nem értem teljesen, mert nekem természetesebbnek hat a rec1886. A filmeket pedig rec1886 vagy rec709-en masterelik, nem? No, mindegy egyenlőre használom ezt, aztán ha valami hátrányát tapasztalom, majd visszaállok róla.

[ Szerkesztve ]


janos666
(nagyúr)
Blog

A filmeket pedig rec1886 vagy rec709-en masterelik
A Rec709 görbét senki sem használja (igazából nincs is: ugyan van egy encode görbe a doksiban, de nem írják, hogy annak az inverzét használd decode görbének, és ha mégis kipróbálod az inverzét, mint decode, akkor egyértelmű lesz, hogy nem lesz jó), gamma 2.4 (esetleg 2.2) vagy újabban Rec1886 görbével kombinálják. Előbbiből kerülnek ki az R,G,B,W koordináták, utóbbiból a TRC görbe.
Én személy szerint inkább preferálom azt, hogy vesszen el egy kis információ a sötét tartományban, mint hogy fel legyen húzva, mert az agyontömörített és/vagy régi analógból scan-elt filmek/videók abban a tartományban általában eléggé blokkosak/zajosak, tehát tulajdonképp sokszor csak a zajt aplifikálod.
Itt van egy eltúlzott példa (1:10 kontraszt), amin jól látszik, hogy meredeken emelkedik ki.

Én személy szerint örülök, hogy már PDP-ken sem kellett ezzel foglalkoznom itthon, és most már a hazai colorist-ok is, akikkel van dolgom valamilyen OLED-et használnak, szóval már el is felejthettem, hogy van/volt ez a Rec1886 kérdés. :P


Kovbob
(senior tag)
Blog

Igen közben, hogy hosszabban használtam tapasztalatból is rájöttem, hogy nem véletlen nem használják. Vannak jelenetek és filmek amiknél tényleg tök jól néz ki számomra, de van amikor meg tényleg fátyolos, tejfölös feketékeket csinál. Illetve, ahogy írtad is, gyengébb minőségű anyagnál a hibát is jobban kihozza, így mégiscsak egyenletesebb a kapott kép a gamma 2.2-vel.

[ Szerkesztve ]


Bossp
(addikt)

Sziasztok!

Egy ICC profilt szeretnék szerkeszteni. Mivel lehetséges ez?
Konkrétan ezen a linken : [link] található unspecified profilra szeretnék beállítani egy Max Luminance 1000-es értéket. Ahol találtam a CRU-t ajánlják de nálam sehogy nem akar működni és ezzel a profillal az auto HDR windows alatt 240 nit-en peakel. A többi profilnál 800 Nit van belőve ami tökéletes volt az előző kijelzőmmel. Enélkül a profil nélkül pedig nincs normális fekete HDR-ben :D se a windows sem a monitor icc profiljával.

Előre is köszi! :R


janos666
(nagyúr)
Blog

Futtasd le a Windows Store-os HDR Calibration-t.


Bossp
(addikt)

Azzal nem sokra megyek. Sajnos saját profilt csinál ami ugyancsak egy fakó feketét eredményez HDR tartalomnál windows alatt :U
Konrétan ezt az értéket szeretném növelni a profilban :R

[ Szerkesztve ]


janos666
(nagyúr)
Blog

Mennyit tud a kijelződ a gyakorlatban? Mert elvileg azt kéne megadni akárhogy születik a profil.
Ha magasabbat adsz meg, akkor lehet, hogy magasabb értéket küld ki a Windows, mint metadata (szerintem jelenleg nem csinálja ezt a Windows, még sohasem néztem meg HDFury dobozzal, hogy ilyenkor mit művel a Win11 >=22H2), és ha nincs letiltva a roll-off (alapértelmezetten ez sokszor be van kapcsolva), akkor ez sötétebb képet eredményez.

OLED-en nagyon egyszerű lefuttatni a Windows saját profil generátorát, mert a fekete az tényleg fekete, így csak le kell húzni a csúszkát nullára, és kész. LCD-vel még sohasem próbáltam.
De LCD-n pont nem is dob sokat az Auto-HDR, mert az LCD-nek szar a natív dinamikatartománya. Csak szaturációban tud érdemben többet produkálni az LCD HDR módban SDR-hoz képest, de azt szerintem nem nagyon próbálja fentebb tolni az Auto-HDR.

Illetve az Auto-HDR csak egy post-processing. Lényegében csak tippelget, hogy nézett volna ki a kép HDR-ben. Attól elvileg jobbat ki tudsz hozni a képből a "SpecialK"-vel (ezzel magasabb bitmélységre lehet erőltetni a játák által használt buffereket és tweak-elhető a tone mapping, akár szaturáció boost, stb), bár nekem az sem volt meggyőző, mikor tesztelgettem, illetve pont azokkal a játékokkal nem akart működni, amikkel szerettem volna (van játék, amivel úgy kapásból eleve nem működik jól a SpecialK, HDR hack ide vagy oda).

AutoHDR-ra visszatérve, lehet hogy akkor sem húzná ~250 a jelenet csúcsát, ha 10000 nit képes csodamonitorod lenne. A HDR filmekben is sokszor ilyen ~350 a valódi csúcsfény olyankor is, ha 1000 nit a névleges csúcs (van szoftver, ami úg elemzi a képet, hogy talál egyetlen pixelt 1000 nit-el, máris az a metadata csúcs).

Mivel elemzed, hogy meddig megy el az AutoHDR? Screenshot, profile tagging és képszerkesztő picker?

[ Szerkesztve ]


Bossp
(addikt)

Papíron 990 körül tud. Ugye ez qd-oled. Windows hdr profil generátornál 1040-nél tűnt el teljesen a + :D. De mint mondtam az a profil brutál gyenge. Első hozzászólásomban ha nézted a linket kiderül miért. Ott található pár profil 1 kivételével mind lg c2 tv-hez lett gyártva és ott a legjobb 800 nit-et ad meg maxnak. Azt használtam amíg nem váltottam az új monitorra. De van egy unspecified profil ahol nincs megadva lumi érték. A CRU-t ajánlják amivel a profil betöltése után be lehetne lőni a windowsnak a max luminance-t de nálom egyeltalán nem működik a CRU. A kérdés még mindig adott. Hogyan lehetne ezt az icm fájlt editelni hozzádobni azt a tulajdonságot mert addig 240 nit-en reked a max. A 800 nites profillal is elég jó eredményt kapok de szeretném belőni a másikat ha ez lehetséges. Van mód ezen fájlok szerkesztésére? :R
Az auto HDR egyébként minden játékra belehet már forceolni és nagyon jól néznek ki ha nem a gyári windowsoa srgb profilt használod hanem ezeket a gamma 2.2-ket. sőt a legtöbb nativ hdr-es játéknál is sokkal jobb így hdr off és helyette auto hdr mód. Még gyerek cipőben járnak a fejlesztők e téren ahogy nézem.


janos666
(nagyúr)
Blog

Most vettem észre, hogy a Microsoft saját képnézegetője is hülyeséget csinál, ha a Store-os HDR profil be van töltve. A sima sRGB képeket nagyon kéken nyitja meg. Ugyan így, ha a készítek egy screenshot-ot egy HDR játékról, és PhotoShop-ban hozzárendelem azt a HDR profilt, amit a Store-os kalibráció gyárt, akkor SDR-ban rózsaszín lesz absolute intent módban (tehát augyan úgy reagál, csak az ellenkező irányba, ami alapvetően rendben is lenne, ha egyzser input, egyszer output profil, csak épp mindkét esetben rossz az eredmény...).
A PS nem meglepő, mert a Mirosoft egy speciális profilt használ az OS HDR-hoz, amit nagyon kevés szoftver támoagt (nyilvános, consumer szoftver szerintem még egy sem). De az már kicsit fura, hogy a Win11 23H2 saját "Windows Photo Viewer"-e sem boldogul vele.
Nem tudom, hogy milyen szoftverrel készülnek a monitor gyártók által kiadott ICM file-ok, amik kompatibilisek a Win11 OS HDR-al (léteznek ilyenek). Valószínűleg, mivel azok csak "névleges" / szintetikus profilok (nem egyedi mérésekből állítják őket elő, hanem a hardware specifikációk alapján), így valami Microsoft által adott editorral, vagy valami Microsoft SDK-val készült belső, egyedi szoftverrel.


Bossp
(addikt)

Én mondtam hogy katasztrófa :D arra ötlet nincs hogy ezeket az icm fájlokat mivel lehet szerkeszteni? Hexa Editorral próbáltam hackelni de nem jöttem még rá a pontos logikára.


Goblin12
(őstag)

Sziasztok.

Melyik monitorkalibráló eszközt érdemes megvenni?
Melyik képes mondjuk egy Odyssey OLED G8(OLED) és AW2723DF (IPS)-t színhelyesen kalibrálni, illetve felmérni az out of the box beállításokat?

Ezt az eszközt bárkinél bárki gépén lehet használni, vagy annyiszor kell megvásárolni kalibráló szoftware-t ahány helyen épp igénybe venném az eszközt?

Ő alklamas rá : "CALIBRITE DISPLAY PLUS HL" vagy inkább a Calman dolgai? :F

Köszönöm a segítséget. :R


Joshi
(titán)

Ha már vásárolsz, akkor egyértelműen a Calibrite Display Plus HL. Persze a legdurvább OLED tévé is max ~2000nit-et tud, szóval a Pro is sokáig elég lesz. A Calman azért jó, mert a legújabb tévékkel teljesen automatikusan működik, neked nem kell semmit állítani a tévé menüjében. Én anno megvettem a Sony Calmant, de az én tévémen csak a szürkeskálát tudja csak állítani.

Egyszer kell megvenni az aktuális Calman Home-ot, de a későbbi verziófrissítés már újra fizetős. Tehát ha jól emlékszem nekem a 2021-es Calman van, de az újabbat már ismét meg kell vennem. A 2021-es verziót addig használom amíg csak akarom, nincs korlát. Calmannál a tévé gyártó specifikus változatot kell választani. Ha neked Samsung tévéd van, akkor azt kell megvenni.

Megveheted az általános Calman-t is, ami minden gyártó készülékével működik, de az sokkal drágább.

[ Szerkesztve ]


Joshi
(titán)

"Megveheted az általános Calman-t is, ami minden gyártó készülékével működik, de az sokkal drágább."
Ez a Calman Ultimate. Gondolom ennyi pénzért mindig frissül és minden tévé gyártót támogat.

Ez pedig a megfizethető Calman Home.

[ Szerkesztve ]


janos666
(nagyúr)
Blog

Minden CalMAN verzió csak éves előfizetés, az ő megfogalmazásuk szerint az első éves díj ajándék az alap license mellé (ajándék, nem benne van az árban!). Viszont a Home-tól magasabb license-ek esetén már olcsóbb az éves hosszabbíztás, mint az első vásárlás (ugyanakkor meg kell venni a kimaradt éveket is, ha később hosszabítanál).

De amit ír, az alapvetően inkább monitor, mint TV, hiába "smart" és Tizen OS fut rajta Tudtommal nincs CalMAN integráció. Ezt PC monitorként lehet kalibrálni.


Joshi
(titán)

Igen az Odyssey is monitor, sorry ez fölött elsiklottam. Akkor viszont nem kell a Calman.

Ja és köszi a Calmanos kiigazítást. :R Egyébként annak mi értelme, hogy meg kell venni a köztes eltelt évek licenszét is? Csak azért kérdezem, mert akkor értelem szerűen megveszem az aktuális legújabb évet.

[ Szerkesztve ]


janos666
(nagyúr)
Blog

Csak annyi értelme van, hogy $$$, semmi más. Ilyen előfizetős modellben is az lenne "tisztességes", ha hibajavításokat kapnál még évekig ingyen, csak az új funkciókhoz nem férnél hozzá. Tehát pl. a 2019-ben vásárolt Home frissülne, és ha azóta javult a kalibrálás minősége, akkor a 2019-est szebben húzná be, csak épp a 2020-as TV-t már egyáltalán nem lenne hajlandó kalibrálni. De nem, ha volt valami geb@sz a szoftverrel, mikor megvetted, és nem méltóztattak 12 hónapon belül ovsolni, akkor is vedd meg újra, ha kell a hibajavítás/minőségjavítás. Ugyan így, ha pl. 3 éven át nem volt képes hozni, amit vártál tőle, de hallod hírből, hogy most már jó, akkor is fizesd csak ki a köztes éveket (bár lehet, hogy adnak ilyenkor valami kedvezményt a köztes évekre, illetve igen, gondolom nagy kegyesen megengedik, hogy megvedd újra, ha a szumma több lenne, mint egy friss alap license, és talán van refund, ha rögtön vásárlás után meg X ideig azt mondod, hogy "bocs, de nem működik minden eszközön úgy, mint vártam, de pl. Studio/Ultimate license-nél simán lehet, hogy a 11. hónapban derül ki, hogy X eszközön nem jó...).

[ Szerkesztve ]

üzenetek