üzenetek

hozzászólások


Aljasvip
(senior tag)

Szép munka!
Külön köszönet a mellékletekért.
Szabad tudni, hogy a PC vezérlő program miben készült? (nekem Labview programnak tűnik, de gépész lévén kevés ilyen cuccot ismerek)

A konstrukció hibáival egyetértek, akad még rajta csiszolni való, de egy remek alapot raktál össze.
A 90° 4pin csatit KF2510-4AW néven keresd. Pl.: [egy a sok közül]

Nekem csak DC ventik vannak, ezért direktben nem tudnám használni a megoldásodat, de adtál egy kis motivációt arra, hogy a meglevő Uno-t a porfogó szerepkörből áthelyezzem hasznosba. :)


Samus
(addikt)
Blog

Ha esetlegesen megépítenéd DC vezérléssel, mindenképp írj róla, nekem is ilyemire lenne szükségem (az ARGB-s ventijeim szépek, de sajnos nem PWM vezérlésűek). Köszönet érte :)

Köszönet a cikkírónak, hiánypótló írás, aránylag olcsón beszerezhető hozzávalókból.

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Szép munka! És végre rendes DIY cikk a Logout-on :)

@Samus : Az sem nehezebb, csak a PWM ventik helyett kell FET modult használni, amit PWM-en vezérelsz az Arduino-ról, az megoldja már a ventik sebességszabályzását. (Gyak. az egy FET, meg köré pár ellenállás.)


Samus
(addikt)
Blog

Erről tudnál bővebben írni? Milyen FET, milyen kapcsolással? Sajnos mikroelektronikából hülye vagyok, bánom, mert érdekel a dolog...


hcl
(félisten)
Blog

Ugyan nem írok, írtak már helyettem eleget :D

De kb. ennyi, bár elvileg a PC ventik nem szeretik a PWM vezérlést - nekem egy 4cm-es halt meg egyszer egy ilyen áramkörben, de hogy attól-e?
Ebay-ről pont ilyen modult tudsz is venni.
Védődióda nem árt a motorra, így.

[ Szerkesztve ]


Diocles
(aktív tag)
Blog

A PC-s program csak simán C++-ban készült a JUCE frameworkkel.

Köszi a linket, tényleg sokat próbálkoztam a kereséssel és nem találtam. Ilyennel már lenne kedvem újratervezni az egészet.


Samus
(addikt)
Blog

Végülis modul sem kell nekem, elég pár IRF520, 10k ellenállás, 1N4001 a védelemre. Ha nincs signal, vagyis visszajelzés a ventitől, akkor is mehet a cikkben tárgyalt szabályzás? A Gate lábra kötöm a vezérlést, a Source lábat a GND-re, a Drain-t pedig sorban a motorral, annak negatív oldalára? Tényleg bocsi a sok, lehet egyértelműen kérdésért.


hcl
(félisten)
Blog

Persze, összerakhatod diszkrét alkatrészekből is. A visszajelzés meg csak egy extra, a venti ugyanaz, csak egy szálon visszaad egy jelet, ami a fordulatszáma.

Így. Ez annyit csinál, hogy amikor a gate kap feszkót, akkor kinyit a FET, és a drain-source-on át tud folyni áram. Teheted a mocort a source oldalra is, ugyanaz az eredmény, csak ez javallottabb.


#16939776
(nagyúr)
Blog

Ennek annyi a baja, hogy ez nem tiszta DC-t szolgáltat, ez csak egy szimpla teljesítmény fokozat a PWM kimenetnek.
Van ugyanis az átlagos ventilátor DC bemenetén egy 25-50V 4,7uf-os elektrolit kondenzátor, de azt így meghajtva akár meg is főzhetted, mert az nem bírja ki hőfejlődés nélkül a PWM frekvenciájával érkező, nagy áramú "töltő" impulzusokat, nem erre tervezték.

Andurio-nak van ADC bemenete ha jól tudom, praktikusabb egy szabályozott kimenetű, step-down konvertert építeni PWM-el hajtva, ADC-vel kontrolálva, aminek ténylegesen DC (PWM mentes) a kimenete.

A cikkhez: A kivitel megtervezése előtt át kell gondolni, akár napokat kell rá szánni, ha fejben nem megy, modellezni kell! Hogy ne legyen szükség 3-4 prototipust legyártani-megépíteni, mire ténylegesen kezd használhatóvá válni a végeredmény. Különben a sok próbálkozástól nagyon drága és időigényes lesz a DIY projekt. :)

[ Szerkesztve ]


Aljasvip
(senior tag)

Egy Internet Explorer felhasználóhoz van szerencsénk? :DDD
(Az első Hsz-ben már linkeltem, de a lenéző stílusért köszi a rá szánt egy percet)


Aprósólyom
(addikt)
Blog

Bennem az merült fel, hogy van olyan, hogy középkategóriás lapot veszel és nincsen benne ventiszabályozás? Megnéztem a két legolcsóbb lapot az arukeresőn LGA1200 foglalatban (Asus és Giga) és mind a kettő tartalmaz ventiszabályozást. Milyen lapot sikerült venned? 22e Ft mind két deszka.


gliskard
(senior tag)

Köszi a megosztást 👏

üzenetek