üzenetek

hozzászólások


Frawly
(veterán)

Ebben talán igazad van, nem kell wav-ba, de anélkül nem tudom kipróbálni, mert Linuxon vagyok, és arra nincs foobar2000.

A 16 kHz feletti levágásból meg több okból is lehet nem vettél észre semmit, vagy a hangkeltőd nem viszi nagyon át az efölöttieket, vagy csak olyan zenén próbáltad, ahol az alsóbb tartományok annyival hangosabbak, annyira dominálnak, hogy elnyomják a legfelső tartományt. Plusz 16 és főleg 20 kHz felett már csak felharmonikusok szoktak lenni általában, és ezeket a fül akkor is odahallja, ha nincsenek ott valójában.

Egyébként a 16 kHz feletti vágást én sem hallom meg, pedig hallok 16 kHz felett, a legutóbbi hallásvizsgálat közel 18,5 kHz-re hozta ki, de még afölött is, csak el volt rontva a vizsgálat, mert a külföldi jómunkásember összevissza variált a hangjelző gombbal, meg dB értékekkel, és sokszor nem várta be, nem vette figyelembe a visszajelzéseimet, asszinkronban ment a jelzés, visszajelzés. Tömeges munkahelyi hallásvizsgálat volt (angol raktár), gondolom már csak nem volt türelme a vége felé. 39 vagyok egyébként, az se fiatal, és már így is szép észrevétlenül romlott az életkorral a hallásom, tinédzserként még 22 kHz felett is hallottam, és biztos vagyok benne, hogy fog még fokozatosan lemenni nálam is, előbb 14-15 kHz, majd 10 környékére.

[ Szerkesztve ]

üzenetek