üzenetek

hozzászólások


szaszlaci
(addikt)
Blog

[ Szerkesztve ]


Frawly
(veterán)

Ördögöd van, vettem egy rechte ugyanilyen BT fülest, ez egy Sennheiser BT modell, ugyanúgy néz ki, ahogy a képen. Az enyém 6-os verzió. Minőségben nem sok előrelépést hozott. Mint írtam, nem volt még időm meló mellett tesztelni az összes BT protokollal meg eszközzel.

Amit írtam, azt továbbra is tartom a BT-ről. Egy limitált technológia, a kényelemre koncentrálva. Mivel minimális helyigény és fogyasztás mentén kell megoldják a dolgokat, így mindig is lesznek korlátai egy rendesen hajtható, fullos, vezetékes megoldáshoz képest. Ezt nem én mondom, hanem a fizika törvénye, hogy ha valamit kis méretben, minimális fogyasztással oldanak meg, azért mindig valahol valamilyen oldalról kompromisszummal kell fizetni, lesz valami korlátja. Míg a vezetékesnek cserében csak egy hátránya van, a vezeték helyhez kötöttsége.


szupervtom
(csendes tag)

Eredmény: 8/10
p: 5,47%
Füles: Earsonics ES5
Erősítő: Chord Mojo

Csak ezt az egy tesztet csináltam, nem készültem rá, nem volt teljes csönd körülöttem, stb.
Csak bizonyos részeknél véltem fölfedezni halvány árnyalatnyi különbségeket. Ha hozzágondolom, hogy mindezt egy igen jó mobil hifi szeten, akkor középkategóriás hifinél valószínűleg már ez a különbség is elmosódhat a két zenefájl között. Hozzátenném, hogy szubjektív véleményem szerint maga a zeneszám nehezíti a különbségtételt, mert igen összemosottnak tűnt a gyakori háttérplömplömmel, és kevés különállóan tiszta résszel rendelkezik. Szóval nem egy opera.


tamasgal
(senior tag)

Sziasztok! El olvastam a cikket és a hozzászólások zömét és szeretnék tenni egy próbát mp3 vs tömörítetlen anyaggal. Sajnos koromnál fogva (45) a magas hangokkal hadilábon állok már (14-15Khz a teteje legalábbis a munka orvosi vizsgálat alapján) viszont ettől függetlenül imádok hifizni. Honnan tudom letölteni a mintákat? Köszönöm szépen


Frawly
(veterán)

Mintákat magadnak kell csinálni. Olyan zenéből, amik losslessben vannak meg. Tehát lehet CD-ről grabelni, vagy valahonnan tölteni. Wav formátumba konvertálni, meg mp3-ba, onnan meg az mp3-at vissza wav-ba, és a két wav-ot összevetni, eredetit és visszakonvertáltat, persze úgy, hogy ne tudd melyik-melyik, a foobar2000 tud ABX tesztet csinálni, van hozzá plugin.

Az, hogy csak 14-15 kHz-ig hallasz, az ebben az életkorban teljesen elfogadható tartomány, és elvileg az mp3 vs. lossless felismerését nem lehetetleníti el, bár megnehezítheti. Próbát tenni ingyen van.


szaszlaci
(addikt)
Blog

Itt a leírás, cikkben is benne van.
Nem kell se oda, se vissza WAV-ba konvertálgatni, ha PC-ről megy a teszt.
Én érzékelek 20 kHz fölött, mégse vettem észre a 16 kHz fölötti tartomány levágását.


Frawly
(veterán)

Ebben talán igazad van, nem kell wav-ba, de anélkül nem tudom kipróbálni, mert Linuxon vagyok, és arra nincs foobar2000.

A 16 kHz feletti levágásból meg több okból is lehet nem vettél észre semmit, vagy a hangkeltőd nem viszi nagyon át az efölöttieket, vagy csak olyan zenén próbáltad, ahol az alsóbb tartományok annyival hangosabbak, annyira dominálnak, hogy elnyomják a legfelső tartományt. Plusz 16 és főleg 20 kHz felett már csak felharmonikusok szoktak lenni általában, és ezeket a fül akkor is odahallja, ha nincsenek ott valójában.

Egyébként a 16 kHz feletti vágást én sem hallom meg, pedig hallok 16 kHz felett, a legutóbbi hallásvizsgálat közel 18,5 kHz-re hozta ki, de még afölött is, csak el volt rontva a vizsgálat, mert a külföldi jómunkásember összevissza variált a hangjelző gombbal, meg dB értékekkel, és sokszor nem várta be, nem vette figyelembe a visszajelzéseimet, asszinkronban ment a jelzés, visszajelzés. Tömeges munkahelyi hallásvizsgálat volt (angol raktár), gondolom már csak nem volt türelme a vége felé. 39 vagyok egyébként, az se fiatal, és már így is szép észrevétlenül romlott az életkorral a hallásom, tinédzserként még 22 kHz felett is hallottam, és biztos vagyok benne, hogy fog még fokozatosan lemenni nálam is, előbb 14-15 kHz, majd 10 környékére.

[ Szerkesztve ]


tamasgal
(senior tag)

Én inkább arra vagyok kiváncsi, hogy a zene hangulatán változtat e. Kb mióta van flac és wav lejátszására alkakmas eszköz azóta kerültem az mp3 zenék hallgatását és most kiváncsi lettem a 320Khz re. 128-al van baj nem kicsi azt tapasztaltam már.


Frawly
(veterán)

A zene hangulatán pláne nem kéne változtasson. Azért a 128 kbit/sec-om is mérd újra, meg a V0 (legjobb minőségű VBR) ne csak a 320-at, mivel ha rég nézted, fejlődtek az encoderek. Konkrétan a LAME encoder legújabb verzióját használd, 3.100-as. A régi sztuyok mp3 encodereknél én is hallottam a 128 kbps hibáit, Blade, Xing encodereknél, de a Fraunhofer és LAME-nél mindig is jó volt.

[ Szerkesztve ]


szaszlaci
(addikt)
Blog

Drága batárom... Ha nem változtatsz drasztikusan és sürgősen az életeden, akkor ez így csak egyre rosszabb lesz. A fórumozást lehetőséged van lecserélni önismereti könyvekre, az életed megélésére és értékes szociális kapcsolatokra. Az okoskodást senki nem szereti, pláne, ha a teljes másikra való figyelmetlenséggel párosul. Az ilyesmit energiavámpírnak hívják, és messze elkerülik.

tamasgal: a zenének nincs hangulata, az benned jön létre, te teszed hozzá. Amin a hozzáállás, netán audiofool-ság, rengeteget ront. Ha nincs 10/10 vakteszt eredmény, akkor nincs miről beszélni.
A hallás viszonylatában messze nem olyan felfoghatatlanul összetett a Fourier-transzformációt alkalmazó pszichoakusztikus kódolás. David Bohm, a kvantumfizika atyja szerint, az összes emberi érzékelés és az agyunk is a Fourier-elv szerinti frekvenciaelemző, és a tudatunk is így működik. Akárcsak a holografikus univerzum valóság kivetülése. Szóval nem áll épp messze a "csúnya MP3" az emberi érzékeléstől, mint azt sok nagytudású hifista képzeli. Csak mint érdekesség.

[ Szerkesztve ]


Frawly
(veterán)

Nem értem miért kell személyeskedni. Bántottalak én téged? Normálisan írok a topikba, ráadásul nem is OFF. Ha valamivel nem értesz egyet, azt írd le rendes szakmai indoklással, ne személyeskedjél. Előre is kösz.


szaszlaci
(addikt)
Blog

Az a baj, hogy amit te csinálsz, az nem a fórum egészséges használata. Kisajátítod az egészet, mert nem figyelsz senkire, ugyanis csak a te hiedelmeid és feltételezéseid léteznek a számodra. Hasonlóan, mint a Radikális Hifista Kommuna.
Tárgyilagos indoklást kaptál tőlem is rengeteget, teljesen hiába, mert csak a saját elképzeléseidet szajkózod véget nem érő módon. Ráadásul kényszeresen reagálsz, bármit is írok, méghozzá erősen tévesen. Járulékosan pedig magadat mindenki fölé helyezve. Vagyis okoskodsz.

Amit írtam, nem bántásnak, hanem segítségnek szántam, mert érzek irányodba annyi empátiát. Rajtad áll, élsz-e vele.


Frawly
(veterán)

Nem, ez a te értelmezésed szerint van ez, és továbbra is csak személyeskedsz, szubjektív alapon. Még egyszer hangsúlyozom: ne a személyemmel és a stílusommal foglalkozz, ha valamivel tárgyilagos, szakmai alapon nem értesz egyet, akkor szakmai érvet írj rá, személyeskedésmentesen. Utoljára figyelmeztetlek, amíg én nem személyeskedek veled, addig te se tedd velem, ez így korrekt. Egyet nem érteni lehet, szakmailag kifejteni bárkinek megengedett bármit, azért fórum a fórum, hogy több ember több szempontot is le tud írni, több oldalról megvilágítani dolgokat. Az se érdekel, ha csak nem tetszik, amit írok, az még mindig egyéni szocproblem, akkor tartsd magadban. A következő már nem utolsó utáni figyelmeztetés lesz, hanem a moderátornak küldök jelzést, aminek egyébként nem vagyok nagy híve, mert óvodás szokás beárulgatni, helyette azt preferálom, hogy a vitapartnerek tudják a konfliktust felnőtt módjára normálisan rendezni, de ha annyira nem hagysz más választást, akkor 3/3-as stílusú bejelentgetés marad, nem érdekel. Annyit még nem árt, ha tudsz, hogy hiába a te blogposztot alá nyílt témáról van szó, attól még nem állsz PH szabályai felett.

[ Szerkesztve ]


szaszlaci
(addikt)
Blog

Valóban nem állok a PH szabályai felett, és ez így is van rendjén. Az üres fenyegetőzés helyett nyugodtan szólhatsz valamelyik moderátornak. De azt se feledd megemlíteni, hogy lassan egy éve próbálod kisiklatni azt, amit a cikkben elég sok munkával leírtam, és a topikjában időt nem kímélve újra és újra alátámasztok.
Az első hozzászólásod első sora ez volt: "Na, akkor én leszek az első, aki azt mondja, hogy nem jó ez a cikk." Azóta rengeteg tárgyilagos és alátámasztott indoklást írtam neked, de maximum egy nap alatt elfelejted, miről volt szó, és még mindig az idézett hozzáállásodak adsz hangot századszor is. Egy csöppet most már unalmas vagy. Hidd el, van jobb dolgom az unatkozó emberek aknamunkájának aknátlanításánál.

Látszólag a bigott makacsságig erőltetett álláspontodat próbálod mindenkivel elfogadtatni, de valójában elcsúszol az indokláson, mikor mögé kérdezünk, és gyorsan másról írsz kisregényt, hogy elterelj. Ha egyszer írnál te is egy cikket, akkor az ottani kijelentéseidbe bele kellene állni, mint ahogy azt én is teszem. De te ilyet nem csinálsz, csak a topikban okoskodsz, betegesen túlzásba vitt kitartással. Amikor pedig erre rávilágítok, hisztizel, hogy ne személyeskedjek, mert jajj meg jujj, maradjunk a szakmánál, meg moderátort hívsz és akkor fúú mi lesz.

Hát akkor kérlek hívj egyet, akinek akkor elmondom, hogy az, amit te személyeskedésnek próbálsz degradálni, az valójában a lényegi problémára mutat rá, illetve irányt mutat a megoldásra.
Van ugyan egy beadott, hamarosan megjelenő írásom, de egyre kevesebb motivációt érzek, hogy újabbat készítsek a PH-nak, a hülyébbnél hülyébb fogadtatás miatt. Erős a gyanúm, hogy azt a hasonló irányultságú írásomat is széjjel fogják trollkodni, élen a Frawly-Kammerer párossal, elvéve a kedvét a hozzászólástól azoknak a normálisabb és érettebb arcoknak, akiknek az élet jobban bejött.

Mégis miféle élőlények között zajlott kommunikáció lenne az, ami mentes a személyességtől? Üres facebook szmájlizgatás, és nem több. Amit én teszek, az nem személyeskedés, mivel nem az érzelmeim vezérelnek, és amit kijelentek, azt indoklom, valamint a tévedésemért vállalom a felelősséget.


szaszlaci
(addikt)
Blog

Úgynevezett szakmai indoklást szeretnél? Oké.

"Ebben talán igazad van, nem kell wav-ba, de anélkül nem tudom kipróbálni, mert Linuxon vagyok, és arra nincs foobar2000."
A kérdező arra volt kíváncsi, hogy ő miként tud vaktesztet készíteni. Ahhoz nem kell ide-oda konvertálgatni, elég lett volna az egyszerű leírásomat linkelni. Illetve elég lett volna csak semmit nem mondanod, mert linkeltem előtted.
Senkit nem érdekel, hogy nálad épp Linuxon hogy kell kínlódni a Foobar hiányában.

"A 16 kHz feletti levágásból meg több okból is lehet nem vettél észre semmit, vagy a hangkeltőd nem viszi nagyon át az efölöttieket, vagy csak olyan zenén próbáltad..."
Korábban leírtam, a kérdezgetésekre elég részletesen, hogy többek között Vifa DX25 magasak vannak, amik érdemben szólnak 40 kHz-en. Az több, mint 16 -. Még azt is megmagyaráztam, miért számít egy dómsugárzónál, hogy meg tudja-e szólatatni az egyébként értelmetlenül magas tartományt.
És igen, nyilván olyan zenével próbáltgattam, ahol nincs semmi 16 kHz fölött, hogy semmi értelme se legyen a tesztnek... :))

"Plusz 16 és főleg 20 kHz felett már csak felharmonikusok szoktak lenni általában, és ezeket a fül akkor is odahallja, ha nincsenek ott valójában."
Korábban azt állítottad, hogy zenében kb. 10 kHz felett úgy sincs értelmes zenei információ, ami elég meredek kijelentés. Akkor jeleztem, hogy de nagyon is van, és azonnal hallani a hiányát. Most úgy látszik, a 16 lett a szerencseszámod. Nem igazán tudlak követni.
Azzal meg, hogy a fül odahallja, szintén nem tudok mit kezdeni. :))

"Egyébként a 16 kHz feletti vágást én sem hallom meg..."
Akkor most mégis mit szeretnél mondani, mi a sokadik kö a kövön erejű álláspontod?

Most nyilván valami egész másra fogsz válaszolni, a lényeg, hogy hallasd a hangod, és hogy ACikkAzHülyeség. Na ez az, ami baromi unalmas már.


Frawly
(veterán)

Nem, én veled sose személyeskedtem. Azért mert a cikkben írtakat szakmailag kritizálom, az nem egyenlő azzal, mintha a személyedet kritizálnám.

Ez a hullámforma méregetés, meg spektrumanalízis meg pont hogy nem a megfelelő a lossy kódolások megítélésére. A lossy tömörítéseknek pont az a lényege, hogy pszichoakusztikus alapon tömörítsen, azaz nem kell minden frekit, meg mindent megtartania. Pont az a jó encoder, az a jó pszichoakusztikus tömörítési modell, ami minél több olyan audioinformációt el tud hagyni, amit még nem hallasz meg. Ezért a lossy tömörítésnek mindig is szubjektív lesz a minősége, attól függően, hogy ki mit hal meg belőle.

Azzal, hogy objektíve méricskéled, azzal csak azt bizonyítod, amit a neve is elárul, hogy veszteséges tömörítés. Ettől azonban nem lesz rossz.

Azt meg beismerem, hogy a linuxos fejtegetéseim érdekeltennek tűnhetnek, de azt is kell látni, hogy zenét nem csak windowsos PC-n hallgatunk. Hanem mindenféle eszközön, hordozható lejátszó, okosteló, táblagép, NAS vagy médialejátszó, streamer, stb. valami DAC-ra, erősítőre kötve, stb., és kapaszkodj meg: ezek egyikén sem fut Windows, egyikén sem fut foobar2000, egyiken sincs ASIO, stb-stb. Itt jön a képbe az, hogy nem windowsos megoldások is szóba kerülnek. Ezt lehet megint nem szeretni, értem, hogy neked nem tetszik, akkor átugrod.

Bevallom őszintén nem tudom, hogy PONTOSAN hogy kell foobar2000-en belőne az ABX plugint, mert mint írtam, nem használom, de vannak rá leírások a neten, rendesen screenshotokkal tűzdelve, hogy mit honnan kell felrakni, hogy kell beállítani. Ha erre annyira nagy tömegigény van, keresek anyagot, linkelem.

Ez a hifista téma meg egyébként is ilyen, sok tévhit kering róla, a high restől, az analóg felsőbbrendűségén át, a lossy tömörítés lényegétől elkezdve az aranyozott csatlakozókig, meg az 5000 dolláros USB kábelig van mindenféle tévhiedelem, ami minden ilyen topikban rendszeresen előkerül. Ezekre csak azért tértem ki, ezekre próbtam nem csak saját kútfőből írni dolgokat, hanem cikkeket is linkeltem, meg videókat, aki vissza akarja ezeket keresni, visszaolvas a toikban, az első oldaltól kezdve.

[ Szerkesztve ]


borix
(őstag)

Magasabb tartományokban lévő hangokra szokták azt mondani, hogy igaz már nem hallod de a térérzetet befolyásolja.
Azt nem tudom, hogy ez mennyire igaz vagy nem.
[link] [link]
Az egyiken látszik, hogy neki mindegy ha levágnák 22050Hz-nél a másikat nem biztos, hogy le kellene...
Az egy más kérdés, hogy a jobbik zene 35kHz-ig majdnem elmegy de utána már nincs semmi, így pl 192kHz-es változatban is kiadnák azon már nem tudom mit hallanának rajta jobbnak de biztos hogy sokan kihallanák...


#71562240
(nagyúr)

"így pl 192kHz-es változatban is kiadnák azon már nem tudom mit hallanának rajta jobbnak..."
Sokmindent. A belső felbontása még közelebb van a folyamatoshoz, az információtartalma az eredetihez, a dinamikaátfogása és mikrodinamikája a valóshoz, a frekvenciaátvitele a valóshoz. A "tónusa" kiterjedtebb elsősorban felfelé, de lefelé is.

Azt régóta tapasztaljuk, hogy az ultrahang átvitele (természetesen) megváltoztatja a 20kHz alatti zenei hangok hangszínét, életszerűségét, terét... Egyre több kísérlet pedig olyat is mutat (erről nemrég Eartől olvashattál utalásokat a másik topikban), hogy mely agyi központokban milyen tevékenységek indulnak be ultrahang hatására.


borix
(őstag)

Persze, persze kimutatás meg kisérlet...
Pl Mikor 30 valahány vérnyomáscsökkentő gyógyszert évek múlva visszavonnak mert káros és veszélyes. Addig persze a kutatások meg a tesztek mindent bizonyította, hogy milyen jók...
El van b@szva itt ez az egész nem lefele kell volna alakítani konvertálni hanem felfele. ;]


Frawly
(veterán)

Ez az első, amiben egyetértek veled. Befolyásolhatja a hangszínt. Bár ezt sem mindenki hallja meg, nem minden eszközön, nem minden hanganyagban. Nyilván, akinek annyira jó a hallása és annyira high-end hangcumón zenél (és nincs gyenge lánccszem a hangláncban), annak nem lesz való nem csak az mp3, de a többi veszteséges codec se. Ez tiszta sor, nem is nekik készült.

üzenetek