üzenetek

hozzászólások


Frawly
(veterán)

Nem, én veled sose személyeskedtem. Azért mert a cikkben írtakat szakmailag kritizálom, az nem egyenlő azzal, mintha a személyedet kritizálnám.

Ez a hullámforma méregetés, meg spektrumanalízis meg pont hogy nem a megfelelő a lossy kódolások megítélésére. A lossy tömörítéseknek pont az a lényege, hogy pszichoakusztikus alapon tömörítsen, azaz nem kell minden frekit, meg mindent megtartania. Pont az a jó encoder, az a jó pszichoakusztikus tömörítési modell, ami minél több olyan audioinformációt el tud hagyni, amit még nem hallasz meg. Ezért a lossy tömörítésnek mindig is szubjektív lesz a minősége, attól függően, hogy ki mit hal meg belőle.

Azzal, hogy objektíve méricskéled, azzal csak azt bizonyítod, amit a neve is elárul, hogy veszteséges tömörítés. Ettől azonban nem lesz rossz.

Azt meg beismerem, hogy a linuxos fejtegetéseim érdekeltennek tűnhetnek, de azt is kell látni, hogy zenét nem csak windowsos PC-n hallgatunk. Hanem mindenféle eszközön, hordozható lejátszó, okosteló, táblagép, NAS vagy médialejátszó, streamer, stb. valami DAC-ra, erősítőre kötve, stb., és kapaszkodj meg: ezek egyikén sem fut Windows, egyikén sem fut foobar2000, egyiken sincs ASIO, stb-stb. Itt jön a képbe az, hogy nem windowsos megoldások is szóba kerülnek. Ezt lehet megint nem szeretni, értem, hogy neked nem tetszik, akkor átugrod.

Bevallom őszintén nem tudom, hogy PONTOSAN hogy kell foobar2000-en belőne az ABX plugint, mert mint írtam, nem használom, de vannak rá leírások a neten, rendesen screenshotokkal tűzdelve, hogy mit honnan kell felrakni, hogy kell beállítani. Ha erre annyira nagy tömegigény van, keresek anyagot, linkelem.

Ez a hifista téma meg egyébként is ilyen, sok tévhit kering róla, a high restől, az analóg felsőbbrendűségén át, a lossy tömörítés lényegétől elkezdve az aranyozott csatlakozókig, meg az 5000 dolláros USB kábelig van mindenféle tévhiedelem, ami minden ilyen topikban rendszeresen előkerül. Ezekre csak azért tértem ki, ezekre próbtam nem csak saját kútfőből írni dolgokat, hanem cikkeket is linkeltem, meg videókat, aki vissza akarja ezeket keresni, visszaolvas a toikban, az első oldaltól kezdve.

[ Szerkesztve ]

üzenetek